Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχες μεταξύ Ιρανών στρατιωτών και Κούρδων ανταρτών
  • [02] «Οι θεοί χαμογελούν στην Ελλάδα»
  • [03] Ιράκ: 10 νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό σε κρησφύγετο εξτρεμιστών.
  • [04] Ζωντανός αμερικανός πεζοναύτης που έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ.
  • [05] Μεταβαίνουν στο Ιράκ οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν.
  • [06] Συνομιλίες Ισραήλ-Αιγύπτου με θέμα την Ισραηλινή αποχώρηση απ' τη Λωρίδα της Γάζας.
  • [07] Μουσαράφ: Η Δύση έχει σχηματίσει λάθος εντύπωση για το Ισλάμ.
  • [08] Αννάν: Η αύξηση της γεωργικής παραγωγής θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της πείνας στην Αφρικανική ήπειρο.
  • [09] Αλλάουϊ : Αναβάλλεται, και πάλι, η ανακοίνωση μέτρων για την πάταξη των εξτρεμιστών
  • [10] Ριζική αναθεώρηση της δίκης Μιλόσεβιτς
  • [11] Εν αναμονή υποψήφιου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών
  • [12] ΟΙΔ: οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να στείλουν στρατό στο Ιράκ

  • [01] Μάχες μεταξύ Ιρανών στρατιωτών και Κούρδων ανταρτών

    06 Jul 2004, 16:35 UTC

    Ενοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Ιρανών στρατιωτών και Κούρδων ανταρτών κατά μήκος των τουρκο-ιρανικών συνόρων. Οι αντάρτες είπαν οτι τουλάχιστον 16 ιρανοί στρατιώτες και 4 Κούρδοι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις, που άρχισαν την Παρασκευή. Τούρκοι αξιωματουχοι και κουρδικές δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε οτι οι απώλειες σημειώθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι ιρανικές δυνάμεις εναντίον Κούρδων μαχητών στην ορεινή παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ιράν. Η Ιρανική κυβέρνηση δεν σχολίασε την επιχείρηση.

    [02] «Οι θεοί χαμογελούν στην Ελλάδα»

    Ν. Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσινκτον

    05 Jul 2004, 15:31 UTC

    Με τίτλο «Οι θεοί χαμογελούν στην Ελλάδα, την Πρωταθλήτρια Ποδοσφαίρου της Ευρώπης» η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς γράφει: «Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν 12 θεούς. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει 11», λεει το σλόγκαν που είναι αναγραμμένο στο λεωφορείο που μετέφερε την Εθνική Ελλάδας στα ματς στην Πορτογαλία. Την Κυριακή, συνεχίζει το άρθρο, 14 παίχτες, άγνωστοι εκτός Ελλάδας, κατάφεραν να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, νικώντας την Εθνική Πορτογαλίας με 1-0.

    Η Ελληνική νίκη απετέλεσε πραγματική έκπληξη γιατί η Ελλάδα είχε στο παρελθόν λάβει μέρος σε δύο Ευρωπαϊκά τουρνουά ποδοσφαίρου και δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ούτε ένα αγώνα. ’σχετα με το τι θα συμβεί στους Ολυμπιακούς της Αθήνας τον Αύγουστο, συνεχίζει το άρθρο των Νιου Γιορκ Τάϊμς, το καλοκαίρι ήδη ανήκει στην Ελλάδα. «Είναι καταπληκτικό, είπε ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Όττο Ρεχάγκελ. Το ποδόσφαιρο κατάφερε να ενώσει τους απανταχού Έλληνες, κάτι που δεν το κατόρθωσε η πολιτική.»

    «Με τη νίκη τους οι ποδοσφαιριστές μας έδωσαν χαρά στους Έλληνες σε όλη τη γη. Γι αυτό και μόνο τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, που παρακολούθησε το παιγνίδι , προσθέτοντας πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη πρόσκληση για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

    Σε άλλο άρθρο της η Νιου Γιορκ Τάϊμς αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η θερινή Ολυμπιάδα θα στεφθεί από επιτυχία αφού η Ελλάδα μπόρεσε και νίκησε τους Γάλλους και τους Ιταλούς, τους ’γγλους και τους Ισπανούς, τους Τσέχους και τους Ολλανδούς και τέλος τους Πορτογάλους στην ίδια τους τη χώρα.

