Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεκάλεσε προσωρινά η Τουρκία ανώτερους διπλωμάτες της απο το Ισραήλ
  • [02] Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ρόναλντ Ρέγκαν
  • [03] Συμφωνία για τη διάλυση των πολιτοφυλακών στο Ιράκ, εκτός αυτής του Μοκτάντα αλ Σαντρ.
  • [04] Αρχίζει αύριο στη Τζώρτζια η διάσκεψη της Ομάδας των 8
  • [05] Προειδοποίηση για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [06] Η Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσινγκτων.
  • [07] Στο Πεκίνο η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [08] Μείωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Νότια Κορέα
  • [09] Συνομιλίες Ισραήλ-Αιγύπτου για θέματα ασφάλειας
  • [10] Αρχίζει αύριο η διάσκεψη κορυφής της ομάδας των 8
  • [11] Σε ψηφοφορία κατά πάσα πιθανότητα αύριο το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
  • [12] Εγκρίθηκε συμβιβαστικό σχέδιο για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα.
  • [13] Nέο επεισόδιο στη Σαουδική Αραβία.

  • [01] Ανεκάλεσε προσωρινά η Τουρκία ανώτερους διπλωμάτες της απο το Ισραήλ

    08 Jun 2004, 16:56 UTC

    Ο κ. Ερντογάν

    Η Τουρκία ανεκάλεσε τους ανώτερους διπλωμάτες της απο το Ισραήλ για "διαβουλεύσεις", όπως είπε, μετά τις έντονες επικρίσεις της Αγκυρας για τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών στη λωρίδα της Γάζας. Η ανάκληση του Τούρκου πρέσβη και του γενικού προξένου πραγματοποιείται μετά απο διάστημα μικρότερο μίας εβδομάδας, που ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετσεπ Ταγίπ Ερντογάν συνέκρινε τις ενέργειες του Ισραηλ κατά των Παλαιστινίων, με τον διωγμό που υπέστησαν οι Εβραίοι απο την ισπανική Ιερά Εξέταση. Πάνω απο 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα στην διάρκειας μίας εβδομάδας επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα. Και οι δύο χώρες προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ανάκληση και η Τουρκία δήλωσε οτι οι διπλωμάτες της θα επανέλθουν στο πόστο τους αργοτερα αυτή την εβδομάδα.

    [02] Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ρόναλντ Ρέγκαν

    07 Jun 2004, 15:53 UTC

    Η Νάνσυ Ρέγκαν αποχαιρετά το σύντροφο της ζωής της

    Χιλιάδες άνθρωποι αποτίνουν τον ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέγκαν, η σορός του οποίου είναι εκτεθειμένη σε λαϊκό προσκύνημα στην προεδρική βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του, στο Σίμι της Καλιφόρνιας. Ο Ρόναλντ Ρέγκαν, 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ, απεβίωσε το Σάββατο. Η χήρα του, Νάνσυ, παρακολουθούσε με δάκρυα στα μάτια το φέρετρο, καθώς ετοιμαζόταν για μεταφορά στη βιβλιοθήκη. Αύριο, η σορός του εκλιπόντος προέδρου θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον και θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη ροτόντα του Καπιτωλίου , όπου θα μεταφερθεί μέσω της λεωφόρου Συντάγματος με άμαξα συρόμενη από άλογα. Την Παρασκευή θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό της αμερικανικής πρωτεύουσας. Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε την Παρασκευή ημέρα εθνικού πένθους.

    [03] Συμφωνία για τη διάλυση των πολιτοφυλακών στο Ιράκ, εκτός αυτής του Μοκτάντα αλ Σαντρ.

