Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισλαμική Διάσκεψη: μελετάται ψήφισμα για την στήριξη μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ
  • [02] Επίθεση ισραηλινών κατά Παλαιστινίων
  • [03] Η μορφή του Ρόναλντ Ρέιγκαν σε χαρτονόμισμα;
  • [04] Ιρακ: 13 νεκροί από τελευταία βομβιστική επίθεση
  • [05] Μπραχίμι: Προς το συμφέρον του Ισλαμικού κόσμου να εδραιωθεί η δημοκρατία στο Ιράκ.
  • [06] Και Λιβανέζος θύμα απαγωγής στο Ιράκ.
  • [07] Σομαλός κατηγορείται ότι σχεδίαζε να ανατινάξει εμπορικό κέντρο στις ΗΠΑ.
  • [08] Δυτική Όχθη: Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβιστική επίθεση.
  • [09] Καρζάι: Απαραίτητη η αύξηση των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
  • [10] Μπαραντέι: Μη ικανοποιητική η συνεργασία του Ιράν με την ΔΥΑΕ.
  • [11] Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις δηλώνουν Σρέντερ και Σιράκ.
  • [12] Τα πορτραίτα των Κλίντον στο Λευκό Οίκο.
  • [13] Πρώην διπλωμάτες και στρατιωτικοί ζητούν από τον αμερικανικό λαό να καταψηφίσει τον Πρόεδρο Μπους
  • [14] Νιού Γιόρκ Τάϊμς: από τον Νοέμβριο 2003 υπήρχαν καταγγελίες για κακοποιήσεις ιρακινών
  • [15] Ισλαμική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
  • [16] Σε ύψη-ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ
  • [17] Παλαιστηνιακά εδάφη προσπαθεί να οικειοποιηθεί το Ισραήλ
  • [18] Απώλειες υπέστησαν τα κυβερνώντα κόμματα στις ευρωεκλογές
  • [19] Συνεργάζονται στενά ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία για τον εντοπισμό εξτρεμιστών
  • [20] Πάουελ: Θα ενταθούν οι επιθέσεις εναντίον Ιρακινών κυβερνητικών αξιωματούχων.
  • [21] Καρζάι: Οι εκλογές στο Αφγανιστάν θα πραγματοποιηθούν κανονικά το Σεπτέμβριο.

  • [01] Ισλαμική Διάσκεψη: μελετάται ψήφισμα για την στήριξη μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ

    15 Jun 2004, 16:19 UTC

    Ο κ. Μπραχιμι

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας εξέφρασε ικανοποίηση για την επικείμενη μεταβίβαση της εξουσίας στην προσωρινή κυβέρνηση της Βαγδάτης, και υπογράμμισε οτι τα ΗΕ θα πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο αναφορικά με την δημιουργία δημοκρατικών θεσμών στο Ιράκ. Υπουργοί απο την Τουρκία, την Αιγυπτο, το Ιράν, τη Συρία, την Ιορδανία, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία είπαν επισης οτι η κάτω από αμερικανική ηγεσία δυνάμεις του συνασπισμού στο Ιράκ, πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο των ΗΕ. Οι υπουργοί συναντήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη , στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής διάσκεψης, κατά την οποία μελετάται η υιοθέτηση ψηφίσματος που να εκφράζει υποστήριξη προς τη νέα ιρακινή κυβέρνηση. Χθές ο ειδικός απεσταλμενος των ΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε οτι η επιτυχημένη εκδημοκρατικοποίηση του Ιράκ θα είναι προς όφελος όλου του ισλαμικού κόσμου.