    Το ξέραμε πως οι Έλληνες θα είναι οι πιο θαυμάσιοι οικοδεσπότες τον Αύγουστο, καταλήγει το άρθρο. Τώρα όμως ξέρουμε και κάτι άλλο πως η θερινή Ολυμπιάδα βρίσκεται στα χέρια των Πρωταθλητών του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Εξ άλλου η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πoουστ στο δικό της άρθρο αναφέρει πως με τους Ολυμπιακούς και την εκπληκτική ποδοσφαιρική νίκη της Ελλάδας η φετινή χρονιά θα είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. «Δεν μπορώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσω τί αισθάνομαι αυτή τη στιγμή, είπε ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας , Θεόδωρος Ζαγοράκης. Απλώς αποδείξαμε για μια ακόμα φορά πως η ελληνική ψυχή είναι αθάνατη. Είναι το καλύτερο πράγμα που μας χάρισε ο Θεός.»

    Η Ελλάδα κέρδισε το Πρωτάθλημα με 1-0 με γκολ που έβαλε ο ’γγελος Χαριστέας, στο 57ο λεπτό. «Όλοι οι Έλληνες γιορτάζουν τη νίκη αυτή, είπε ο Χαριστέας. Είμαστε η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου.»

    Στην Αθήνα, συνεχίζει το άρθρο της Ουάσινγκτον Πόουστ, οι ποδοσφαιρόφιλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους , κρατώντας σημαιούλες, κορνάροντας και ρίχνοντας βεγγαλικά. Τα πυροτεχνήματα είχαν σχηματίσει ένα λαμπρό πέπλο πάνω από την Ακρόπολη και τα γύρω μνημεία. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. Πολλοί έκλαιγαν, ενώ άλλοι αγκαλιάζονταν.

    Στην Κύπρο, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι κατέκλυσαν τις πλατείες σε πόλεις και χωριά, ρίχνοντας πυροτεχνήματα και ανεμίζοντας την Ελληνική σημαία. Όσο για τους Πορτογάλους, καταλήγει το άρθρο της Ουάσινγκτον Πόουστ, ο Εουσέμπιο, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της χώρας και οι περίπου 50.000 ερυθροντυμένοι Πορτογάλοι ποδοσφαιρόφιλοι που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο είδαν, με ζωγραφισμένη την απογοήτευση στα πρόσωπά τους τη χώρα τους να παίρνει το μετάλλιο της δεύτερης θέσης.

    [03] Ιράκ: 10 νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό σε κρησφύγετο εξτρεμιστών.

    06 Jul 2004, 00:21 UTC

    Ιρακινοί αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τρία τραυματίστηκαν από αμερικανικό βομβαρδισμό εναντίον κρησφύγετου εξτρεμιστών με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την επιδρομή, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε απώλειες. Επίσης ανακοινωθέν του Ιρακινού πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλλάουι, αναφέρει ότι οι Ιρακινές δυνάμεις είχαν δώσει στον αμερικανικό στρατό απόρρητες πληροφορίες για την πραγματοποίηση της αεροεπιδρομής. Το τελευταίο καιρό οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες αεροεπιδρομές με στόχο κρησφύγετα τρομοκρατών που συνδέονται με τον Ιορδανό εξτρεμιστή, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    [04] Ζωντανός αμερικανός πεζοναύτης που έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ.

    06 Jul 2004, 00:48 UTC

    Ιρακινή εξτρεμιστική οργάνωση που το περασμένο μήνα απήγαγε αμερικανό πεζοναύτη φέρεται να δηλώνει τώρα ότι είναι ζωντανός. Ανακοινωθέν της οργάνωσης που μεταδίδεται απ το Αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα αναφέρει ότι ο αμερικανός δεκανέας, Λιβανικής καταγωγής, Γιασέφ Αλί Χασσούν, μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία αφότου υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο απ το ανακοινωθέν το αν ο πεζοναύτης έχει αφεθεί ελεύθερος απ τους απαγωγείς του. Εξάλλου εδώ στις ΗΠΑ εκπρόσωπος της οικογένειας του δεκανέα Χασσούν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η οικογένεια εύχεται να είναι αλήθεια οι πληροφορίες ότι έχει αφεθεί ελεύθερος και ότι είναι καλά.

