Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενώπιον Ιρακινού δικαστηρίου ο ...
  • [02] 4 νεκροί από Αμερικανική επίθεση κατά του δικτύου Ζαρκάουι στη Φαλούτζα.
  • [03] Νεκρός ένας απ' τους πλέον καταζητούμενους ...
  • [04] Στο Σουδάν ο Κόλιν Πάουελ
  • [05] Νέα σφυγμομέτρηση για τις πολιτικές ...
  • [06] Αφγανιστάν: Ένας νεκρός, 27 τραυματίες ...
  • [07] Προβλήματα αποπληρωμής δανείου για την προεκλογική του εκστρατεία, αντιμετωπίζει ο Τζον Κέρρυ.
  • [08] Ισραήλ: αλλαγές στη χάραξη του Τείχους
  • [09] Πάντυ Άσνταουν: απέλυσε 60 Σερβοβόσνιους ...
  • [10] Σαουδική Αραβία: η αστυνομία καταδιώκει ...

  • [01] Ενώπιον Ιρακινού δικαστηρίου ο ...

    01 Jul 2004, 00:02 UTC

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν και 11 άλλοι πρώην αξιωματούχοι του Ιράκ θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον Ιρακινού δικαστηρίου για να τους απαγγελθούν και επίσημα κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που θα σχετίζονται με τις ωμότητες σε βάρος των Σιιτών και των Κούρδων, το πόλεμο Ιράκ-Ιράν απ το 1980 μέχρι το 1988 και την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990. Οι κατηγορούμενοι περιήλθαν από χθες στη δικαιοδοσία της Ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται πλέον αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά κατηγορούμενοι για εγκληματικές πράξεις. Πάντως ο αμερικανικός στρατός θα συνεχίσει να τους φρουρεί. Επίσης ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκαζί Αλ Γιαγουάρ, δήλωσε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει τη θανατική ποινή για ορισμένα εγκλήματα.

    [02] 4 νεκροί από Αμερικανική επίθεση κατά του δικτύου Ζαρκάουι στη Φαλούτζα.

    01 Jul 2004, 00:07 UTC

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κρησφύγετο του αρχιτρομοκράτη Αμπου Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, επλήγη αργά χθες το βράδυ από αεροεπιδρομή στη Φαλούτζα. Πρόκειται για την τέταρτη τέτοια επίθεση εναντίον του δικτύου του Ζαρκάουι, τον τελευταίο μήνα. Ιρακινοί αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν πάντως ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν 4 άτομα και 10 άλλα τραυματίστηκαν. Στο μεταξύ, οι Ιρακινές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά την δύση του ήλιου στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη Νατζάφ με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη περιοχή. Επίσης χθες 11 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από 10 βλήματα όλμων που έπληξαν βάση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    [03] Νεκρός ένας απ' τους πλέον καταζητούμενους ...

    01 Jul 2004, 00:11 UTC

    Oι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δηλώνουν ότι σκότωσαν τον Αμπντουλάχ Μωχάμεντ Ρασιντ αλ Ροσουντ, έναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, στη διάρκεια συμπλοκής στην συνοικία αλ Κουντς της Ριαντ.

    Το Σαουδαραβικό υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Αλ Ροσουντ ήταν στο κατάλογο των 26 πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών της Αλ Κάιντα.

    Το Υπουργείο αναφέρει επίσης ότι στις συμπλοκές σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός.

    [04] Στο Σουδάν ο Κόλιν Πάουελ

    30 Jun 2004, 19:40 UTC

    Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, το Σουδάν υποσχέθηκε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον πολιτοφυλάκων που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας.

    Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Πάουελ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα στείλει περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις για να προστατέψει τους πολίτες. Είπε επίσης ότι θα δοθεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις πρόσβαση στους ένα εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες, που έχουν εκτοπιστεί από την Νταρφουρ.

