Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιθανή αντικατάσταση του ανώτερου Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στο Ιράκ.
  • [02] Αποχωρούν οι Ισραηλινοί από τη Ράφα
  • [03] Νέο υπουργικό συμβούλιο στην Ινδία.
  • [04] Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές του αργού πετρελαίου.
  • [05] Πρώτη νίκη του αμερικανικού δημόσιου κατά της μάστιγας του καπνού.
  • [06] Οι ΗΠΑ προσκομίζουν σχέδιο ψηφίσματος στα ΗΕ σήμερα
  • [07] Δύο βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ
  • [08] Εκκενώθηκαν και τα σωστικά συνεργεία απο την νέα πτέρυγα του αεροδρομίου ντε Γκώλ
  • [09] Σημαντικές καταστροφές άφησαν πίσω τους οι ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα
  • [10] Οι αφγανικές αρχές διερευνούν χθεσινή επίθεση με ρουκέτα
  • [11] Άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης νεκρός στο Ιράκ
  • [12] Δεν έχει πρόσβαση σε αμερικανικές μυστικές πληροφορίες, δηλώνει ο Αχμάντ Τσαλάμπι
  • [13] Απομακρύνονται οι Ισραηλινοί από τη Ράφα
  • [14] Κατέρρευσε οροφή στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ.
  • [15] Έκρηξη νάρκης με 28 θύματα στο Ινδικό Κασμίρ

  • [01] Πιθανή αντικατάσταση του ανώτερου Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στο Ιράκ.

    25 May 2004, 02:20 UTC

    Lieutenant General Ricardo Sanchez

    Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου άμυνας λέει πως το Πεντάγωνο ίσως αντικαταστήσει τον αντιστράτηγο Ρικάρντο Σαντσές, που αυτή τη στιγμή είναι ο ανώτερος αμερικανός διοικητής στο Ιράκ. Παράλληλα όμως ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, αρνήθηκε πως το σκάνδαλο της κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκραίμπ είναι ο λόγος για τον οποίο θα αντικατασταθεί ο κ. Σαντσές. Η εξέλιξη αυτή έπεται της διάψευσης από τον αμερικανικό στρατό δημοσιογραφικής πληροφορίας, που ανέφερε ότι ο στρατηγός Σαντσές ίσως ήταν αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησης των Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Το δημοσίευμα, το οποίο ο αμερικανικός στρατός λέει πως είναι αναληθές, εμφανίστηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Ουάσινγκτων Πόστ.

    [02] Αποχωρούν οι Ισραηλινοί από τη Ράφα

    25 May 2004, 02:39 UTC

    Ο Ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας μετά από επιχείρηση 6 ημερών, κατά την οποία σκοτώθηκαν 42 Παλαιστίνιοι ενώ δεκάδες άλλοι έμειναν άστεγοι. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αργά χθες ότι διέταξε την απομάκρυνση από τον καταυλισμό των αρμάτων μάχης και των στρατιωτών του . Αλλά ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε πως οι επιχειρήσεις στη Ράφα θα συνεχισθούν. Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε πως κατέστρεψαν δύο σήραγγες που εχρησιμοποιούντο από τους Παλαιστίνιους για την εισαγωγή όπλων από την Αίγυπτο στη διάρκεια της εισβολής, η οποία επέσυρε τη διεθνή κατακραυγή. Νωρίτερα, χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε επικήδεια πομπή συνοδεύοντας τα φέρετρα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στη Ράφα.

    [03] Νέο υπουργικό συμβούλιο στην Ινδία.