    07 Jun 2004, 15:57 UTC

    Ο κ. Αλάουι και το υπουργικό του συμβούλιο

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανέφερε πως βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα νότια την Βαγδάτης εξερράγη σκοτώνοντας ένα Αμερικανό στρατιώτη και τραυματίζοντας δύο άλλους. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες πως στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των εξτρεμιστών καθώς αυτοί έφευγαν από το σημείο της έκρηξης τραυματίζοντας ορισμένους απ αυτούς. Η επίθεση έγινε καθώς ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωνε συμφωνία διάλυσης των πολιτοφυλακών των εννέα μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Αλάουϊ αναφέρει ότι τα μέλη των πολιτοφυλακών είτε θα ενταχθούν στις ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας, ή θα ξαναγίνουν απλοί πολίτες. Όμως στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται η πολιτοφυλακή Μεχντί, του ακραίου σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ. Στο μεταξύ, στην πόλη Κούφα όπου επικρατεί το σηϊτικό στοιχείο, έγινε έκρηξη σε οπλοστάσιο σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 8 άλλα.

    [04] Αρχίζει αύριο στη Τζώρτζια η διάσκεψη της Ομάδας των 8

    07 Jun 2004, 16:19 UTC

    Ο κ. Μπούς

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως ο νέος πρόεδρος του Ιράκ, Γκαζί αλ Γιαουέρ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπους στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής της Ομάδας των 8, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα στη νότια πολιτεία της Τζώρτζια. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους η συνάντηση θα γίνει αύριο. Στη σύνοδο έχουν επίσης προσκληθεί οι ηγέτες διαφόρων χωρών της Μέσης Ανατολής, συμπριλαμβανόμενων του Μπαχρέην, της Ιορδανίας και της Υεμένης. Αναμένεται πως στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου στο Σή ’ϊλαντ της Τζώρτζια ο πρόεδρος Μπούς θα ασκήσει πιέσεις για την εξασφάλιση υποστήριξης στην πολιτική του τόσο έναντι του Ιράκ όσο και σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό. Η ομάδα των 8 αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρεττανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Στην ημερησία διάσκεψη περιλαμβάνονται επίσης το θέμα της ανακούφισης του χρέους πτωχών χωρών και ο αγώνας κατά του Εηντς.

    [05] Προειδοποίηση για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

    08 Jun 2004, 02:49 UTC

    Ανακοίνωση, που αποδίδεται σε εξτρεμιστές της Αλ Κάϊντα στη Σαουδική Αραβία, προειδοποιεί ότι θα γίνουν νέες επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και δυτικών στόχων. Η ανακοίνωση, που περιέχεται σε μουσουλμανική ιστοσελίδα, αναφέρει πως συγκροτήματα, βάσεις και μεταφορικά μέσα, ιδίως Δυτικές και Αμερικανικές αερογραμμές, θα αποτελέσουν απ ευθείας στόχο μελλοντικών επιχειρήσεων. Η ανακοίνωση, της οποίας η αυθεντικότητα δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, εμφανίστηκε χθες στην ίδια ιστοσελίδα που έδειξε τον αποκεφαλισμό ενός Αμερικανού, που είχε απαχθεί στο Ιράκ και υπογράφεται ως "Η Αλ Κάϊντα της Αραβικής Χερσονήσου". Την Κυριακη ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριγιάντ ένα Ιρλανδό ηχολήπτη και τραυμάτισαν ένα Βρετανό δημοσιογράφο. Και οι δυο άνδρες εργάζονταν για το B-B-C.

    [06] Η Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσινγκτων.

