Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, στο Λίβανο.
  • [02] Η στρατιωτική εμπειρία του Τζον Κέρρυ στα κύρια μηνύματα του Συνεδρείου των Δημοκρατικών.
  • [03] Η Βόρεια Καρολίνα, καίριας σημασίας πολιτεία στον φετινό προεκλογικό αγώνα.
  • [04] To Ιράκ ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ
  • [05] Αβέβαιο το μέλλον του Φιλιππινέζου ομήρου
  • [06] Ανάν: ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας επισκίασε το έηντς
  • [07] Ισραήλ: επανεξετάζει την πορεία του επίμαχου τείχους
  • [08] Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, στο Λίβανο.

    14 Jul 2004, 01:47 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Λίβανο. Είναι η πρώτη φορά που Αλβανός ηγέτης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην συγκεκριμένη χώρα της Μέσης Ανατολής. Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στόχος της επίσκεψης είναι η σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Εκτός απ τον Λιβανέζο ομόλογο του, Ραφίκ Χαρίρι, ο κ. Νάνο θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό εξωτερικών του Λιβάνου, Ζάν Ομπεΐντ και άλλους αξιωματούχους.

    [02] Η στρατιωτική εμπειρία του Τζον Κέρρυ στα κύρια μηνύματα του Συνεδρείου των Δημοκρατικών.

    14 Jul 2004, 02:08 UTC

    Η στρατιωτική εμπειρία, που απόκτησε ο Τζών Κέρρυ από τη θητεία του στο πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και η γενναιότητα που επέδειξε εκεί αναμένεται να είναι και το σημείο που θα τονίσουν οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τους. Ο γερουσιαστής Τζών Κέρρυ, αναμένεται να αποδεχθεί και τυπικά το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος στις 29 Ιουλίου, δηλαδή τη τελευταία βραδιά του συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του στη Βοστόνη στις 26 του μήνα. Ο Τζών Κέρρυ, θα παρουσιαστεί στους συνέδρους από τον βετεράνο πολέμου και πρώην γερουσιαστή Μάξ Κλίλαντ, ο οποίος όχι μόνο πήρε μέρος στο πόλεμο του Βιετνάμ αλλά έχασε και 3 μέλη του κατά τη διάρκεια μάχης. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των εργασιών, να ακούσουν για στρατιωτικά περιστατικά στα οποία πήρε μέρος ο Τζών Κερρυ τα οποία και θα πιστοποιούν την ανδρεία και τις ηγετικές του ικανότητες. Γενικά, στο συνέδριο των Δημοκρατικών αναμένεται να δοθεί περισσότερο βάρος από ότι συνήθως, σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Επίσης εκεί θα υπάρξει και η ευκαιρία να παρουσιαστεί και το κεντρικό σύνθημα του δημοκρατικού κόμματος το οποίο θα είναι «Δυνατότεροι στο εσωτερικό, Σεβαστοί στο κόσμο». Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά τα αμερικανικά πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τα συνέδριά τους για να παρουσιάσουν τα κεντρικά πολιτικά τους συνθήματά μέσα από τα οποία απεικονίζεται και η ελπίδα τους για τη νίκη στις εκλογές.

    [03] Η Βόρεια Καρολίνα, καίριας σημασίας πολιτεία στον φετινό προεκλογικό αγώνα.

    14 Jul 2004, 02:12 UTC

    Η Βόρεια Καρολίνα θα είναι η Πολιτεία που πολύ πιθανόν να καθορίσει και τον νικητή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών. Αναμένεται μάλιστα ότι σ αυτή τη Πολιτεία να διεξαχθεί μεγάλη προεκλογική «μάχη» μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών. Σημειώνεται ότι στη Βόρεια Καρολίνα το εκλογικό σώμα δείχνει τη προτίμηση του στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών εδώ και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς έχει να εκλέξει εκπρόσωπο του Δημοκρατικού κόμματος από το 1976. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2000, ο Τζώρτζ Μπους κέρδισε στη συγκεκριμένη Πολιτεία με 13 ποσοστιαίες μονάδες. Παρόλ αυτά ειδικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι η επιλογή του Τζών Εντουαρτς από τον Τζών Κέρρυ, για αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε ενδεχόμενο νίκης των Δημοκρατικών, όχι μόνο θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους αλλά θα επιφέρει και αρκετές ψήφους. Η παράτάξη των δημοκρατικών τονίζει ότι ο Τζών Εντουαρντς είναι ένας πολύ επιτυχημένος νομικός και σκληρά εργαζόμενος πολιτικός που συνδέεται με τη Βόρεια Καρολίνα με πολύ ισχυρούς δεσμούς γεγονός που θα ελκύσει πολλούς ψηφοφόρους. Σε απάντηση αυτών των ισχυρισμών, οι ρεπουμπλικανοί υπενθυμίζουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους κατανοεί τις αξίες των ψηφοφόρων της πολιτείας και ότι η ατζέντα του κόμματος θα συνεχίσει να εμπνέει το εκλογικό σώμα της Βόρειας Καρολίνας.