    [02] Επίθεση ισραηλινών κατά Παλαιστινίων

    15 Jun 2004, 16:33 UTC

    Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν οτι αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα κοντά σε εβραϊκό οικισμό της λωρίδας της Γάζας, όταν άνδρες του άρχισαν να βάλουν κατά του οχήματος. Κανένας Ισραηλινός δεν τραυματίστηκε απο την έκρηξη και υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες για άν οι επιβάτες του αυτοκινήτου μπόρεσαν να διαφύγουν, άν σκοτώθηκαν ή άν συνελήφθησαν. Σε ξεχωριστή εξέλιξη, απο ισραηλινή επίθεση με μαχητικά ελικόπτερα στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, σκοτώθηκε την Δευτέρα ο Παλαιστίνιος εξτρεμιστής Χαλιλ Μαρσουντ, τοπικός ηγέτης της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτυρων του αλ Ακσά.

    [03] Η μορφή του Ρόναλντ Ρέιγκαν σε χαρτονόμισμα;

    15 Jun 2004, 14:55 UTC

    Ρόναλντ Ρέιγκαν

    Τη μορφή του Ρόναλντ Ρέιγκαν τυπωμένη σε αμερικανικό χαρτονόμισμα επιδιώκει να δει ο ένθερμος θαυμαστής του εκλιπόντα πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέηνα Ρορμπάχερ.

    Σε μια προσπάθεια απόδοσης τιμής στο Ρέιγκαν, που απεβίωσε στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Ρορμπάχερ ηγείται εκστρατείας, που αποσκοπεί στο να πεισθούν οι συνάδελφοί του στο Κογκρέσο να συνταχθούν μαζί του, έτσι ώστε η μορφή του Ρόναλντ Ρέιγκαν να αντικαταστήσει τη μορφή του Άντριου Τζάκσον, του λαϊκιστή προέδρου του 19ου αιώνα, στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

    Η μορφή του Άντριου Τζάκσον σε χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων

    Ο Ντέηνα Ρορμπάχερ αιτιολογεί αυτή του την προσπάθεια λέγοντας ότι «ο Ρόναλντ Ρέγκαν αξίζει αυτής της τιμής, γιατί ήταν ο πρόεδρος που κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο, που ξαναζωντάνεψε τον αμερικανικό στρατό, που περιόρισε τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις και που αποκατάστησε το Αμερικανικό Όνειρο.»

    Όμως, άλλα συντηρητικά στελέχη του Κογκρέσου επιθυμούν η μορφή του Ρ. Ρέγκαν να τυπωθεί στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων, αντικαθιστώντας την εικόνα του Αλεξάντερ Χάμιλτον, του πρώτου αμερικανού υπουργού Οικονομικών. Εδώ να σημειωθεί ότι αλλαγές στα αμερικανικά χαρτονομίσματα απαιτούν τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, αλλά ο υπουργός Οικονομικών έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει την εκτύπωση της μορφής του Ρόναλντ Ρέιγκαν σε οποιοδήποτε μεταλλικό νόμισμα, που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 25 χρόνια.

    [04] Ιρακ: 13 νεκροί από τελευταία βομβιστική επίθεση

    15 Jun 2004, 02:00 UTC

     

    Από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, σε πολυσύχναστη περιοχή της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα, ανάμεσα στα οποία και 5 αλλοδαποί, που επέβαιναν σε αυτοκινητοπομπή αλλοδαπών υπαλλήλων επί συμβάση, οι οποίοι εργάζονταν σε αμερικανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Ιράκ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο Βρετανοί, ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος. Δεκάδες άλλα άτομα τραυματίστηκαν. Οργισμένοι Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στο σημείο της έκρηξης, φωνάζοντας αντι-αμερικανικά συνθήματα και επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ για την έλλειψη ασφάλειας. Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, δήλωσε ότι τρομοκράτες προσπαθούν να αποτρέψουν την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου, ενώ ο υπουργός εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο βομβιστής δεν ήταν Ιρακινός.

    Ιγιάντ Αλάουι

    Εξάλλου, ο κ. Αλλάουι, δήλωσε στο Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι, μέσα σε δύο εβδομάδες, οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραδώσουν τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, στην νέα μεταβατική κυβέρνηση. Ο Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται στα χέρια των συμμαχικών δυνάμεων από τον περασμένο Δεκέμβριο που συνελήφθη.

