Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Σιρρή: Μπορεί να διακινούνται παράνομα μέχρι και 20.000 γυναίκες και ανήλικα παιδιά, στην Ελλάδα
  • [02] Η Κοντολίζα Ράις στην Κίνα
  • [03] ΗΠΑ: ακατάλληλο το Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίζει για το τείχος του Ισραήλ
  • [04] Ασφαλής ο Χασούν
  • [05] 4 Κούρδους πολιτικούς μήνυσε η Τουρκική αστυνομία

  • [01] Δ. Σιρρή: Μπορεί να διακινούνται παράνομα μέχρι και 20.000 γυναίκες και ανήλικα παιδιά, στην Ελλάδα

    Νανά Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    09 Jul 2004, 21:12 UTC

    Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Στην έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα τελεί υπό παρακολούθηση, διότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η Νανά Καπετανάκου μίλησε για το θέμα αυτό με την καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας κ. Δέσποινα Σιρρή, που είναι μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ανθρωπιστική Άμυνα», η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    Ν. Καπετανάκου: Κα Σιρρή σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να συμμετάσχετε στην εκπομπή μας. Η τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών κατατάσσει την Ελλάδα στη β΄ κατηγορία και μάλιστα στον κατάλογο των χωρών υπό παρακολούθηση, που σημαίνει ότι εάν παραστρατήσουν, περισσότερο απ ότι ήδη έχουν παραστρατήσει θ υποστούν κυρώσεις. Δικαιολογημένα έχει η Ελλάδα τοποθετηθεί σ αυτή την κατηγορία;

    Δ. Σιρρή: Κοιτάξτε. Υπάρχει ένα ολόκληρο ιστορικό της υπόθεσης. Τα τελευταία χρόνια το θέμα της εμπορίας και της παράνομης διακίνησης προσώπων έχει ενταθεί και αυξηθεί στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα Βαλκάνια και γίνεται διαρκώς μια προσπάθεια από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, και από την πλευρά της πολιτείας να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο. Δηλαδή από το 1996 και μετά, υπάρχει επίγνωση του φαινομένου. Τώρα, με πόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα και επιτυχία έχουν παρθεί διάφορα μέτρα, αυτό είναι συζητήσιμο.

    Δηλαδή το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο ορίστηκε μόλις το 2002. Είναι ο νόμος 30-64. Μετά υπήρξε και ένα προεδρικό διάταγμα, το 233, το οποίο καθόριζε ακόμα περισσότερο τα ζητήματα. Εκεί που υπάρχει σημαντικό πρόβλημα είναι στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Και νομίζω ότι από κει προκύπτει και η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Σερβία, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

    Είναι ενδεικτικό ότι πέρσυ η Ελλάδα είχε τοποθετηθεί στη χειρότερη, την γ΄ κατηγορία. Το Σεπτέμβριο είχε πιστοποιηθεί από τον πρόεδρο Μπους ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, οπότε ανέβηκε σε κατηγορία η Ελλάδα, αλλά φέτος διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες, οι οποίες όντως έχουν καταβληθεί, δεν είναι επαρκείς.

    Το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης είναι δυστυχώς εξαιρετικά δύσκολο να ερευνηθεί και να τεκμηριωθεί και επιστημονικά και στην πράξη. Υπάρχουν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, οι οποίοι διατείνονται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στις 20.000 παράνομα διακινούμενες γυναίκες και ανήλικα παιδιά στην Ελλάδα. Αυτοί όμως οι αριθμοί δεν τεκμηριώνονται με στοιχεία. Είναι ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο . Η αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι μέρος του και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν τεκμηριωμένες στατιστικές.

    Ν. Καπετανάκου: Ποιος είναι ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων;

    Δ. Σιρρή: Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προσπαθούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει στο θέμα της προστασίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με τη συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη υπάρχουν 14 ελληνικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην προσπάθεια υποστήριξης, κυρίως των θυμάτων της παράνομης διακίνησης. Μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τέτοια θέματα υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη , στα Γιάννενα και στην Αθήνα.