    25 May 2004, 02:46 UTC

    Μανμοχάν Σινγκ

    Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, ανακοίνωσε χθες πρώτη μέρα των επίσημων καθηκόντων του, τα ονόματα των μελών του υπουργικού του συμβουλίου και δήλωσε πως θα βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με το γειτονικό Πακιστάν. Το υπουργείο οικονομικών ο κ. Σινγκ το ανέθεσε σε ένα από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους της χώρας , τον P Chidambaram, ενέργεια που σύμφωνα με τους αναλυτές αποσκοπεί στο να εφησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την κυβέρνησή του. Στη θέση του υπουργού εξωτερικών ο κ. Σινγκ διόρισε το βετεράνο διπλωμάτη Νατβάρ Σινγκ, ο οποίος ορκίστηκε πως θα βελτιώσει τις σχέσεις της Ινδίας με την Κίνα και το Πακιστάν. Ο πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ είπε πως ο ινδός πρωθυπουργός του τηλεφώνησε αργά την Κυριακή για να του επιβεβαιώσει την έντονη επιθυμία της Ινδίας για ειρήνη και για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανόμενου και του Κασμίρ.

    [04] Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές του αργού πετρελαίου.

    25 May 2004, 02:49 UTC

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν χθες σε ύψη ρεκόρ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κλείνοντας στα 41 δολλάρια και 72 σεντς το βαρέλι. Σύμφωνα με τους χρηματιστές οι τιμές ανέβηκαν λόγω του ότι υπάρχουν φόβοι ότι η κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αύξηση της παραγωγής που υποσχέθηκε η Σαουδική Αραβία δεν θα είναι αρκετή για να καλυφθεί η ζήτηση. Οικονομολόγοι πιστεύουν πως η ανατίμηση του μαύρου χρυσού οφείλεται αφ ενός στην πολύ μεγάλη ζήτηση και αφ ετέρου στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    [05] Πρώτη νίκη του αμερικανικού δημόσιου κατά της μάστιγας του καπνού.

    25 May 2004, 02:53 UTC

    Οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες έχασαν μια σημαντική νομική μάχη στα πλαίσια της διαδικασίας για την εκδίκαση μηνύσεως που έχει υποβάλλει το Αμερικανικό Δημόσιο, κατηγορώντας τες ότι απέκρυβαν από το κοινό τους κίνδυνους που επιφέρουν το κάπνισμα και η νικοτίνη. Η δίκη έχει οριστεί για τον επόμενο Σεπτέμβριο και σε περίπτωση που το υπουργείο Δικαιοσύνης κερδίσει την υπόθεση της οποίας είναι και ο ενάγων, οι καπνοβιομηχανίες θα κληθούν να του καταβάλλουν το ποσόν των 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της προανακριτικής εξέτασης της υπόθεσης οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι οι καπνοβιομηχανίες για πολλές δεκαετίες κέρδιζαν λεφτά εξαπατώντας τους καπνιστές. Οι βιομηχανίες καπνού αμφισβήτησαν ανεπιτυχώς την κατηγορία και υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, συνεπώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητάει ένα τόσο μεγαλο ποσό. Ολοκληρώνοντας να σημειώσουμε ότι οι τιμές των μετοχών καπνού υποχώρησαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

    [06] Οι ΗΠΑ προσκομίζουν σχέδιο ψηφίσματος στα ΗΕ σήμερα

    24 May 2004, 15:42 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Οπως αναμένεται, οι ΗΠΑ θα προσκομίσουν σήμερα σχέδιο ψηφίσματος στα ΗΕ, με το οποιο περιγράφεται λεπτομερώς η έκταση της εξουσίας που θα ασκείται απο τους Ιρακινούς, μετά απο την μεταβίβαση της εξουσίας στο προσωρινό ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο, στις 30 Ιουνίου.

    Αξιωματούχοι απο τις ΗΠΑ και τα ΗΕ δήλωσαν οτι το σχέδιο ψηφίσματος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε επίπεδο πρέσβεων, κατά την σημερινή συνεδρίαση του συμβουλιου Ασφαλείας. Οπως αναμένεται, το σχέδιο ψηφίσματος θα προσδιδει στους ιρακινούς πλήρη εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας.