    [05] Μπραχίμι: Προς το συμφέρον του Ισλαμικού κόσμου να εδραιωθεί η δημοκρατία στο Ιράκ.

    15 Jun 2004, 02:10 UTC

    Λαχντάρ Μπραχίμι

    Σε ομιλία του στην σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, ζήτησε απ όλες τις μουσουλμανικές χώρες να υποστηρίξουν την μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον του Ισλαμικού κόσμου να επιτύχει η μετάβαση του Ιράκ προς ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Επίσης σε γραπτό μήνυμα του στην ίδια σύνοδο ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν ζήτησε απ το Ισραήλ να σταματήσει τις δολοφονίες Παλαιστίνιων εξτρεμιστών και την ίδια στιγμή ζήτησε απ τους Παλαιστίνους να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    [06] Και Λιβανέζος θύμα απαγωγής στο Ιράκ.

    15 Jun 2004, 02:08 UTC

    Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε βιντεοταινία με Λιβανέζο που φέρεται να έχει πέσει θύμα απαγωγής Ισλαμικής οργάνωσης στο Ιράκ και ο οποίος εκλιπαρεί για την απελευθέρωση του. Στην βιντεοταινία ο εικονιζόμενος δηλώνει ότι ονομάζεται Χαμπίμπ Χαλίλ Σαμούρ και ότι είναι Λιβανέζος, ενώ ζητά απ την κυβέρνηση της χώρας του να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια δηλώνει ότι η βιντεοταινία συνοδευόμενη από γραπτή δήλωση εστάλη από την άγνωστη μέχρι σήμερα οργάνωση «Ισλαμικές Ταξιαρχίες Οργής» και ότι στη γραπτή δήλωση ο Χαμπίμπ Σαμούρ κατηγορείται για κατασκοπία σε βάρος του Ιράκ.

    [07] Σομαλός κατηγορείται ότι σχεδίαζε να ανατινάξει εμπορικό κέντρο στις ΗΠΑ.

    15 Jun 2004, 02:17 UTC

    Τζόν Άσκροφτ

    Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε και επίσημα το κατηγορητήριο σε βάρος Σομαλού που ζούσε στις ΗΠΑ και ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να ανατινάξει κλειστό εμπορικό κέντρο στο Οχάιο. Πρόκειται για τον Νουραντίν Αμπντί, ο οποίος κρατείται απ τον Νοέμβριο του 2003 και κατηγορείται για παροχή υποστήριξης προς το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, καθώς και για απάτες. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο σε βάρος του, ο Αμπντί είχε μαθητεύσει σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στη Αιθιοπία το 2000 και στη συνέχεια μπήκε στις ΗΠΑ με πλαστή άδεια εισόδου.

    [08] Δυτική Όχθη: Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβιστική επίθεση.

    15 Jun 2004, 02:13 UTC

    Δύο Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού εξτρεμιστή ηγέτη, σκοτώθηκαν απο έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές είπαν οτι πιστεύουν πως επρόκειτο για ισραηλινή επίθεση. Ένα απ τα θύματα είναι και ο Χαλίλ Μαρσούντ, τοπικός ηγέτης των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσά. Σε άλλα σημεία του Ισραήλ, στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί απο το Ισραήλ κοντά σε Παλαιστινιακές πόλεις της βόρειας Δυτικής Οχθης, για να αποτρέπουν ένοπλους παλαιστίνιους και βομβιστές αυτοκτονίας να μπαίνουν στο Ισραήλ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε οτι τα οδοφράγματα δημιούργησαν τεράστια προβληματα στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων στη δυτική οχθη και έχουν καταστρέψει την τοπική οικονομία. Στο μεταξύ, ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν οτι το Ισραήλ έχει αρχίσει να περικλείει κύριο εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης με το επίμαχο διαχωριστικό τείχος, οικοιοποιούμενο χιλιάδες εκτάρια Παλαιστινιακών εδαφών.