    Έγινε προσπάθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις να λειτουργήσουν κάποιες στέγες-καταφύγια για τα θύματα παράνομης διακίνησης προσώπων. Στην προσπάθεια αυτή, που περιλαμβάνει τη Στέγη της Εκκλησίας, στην Αθήνα, στην οποία στέλνει τα θύματα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ένα κέντρο που υπάρχει στο Γαλάτσι, που διαχειρίζονται αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις μαζί. Υπάρχει, επίσης μια πρόσφατη διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη, που είναι και η εναλλακτική έδρα του Συμφώνου, κομβικό σημείο επαφής για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων. Συγκεκριμένα, να γίνει εκεί μία Στέγη, η οποία ενδεχομένως, θα φιλοξενεί θύματα από όλα τα Βαλκάνια. Όπως ξέρετε, οι δρόμοι του παράνομου εμπορίου πολλές φορές χρησιμοποιούν τις χώρες των Βαλκανίων σαν χώρες «τράνζιτ» (πέρασμα),στέλνοντας θύματα από χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Μολδαβία μέσω της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας πολλές φορές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

    Ν. Καπετανάκου: Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις;

    Δ. Σιρρή: Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμένο το ζήτημα της κοινωνίας των πολιτών. Δεν υπάρχει η κατάλληλη νοοτροπία, δεν υπάρχει η υποδομή. Είναι ένα αρκετά καινούργιο φαινόμενο, που σίγουρα θέλει το χρόνο του για να μπορέσει να διαμορφωθεί. Επίσης κάποιες φορές αντιμετωπίζουν τη δυσπιστία των ελληνικών αρχών, δηλαδή του Ελληνικού κράτους, που μπορεί να μην έρχεται από την κεντρική διοίκηση , αν και πολλές φορές συμβαίνει κι αυτό , αλλά μπορεί στις κατά τόπους αρχές να υπάρχει μια αρκετή δυσπιστία.

    Ν. Καπετανάκου: Τι απομένει να γίνει από την Ελληνική κυβέρνηση, εκτός από το να τεθεί σε εφαρμογή η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία ;

    Δ. Σιρρή: Νομίζω, ότι εάν η Ελληνική κυβέρνηση δώσει σημασία στις προδιαγραφές του νόμου και στην τήρησή του, δηλαδή εάν μπορέσει να προχωρήσει όχι μόνο σε συλλήψεις ενόχων αλλά και σε καταδίκες σύμφωνα με το νόμο και το προεδρικό διάταγμα, με άλλα λόγια εάν υπάρξει η πολιτική βούληση και το θάρρος να γίνει η θεωρία πράξη, θα βρεθεί σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση.

    Ήδη υπογράφτηκε η διμερής συμφωνία με την Αλβανία για τον επαναπατρισμό των ανηλίκων παιδιών, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ήταν μια διμερής συμφωνία που εκκρεμούσε χωρίς λόγο και αιτία. Από κει και πέρα, σίγουρα, η σωστή συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, δηλαδή ο αυστηρός έλεγχος των μη κυβερνητικών οργανώσεων για να διαπιστώνεται ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους, εφόσον χρηματοδοτηθούν. Το να γίνει αυτό και το να υπάρχει εμπιστοσύνη στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, από την πλευρά του κράτους, νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό.

    Ν. Καπετανάκου: Ευχαριστώ πολύ κ. Σιρρή.

    Δ. Σιρρή: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

    [02] Η Κοντολίζα Ράις στην Κίνα

    Λουίς Ραμίρες, ΦτΑ, Πεκίνο

    09 Jul 2004, 16:45 UTC

    Κοντολίζα Ράις

    Κινέζοι ηγέτες τόνισαν στη Σύμβουλο του Προέδρου Μπους για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, με την οποία συναντήθηκαν στο Πεκίνο, την ανησυχία τους αναφορικά με τις σχέσεις της Αμερικής με την Ταϊβάν. Η κ. Ράις συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο.

    O πρόεδρος Χου Ζιντάο ανέφερε στην κ. Ράις τη «σοβαρή», όπως τη χαρακτήρισε, ανησυχία του Πεκίνου σχετικά με τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταηπέη. Υπενθυμίζουμε, πως η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της. Η κ. Ράις από την πλευρά της διαβίβασε μήνυμα του προέδρου Μπους, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον επιθυμεί να συνεχισθεί ο σινοαμερικανικός διάλογος πάνω σ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Όπως είπε η κ. Ράις: «Οι σχέσεις μας εξελίσσονται πολύ θετικά και ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί πολύ να σιγουρευτεί πως οι σχέσεις αυτές θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος των μεταξύ μας συζητήσεων.»

