Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 4 νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.
  • [02] Νέα Υόρκη: Η επιτροπή που διερευνά το θέμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εξετάζει το σύστημα πρώτων βοηθειών της χώρας.
  • [03] Απογειώνονται οι τιμές πετρελαίου.
  • [04] Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
  • [05] Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [06] Newsweek: Μπους Ράμσφελντ και ...
  • [07] Την βαθύτατη λύπη του εκφράζει ...
  • [08] Στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ ...
  • [09] Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το σύνταγμα
  • [10] Σύντομη επίσκεψη του Τόνυ Μπλαίρ στην Αγκυρα
  • [11] Η Σόνια Γκάντι υπόσχεται να συνεχίσει ειρηνευτική πολιτική με το Πακιστάν

  • [01] 4 νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

    18 May 2004, 01:14 UTC

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν και νέα επίθεση με πυραύλους στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν πολλά άλλα. Είχε προηγηθεί και άλλη επίθεση με τρεις πυραύλους στον ίδιο προσφυγικό καταυλισμό απ την οποία είχαν σκοτωθεί τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένων και δύο μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων. Ο Ισραηλινός στρατός έχει απομονώσει τον προσφυγικό καταυλισμό και έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να κατεδαφίσει εκατοντάδες σπίτια τα οποία, όπως λένε οι Ισραηλινοί, χρησιμοποιούνται από εξτρεμιστές για επιθέσεις και για την διακίνηση όπλων απ την Αίγυπτο. Εκατοντάδες πανικόβλητοι κάτοικοι της Ράφα έχουν εγκαταλείψει τη περιοχή ενόψει των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

    [02] Νέα Υόρκη: Η επιτροπή που διερευνά το θέμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εξετάζει το σύστημα πρώτων βοηθειών της χώρας.

    18 May 2004, 01:20 UTC

    Η επιτροπή που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος πρώτων βοηθειών της πόλης την ημέρα των επιθέσεων. Ανάμεσα σε εκείνους που θα καταθέσουν θα είναι και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, και ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τόμας Ρίτζ. Η επιτροπή θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους τα σωστικά συνεργεία πήραν τις αποφάσεις τους την ώρα της κρίσης και πώς συνεργάστηκαν μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια των εν λόγω επιθέσεων. Πάνω απο 2.700 άτομα σκοτώθηκαν όταν δύο επιβατηγά αεροσκάφη, οδηγούμενα από αεροπειρατές, επέπεσαν στους δύο δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου.

    [03] Απογειώνονται οι τιμές πετρελαίου.

    18 May 2004, 01:27 UTC

    Η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε χθες τα 41 δολάρια και 85 λεπτά το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να κλείσει όμως τελικά στα 41 δολάρια και 55 λεπτά το βαρέλι, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έφτασαν και αυτές σε νέα ύψη. Μέχρι στιγμής φέτος οι τιμές του αργου πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 9 δολλάρια, ή περίπου κατά 28%, ενώ το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας ανακοίνωσε αύξηση της τιμής της βενζίνης την τελευταία εβδομάδα κατά 7,6 λεπτά το γαλόνι. Η μέση τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης στις ΗΠΑ έφτασε τα 2 δολάρια το γαλόνι. Οι αναλυτές λένε οτι η απογείωση των τιμών οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών για κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει την παραγωγή πετρελαίου σε μία εποχή που η ζήτηση αυξάνεται, ενώ τα αποθέματα είναι ήδη περιορισμένα.

    [04] Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    18 May 2004, 01:49 UTC

    Η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την δολοφονία του επικεφαλής του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου και εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων να προσάγουν στην δικαιοσύνη τους υπευθύνους για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ. Κύριο θέμα της τελευταίας αυτής συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών είναι η επίλυση του αδιεξόδου αναφορικά με το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ενόψει της συνόδου κορυφής του άλλου μήνα.

    [05] Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    17 May 2004, 22:10 UTC

    Σ. Σπηλιωτόπουλος

    Η νέα σελίδα που ανοίγεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώθηκε στις Βρυξέλλες με την ανακοίνωση των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας, ότι οι κυβερνήσεις τους προτίθενται να προχωρήσουν σε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών .

    Οι κύριοι Σπηλιωτόπουλος και Γκιούλ συζήτησαν στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ όπου και προέκυψε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του εξοπλιστικού της προγράμματος με μειώσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, που είχε εκφρασθεί και προεκλογικά, είναι να προχωρήσει σε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 25% του σχετικού προϋπολογισμού για την επόμενη πενταετία, ποσοστό, που θα προσδιορισθεί στο τέλος Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, ενώ τονίσθηκε ότι οι περικοπές δεν θα αφορούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία αντίθετα θα ενδυναμωθεί με την συμμετοχή της Ελλάδας σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.