    Η εν λόγω αμερικανική διπλωματική πρωτοβουλία στα ΗΕ, σημειώνεται καθώς ο πρόεδρος Μπούς ετοιμάζεται να εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα, η οποία θα μεταδοθεί απο την τηλεόραση και θα περιγράφει πώς θα επιτευχθεί η μεταβίβαση της εξουσίας στους ιρακινούς.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε οτι η ομιλία του κ. Μπούς, την οποία θα κάνει απο τη Σχολή Πολέμου στο Κάρλάιλ, της Πενσυλαβανίας, θα είναι η πρώτη μίας σειράς ομιλιών προς το έθνος με θέμα το Ιράκ, που ο αμερικανος πρόεδρος θα κάνει μέσα στις επόμενες πεντε εβδομάδες.

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε οτι ο κ. Μπούς θα μιλήσει για το πώς το Ιράκ πρέπει να κρατηθεί στον δρόμο προς την εκδημοκρατικοποίηση, πρίν και μετα΄την μεταβίβαση της εξουσίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.

    Η εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του κ. Μπούς γίνεται καθώς μειώνονται τα ποσοστά υποστήριξής του εντός και εκτός Αμερικής, σε σχέση με την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ. Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν οτι τα ποσοστά υποστήριξης του προέδρου έχουν πάρει κατιούσα πορεία, ενώ οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου απέχουν λιγότερο απο έξι μήνες.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Σι-Μπι-Ες, ο απόστρατος αμερικανός στρατηγός Ανθονυ Ζιννι είπε οτι σαυτό το στάδιο θα πρέπει να έχει πλέον γίνει εμφανές σε όλους οτι το Πεντάγωνο, "τα έκανε μούσκεμα στο Ιράκ", όπως είπε χαρακτηριστικά. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στη δήλωση του κ. Ζίννι, είπε σήμερα οτι ο αμερικανός πρόεδρος ακούει τους εν ενεργεία αμερικανούς στρατιωτικούς, που βρίσκονται στο Ιράκ.

    [07] Δύο βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

    24 May 2004, 15:50 UTC

    Σκηνή απο έκρηξη στο Ιράκ

    To βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει οτι δύο βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα στο Ιράκ, όταν αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται το αρχηγείο των κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα. Προηγουμένως, αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν πεί οτι 4 άτομα είχαν σκοτωθεί απο την έκρηξη. Οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια της έκρηξης. Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασσόσιέτεντ Πρές απέκτησε βιντεοταινία, που φέρεται οτι παρουσιάζει τους επιζήσαντες γαμηλίου γλεντιού, οι οποίοι δηλώνουν οτι υπέστησαν επίθεση απο αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άτομα. Το βίντεο παρουσιάζει άνδρες καλεσμένους που χορεύουν και ξεκουράζονται κάτω απο μεγάλες τέντες, ενώ παίζουν μουσικοί. Ο αμερικανικός στρατός διατείνεται οτι η επίθεση είχε για στόχο κρυσφήγετο ξένων ισλαμιστών μαχητών.

    [08] Εκκενώθηκαν και τα σωστικά συνεργεία απο την νέα πτέρυγα του αεροδρομίου ντε Γκώλ

    24 May 2004, 15:53 UTC

    Oι γαλλικές αρχές απομάκρυναν τα μέλη σωστικών συνεργείων απο τη νέα πτέρυγα του αεροδρομίου Σάρλ ντε Γκώλ στα περίχωρα του Παρισιού, αφού νέοι τριγμοί ακούστηκαν να προέρχονται απο την οροφή του κτίσματος, τμήμα της οποίας κατέρρευσε την Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 άτομα. Οι αρχές απέκλεισαν το τμήμα αυτό το αεροδρομίου για επιβάτες αμέσως μετά το ατύχημα, αλλά μέλη των σωστικών συνεργείων είχαν παραμείνει για να ξεκαθαρισουν τα χαλάσματα και να διερευνήσουν τις συνθήκες ασφάλειας. Η νέα πτέρυγα του αεροδρομίου, κατασκευασμένη απο τσιμέντο και ατσάλι, εγκαινιάστηκε μόλις πρίν αποι 11 μήνες και κόστισε 900 εκατομμύρια δολλάρια. Οι γαλλικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, όμως, ακόμα δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της κατάρρευσης.