    Η κ. Ράις συναντήθηκε προηγουμένως με τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής, πρώην πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν. Τα κινεζικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επίσης εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με την Ταϊβάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι που συνοδεύουν την κ. Ράις στο ταξίδι της λένε πως η Σύμβουλος του Λευκού Οίκου επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

    Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους η κ. Ράις ήγειρε επίσης το θέμα της Βόρειας Κορέας και ζήτησε από την Κίνα να υποστηρίξει το αίτημα της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει η Πιονγιάνγκ τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    [03] ΗΠΑ: ακατάλληλο το Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίζει για το τείχος του Ισραήλ

    09 Jul 2004, 19:16 UTC

    Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

    Ο Λευκός Οίκος λεει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι το κατάλληλο όργανο για την έκδοση απόφασης σε σχέση με το Τείχος ασφάλειας του Ισραήλ, αλλά η ΕΕ εξέφρασε υποστήριξη προς τη δικαστική απόφαση. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλλαν, δήλωσε πως το Διεθνές Δικαστήριο δεν προσφέρεται για την επίλυση του θέματος του Τείχους. Όμως, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως η δικαστική απόφαση συνάδει με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πιστεύει ότι το Τείχος πρέπει να κατεδαφισθεί γιατί είναι παράνομο.

    [04] Ασφαλής ο Χασούν

    09 Jul 2004, 16:30 UTC

    Ουασέφ Αλί Χασούν

    Ο αμερικανός πεζοναύτης, Ουασέφ Αλί Χασούν, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε απαχθεί από εξτρεμιστές, οι οποίοι είχαν απειλήσει πως θα τον εκτελέσουν, αναχώρησε από το Λίβανο, όπου αποδείχτηκε πως βρισκόταν, για μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γερμανία. Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως ο λιβανικής καταγωγής δεκανέας Χασούν αναχώρησε σήμερα από αεροδρόμιο της Βηρυτού με μεταγωγικό αεροσκάφος της Αμερικανικής Αεροπορίας.

    Ο Χασούν ήρθε σ επαφή χθες με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στη λιβανική πρωτεύουσα, οι οποίοι τον παρέλαβαν και τον μετέφεραν στην πρεσβεία. Δεν είναι σαφές πώς ο δεκανέας βρέθηκε από το Ιράκ στο Λίβανο. Επίσης ειδικές υπηρεσίες του αμερικανικού Ναυτικού διερευνούν το μυστήριο που καλύπτει τη δεκαενηάμερη εξαφάνισή του.

    [05] 4 Κούρδους πολιτικούς μήνυσε η Τουρκική αστυνομία

    09 Jul 2004, 19:27 UTC

    Η Τουρκική αστυνομία μήνυσε 4 Κούρδους πολιτικούς γιατί μίλησαν σε πολιτικές συγκεντρώσεις μετά από την αποφυλάκισή τους τον περασμένο μήνα. Εκπρόσωπος της αστυνομία είπε πως οι 4 πολιτικοί παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία, γιατί μίλησαν στα κουρδικά και γιατί πήραν μέρος σε συλλαλητήρια στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως ο κόσμος στα συλλαλητήρια κραύγαζε συνθήματα υποστήριξης του απαγορευμένου Εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν , το οποίο έχει μετονομασθεί σε Κόνγκρα Τζελ.

    Οι 4 Κούρδοι πολιτικοί, στους οποίους συγκαταλέγεται και η γνωστή ακτιβίστρια Λεϋλά Ζάνα, είχαν φυλακιστεί το 1994 και αποφυλακίστηκαν τον περασμένο μήνα, αφού εφεσίβαλαν καταδικαστική απόφαση με την κατηγορία της υποστήριξης Κούρδων ανταρτών. Αναμένεται πως το εφετείο θα εξετάσει την υπόθεσή τους στις 14 Ιουλίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 12 July 2004 - 1:18:10 UTC