Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενώπιον Βρετανικού δικαστηρίου ...
  • [02] Η τρομοκρατία και το έλλειμμα προϋπολογισμού απειλούν την αμερικανική οικονομία
  • [03] Και νέα διεύρυνση οικισμών της Δυτικής Όχθης ενέκρινε το Ισραήλ.
  • [04] Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού.
  • [05] Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η κυπριακή κυβέρνηση στα ΗΕ
  • [06] ΗΠΑ: υπό εξέταση η δημιουργία θέσης εθνικού διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών
  • [07] Αρνητική για την οικονομία της Ευρώπης και της Ασίας η ανακατανομή των αμερικανικών στρατευμάτων
  • [08] Το Ισραήλ προχωρά στην κατασκευή νέων κατοικιών σε εβραϊκους οικισμούς
  • [09] Τις πληγείσες περιοχές της Φλόριδας απο τον τυφώνα Τσάρλι, επισκέφθηκε ο πρόεδρος Μπούς
  • [10] Πεντάγωνο: Δύο μεραρχίες του αμερικανικού στρατού εκτός Γερμανίας.
  • [11] Η Ουάσιγκτον αρνείται να τοποθετηθεί, ...

  • [01] Ενώπιον Βρετανικού δικαστηρίου ...

    18 Aug 2004, 01:52 UTC

    8 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία προσάγονται σήμερα για να απολογηθούν ενώπιον Βρετανικού δικαστηρίου. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν χθες κατηγορίες για συνομωσία με στόχο την διενέργεια δολοφονίας και την χρήση ραδιενεργού υλικού, τοξικού αερίου, ή χημικών ουσιών. Οι 8 συνελήφθησαν πριν 2 εβδομάδες σε εφόδους σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας. Ένας από τους συλληφθέντες, ονόματι Ντιρέν Μπαρό, κατηγορείται επίσης για κατοχή σχεδίων μυστικής παρακολούθησης μεγάλων οικονομικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Νιου Τζερζυ. Η αστυνομία λεει ότι τα σχέδια αυτά περιείχαν πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την διενέργεια τρομοκρατικής επίθεσης. Η Βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι ο Μπαρό είναι ενδεχομένως ο Αμπού Έισα Αλ Χίντι, ένα απ τα ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα.

    [02] Η τρομοκρατία και το έλλειμμα προϋπολογισμού απειλούν την αμερικανική οικονομία

    17 Aug 2004, 20:05 UTC

    Έκθεση Αμερικανικών οικονομολογικών κύκλων αναφέρει ότι η τρομοκρατία και το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού αποτελούν τους μεγαλύτερους άμεσους κινδύνους της Αμερικανικής οικονομίας.

    Η έκθεση αναφέρει ότι 40 τοις εκατό των οικονομολόγων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν την τρομοκρατία ως την μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, ποσοστό διπλάσιο, απ ότι πριν από έξη μήνες.

    Σύμφωνα πάντα με τη έρευνα, οι οικονομολόγοι λενε ότι η δεύτερη κατά σειρά απειλή για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Όμως μόνο ένας στους τρεις οικονομολόγους περιμένουν από τον πρόεδρο και το Κογκρέσο να μειώσουν το έλλειμμα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο Λευκός Οίκος υπολογίζει ότι αυτό το χρόνο το έλλειμμα θα ανέρθει στα 445 δισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ.

    [03] Και νέα διεύρυνση οικισμών της Δυτικής Όχθης ενέκρινε το Ισραήλ.

    18 Aug 2004, 02:44 UTC

    Η Ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε χθες την κατασκευή περίπου χιλίων νέων κατοικιών σε οικισμούς της Δυτικής Όχθης, κατά παράβαση του «οδικού χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, που προβλέπει το πάγωμα κάθε Ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας. Αναλυτές πιστεύουν ότι η Ισραηλινή απόφαση στοχεύει στην εξουδετέρωση της αντίστασης στους κόλπους του κόμματος Λικούντ, προς τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με το Εργατικό κόμμα. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν προειδοποιηθεί για την εν λόγω απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης.

    [04] Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού.

    18 Aug 2004, 02:50 UTC

    Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ έφτασαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Ιράκ και η αυξανόμενη ζήτησή του μαύρου χρυσού διεθνώς, επιβαρύνουν την κατάσταση. Η τιμή του αργού πετρελαίου για παράδοση τον Σεπτέμβιο ανήλθε στα 46 κόμμα 95 δολλάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ξεπερνώντας την χθεσινή τιμή των 46 κόμμα 91 δολλαρίων. Οι τιμές είχαν μειωθεί κατά τι μέσα στη μέρα, επειδή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανήγγειλε τη νικη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αναφορικά με την παραμονή του στην εξουσία, πράγμα που χαλάρωσε τις ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα καυσίμων. Ομως, σύμφωνα με αναλυτές, επειδή συνεχίζονται οι επιθέσεις στην υποδομή της βιομηχανίας πετρελαίου στο Ιράκ, καθώς και η αδυναμία των χωρών του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους και η αβεβαιότητα αναφορικά με την ρωσική εταιρία Γιούκος, οι τιμές του πετρελαίου κρατούνται σε υψηλά επίπεδα.

