Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σέφερ: Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Βοσνία.
  • [02] Πορείες διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια του συνεδρείου των Ρεπουμπλικανών.
  • [03] Σημαντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας.
  • [04] Νεκρό ένα ακόμη μέλος της Χαμάς στη Χεβρώνα.
  • [05] Οι Παλαιστίνιοι διαψεύδουν απαγόρευση εισόδου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά εδάφη.
  • [06] Η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας στις ΗΠΑ.
  • [07] Βάσεις για αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα των ΗΠΑ, στην Πολωνία.
  • [08] Ουάσιγκτον: Αρκετά τα 15 δις κατά του AIDS.
  • [09] Απερρίφθη συνταγματική τροπολογία κατά γάμου ομοφυλοφίλων.
  • [10] Και οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες έσφαλαν
  • [11] ΗΠΑ: άρχισε η διανομή αντιδότων σε περίπτωση επίθεσης με χημικά όπλα

  • [01] Σέφερ: Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Βοσνία.

    16 Jul 2004, 01:23 UTC

    Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ

    Στη Βοσνία βρίσκονται ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα. Ο κ. Σέφερ δήλωσε χθες ότι παρόλο που μέχρι τα τέλη της χρονιάς το ΝΑΤΟ θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον έλεγχο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, η συμμαχία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την περιοχή. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει μονάδες του στη Βοσνία για να προσφέρει υποστήριξη σε τοπικές επιχειρήσεις ασφάλειας, τόνισε ο κ. Σέφερ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βοσνία θα κινηθεί σύντομα προς τις Ευρω-Ατλαντικές δομές, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [02] Πορείες διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια του συνεδρείου των Ρεπουμπλικανών.

    16 Jul 2004, 01:41 UTC

    Η πόλη της Νέας Υόρκης απέρριψε αίτημα αντιπολεμικών οργανώσεων, να πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο περίφημο Central Park, το πάρκο στο κέντρο της πόλης, την παραμονή της έναρξης του Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στα τέλη Αυγούστου. Αξιωματούχος της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η περιοχή του Πάρκου είναι πολύ μικρή για το μέγεθος του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που προγραμματιζόταν και αντιπροτείνει η διαδήλωση να γίνει μπροστά απ το κτήριο που θα φιλοξενήσει το Συνέδριο, πρόταση που οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου χαρακτήρισαν μη πρακτική. Πάντως, άλλες 14 οργανώσεις έχουν πάρει άδειες απ την πόλη της Νέας Υόρκης για να πραγματοποιήσουν πορείες στη διάρκεια του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών.

    [03] Σημαντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας.

    16 Jul 2004, 01:52 UTC

    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νέα εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία. Με 80 ψήφους υπέρ, έναντι 16 κατά, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο, που είχε προηγουμένως ψηφιστεί και απ τη Βουλή και το οποίο προβλέπει κατάργηση των δασμών στα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα και σε πολλά γεωργικά προϊόντα που θα κινούνται μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι η συμφωνία θα αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον πρώτο κιόλας χρόνο.

    [04] Νεκρό ένα ακόμη μέλος της Χαμάς στη Χεβρώνα.

    16 Jul 2004, 02:02 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν καταζητούμενο μέλος της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Ο Ισραηλινός στρατός και Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο εξτρεμιστής σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγών πυρών με τους στρατιώτες στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο το θύμα αρνήθηκε να παραδοθεί στους Ισραηλινούς στρατιώτες.

    [05] Οι Παλαιστίνιοι διαψεύδουν απαγόρευση εισόδου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    15 Jul 2004, 02:05 UTC

    Τεριέ Ρέντ Λάρσεν

    Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στα ΗΕ, Νασσερ Αλ Κίντβα, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να προβλέπει απαγόρευση της διέλευσης στα Παλαιστινιακά εδάφη, του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρέντ Λάρσεν. Ο κ. Αλ Κίντβα προέβη στην εν λόγω δήλωση μετά από ανακοίνωση ειδικού συμβούλου του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος είπε ότι ο κ. Ρέντ Λάρσεν, δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στις Παλαιστινιακές περιοχές, μετά τις δημόσιες επικρίσεις του για τον κ. Αραφάτ. Ο κ. Αλ Κίντβα δήλωσε πάντως ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν να συζητήσουν το θέμα με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ο οποίος όμως δήλωσε πως ο κ. Ρεντ Λάρσεν μιλούσε εκ μέρους ολόκληρου του ΟΗΕ όταν δήλωνε πως η Παλαιστινιακή ηγεσία δεν διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική θέληση για να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [06] Η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας στις ΗΠΑ.

    15 Jul 2004, 02:19 UTC

    Ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, βρίσκεται στις ΗΠΑ για την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό, τρεις μέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Σέρβοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρώτος σταθμός του κ. Τάντιτς είναι το Άσπεν, στην πολιτεία του Κολοράντο, όπου θα έχει συναντήσεις με αμερικανούς επιχειρηματίες. Στη συνέχεια ο Σέρβος πρόεδρος θα μεταβεί στο Σικάγο όπου και βρίσκεται η μεγαλύτερη κοινότητα Σερβο-Αμερικανών. Στην Ουάσιγκτον, θα έρθει τη Δευτέρα για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέινυ και του υπουργού εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    [07] Βάσεις για αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα των ΗΠΑ, στην Πολωνία.