    [05] Μεταβαίνουν στο Ιράκ οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν.

    06 Jul 2004, 00:50 UTC

    Μέλη της ομάδας συνηγόρων υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνουν ότι θα μεταβούν στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα. Οι 21 δικηγόροι με έδρα την Ιορδανία, που προσελήφθησαν απ την σύζυγο του πρώην ηγέτη του Ιράκ, θα μεταβούν στη Βαγδάτη παρά τις προειδοποιήσεις Ιρακινών αξιωματούχων για τους κινδύνους που διατρέχουν λόγω των συνθηκών ασφάλειας. Οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνουν επίσης ότι εκατοντάδες δικηγόροι απ τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα τους συνοδέψουν σε ένδειξη υποστήριξης προς το έργο τους.

    [06] Συνομιλίες Ισραήλ-Αιγύπτου με θέμα την Ισραηλινή αποχώρηση απ' τη Λωρίδα της Γάζας.

    06 Jul 2004, 00:56 UTC

    Ο διευθυντής του τμήματος πολιτικής ασφάλειας του Ισραηλινού υπουργείου άμυνας, Έιμος Γκιλάντ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, και συζήτησαν το σχέδιο για αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ τη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος έχει προσφερθεί να στείλει 200 εμπειρογνώμονες για να εκπαιδεύσουν τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών. Αλλά ο κ. Σουλεϊμάν έχει δώσει στους Παλαιστίνιους προθεσμία δύο μηνών να ολοκληρώσουν μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των δυνάμεων ασφάλειας, αλλιώς έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά της Αιγύπτου να τους βοηθήσει.

    [07] Μουσαράφ: Η Δύση έχει σχηματίσει λάθος εντύπωση για το Ισλάμ.

    06 Jul 2004, 01:50 UTC

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Σουηδία και την Φινλανδία με στόχο την προώθηση των πολιτικο-οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τις δύο αυτές χώρες της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που Πακιστανός πρόεδρος επισκέπτεται τις χώρες αυτές. Σε ομιλία του στη Στοκχόλμη ο κ. Μουσαράφ δήλωσε ότι η πολιτική αδικία, η φτώχια και ο αναλφαβητισμός τροφοδοτούν τον θρησκευτικό φανατισμό στο μουσουλμανικό κόσμο και τόνισε ότι η Δύση έχει σχηματίσει λάθος εντύπωση για το Ισλάμ και δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζεται απ τις ενέργειες μιας μειοψηφίας. Ο κ. Μουσαράφ τόνισε ότι οι περισσότεροι Πακιστανοί είναι μετριοπαθείς και υποστηρίζουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο Πακιστανός πρόεδρος επεσήμανε τέλος ότι μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων θα εξουδετέρωνε το 75% της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

    [08] Αννάν: Η αύξηση της γεωργικής παραγωγής θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της πείνας στην Αφρικανική ήπειρο.

    06 Jul 2004, 01:47 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε απ τις Αφρικανικές χώρες να αυξήσουν την αγροτική παραγωγή τους με στόχο την καταπολέμηση της πείνας στην Αφρικανική ήπειρο. Σε ομιλία του στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο κ. Αννάν τόνισε ότι η Αφρική θα πρέπει να βελτιώσει τα δίκτυα υδροδότησης και συγκοινωνίας και να αρχίσει να καλλιεργεί γενετικά μεταλλαγμένα σπαρτά με στόχο την αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Ο κ. Αννάν αναφέρθηκε επίσης και σε συγκεκριμένα βήματα για τον περιορισμό στο ήμισυ της πείνας στην Αφρικανική ήπειρο μέχρι το 2015.

    [09] Αλλάουϊ : Αναβάλλεται, και πάλι, η ανακοίνωση μέτρων για την πάταξη των εξτρεμιστών

    05 Jul 2004, 19:16 UTC

    Ιγιάντ Αλλάουϊ

    Για δεύτερη φορά η προσωρινή Ιρακινή κυβέρνηση ανέβαλε την ανακοίνωση μέτρων για την πάταξη των ανταρτών και των εξτρεμιστών. Ο πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλλάουϊ επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα τη λήψη αυστηρότατων μέτρων ασφάλειας, συμπεριλαμβανόμενης και της αποκατάστασης της θανατικής ποινής. Δεν δόθηκε νέα ημερομηνία για την ανακοίνωση, η οποία αναβλήθηκε από το Σάββατο.