    [04] To Ιράκ ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ

    13 Jul 2004, 15:42 UTC

    Ο υπουργός Eξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εκπληρώσει την υπόσχεσή του και ν αρχίσει το συντομότερο δυνατόν να εκπαιδεύει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Μετά από συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες με τους πρέσβεις χωρών-μελών της Συμμαχίας ο κ. Ζεμπαρί είπε πως το Ιράκ χρειάζεται επειγόντως να εκπαιδευθούν οι δυνάμεις ασφαλείας του, πράγμα που το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε πως θα κάνει στη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής του τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

    Στο μεταξύ στο Ιράκ, δυο αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον περιπόλου της Εθνοφρουράς στη βόρεια πόλη Μοσούλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα στρατιώτη και τραυματίζοντας εννέα άλλους. Αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι στρατιώτες σκότωσαν τον ένα αντάρτη και τραυμάτισαν τον άλλο. Εξ άλλου, ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος είπε πως Κούρδοι και Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν στο Κιρκούκ 15 στελέχη της οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ, που συνδέεται με την Αλ Κάϊντα.

    [05] Αβέβαιο το μέλλον του Φιλιππινέζου ομήρου

    13 Jul 2004, 15:51 UTC

    Ανχέλο ντε λα Κρουζ

    Αδιευκρίνιστη παραμένει η μοίρα του Φιλιππινέζου, που κρατείται όμηρος στο Ιράκ, καθώς η Μανίλα στέλνει ανάμεικτες ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσο θα ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων αποσύροντας τις δυνάμεις της από το Ιράκ.

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, επανειλημμένα απέρριψε το αίτημα, Αλλά ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Ραφαέλ Σέγιους, δήλωσε στο αραβικό κανάλι αλ Τζαζίρα χθες πως οι Φιλιππινέζοι στρατιώτες θα ανακληθούν το συντομότερο δυνατόν. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες.

    Οι απαγωγείς του 46χρονου Φιλιππινέζου οδηγού φορτηγού απειλούν πως θα τον εκτελέσουν, εάν η Μανίλα δεν αποσύρει μέχρι τις 20 του μηνός τη στρατιωτική μονάδα που έχει στείλει στο Ιράκ, η οποία αποτελείται από 51 άνδρες.

    [06] Ανάν: ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας επισκίασε το έηντς

    13 Jul 2004, 16:00 UTC

    Κόφφι Ανάν

    Ο ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, λεει πως η έμφαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έχει επισκιάσει την παγκόσμια επιδημία του έηντς. Σε συνέντευξη προς το BBC ο κ. Ανάν είπε πως η Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο Παγκόσμιο Ταμείο για το έηντς.

    Όμως ο ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου Μπους για το έηντς, δρ. Ανθονυ Φάουτσι, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν αυτό που τους αναλογεί στον παγκόσμιο αγώνα κατά της θανατηφόρας νόσου. Ο πρόεδρος Μπους έχει υποσχεθεί πως κατά την επόμενη πενταετία η Αμερική θα διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του έηντς και του ιού που το προκαλεί. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών δεν θα πάνε στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών αλλά θα διατεθούν για διμερείς πρωτοβουλίες . Ο κ. Ανάν είπε επίσης, πως εκατομμύρια δολάριο ξοδεύονται για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τα θύματα της οποίας ανέρχονται σε χιλιάδες και όχι για τις προσπάθειες εξάλειψης του έηντς, τα θύματα του οποίου ανέρχονται σε εκατομμύρια.

    [07] Ισραήλ: επανεξετάζει την πορεία του επίμαχου τείχους

    13 Jul 2004, 16:03 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ επαναχαράσσει την πορεία τμήματος του επίμαχου τείχους ασφαλείας που ανεγείρει στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αρμόδιοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας επανεξετάζουν τα σχέδια του μήκους 600 χιλιομέτρων Τείχους, μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αποφάνθηκε τον περασμένο μήνα ότι ο φράχτης με την πορεία που ακολουθεί αυτή τη στιγμή παραβιάζει τα δικαιώματα χιλιάδων Παλαιστινίων.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έχει δηλώσει πως θα αγνοήσει τη μη δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το Τείχος είναι παράνομο και πρέπει να κατεδαφισθεί.

    [08] Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

    13 Jul 2004, 16:11 UTC

    Μια αναπάντεχη αύξηση στις εξαγωγές μείωσε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά τους τελευταίους έξη μήνες. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως το εμπορικό έλλειμμα, που τον Απρίλιο είχε φτάσει τα 48.1 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώθηκε το Μάίο στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια

    Η σχετική έκθεση του υπουργείου αναφέρει πως οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά σχεδόν τρία τοις εκατό φθάνοντας το ύψος ρεκόρ των 97,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις αμερικανικής κατασκευής αυτοκινήτων και εξαρτημάτων καθώς και μη στρατιωτικών αεροσκαφών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 July 2004 - 1:18:26 UTC