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο κύριος Παουέλ ζήτησε επίσης από Σουδανούς αξιωματούχους να αφοπλίσουν τους Άραβες πολιτοφύλακες, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Σουδάν και οι οποίοι κατηγορούνται για ωμότητες κατά Αφρικανών της περιοχής.

    Κατά την επίσκεψη του στο Σουδάν ο κ. Πάουελ επισκέφτηκε και καταυλισμό προσφύγων στη Νταρφούρ και συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, που βρίσκεται και αυτός στο Σουδάν και θα μεταβεί στη Νταρφούρ σήμερα.

    [05] Νέα σφυγμομέτρηση για τις πολιτικές ...

    01 Jul 2004, 00:27 UTC

    Οι αμερικανοί μουσουλμάνοι εκλογείς προτιμούν τον Τζών Κέρυ για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας, δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Οι ερωτήσεις της δημοσκόπησης απευθύνθηκαν στα μέλη μεγάλης μουσουλμανικής ομάδας που προασπίζει και καλλιεργεί τις αμερικανικοϊσλαμικές σχέσεις, μέσω email. Το 54% των ερωτηθέντων, είπαν ότι θα ψήφιζαν για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Τζών Κέρρυ εάν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο. Το 26% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ράλφ Νέιντερ και ο οποίος είναι Λιβανέζικης καταγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Πρόεδρο Μπούς. Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα που τους απασχολεί, σχεδόν το 95% θεωρεί ότι είναι η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, με κύριο ενδιαφέρον τη κατάσταση στο Ιράκ, και τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ Παλαιστινίων. Περίπου 40% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι το σημαντικότερο θέμα, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πως αυτά αντιμετωπίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα σχεδόν οι μισοί αμερικανοί-μουσουλμάνοι απ όσους απάντησαν στη δημοσκόπηση, είπαν ότι τον προηγούμενο χρόνο, είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν διακρίσεις σε βάρος τους.

    [06] Αφγανιστάν: Ένας νεκρός, 27 τραυματίες ...

    01 Jul 2004, 01:47 UTC

    Στο ανατολικό Αφγανιστάν, ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 27 άλλα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 5 αστυνομικών και πολλών παιδιών, από δύο εκρήξεις βομβών στην Τζαλαλαμπάντ. Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υποπτεύονται πως υπεύθυνοι για τις επιθέσεις ήταν θύλακες των Ταλεμπάν. Εξάλλου στο νότιο Αφγανιστάν άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον 4ων φορτηγών που μετέφεραν εφόδια σε αμερικανική βάση, έβαλαν φωτιά στα οχήματα και απήγαγαν τους οδηγούς. Επίσης εντείνονται οι ανησυχίες για την τύχη Αυστραλέζας δημοσιογράφου και δύο βοηθών της που αγνοούνται από τη Κυριακή.

    [07] Προβλήματα αποπληρωμής δανείου για την προεκλογική του εκστρατεία, αντιμετωπίζει ο Τζον Κέρρυ.

    01 Jul 2004, 01:08 UTC

    Ο Τζόν Κέρρυ, ο πιθανότερος υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος για την προεδρεία των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει το σοβαρό ερώτημα πως θα επιστρέψει το ποσό των 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων που πήρε από τη τράπεζα για να ενισχύσει τη πολιτική του καμπάνια. Ο κύριος Κέρρυ, είχε προχωρήσει στη σύναψη δανείου τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν η προεκλογική του εκστρατεία κινδύνευσε να καταρρεύσει. Νομικός που ασχολείται με τα οικονομικά ζητήματα της καμπάνιας, ανέφερε ότι ο αμερικανός γερουσιαστής θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό του δανείου τον επόμενο μήνα, δηλαδή μετά το συνέδριο των δημοκρατικών το οποίο και αναμένεται να τον εκλέξει υποψήφιο πρόεδρο. Ο Τζόν Κέρρυ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λεφτά από το αποθεματικό της προεκλογικής του εκστρατείας για την εξόφληση του δανείου, αλλά κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές του διαφημίσεις. Ο κύριος Κέρρυ θα μπορούσε επίσης να εξοφλήσει το δάνειο από τον προσωπικό του λογαριασμό αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, καθώς δεν διαθέτει τόσα χρήματα. Η σύζυγος του, Τερέζα Χάινς Κέρρυ, διαθέτει μια τεράστια προσωπική περιουσία, αλλά ο νόμος της απαγορεύει να αποπληρώσει το δάνειο. Εκπρόσωπος του αμερικανού πολιτικού, σημείωσε ότι ο Τζόν Κέρρυ δεν έχει ακόμη πάρει τη τελική απόφαση για το πως θα αντιμετωπίζει αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