    «Από την στιγμή κατά την οποία υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, βελτίωσης των σχέσεων και ένας ειλικρινής διάλογος, από κει και πέρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα μέσων των εντάσεων και μέσω του casus belli, ή άλλων παλαιότερων πολιτικών ή τακτικών» δήλωσε ο έλληνας υπουργός εθνικής άμυνας.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε παρουσία και του κυπρίου υπουργού Άμυνας κ. Κυριάκου Μαυρονικόλα, σχετικά με την πιθανολογούμενη κατάργηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος , ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος παραμένει σε ισχύ τόσο σαν πολιτική όσο και σαν δόγμα και ότι απλώς αξιολογείται η νέα κατάσταση ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές όπου απαιτηθεί.

    [06] Newsweek: Μπους Ράμσφελντ και ...

    17 May 2004, 21:06 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Δημοσίευμα του Αμερικανικού περιοδικού New Yorker, που αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ έδωσε εξουσιοδότηση για την διενέργεια σκληρών ανακρίσεων των κρατούμενων στο Ιράκ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ανώτεροι νομοθέτες και από τα δύο κόμματα υποσχέθηκαν ότι θα διερευνήσουν το σκάνδαλο της κακοποίησης κρατουμένων όσο ψηλά και αν ανέρχεται στη κλίμακα της εξουσίας. Αυτή την εβδομάδα το περιοδικό New Yorker φέρει τον κύριο Ράμσφελντ να έχει εγκρίνει τη χρήση σωματικής βίας και σεξουαλικού εξευτελισμού των Ιρακινών κρατουμένων. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας απέρριψε της κατηγορίες και χαρακτήρισε το δημοσίευμα « εξωπραγματικό.»

    Στο μεταξύ, το περιοδικό Newsweek αναφέρει ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου, του 2001, ο πρόεδρος Μπους, ο Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τζων Άσκροφτ ενέκριναν ένα μυστικό σύστημα κράτησης και ανάκρισης για την συλλογή πληροφοριών από κρατούμενους που θεωρούνται «πολύ σημαντικοί.»

    [07] Την βαθύτατη λύπη του εκφράζει ...

    17 May 2004, 15:36 UTC

    Αξιωματούχοι στο Ιράκ καταδικάζουν τη δολοφονία του προέδρου του κυβερνητικού συμβουλίου της χώρας, Ιζεντίν Σαλίμ, στη Βαγδάτη. Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε οτι η επίθεση ήταν έργο εκείνων που θέλουν να εκτροχιάσουν την διαδικασία για την δημιουργία του νέου, δημοκρατικού Ιράκ.

    Ο κ. Ζεμπαρί, που βρίσκεται στην Ιορδανία, συμμετέχοντας σε διάσκεψη, δήλωσε οτι λυπήθηκε βαθύτατα μόλις πληροφορηθηκε τον θάνατο του Ιζεντίν Σαλίμ και πρόσθεσε οτι, όλοι όσοι τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός νέου, μετα-σανταμικού Ιράκ, γνώριζαν οτι διέτρεχαν τον κίνδυνο να είναι θύματα δολοφονίας. «Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα φοβηθούμε και θα συνεχίσουμε την πορεία του νέου Ιράκ,» είπε.

    Ο κ. Ζεμπαρί είπε οτι και εκείνος έχει υπάρξει στόχος αποτυχημένων αποπειρών δολοφονίας πολλές φορές, στο αυτοκίνητό του ή στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, και επισήμανε οτι οι επιθέσεις είναι έργο εκείνων που αντιτίθενται στη δημιουργία ενός ελεύθερου και δημοκρατικού Ιράκ και που αντίθετα επιθυμούν η διακυβέρνηση του Ιράκ να βασίζεται στον φόβο και τη βία.

    Ο Ιζεντίν Σαλίμ, που ήταν σιίτης μουσουλμάνος απο την νότια πόλη Βασόρη, είχε την εκ περιτροπής προεδρία του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, ενώ είχε υπάρξει επι πολλά χρόνια μέλος της ιρακινής αντίστασης. Σκοτώθηκε μαζί με μερικά άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του βοηθού του, απο έκρηξη βόμβας στην κεντρική Βαγδάτη, κοντά στο φρουρούμενο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων και του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου.