    [05] Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η κυπριακή κυβέρνηση στα ΗΕ

    17 Aug 2004, 20:28 UTC

    Κ. Ανάν

    Η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη για την, όπως τη χαρακτηρίζει, παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών των Eλληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου, λέγοντας ότι απειλεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ελληνοκυπρίων, που ζούσαν στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τριτη, η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτύρεται για την συστηματική οικοδόμιση κατοικιών, επαύλεων και ξενοδοχείων σε οικόπεδα που ανήκαν σε ελληνοκυπρίους, πριν την τουρκική εισβολή του 1974.

    Πληροφορίες δημοσιογραφικών οργανισμών αναφέρουν ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας των επίμαχων γαιών δεν είχαν ποτέ μεταφερθεί νομιμα στους τουρκοκυπρίους που τώρα ελέγχουν το τμήμα αυτό της νήσου.

    [06] ΗΠΑ: υπό εξέταση η δημιουργία θέσης εθνικού διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών

    17 Aug 2004, 20:18 UTC

    Ρίτσαρντ Μάιερς

    Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν συγκρατημένη υποστήριξη για την δημιουργία της θέσεως ενός εθνικού διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών, που αποτελεί και μια από τις κύριες υποδείξεις της επιτροπής η οποία διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Ο Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο προσωρινός διευθυντής της CIA Τζων Μακλάγκλιν και ο επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Ρίτσαρντ Μάιερς, κατέθεσαν στην Γερουσιαστική επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα σχετικά με την ίδρυση του αξιώματος αυτού.

    Ο κύριος Μπους έχει ζητήσει τη δημιουργία της θέσης εθνικού διευθυντή μυστικών υπηρεσιών, αλλά λεει ότι η θέση αυτή πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το υπουργικό συμβούλιο και να μην έχει δικαιοδοσίες σε θέματα προϋπολογισμού.

    Ο Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε ότι κάθε αλλαγή στις μυστικές υπηρεσίες δεν πρέπει να δημιουργήσει εμπόδια στη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών μέσα στο υπουργείο Άμυνας.

    [07] Αρνητική για την οικονομία της Ευρώπης και της Ασίας η ανακατανομή των αμερικανικών στρατευμάτων

    17 Aug 2004, 16:23 UTC

    Αμερικανική βάση στη Γερμανία

    Χώρες της Ασίας και της Ευρώπης προσπαθούν να διασκεδάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία τους τα αμερικανικά σχέδια για την ανακατανομή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στις δύο αυτές ηπείρους.

    Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης είπε σήμερα οτι η απόσυρση περίπου 30,000 αμερικανών στρατιωτών αποτελεί απώλεια για την χώρα, αλλά πρόσθεσε οτι η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη οτι οι διαχωρισμοί στην Ευρώπη έχουν πλέον ξεπεραστεί.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβάνώφ, είπε οτι η Μόσχα δεν έχει λόγους να ανησυχεί για την ανακατανομή των αμερικανικών στρατευμάτων, που θα τοποθετηθούν σε γειτονικές χώρες, πρώην σοβιετικούς συμμάχους.

    Στη Νότια Κορέα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι-μούν είπε οτι δεν πιστεύει οτι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στην κορεατική χερσόνησο, όπου τώρα βρίσκεται σημαντικός αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων.

    Η Ιαπωνία χαιρέτησε την απόφαση, λέγοντας οτι οι προτεινόμενες αλλαγές αρμόζουν καλύτερα στις παρούσες παγκόσμιες ανάγκες ασφαλείας.

    Ο πρόεδρος Μπούς ανήγγειλε χθές την ανάκληση 70,000 αμερικανικών στρατευμάτων στις ΗΠΑ απο την Ευρώπη και την Ασία εντος της επόμενης δεκαετίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική ανακατανομή απο την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

    [08] Το Ισραήλ προχωρά στην κατασκευή νέων κατοικιών σε εβραϊκους οικισμούς

    17 Aug 2004, 16:28 UTC

    Ο κ. Σαρόν

    Το Ισραήλ προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή περίπου 1,000 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης. Η κίνηση αυτή αποτελεί πρόκληση για τον οδικό χάρτη για την ειρήνη, που υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ, ο οποίος προβλέπει το πάγωμα κάθε οικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη. Αναλυτές υποστηρίζουν οτι η κίνηση αυτή φαίνεται να στοχεύει στην μείωση των αντιστάσεων που υπάρχουν μέσα στο κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα. Ο κ. Σαρόν είπε οτι χρειάζεται να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να προωθηθεί το σχέδιό του απόσυρσης των ισραηλινών απο τη Λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ στέλνει αντιπροσωπεια της για να μελετήσει τους παράνομους εβραϊκους οικισμούς στη Δυτική Οχθη. Η πρεσβεία δεν είπε πότε θα φθάσει η αντιπροσωπεία.

