Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Νέες βομβιστικές επιθέσεις κόστισαν τη ζωή σε Ιρακινούς στρατιώτες και τοπικό αστυνομικό διοικητή.
  • [02] Ουάσιγκτον: Συνέχεια εκκλήσεων για μεταρρυθμίσεις των μυστικών υπηρεσιών
  • [03] Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες σε Βρετανία και Πακιστάν.
  • [04] Το Messenger προς εξερεύνηση του Ερμή.
  • [05] Νέο ρεκόρ ανόδου των τιμών πετρελαίου.
  • [06] Παραγουάη: Και επίσημα πλέον οι κατηγορίες εναντίον των ιδιοκτητών του εμπορικού κέντρου.
  • [07] Ιρλανδός θύμα δολοφονίας στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
  • [08] Με συνεχείς επιθέσεις απειλούν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές
  • [09] Διερευνάται περιστατικό ξυλοφόρτησης ξένων δημοσιογράφων στον Πειραιά
  • [10] Και Τούρκοι ανάμεσα στους απαγωγείς στο Ιράκ;
  • [11] Δούλεψαν κανονικά χρηματοεπενδυτικές εταιρείες και οικονομικοί οργανισμοί
  • [12] Την δημιουργία θέσης Γενικού Συντονιστή Απόρρητων Πληροφοριών, ζητά ο πρόεδρος Μπούς.

  • [01] Ιράκ: Νέες βομβιστικές επιθέσεις κόστισαν τη ζωή σε Ιρακινούς στρατιώτες και τοπικό αστυνομικό διοικητή.

    04 Aug 2004, 01:48 UTC

    Στο Ιράκ, αντάρτες συνέχισαν χθες τις επιθέσεις κατά των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας σκοτώνοντας, σε ξεχωριστά επεισόδια, τουλάχιστον 4 Ιρακινούς φρουρούς και ένα τοπικό διοικητή αστυνομίας.

    Σε άλλες επιθέσεις, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι δύο αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν από χθες κατά τη διάρκεια μαχών στην επαρχία αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης, ενώ από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν δύο αμερικανοί στρατιώτες.

    Αξιωματούχοι λένε ότι 4 Ιρακινοί που ανήκαν στην εθνική φρουρά σκοτώθηκαν από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σε σημείο έλεγχου, έξω από τη πόλη Μπακουμπα, βόρεια της Βαγδάτης, ενώ 6 ακόμη φρουροί τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

    Οι αμερικανικές αρχές λενε ότι οι αντάρτες επίσης έριξαν βόμβα σε βόρειο πετρελαιαγωγό του Ιράκ, καθυστερώντας έτσι τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας.

    [02] Ουάσιγκτον: Συνέχεια εκκλήσεων για μεταρρυθμίσεις των μυστικών υπηρεσιών

    04 Aug 2004, 01:21 UTC

    Μέλη της ειδικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου επανέλαβαν εκκλήσεις τους για ριζικές αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σε κατάθεση του χθες στο Κογκρέσο ο Τζον Λήμαν, μέλος της επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι οι προτάσεις της θα πρέπει να υιοθετηθούν ως έχουν, για να πετύχει η διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Μια απ τις κύριες προτάσεις της επιτροπής είναι και η δημιουργία θέσης Γενικού Επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, καθώς και Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπούς δέχτηκε να δημιουργήσει θέση Γενικού Επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, αλλά δεν συμφώνησε να του δώσει δικαιοδοσίες ελέγχου του προϋπολογισμού των υπηρεσιών αυτών.

    [03] Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες σε Βρετανία και Πακιστάν.

    04 Aug 2004, 01:53 UTC

    Η Βρετανική αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων. Ανακοινωθέν της Σκότλαντ Γιάρντ ανέφερε ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια συνεχιζόμενης μυστικής επιχείρησης μέσα και γύρω απ το Λονδίνο και άλλες περιοχές στην βορειοδυτική Αγγλία. Οι συλληφθέντες είναι μεταξύ 20 και 30 ετών, αλλά δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας τους.

    Στο μεταξύ, δύο ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα συνελήφθησαν στο Πακιστάν. Ο υπουργός εσωτερικών του Πακιστάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο συλληφθέντες είναι Αφρικανικής καταγωγής και ότι ο ένας απ αυτούς έχει επικηρυχθεί απ τις αμερικανικές αρχές έναντι ποσού πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα στοιχεία της ταυτότητας τους. Επίσης οι Πακιστανικές αρχές συνέλαβαν Πακιστανό αστυνομικό ο οποίος κατηγορείται ότι παρείχε πληροφορίες σε τρομοκράτες. Επίσης χθες η Πακιστανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο στρατός κατόρθωσε να κατανικήσει τους εξτρεμιστές και να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο του Βαζιριστάν στο νότιο Πακιστάν.

    [04] Το Messenger προς εξερεύνηση του Ερμή.