    Ο κ. Αλλάουϊ έχει πει πως η κυβέρνησή του ίσως προσφέρει αμνηστία σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι καθημερινές επιθέσεις εναντίον Ιρακινών και μελών του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού.

    Στο μεταξύ, επιδιορθώνεται ένας σημαντικός αγωγός πετρελαίου στη νότια πόλη Βασόρα. Αρμόδιοι δηλώνουν ότι οι ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου έχουν περικοπεί κατά 50% από την περασμένη εβδομάδα που ο αγωγός κτυπήθηκε από αντάρτες.

    [10] Ριζική αναθεώρηση της δίκης Μιλόσεβιτς

    05 Jul 2004, 19:25 UTC

    Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου ανακοίνωσε νέα καθυστέρηση στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λόγω ανησυχιών για την υγεία του.

    Ο προεδρεύων δικαστής, Πάτρικ Ρόμπινσον, ζήτησε σήμερα να γίνει μία εκ θεμελίων αναθεώρηση της δίκης και να αποφασιστεί θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι. Ο κ. Ρόμπινσον στήριξε το αίτημά του σε ιατρικές εκθέσεις της περασμένης εβδομάδας.

    Ο κύριος Μιλόσεβιτς, που έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του, υποφέρει από υπέρταση και κόπωση και είναι 62 χρόνων.

    Το Δικαστήριο θα αποφασίσει αύριο. Στον κύριο Μιλόσεβιτς έχουν απαγγελθεί πάνω από 60 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο , τη δεκαετία του 90.

    [11] Εν αναμονή υποψήφιου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών

    05 Jul 2004, 19:45 UTC

    Τζον Έντουαρντς, ένας από τους υποψήφιους

    Πηγές προσκείμενες στην προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή Τζον Κέρυ, λένε πως ο κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος των δημοκρατικών είναι έτοιμος να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου για την αντιπροεδρία . Τα δίκτυα CNN και CBS καθώς και η εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμ φέρουν τις πηγές να δήλωσαν πως η σχετική ανακοίνωση ίσως γίνει αύριο στη διάρκεια εμφάνισης του κ. Κέρυ στο Πίτσμπουργκ. Ούτε ο κ. Κέρυ ούτε και οι σύμβουλοί του έχουν κάνει τον παραμικρό υπαινιγμό σχετικά με το ποιον θα επιλέξει ο αμερικανός γερουσιαστής ως υποψήφιο για το αξίωμα του αντιπροέδρου. Αλλά σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν πως τις μεγαλύτερες πιθανότητες τις συγκεντρώνουν ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Έντουαρντς, ο βουλευτής του Μισούρι Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ και ο κυβερνήτης της ’ϊοβα Τομ Βίλσακ.

    [12] ΟΙΔ: οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να στείλουν στρατό στο Ιράκ

    05 Jul 2004, 19:50 UTC

    Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που είναι και η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωσης στον κόσμο, λεει, πως κατά τη γνώμη του, ορισμένες μουσουλμανικές χώρες πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ, για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας αυτής.

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντουλάχ Αχμάντ Μπαντάουϊ δήλωσε σήμερα πως οι μουσουλμανικές χώρες που βρίσκονται κοντά στο Ιράκ ίσως πρέπει να στείλουν στρατεύματα. Πρόσθεσε όμως πως καμία από τις χώρες μέλη δεν του έχει αναφέρει εάν θα ήθελε να συμμετάσχει σε μια τέτοια πολυεθνική ισλαμική δύναμη.

    Ο κ. Αμπντουλά δεν έδωσε καμμιά ένδειξη σχετικά με το κατά πόσο η Μαλαισία θα στείλει στο Ιράκ στρατιώτες. Είπε μόνο πως η χώρα του θα ήθελε να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας αυ7τής. Η Κουάλα Λουμπούρ αντιτάχθηκε έντονα στην εισβολή στο Ιράκ με την οποία ανατράπηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 July 2004 - 1:18:09 UTC