    [09] Τις πληγείσες περιοχές της Φλόριδας απο τον τυφώνα Τσάρλι, επισκέφθηκε ο πρόεδρος Μπούς

    16 Aug 2004, 15:55 UTC

    Ο Τσάρλυ, όπως φαινόταν απο το δορυφόρο

    Ο πρόεδρος Μπους επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες από τον τυφώνα Τσάρλυ περιοχές της Φλώριδα και υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια για την ανοικοδόμησή τους. Ο τυφώνας Τσάρλυ προκάλεσε 16 θανάτους και ζημιές ύψους τουλάχιστον πέντε δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ο πρόεδρος Μπους περιόδευσε τις κατεστραμμένες περιοχές με τον αδελφό του, κυβερνήτη της πολιτείας , Τζεφ Μπους. Μετά από συνάντηση με κατοίκους της κωμόπολης Πούντα Γκόρδα, που επλήγη σοβαρά από τη θεομηνία, ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως η βοήθεια είναι καθ'οδόν. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η επίσκεψή του δεν έχει καμμιά σχέση με την προεκλογική του εκστρατεία και ότι θα επικρίνετο εάν δεν πήγαινε.

    Ο αντίπαλος του κ. Μπους για την προεδρία, γερουσιατής Τζον Κέρυ, δήλωσε πως δεν θα επισκεφθεί τη Φλώριδα , αλλά έδωσε εντολή στο προσωπικό του να συμμετάσχει στις προσπάθειες ανακούφισης. Οι κάτοικοι των κωμοπόλεων Πουντα Γκόρδα και Πόρτ Σάρλοτ, όπου ο τυφώνας Τσάρλυ προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές, έχουν μείνει χωρίς τις βασικότερες υπηρεσίες και χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Οι τοπικές αρχές λένε πως κατά πάσα πιθανότητα θα περάσουν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Άνδρες της εθνοφρουράς περιπολούν τις πληγείσες περιοχές, βοηθώντας στην τήρηση της έννομης τάξης. Ο γερουσιαστής της Φλώριδα Μπιλ Νέλσον δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Πούντα Γκόρδα, ότι οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τους μαυραγορίτες και τις απάτες με τις ασφαλιστικές εταιρείες από του να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

    Ο τυφώνας Τσάρλυ ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε τη Φλώριδα από το 1992, που η πολιτεία είχε κτυπηθεί από τον τυφώνα Άντριου, ο οποίος είχε προκαλέσει υλικές ζημιές της τάξης των 19 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς οι ζημιές από τον Τσάρλυ θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 5 εκ. δισ. δολάρια.

    [10] Πεντάγωνο: Δύο μεραρχίες του αμερικανικού στρατού εκτός Γερμανίας.

    17 Aug 2004, 01:42 UTC

    Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι δύο μεραρχίες του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στη Γερμανία, θα ανακληθούν στις ΗΠΑ, στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό, που ανήγγειλε χθες ο πρόεδρος Μπούς. Μιλώντας σε συνέδριο βετεράνων πολέμου στο Οχάιο, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ορισμένες δυνάμεις θα μεταφερθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, ενώ 60 με 70 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες που τώρα βρίσκονται στο εξωτερικό, θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Ο κ. Μπους τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές θα συμβάλουν στη εξοικονόμηση κονδυλίων και συγχρόνως θα καταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις πιο ευέλικτες για να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας. Αμερικανικές δυνάμεις θα ανακληθούν και απο την Ασία. Αυτή τη στιγμή, περίπου 230.000 αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν εκτός ΗΠΑ. Από τη πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί επέκριναν το σχέδιο του κ. Μπούς, λέγοντας οτι υποσκάπτει τον πόλεμο κατά της αλ Κάιντα.

    [11] Η Ουάσιγκτον αρνείται να τοποθετηθεί, ...

    17 Aug 2004, 02:59 UTC

    Ούγκο Τσάβεζ

    Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν εμφανείς ενδείξεις νοθείας στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Βενεζουέλα, αλλά τόνισε ότι θα εκφέρει τελική γνώμη για το θέμα μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. Πάντως η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το αποτέλεσμα νοθευμένο και αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε επίσης χθες ότι θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για νοθεία. Η Εθνική Επιτροπή Εκλογών της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το σύνολό σχεδόν των ψήφων, το 58% των ψηφοφόρων αντιτίθενται στην απομάκρυνση του προέδρου Ούγκο Τσαβέζ απ την εξουσία. Επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμμυ Κάρτερ, που ηγήθηκε ομάδας διεθνών παρατηρητών στο δημοψήφισμα της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και συμφώνησε ότι ο κ. Τσάβεζ κέρδισε το δημοψήφισμα.

    Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα επηρέασαν και τις τιμές του πετρελαίου που σημείωσαν μικρή πτώση. Στη Νέα Υόρκη, οι τιμές του μαύρου χρυσού έκλεισαν λίγο πάνω από 46 δολάρια το βαρέλι. Ενώ νωρίτερα, είχαν σχεδόν φθάσει τα 47 δολάρια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 19 August 2004 - 1:18:13 UTC