    04 Aug 2004, 02:16 UTC

    Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Messenger» της ΝΑΣΑ άρχισε χθες ταξίδι που θα διαρκέσει εξήμισυ χρόνια με στόχο την εξερεύνηση του πλανήτη Ερμή, του πλησιέστερου πλανήτη προς τον Ήλιο και του μικρότερου του Ηλιακού μας συστήματος. Το διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε χθες απ το Διαστημικό Κέντρο Κένεντυ στη Φλόριντα θα διανύσει απόσταση 8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων για να πλησιάσει τον Ερμή και να μπει σε τροχιά γύρω απ τον πλανήτη το έτος 2011. Η ΝΑΣΑ δηλώνει ότι η συγκεκριμένη αποστολή θα συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση της εξελικτικής πορείας του πλανήτη Ερμή και άλλων πλανητών που θεωρούνται παρόμοιοι με τη Γη σε πολλά σημεία.

    [05] Νέο ρεκόρ ανόδου των τιμών πετρελαίου.

    04 Aug 2004, 02:41 UTC

    Η συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ, η περιορισμένη προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, οι προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και νομικές επιπλοκές στην υπόθεση της μεγαλύτερης Ρωσικής εταιρείας πετρελαίου, συνέτειναν στη αύξηση της τιμής του πετρελαίου χθες σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφτασε στα 44 δολάρια και 15 σέντς το βαρέλι, που είναι η υψηλότερη τιμή από το 1983. Αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ προκάλεσε ανησυχίες, όταν δήλωσε ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες μπορεί μην είναι σε θέση να αυξήσουν εγκαίρως την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στην ζήτηση. Οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ ήδη έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησής του μαύρου χρυσού. Συνολικά φέτος, οι τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 38 τοις εκατό.

    [06] Παραγουάη: Και επίσημα πλέον οι κατηγορίες εναντίον των ιδιοκτητών του εμπορικού κέντρου.

    04 Aug 2004, 02:52 UTC

    Οι αρχές της Παραγουάης απήγγειλαν και επίσημα πλέον κατηγορίες εναντίον των ιδιοκτητών και τριών μελών της ασφάλειας του εμπορικού κέντρου όπου τη Κυριακή κάηκαν ζωντανά πάνω από 400 άτομα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο είναι αποτέλεσμα καταθέσεων ότι οι πόρτες του κέντρου κλειδώθηκαν για να αποτρέψουν λεηλασίες εμπορευμάτων καθώς εξαπλωνόταν η πυρκαγιά. Πάντως οι ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου αρνούνται ότι διέταξαν να κλειδωθούν οι έξοδοι.

    [07] Ιρλανδός θύμα δολοφονίας στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

    04 Aug 2004, 02:50 UTC

    Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι άγνωστοι δολοφόνησαν έναν Ιρλανδό στο γραφείο του, στη Ριγιάντ. Τα κίνητρα της επίθεσης δεν είναι γνωστά, ενώ η ταυτότητα του θύματος δεν ανακοινώθηκε. Εξτεμιστές που φέρονται οτι διατηρούν σχέσεις με την αλ Κάιντα επιτίθενται το τελευταίο καιρό σε υπηκόους δυτικών κρατών που ζουν στη Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια αποσταθεροποίησης του βασιλείου. Ως γνωστό τρομοκράτες της Αλ Κάιντα αποκεφάλισαν τον αμερικανό όμηρο Πώλ Τζόνσον στις 18 Ιουνίου. Ο Πώλ Τζόνσον είναι η πιό προσφατη περίπτωση δυτικού που σκοτώθηκε απο εξτρεμιστές στη Σαουδική Αραβία.

    [08] Με συνεχείς επιθέσεις απειλούν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές

    03 Aug 2004, 21:14 UTC

    Eκρηξη που σημειώθηκε στη νότια λωρίδα της Γάζας, κοντά σε ισραηλινή στρατιωτική μονάδα, σκότωσε τουλάχιστον τρείς Παλαιστινίους. Η τηλεόραση έδειξε την έκρηξη, που σημειώθηκε μερικά μέτρα πιό πέρα απο ισραηλινή τεθωρακισμένη μπουλντόζα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ραφα. Δύο απο τα θύματα είναι εξτρεμιστές, που φαίνεται οτι προσπαθούσαν να πυροδοτήσουν εκρηκτικά. Τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έδωσαν στη δημοσιότητα βιντεοταινια στην οποία απειλούν καθημερινές επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής πόλης Σντερότ, κοντά στη λωρίδα της Γάζας, εάν οι ισραηλινές δυνάμεις δεν αποσυρθούν από την παραπλήσια ισραηλινή πόλη Μπείτ Χανούν. Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην Μπείτ Χανούν τον περασμένο μήνα για να αποτρέψουν επιθέσεις ρουκετών κατά της Σντερότ.

    Εξτρεμιστές της Χαμάς κατηγορούν τις ισραηλινές δυνάμεις οτι κατέστρεψαν Παλαιστινιακές καλλιέργειες και κατοικίες, ενώ σκότωσαν δεκάδες άτομα στην Μπείτ Χανούν.