    07 Jun 2004, 21:32 UTC

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, βρίσκεται στην Ουάσινγκτων, στα πλαίσια της περιοδείας της σε αμερικανικές πόλεις για την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η κ. Μπακογιάννη μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο Κέντρο Δυτικού Πολιτισμού. Ξεκίνησε την ομιλία της αποτίνοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέγκαν. «Ο Ρόναλντ Ρέγκαν, είπε, διακρίθηκε και σαν πολιτικός αλλά και σαν άνθρωπος. Καταφερε ν αλλάξει τον κόσμο δίχως να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός, όπως πολύ σωστά παρατήρησε και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Ρόναλντ Ρέγκαν, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, δεν ήταν κολεκτιβιστής. Ήταν σταθερός και φιλικός, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικός και ακλόνητος.» Και η δήμαρχος της Αθήνας κατέληξε: «Εκ μέρους των πολιτών της Αθήνας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον αμερικανικό λαό.» Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με το Σύμβουλο του προέδρου Μπους για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Φράνσις Τάουνσεντ και ακολούθως στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον υφυπουργό εξωτερικών, Ρίτσαρντ ’ρμιταζ. Κατά την έξοδό της από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών η δήμαρχος Αθηναίων είπε:

    «Συζητήσαμε με τον υφυπουργό ’ρμιταζόπως και νωρίτερα το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, της προετοιμασίας της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα υπάρξει και ανακοίνωση του State Department για τη συνάντηση αυτή. Αμοιβαία έχουμε την ίδια άποψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες προετοιμάζονται πολύ καλά και όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να είναι ασφαλείς και πετυχημένοι.

    [07] Στο Πεκίνο η Ολυμπιακή Φλόγα

    08 Jun 2004, 02:57 UTC

    Η Ολυμπιακή Φλόγα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

    Η Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε στο Πεκίνο, συνεχίζοντας την παγκόσμια περιήγησή της πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Η Φλόγα θα περιφερθεί επί αρκετές ώρες στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας την Τετάρτη και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Ινδία. Το Πεκίνο είναι ο πέμπτος σταθμός της Φλόγας, που θα διανύσει συνολικά 78.000 χλμ. κατά μήκος έξη ηπείρων, πριν να επιστρέψει στην Αθήνα για τη φετεινή Ολυμπιάδα, που αρχίζει στις 13 Αυγούστου.

    [08] Μείωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Νότια Κορέα

    07 Jun 2004, 16:34 UTC

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών τους απο τη Νότια Κορέα έως το τέλος του χρόνου. Και οι δύο χώρες ανήγγειλαν το σχέδιο σήμερα στη Σεούλ, κατά την διάρκεια συνομιλιών για την απόσυρση. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην κορεατική χερσόνησο, κατά την τελευταία δεκαετία. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Νότια Κορέα είπε οτι το σχέδιο προβλέπει την απόσυρση 12,500 στρατιωτών για φέτος και το 2005. Σαυτούς θα συμπεριλαμβάνονται και 3,600 στρατιώτες, που ήδη προορίζονται να μετατεθούν στο Ιράκ, απο τη Νότια Κορέα. Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε τη Σεούλ οτι η μείωση των στρατευμάτων δεν θα επηρρεάσει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να προστατεύσουν τη Νότια Κορέα.

    [09] Συνομιλίες Ισραήλ-Αιγύπτου για θέματα ασφάλειας

    07 Jun 2004, 16:31 UTC

    Ο κ. Μουμπάρακ

    Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι λένε οτι βρίσκονται κοντύτερα σε συμφωνία που θα επιτρέπει στην Αίγυπτο να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματά της κατά μήκος των συνόρων με τη λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ και ένας σύμβουλος του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έκαναν την εξαγγελία αυτή σήμερα στο Κάιρο, όπου ο ισραηλινός αξιωματούχος είχε συναντήσεις με τον προεδρο Μουμπάρακ και άλλους αξιωματούχους, για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και άλλα διμερή ζητήματα, μία μέρα μετά την έγκριση απο το ισραηλινό κυβερνητικό συμβούλιο του σχεδίου του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν για απόσυρση όλων των εβραικών οικισμών απο τη λωρίδα της Γάζας και τεσσάρων απο τη δυτική όχθη, έως το τέλος του επόμενου χρόνου.