    [09] Καρζάι: Απαραίτητη η αύξηση των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    15 Jun 2004, 02:20 UTC

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον αμερικανό υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΝΑΤΟ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του προς την κυβέρνηση του και θα στείλει περισσότερες δυνάμεις στη χώρα του πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Επίσης ο κ. Καρζάι τόνισε ότι περιμένει περισσότερες επιθέσεις από αντι-κυβερνητικές δυνάμεις με στόχο την διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών. 4.600 στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στη Καμπούλ και την Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν. Σήμερα ο κ. Καρζάι θα συναντηθεί με τον πρόεδρος Μπούς και θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

    [10] Μπαραντέι: Μη ικανοποιητική η συνεργασία του Ιράν με την ΔΥΑΕ.

    15 Jun 2004, 02:48 UTC

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε απ το Ιράν να απαντήσει, μέσα τους επόμενους μήνες, σε όλα τα ερωτήματα αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Κατά την έναρξη της συνόδου της Διεθνούς Υπηρεσίας στη Βιέννη, ο κ. Ελ Μπαραντέι τόνισε ότι θα πρέπει να διαλευκανθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και ακεραιότητα της διαδικασίας πυρηνικών επιθεωρήσεων. Και χαρακτήρισε τη συνεργασία του Ιράν με την Διεθνή Υπηρεσία «μη ικανοποιητική».

    [11] Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις δηλώνουν Σρέντερ και Σιράκ.

    15 Jun 2004, 02:51 UTC

    Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν την πολιτική τους σε εσωτερικά θέματα παρά την συντριπτική ήττα των κομμάτων τους στις Ευρωεκλογές, όπου κόμματα της αντιπολίτευσης απέσπασαν εκλογικούς θριάμβους στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Παρά την ήττα των κομμάτων τους, ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογήσει.

    [12] Τα πορτραίτα των Κλίντον στο Λευκό Οίκο.

    15 Jun 2004, 02:54 UTC

    Τα αποκαλυπτήρια των πορτραίτων του πρώην αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον και της συζύγου του Χίλαρι Κλίντον πραγματοποιήθηκαν σε επίσημη τελετή στο Λευκό Οίκο. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπους, εκθείασε τα επιτεύγματα της πολιτικής του προκατόχου του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κύριος Κλίντον «γέμισε τον Λευκό Οίκο με ενέργεια και αισιοδοξία». Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το πορτραίτο ονομάζεται Σιμι Νοξ και είναι ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός καλλιτέχνης που ανέλαβε την υποχρέωση να ζωγραφίσει πορτραίτο αμερικανού προέδρου. Στο πορτραίτο ο κύριος Κλίντον απεικονίζεται όρθιος φορώντας σκούρο σακάκι και μπλε γραβάτα. Επίσης και η κυρία Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται χαμογελαστή φορώντας μαύρο σακάκι. Ο Μπίλ Κλίντον δήλωσε ότι επέλεξε τον Σίμμι Νόξ να επιμεληθεί το πορτρέτο του γιατί η δουλειά του τον είχε «συγκινήσει βαθύτατα».

    [13] Πρώην διπλωμάτες και στρατιωτικοί ζητούν από τον αμερικανικό λαό να καταψηφίσει τον Πρόεδρο Μπους

    14 Jun 2004, 21:28 UTC

    Τ. Μπους

    Ομάδα πρώην ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ ζητά από τον αμερικανικό λαό να καταψηφίσει τον Πρόεδρο Μπους στις εκλογές του Νοέμβρίου.

    26 συνταξιούχοι διπλωμάτες και απόστρατοι αξιωματικοί πρόκειται να εκδώσουν ανακοίνωση, την Τετάρτη, καταδικάζοντας την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους.

    Εκπρόσωπος της ομάδας κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι αποξενώνει την Αμερική από σημαντικούς συμμάχους και ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του έθνους με αποφάσεις του σχετικά με το Ιράκ και την Μέση Ανατολή.

    Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται ο William Harrop, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο Jack Matlock, πρώην πρέσβης στη Σοβιετική Ένωση, και ο απόστρατος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του Μικτού Επιτελείου Στρατού, William Crowe, Ο κύριος Harrop λεει ότι η ομάδα δεν υποστηρίζει επισήμως το κύριο αντίπαλο του Προέδρου Μπους , Γερουσιαστή Τζων Κέρρυ, αλλά απλώς πιστεύει ότι χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία.

    Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από το προεκλογικό γραφείο του Προέδρου Μπους.

    [14] Νιού Γιόρκ Τάϊμς: από τον Νοέμβριο 2003 υπήρχαν καταγγελίες για κακοποιήσεις ιρακινών

    14 Jun 2004, 21:16 UTC

    Ιρακινοί φυλακισμένοι

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάϊμς μέλη του αμερικανικού στρατού είχαν αναφέρει καταγγελίες για κακοποίηση Ιρακινών κρατούμενων από Αμερικανούς στρατιώτες 2 μήνες προτού ανώτεροι αξιωματικοί δηλώσουν ότι αντιλήφθηκαν την ύπαρξη τέτοιων επεισοδίων.

    Η εφημερίδα επικαλείται στο δημοσίευμά της μέλη μιας ανακριτικής μονάδας, αποτελούμενης από στρατιωτικούς και συμβασιούχους, δουλειά των οποίων ήταν να εξετάζουν τις περιπτώσεις κρατουμένων για πιθανή αποφυλάκιση από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

    Μέλη της ανακριτικής ομάδας δήλωσαν στη Νιού Γιόρκ Τάϊμς ότι άρχισαν να αναφέρουν παράπονα κρατουμένων σε εβδομαδιαίες εκθέσεις, από τον περασμένο Νοέμβριο, και ότι στις αναφορές τους υπήρχαν τουλάχιστον 20 περιπτώσεις κακομεταχείρισης στην Αμπού Γκράιμπ και σε άλλες εγκαταστάσεις κράτησης .

    Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για περιπτώσεις κακοποίησης Ιρακινών κρατούμενων μέχρι το Ιανουάριο.

    [15] Ισλαμική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

    14 Jun 2004, 17:00 UTC

    Οι υπουργοί εξωτερικών των 57 χωρών-μελών του οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, πραγματοποιούν στην Κωνσταντινούπολη σύνοδο, με κύρια θέματα συζήτησης το μέλλον του Ιράκ και τις αραβοϊσραηλινές συγκρούσεις. Στη διάρκεια της συνάντησης, θα εκλεγεί επίσης νέος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, που έχει την έδρα του στη Σαουδική Αραβία. Οι υπουργοί εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, που περιλαμβάνει χώρες από τη Γκαμπόν στη Δυτική Αφρική μέχρι την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, προσπαθούν να σφυρηλατήσουν κοινές απόψεις, σε σχέση με το μέλλον του Ιράκ και το Παλαιστινιακό αίτημα για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

    Αναμένεται πως στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου η Τουρκία, που φιλοξενεί τη σύνοδο και είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της Αμερικής στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, θα προτρέψει τις χώρες μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης να επιδείξουν μετριοπάθεια και θα κάνει έκκληση για μεγαλύτερη δημοκρατία στον ισλαμικό κόσμο. Επίσης πιστεύεται πως οι υπουργοί εξωτερικών του Οργανισμού θα ζητήσουν να μεταβιβασθεί γρήγορα η πλήρης κυριαρχία του Ιράκ στον ιρακινό λαό και θα τονίσουν την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ενότητας του Ιράκ. Το Ιράν, η Συρία και η Τουρκία που συνορεύουν με το Ιράκ, έχουν εκφράσει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα διάσπασης του Ιράκ σε τρεις χωριστές ενότητες, την Κουρδική, τη σηιτική και τη σουνιτική, στην περίπτωση που θα αποτύχει το πείραμα για δημοκρατική αυτοκυβέρνηση. Οι τρεις χώρες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανότητα να δημιουργηθεί στο Ιράκ ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξαρση της αυτονομιστικής τάσης μεταξύ των κουρδικών μειονοτήτων τους. Εξ άλλου αναμένεται πως κατά τη διάσκεψη θα εκδοθεί ανακοινωθέν, που θα καταδικάζει έντονα την πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και που θα προτρέπει τις χώρες μέλη του Οργανισμού να μποϋκοτάρουν όλα τα ισραηλινά προϊόντα.