    [09] Διερευνάται περιστατικό ξυλοφόρτησης ξένων δημοσιογράφων στον Πειραιά

    03 Aug 2004, 17:20 UTC

    ΟΙ οργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας διευρευνούν περιστατικό κατά το οποίο μέλη Μεξικανικού τηλεοπτικού συνεργείου φέρονται οτι ξυλοκοπήθηκαν από μέλη του Λιμεναρχείου Πειραιά. Η επιτροπή του Αθήνα 2004 ζητησε συγγνώμη για το επεισόδιο της Δευτέρας, που ξεκίνησε όταν το συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού Τελεβίζα Μέξικο προσπάθησε να τραβήξει ορισμένα πλάνα των λιμενικών εγκαταστάσεων στον Πειραιά. ΟΙ τρείς δημοσιογράφοι αφέθησαν ελεύθεροι αφού συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν από άνδρες του Λιμενικού. Όμως κανένας δε χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    [10] Και Τούρκοι ανάμεσα στους απαγωγείς στο Ιράκ;

    03 Aug 2004, 16:09 UTC

    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διατυπώνουν εικασίες σε σχέση με την εθνικότητα των τρομοκρατών που σκότωσαν Τούρκο όμηρο στο Ιράκ, επειδή τουλάχιστον ένας απο αυτούς μιλούσε τουρκικά στη βιντεοταινία της εκτέλεσης του ομήρου. Η βιντεοταινια που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, έδειχνε τον Τούρκο οδηγό φορτηγού Μουράτ Γιουτζέ να διαβάζει έκκληση προς τουρκικές εταιρίες μεταφορών να αποσυρθούν απο το Ιράκ. Μετά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε απο τους απαγωγείς του, οι οποίοι είπαν κάποιες φράσεις στα τουρκικά. Τρομοκρατική ομάδα, της οποίας ηγείται ο Ιορδανός τρομοκράτης Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής του Μουράτ Γιουτζέ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης λένε οτι μεταξύ των μελών της οργάνωσης υπάρχουν και Τούρκοι, οι οποίοι φέρονται οτι έχουν διασυνδέσεις με τους εξτρεμιστές που διενήργησαν βομβιστικές επιθέσεις κατά Βρετανικών και Εβραϊκών στόχων στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω απο 50 άτομα.

    [11] Δούλεψαν κανονικά χρηματοεπενδυτικές εταιρείες και οικονομικοί οργανισμοί

    03 Aug 2004, 01:14 UTC

    Οι εργαζόμενοι σε μεγάλες χρηματοεπενδυτικές εταιρείες και οικονομικούς οργανισμούς στην Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Νιου Τζερση πήγαν κανονικά στις δουλείες τους χθες, μία μέρα μετά την προειδοποίηση της Αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει να επιτεθεί σε νευραλγικά οικονομικά κέντρα.

    Τα μέτρα ασφάλειας εντάθηκαν γύρω από 5 πιθανούς στόχους, που ανέφερε η προειδοποίηση. Πρόκειται για το χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, την εταιρεία Citigroup στη Νέα Υόρκη, τη Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον και το κτίριο της εταιρείας Prudential στη Νιούαρκ του Νιου Τζερση.

    Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία απαγόρευσε σε φορτηγά και ημιφορτηγά να διασχίζουν τις γέφυρες και τα τουνελ που οδηγούν στην οικονομική συνοικία της πόλης. Ενώ στην Ουάσινγκτον, βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί περιπολούν τη περιοχή γύρω απ την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σε δηλώσεις αργά χθες το βράδυ, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, απέρριψε καταγγελίες ότι ήταν πολιτικά τα κίνητρα της αλλαγής του βαθμού συναγερμού σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η προειδοποίηση δεν «έχει καμία σχέση με τις εκλογές».

    [12] Την δημιουργία θέσης Γενικού Συντονιστή Απόρρητων Πληροφοριών, ζητά ο πρόεδρος Μπούς.

    03 Aug 2004, 01:20 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς ζητά απ το Κογκρέσο να δημιουργήσει θέση Εθνικού Επικεφαλής Απόρρητων Πληροφοριών, που αποτελεί και μια απ τις κύριες προτάσεις της ειδικής επιτροπής που διερεύνησε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε δηλώσεις χθες απ το Λευκό Οίκο ο κ. Μπούς δήλωσε η θέση του νέου γενικού διευθυντή θεμάτων αντιτρομοκρατίας αποτελεί θέση κύριου συμβούλου του αμερικανού προέδρου και όχι θέση σε επίπεδο υπουργού, όπως είχε ζητήσει η ειδική επιτροπή. Επίσης ο κ. Μπούς ζήτησε τη δημιουργία εθνικού κέντρου αντιτρομοκρατίας, για τον συντονισμό σχεδίων και ενεργειών όλων των υπηρεσιών απόρρητων πληροφοριών της χώρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 5 August 2004 - 1:19:16 UTC