    [10] Αρχίζει αύριο η διάσκεψη κορυφής της ομάδας των 8

    07 Jun 2004, 02:07 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους έφθασε στην πολιτεία της Τζώρτζια, όπου θα προεδρεύσει της τριήμερης οικονομικής διάσκεψης κορυφής της Ομάδας των 8, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο. Στις συζητήσεις θα λάβουν μέρος οι ηγέτες των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, δηλαδή της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της Ρωσίας. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε διεθνή οικονομικά και πολιτικά θέματα και σε θέματα ασφάλειας. Η διάσκεψη θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους ηγέτες που θα λάβουν μέρος να συναντηθούν σε ανεπίσημη βάση πρόσωπο με πρόσωπο. Η φετεινή διάσκεψη θα διεξαχθεί στο θέρετρο Σή ’ϊλαντ, στα ανοικτά των ακτών της Τζώρτζια. Ο πρόεδρος Μπους προσκάλεσε επίσης ορισμένους ηγέτες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για να συζητήσουν θέματα ζωτικά για τις περιοχές τους.

    [11] Σε ψηφοφορία κατά πάσα πιθανότητα αύριο το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

    07 Jun 2004, 02:21 UTC

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

    Η Σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς και ο υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, λένε πως τα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ κοντεύουν να συμφωνήσουν πάνω στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ. Ο κ. Πάουελ είπε πως πιστεύει ότι το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί κατά τις επόμενες μέρες. Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων φέρει τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγρεπόντε, ο οποίος θα αναλάβει σύντομα καθήκοντα πρέσβη στο Ιράκ, να είπε ότι το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο αργά σήμερα και πιθανόν θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάνω από 20 άτομα σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις μέσα και κοντά στη Βαγδάτη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    [12] Εγκρίθηκε συμβιβαστικό σχέδιο για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα.

    07 Jun 2004, 02:56 UTC

    Ariel Sharon

    Στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ενέκρινε κατ αρχήν σχέδιο για τη διάλυση των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Με 14 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε συμβιβαστικό σχέδιο , το οποίο όμως για να ισχύσει χρειάζεται την υποστήριξη κι άλλων μελών. Το μέτρο προβλέπει το κλείσιμο όλων και των 21 εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και τεσσάρων από τους 120 οικισμούς της Δυτικής Όχθης μέχρι το τέλος του 2005. O Λευκός Οίκος είπε πως το σχέδιο αποτελεί ένα «θαρραλέο και ιστορικό βήμα». Στο μεταξύ, ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε πέντε φορές σε ισόβια κάθειρξη τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι για το ρόλο του σε διαφορετικές επιθέσεις, που διενεργήθηκαν από το 2000 που ξεκίνησε η Παλαιστινιακή εξέγερση, η γνωστή και ως Ιντιφάντα, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 4 Ισραηλινοί και ένας Έλληνας μοναχός.

    [13] Nέο επεισόδιο στη Σαουδική Αραβία.

    07 Jun 2004, 02:19 UTC

    Αξιωματούχοι στη Σαουδική Αραβία δηλώνουν πως ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο Δυτικών δημοσιογράφων σκοτώνοντας τον ένα και τραυματίζοντας τον άλλο. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους ένας Ιρλανδός κάμεραμαν σκοτώθηκε και ένας Βρετανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε στην πρωτεύουσα Ριγιάντ. Το επεισόδιο συνέβη κοντά στο σπίτι ενός ανώτερου στελέχους της Αλ Κάϊντα, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε πέρσυ από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε ανακοίνωσή του το B-B-C αναφέρει πως οι δύο άνδρες είχαν πάει στη Σουδική Αραβία μετά από την πρόσφατη σειρά επιθέσεων. Πριν μια βδομάδα 22 άτομα σκοτώθηκαν στο πετρελαϊκό κέντρο Χομπάρ, όπου τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα κατέλαβαν κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται κυρίως αλλοδαποί, συλλαμβάνοντας ομήρους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 June 2004 - 1:20:48 UTC