    Η Τουρκία επικρίνεται από πολλές αραβικές χώρες για τους ισχυρούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς που διατηρεί με το Ισραήλ Όμως, τις τελευταίες βδομάδες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε επικριτικά για την πολιτική του Ισραηλινού ομολόγου του, Αριέλ Σαρόν, ενώ παράλληλα κατήγγειλε πως το Ισραήλ επιδίδεται σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των Παλαιστινίων.

    Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να ενισχύσουν την πιθανότητα να επιλεγεί ο Τούρκος υποψήφιος ως νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού. Αλλά αξιωματούχοι της Ισλαμικής Διάσκεψης δηλώνουν πως η Άγκυρα αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό για τη θέση από τη Μαλαισία και το Μπαγκλαντές. Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης ιδρύθηκε το 1967, με στόχο την αποκατάσταση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των Παλαιστινίων. Αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο στόχος αυτός εξακολουθεί να είναι άπιαστος, λόγω της έλλειψης ενότητας που επικρατεί στον αραβικό κόσμο.

    [16] Σε ύψη-ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

    14 Jun 2004, 17:34 UTC

    Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ, καθώς τα ξένα αγαθά και υπηρεσίες που αγοράστηκαν από τους Αμερικανούς ξεπέρασαν κατά 48 δισεκατομμύρια δολλάρια τα αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες που πούλησαν στο εξωτερικό οι αμερικανικές εταιρείες.

    Έκθεση του υπουργείου Εμπορίου,που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει οτι η μεγάλη καταναλωτική ζήτηση και οι αυξημένες τιμές των καυσίμων, ανέβασαν τις πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων σε επίπεδα ρεκόρ. Η έκθεση δείχνει επίσης οτι η μείωση των αμερικανικών εξαγωγών, συντελεί στο άνοιγμα της ψαλίδας. Μερικοί αναλυτές προβλέπουν οτι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να ξεπεράσει το περσινό εμπορικό έλλειμμα, που ανήλθε στο ποσό-ρεκόρ των 496 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Στο μεταξύ, οι δαπάνες για την αγορά αυτοκινήτων και καυσίμων, συνέβαλαν στην ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων κατά 1.2 %, που είναι ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

    [17] Παλαιστηνιακά εδάφη προσπαθεί να οικειοποιηθεί το Ισραήλ

    14 Jun 2004, 17:36 UTC

    Το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν οτι το Ισραήλ έχει αρχίσει να περικυκλώνει ένα μεγάλο εβραϊκό οικισμό στην Δυτική Οχθη με το αμφισβητούμενο διαχωριστικό τείχος του, οικειοπούμενο χιλιάδες εκτάρια Παλαιστινιακών αγροτικών γαιών. Παλαιστινιακές πηγές λένε οτι τα σχέδια για την περικύκλωση του οικισμού Αριελ κοινοποιήθηκαν ήδη σε Παλαιστίνιους αγροτες που ζούν κοντά στον οικισμό, ενώ ισραηλινοί μηχανικοί και τοπογράφοι άρχισαν την μελέτη για την περικύκλωση των εν λόγω γαιών. Σε άλλα σημεία του Ισραήλ, στρατιώτες άρχισαν να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί απο τους ισραηλινούς, κοντά σε Παλαιστινιακές πόλεις της βόρειας Δυτικής Οχθης, για να μη μπορούν Παλαιστίνιοι οπλοφόροι και βομβιστές να μπουν στο Ισραήλ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε οτι τα οδοφράγματα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων, ενώ έχουν καταστρέψει την τοπική οικονομία.