    [08] Ισραήλ: αλλαγές στη χάραξη του Τείχους

    30 Jun 2004, 19:53 UTC

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε να γίνουν αλλαγές στη χάραξη του αμφιλεγόμενου Τείχους που εγείρεται στη Δυτική Όχθη. Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά τμήμα 30 χλμ του Τείχους βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Το Τείχος έχει αποκόψει χιλιάδες Παλαιστίνιους από τις δουλειές, τα κτήματα και τα σχολεία τους. Ο στρατός λεει πως θα συμμορφωθεί με τη διαταγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες, που πολιορκούσαν τη μεθοριακή κωμόπολη Μπέιτ Χανούν στη Γάζα, σκότωσαν ένα νεαρό Παλαιστίνιο. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες λενε ότι ο νεαρός σκοτώθηκε από στρατεύματα που άνοιξαν πυρ σε νέους που πέταγαν πέτρες. Το Ισραήλ ξεκίνησε επιθέσεις στη περιοχή όταν παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έριξαν πυραύλους κατά Ισραηλινών στόχων, αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ισραηλινοί.

    [09] Πάντυ Άσνταουν: απέλυσε 60 Σερβοβόσνιους ...

    30 Jun 2004, 19:58 UTC

    Πάντυ Άσνταουν

    Ο ανώτερος μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Πάντυ Άσνταουν, απέλυσε 60 Σερβοβόσνιους αξιωματούχους, λόγω του ότι δεν έχουν μπορέσει να συλλάβουν τον ύποπτο για εγκλήματα πολέμου, Ραντοβάν Κάρατζιτς.

    O κύριος Ασντάουν είπε ότι κατέληξε στη απόφαση αυτή για να σταματήσει εγκληματικές ενέργειες, που αφήνει ύποπτους στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης να διαφύγουν τη σύλληψη.

    Μεταξύ των απολυθέντων συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Βουλής, Ντράγκαν Καλίνιτς και ο υπουργός εσωτερικών της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, Ζόραν Ντιέριτς. Μερικά μέλη της σερβοβοσνιακής βουλής απεχώρησαν από σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Σε ανακοίνωση του το Στεητ Ντηπαρτμεντ εξέφρασε υποστήριξη στις ενέργειες του κυρίου Άσνταουν λέγοντας ότι αυτοί που απολύθηκαν στέκονταν εμπόδιο στην να μπορέσει να εκπληρώσει, η Βοσνία, τις υποχρεώσεις της βάσει της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον.

    [10] Σαουδική Αραβία: η αστυνομία καταδιώκει ...

    30 Jun 2004, 20:03 UTC

    Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν πως 2 ύποπτοι τρομοκράτες και τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Ριάντ, στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών . Η αστυνομία περικύκλωσε την γειτονία αλ Κουντς στη ανατολική Ριάντ, ενώ ελικόπτερα περιπολούσαν της περιοχή. Δεν είναι ακόμα σαφές αν οι φερόμενοι ως ύποπτοι ήταν στο κατάλογο των 27 τρομοκρατών, που πρόσφατα δημοσιοποίησε η Σαουδαραβική κυβέρνηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 July 2004 - 1:18:15 UTC