    [09] Σημαντικές καταστροφές άφησαν πίσω τους οι ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα

    24 May 2004, 15:56 UTC

    Απο την κηδεία 13άχρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε στη Ράφα

    Κάτοικοι της λωρίδας της Γάζας σχημάτησαν μακρά πομπή για να συνοδεύσουν στην τελευταία κατοικία τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Οι κηδείες στη Ραφά άρχισαν σήμερα, λίγες ώρες μετά την απόσυρση των ισραηλινών απο την περιοχή Τελ ελ Σουλτάν. Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί περισσότεροι έμειναν άστεγοι, απο την εξαήμερη επιχείρηση των ισραηλινών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γραμμές ηλεκτροδότησης και αποχευτικοί σωλήνες καταστράφηκαν απο τις ισραηλινές δυνάμεις, και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν απόλυτη ανάγκη νερού και φαγητού. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται οτι θα παραμείνουν σε ορισμένα σημεία της Ράφα, στα πλαίσια των προσπαθειών τους να ξεριζώσουν δίκτυο παράνομης εισαγωγής όπλων.

    [10] Οι αφγανικές αρχές διερευνούν χθεσινή επίθεση με ρουκέτα

    24 May 2004, 16:01 UTC

    Ο στρατηγός Χίλλιερ

    Η αφγανική αστυνομία ερευνά επίθεση με ρουκέτα κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ, το βράδυ της Κυριακής, που σκότωσε ένα Νορβηγό ειρηνοφρουρό και τραυμάτησε έναν άλλον. Ο διοικητής της Διεθνούς Ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν είπε οτι Νορβηγική αυτοκινητοπομπή επλήγη με ρουκέτα, καθώς ταξίδευε στον κύριο δρόμο που συνδέει την Καμπούλ με την ανατολική πόλη, Τζαλαλαμπάντ. Ο Καναδός αντιστάτηγος Ρίκ Χίλλιερ τόνισε οτι το περιστατικό δεν θα επηρρεάσει το έργο των ειρηνευτικών δυνάμεων και οτι αντίθετα, ενισχύει την αποφασιστικότητά τους να γλυτώσουν την χώρα απο άτομα που προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν.

    [11] Άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης νεκρός στο Ιράκ

    23 May 2004, 21:39 UTC

    Πρόεδρος Μπους

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ λέει πως ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη δυτική πόλη Φαλούτζα. Λίγες ώρες νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε δώσει στην Ιρακινή αστυνομία της Φαλούτζα κατάλογο με τα ονόματα 25 ύποπτων για τη δολοφονία και τη διαπόμπευση των πτωμάτων 4 Αμερικανών συμβασιούχων στις 31 Μαρτίου. Σε ξεχωριστή εξέλιξη οι αμερικανικές δυνάμεις λένε πως σκότωσαν στις πόλεις Κούφα και Νατζάφ τουλάχιστον 32 σιίτες εξτρεμιστές, πιστούς στον ακραίο κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ. Σήμερα ο πρόεδρος Μπους θα εκφωνήσει ομιλία, κατά την οποία θα σκιαγραφήσει τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας στο Ιράκ στις 30 Ιουνίου.