    [18] Απώλειες υπέστησαν τα κυβερνώντα κόμματα στις ευρωεκλογές

    14 Jun 2004, 16:53 UTC

    Τα κυβερνώντα κόμματα σε όλη την Ευρώπη υπέστησαν απώλειες στις ευρωεκλογές, ενώ σημειώθηκε μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων απο τις κάλπες. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν οτι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κέρδισαν έδαφος στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Τσεχία, γεγονός που οι αναλυτές ερμηνεύουν ως απόρριψη των τωρινών κυβερνήσεων. Το κυβερνών κόμμα στη Βρετανία, παρουσίασε και εκείνο απώλειες, όμως οι νέες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας αντέστρεψαν την επικρατούσα τάση. Οι ευρωεκλογές που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, διεξήχθησαν σε 25 κράτη, κατά τη διάρκεια 4 ημερών. Η συνολική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε περίπου στο 44%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία των ευρωεκλογών. Η προσέλευση ήταν ακόμα μικρότερη στις 10 χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ τον Μάιο, πλήν της Κύπρου, όπου η συμμετοχή έφθασε το 71%.

    [19] Συνεργάζονται στενά ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία για τον εντοπισμό εξτρεμιστών

    14 Jun 2004, 16:50 UTC

    Aξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς λένε οτι η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται πλήρως με τις ΗΠΑ για τον εντοπισμό των εξτρεμιστών που απήγαγαν έναν Αμερικανό και σκότωσαν δύο αλλους. Η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπούς, Κοντολήζα Ράις, είπε οτι η κυβέρνηση της Ριγιάντ γνωρίζει οτι αντιμετωπίζει σοβαρή τρομοκρατική απειλή και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε οτι η Ουάσινγκτον κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους Σαουδάραβες να ανακτήσουν μία αίσθηση ασφάλειας, ώστε οι επιθέσεις να μήν κλονίζουν την παραγωγή πετρελαίου και τις άλλες εμπορικές συναλλαγές της χώρας. Ο κ. Πάουελ δήλωσε την Κυριακή οτι η Σαουδική Αραβία έκανε πολλά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και είναι έτοιμη να κάνει κι άλλα. Στο μεταξύ, ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και που αποδίδεται στην αλ Κάιντα, αναλαμβάνει την ευθύνη για τον φόνο του ενός Αμερικανού και την απαγωγή ενός άλλου το Σάββατο στη Ριγιάντ.

    [20] Πάουελ: Θα ενταθούν οι επιθέσεις εναντίον Ιρακινών κυβερνητικών αξιωματούχων.

    14 Jun 2004, 00:16 UTC

    Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι περιμένει εντατικοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ιρακινών κυβερνητικών αξιωματούχων ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου. Και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις και οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας θα «υπερτερήσουν των δολοφόνων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τη Κυριακή από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 13 άλλοι. Επίσης ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα και επίθεση με ελαφρά όπλα βόρεια της Βαγδάτης.

    [21] Καρζάι: Οι εκλογές στο Αφγανιστάν θα πραγματοποιηθούν κανονικά το Σεπτέμβριο.

    14 Jun 2004, 00:22 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, επανέλαβε την προσήλωση του προς την πραγματοποίηση εκλογών στη χώρα του το Σεπτέμβριο. Σε συνέντευξη του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο πρόεδρος Καρζάι τόνισε ότι είναι σίγουρος πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν γιατί αυτό ακριβώς επιθυμεί ο Αφγανικός λαός. Επίσης ο κ. Καρζάι διέψευσε ότι πραγματοποιεί μυστικές συμφωνίες με φύλαρχους της χώρας του για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του και υπογράμμισε ότι οι Ταλεμπάν αποτελούν πλέον μικρούς μόνο θύλακες αντίστασης και όχι κίνημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 16 June 2004 - 1:18:17 UTC