    15 Jul 2004, 02:27 UTC

    Πολωνός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Πολωνία για το προτεινόμενο αντιπυραυλικό αμυντικό τους σύστημα. Πάντως ο εκπρόσωπος του Πολωνικού υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη υποβάλλει επίσημη πρόταση για το θέμα, αλλά επεσήμανε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει γενικές ιδέες αναφορικά με τον εντοπισμό πιθανών τοποθεσιών για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος σε διάφορα σημεία του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής Ευρώπης. Ο εκπρόσωπος του Πολωνικού υπουργείου εξωτερικών τόνισε πάντως ότι η Πολωνία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε καμία πρόταση που θα απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.

    [08] Ουάσιγκτον: Αρκετά τα 15 δις κατά του AIDS.

    15 Jul 2004, 02:11 UTC

    Ράνταλ Τομπάϊας

    Ο επικεφαλής του Αμερικανικού Ταμείου για το AIDS, Ράνταλ Τομπάϊας, απέρριψε αίτημα των ΗΕ για επιπρόσθετη οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, στο Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS. Ο κ. Τομπάϊας δήλωσε στο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν ήδη αρκετά και επανέλαβε ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην μάχη κατά της θανατηφόρας ασθένειας. Πάντως επικριτές της Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι το ποσό αυτό χορηγείται υπό όρους και κυρίως σε χώρες που υποστηρίζουν προγράμματα εγκράτειας και όχι προγράμματα προφυλακτικών.

    [09] Απερρίφθη συνταγματική τροπολογία κατά γάμου ομοφυλοφίλων.

    15 Jul 2004, 02:49 UTC

    Η αμερικανική γερουσία, απέρριψε προτεινόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς τροπολογία του συντάγματος που προέβλεπε την απαγόρευση γάμου ατόμων του ιδίου φύλλου. Οι γερουσιαστές που υποστήριζαν την εισήγηση ήταν λιγότεροι από 60, αριθμός που απαιτείται για να προχωρήσει η διαδικασία ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος Μπους, που επανειλημμένως είχε καλέσει τους γερουσιαστές να καταψηφίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του συντάγματος που θα επέτρεπε το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, δήλωσε ότι εμμένει στην άποψή του πως ο γάμος θα πρέπει να οριστεί σαν ζεύξη μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο προεδρικός υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος, Τζών Κέρρυ, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε ότι, αν και αντιτίθεται στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, εναντιώνεται και στην προσθήκη μιας τέτοιας τροπολογίας στο Αμερικανικό Σύνταγμα. Επίσης ο Τζών Εντουαρτς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του δημοκρατικού κόμματος, εξέφρασε και αυτός ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Να σημειωθεί ότι για να εγκριθεί οποιαδήποτε συνταγματική τροπολογία, απαιτείται η συναίνεση των δύο τρίτων του Κογκρέσου και η επικύρωση της από 38 Αμερικανικές Πολιτείες.

    [10] Και οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες έσφαλαν

    14 Jul 2004, 18:55 UTC

    Τ. Μπλέαρ

    Επίσημη Βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι πολλά από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, για το όπλα μαζικής καταστροφής, είχαν σοβαρά λάθη.

    Όμως η επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο λόρδος Μπάτλερ, διέλυσε τις υπόνοιες ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Γόνυ Μπλέαρ εξαπάτησε το έθνος, για να αναλάβει στρατιωτική δράση.

    Αναφερόμενος αργότερα στη έκθεση ο κύριος Μπλέαρ ανέλαβε την ευθύνη για τα λάθη και δήλωσε στη Βουλή πως κανένας δεν είπε ψέματα, πως κανένας δεν επινόησε ψευδή στοιχεία και πως κανένας δεν παραποίησε τα σχετικά έγγραφα.

    Όμως, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Συντηρητικών Μάϊκλ Χάουαρντ έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Βρετανού πρωθυπουργού, λέγοντας πως αμφιβάλει κατά πόσο μπορεί κανείς τώρα πια να εμπιστεύεται τον κύριο Μπλέαρ.

    [11] ΗΠΑ: άρχισε η διανομή αντιδότων σε περίπτωση επίθεσης με χημικά όπλα

    14 Jul 2004, 18:58 UTC

    Υγειονομικοί αρμόδιοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, άρχισαν να στέλνουν σε πολιτειακές κυβερνήσεις αντίδοτα για την περίπτωση που θα διενεργηθεί επίθεση με χημικά όπλα, με πρώτες στη λίστα τη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, που θα φιλοξενήσουν τα εθνικά συνέδρια των δύο κομμάτων.

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών άρχισε να στέλνει τα πακέτα πρόληψης, πριν από 4 μήνες. Αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών λενε ότι τα νοσοκομεία έχουν αρκετά αποθέματα για να μπορέσει ν αρχίσει αμέσως φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που θα επηρεασθούν από τυχόν επίθεση με χημικά όπλα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι έγκειται στις πολιτείες να διανείμουν τα πακέτα στα τοπικά νοσοκομεία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 July 2004 - 1:18:12 UTC