    [12] Δεν έχει πρόσβαση σε αμερικανικές μυστικές πληροφορίες, δηλώνει ο Αχμάντ Τσαλάμπι

    23 May 2004, 21:48 UTC

    Αχμάντ Τσαλάμπι

    Το Ιράν διέψευσε τις καταγγελίες αμερικανών αξιωματούχων ότι το μέλος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αχμάντ Τσαλάμπι πέρασε μυστικές πληροφορίες στην κυβέρνηση της Τεχεράνης. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του διεξάγει συζητήσεις με τον κ. Τσαλάμπι και άλλα μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου σχετικά με διάφορα θέματα, αλλά, πρόσθεσε, οι καταγγελίες για διενέργεια κατασκοπίας από μέρους του κ. Τσαλάμπι για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης είναι αβάσιμες. Σε εμφανίσεις του σε αμερικανικά τηλεοπτικά προγράμματα ο κ. Τσαλάμπι απέρριψε την κατηγορία λέγοντας πως δεν έχει πρόσβαση σε απόρρητες αμερικανικές πληροφορίες. Η ιρακινή αστυνομία και Αμερικανοί στρατιώτες διενήργησαν την περασμένη Πέμπτη έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του κ. Τσαλάμπι.

    [13] Απομακρύνονται οι Ισραηλινοί από τη Ράφα

    23 May 2004, 21:50 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρούν από συνοικία του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα, όπου είχαν εισβάλει πριν έξη μέρες ψάχνοντας για όπλα και εξτρεμιστές. Αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως ισραηλινά άρματα μάχης και στρατιώτες άρχισαν να απομακρύνονται από τη συνοικία Τελ Σουλτάν αργά χθες. Η συνοικία αυτή υπήρξε θέατρο ορισμένων από τις σφοδρότερες συγκρούσεις κατά την ισραηλινή εισβολή στη Ραφά. Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Σολ Μοφάζ είχε δηλώσει χθες πως η επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιζόταν επί αρκετές ακόμα μέρες. Η απομάκρυνση έγινε λίγες ώρες αφότου Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα παρουσιάσει αυτή τη βδομάδα το αναθεωρημένο σχέδιό του αποχώρησης από ορισμένους εβραϊκούς οικισμούς.

    [14] Κατέρρευσε οροφή στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ.

    23 May 2004, 21:52 UTC

    5 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πιστεύεται πως ένα ακόμα σκοτώθηκε από τηνκατάρρευση τμήματος της οροφής ενός κτιρίου στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκώλ, κοντά στο Παρίσι. Επίσης άλλα 3 άτομα τραυματίστηκαν χθες όταν τόννοι τσιμέντου και μετάλλου έπεσαν στην αίθουσα αναχώρήσεων του νέου τέρμιναλ 2Ε του αεροδρομίου. Σωστικά συνεργία προσπαθούν με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες στα χαλάσματα. Δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί τα αίτια της κατάρρευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων και διέταξε τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας.

    [15] Έκρηξη νάρκης με 28 θύματα στο Ινδικό Κασμίρ

    23 May 2004, 22:42 UTC

    Στρατιώτες εξετάζουν το όχημα που κτυπήθηκε στο Κασμίρ

    Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, υποσχέθηκε πως θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά το θέμα της τρομοκρατίας και ότι θα επιδιώξει ειρήνη. Σχετικές δηλώσεις ο κ. Σινγκ έκανε την Κυριακή μετά από έκρηξη νάρκης στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ, που είχαν τοποθετήσει μουσουλμάνοι αντάρτες. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 28 άτομα που επέβαιναν λεωφορείου, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά αρκετά άλλα. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μέλη της Δύναμης Ασφάλειας των Συνόρων και συγγενείς τους. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά. Ο κ. Σινγκ, που ανέλαβε χθες επίσημα καθήκοντα, έχει υποσχεθεί πως θα καταστήσει κύρια προτεραιότητά του την ειρήνευση στο Κασμίρ και χθες επανέλαβε την υπόσχεσή του αυτή. Την ευθύνη για την επίθεση, που ήταν η φονικώτερη των τελευταίων μηνών, ανέλαβε η ανταρτική οργάνωση Χιζμπούλ Μουτζαχιντήν. Αργότερα η τηλεόραση του Πακιστάν, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, μετέδωσε πως ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ και ο κ. Σινγκ υποσχέθηκαν πως θα συνεχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των κρατών τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 26 May 2004 - 1:18:40 UTC