    Ο διάδοχος του Ιζεντίν Σαλίμ στο κυβερνητικό συμβούλιο, Γκαζί Μασάλ Ατζίλ αλ Γιαουέρ ακοκάλεσε την δολοφονία μεγάλη τραγωδία που επηρεάζει όλους τους Ιρακινούς. Οπως δήλωσε, «Αυτή την τρομοκρατική πράξη, αυτή την απαίσια και άνανδρη πράξη, εναντίον αυτού του ανθρώπου που είχε πολυ ήπιες και γενναίες αρχές, αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον λαό μας και τις ελπίδες του. Ομως οι αδελφοί του Ιζεντίν Σαλίμ και τα παιδιά της χώρας μας, καθώς και το κυβερνητικό συμβούλιο, δεν θα υποχωρήσουν απο την πορεία που αφιέρωσε τη ζωή του, την πορεία προς την ελευθερία και ευημερία του λαού μας, την πορεία για την επανοικοδόμιση ενός δημοκρατικού και ενωμένου Ιράκ.»

    [08] Στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ ...

    17 May 2004, 15:39 UTC

    Ισραηλινά τάνκς στη Ραφά

    Το Ισραήλ άρχισε στρατιωτική επιχείρηση στη νότια λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου δυνάμεις του απέκλεισαν την πόλη Ραφά απο τις υπολοιπες Παλαιστινιακές περιοχές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκαντοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες με άρματα μάχης, τεθωρακισμένες μπουλντόζες και ελικόπτερα συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ραφά, ενώ οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη, φοβούμενοι οτι οι κατοικίες τους θα κατεδαφιστούν. Ο Παλαιστινιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια προέτρεψε τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για να σταματηθεί η ισραηλινή επιχείρηση. Το Ισραήλ ισχυρίζεται οτι πρέπει να διευρύνει τη παραμεθόρια ζώνη για να αποτρέψει επιθέσεις απο εξτρεμιστές. Στη δυτική οχθη, στο μεταξύ, ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με εβραίους εποίκους, που προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατεδάφιση του παράνομου οικισμού τους. Είκοσι έποικοι συνελήφθησαν.

    [09] Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το σύνταγμα

    17 May 2004, 16:02 UTC

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άρχισαν τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται οτι θα εστιαστεί στο σχέδιο συντάγματος για την πρόσφατα διευρυμένη Ενωση. Οι υπουργοί απο τις 25 χώρες-μέλη, ελπίζουν να ετοιμάσουν το βασικό κείμενο του συντάγματος ώστε να είναι έτοιμο για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, η οποία θα είναι η πρώτη, μετά την ένταξη την 1η Μαίου, των 10 νέων χωρών μελών. Οι διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβριο κατέρρευσαν λόγω διαφωνιών για τα δικαιώματα ψήφου των μελών. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας είπε οτι θα συμφωνήσει στο νέο σύστημα ψηφοφοριας που προτείνεται στο σχέδιο συντάγματος, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες οτι μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή τη φορά η προσπάθεια για την δημιουργία του συντάγματος της Ευρώπης.

    [10] Σύντομη επίσκεψη του Τόνυ Μπλαίρ στην Αγκυρα

    17 May 2004, 16:06 UTC

    Ο κ. Μπλαίρ

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ πραγματοποιεί σήμερα εξάωρη επίσκεψη στην Αγκυρα, για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕυρωπαΪκη Ενωση, καθώς και για να συζητήσει τοπικά θέματα. Οπως αναμένεται, ο κ. Μπλαίρ θα επαινέσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για τη χώρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της χώρας Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ ενδέχεται επίσης να εγείρουν το πρόβλημα των Κούρδων, που μπορεί να προβούν σε κινησεις για την ανεξαρτησία τους στο βόρειο Ιράκ. Ο κ. Μπλαίρ και η τουρκική ηγεσία θα συζητήσουν επίσης το θέμα της Κύπρου.

    [11] Η Σόνια Γκάντι υπόσχεται να συνεχίσει ειρηνευτική πολιτική με το Πακιστάν

    17 May 2004, 16:09 UTC

    Η Κα Γκάντι

    Το Πακιστάν χαρακτήρισε ως ευπρόσδεκτη την υπόσχεση της νέας πρωθυπουργού της Ινδίας Σόνιας Γκάντι, να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με την Ισλαμαμπάντ. Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε την Δευτέρα οτι η δήλωση της Κας Γκάντι αποτελεί καλό οιωνό και οτι Πακιστανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να μεταβούν στο Δελχί για συνομιλίες που εχουν προγραμματιστεί για τις 25 και 26 Μαίου, αναφορικά με την δημιουργία μέτρων πυρηνικής εμπιστοσύνης. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν σε υιοθέτηση μέτρων για την εκτόνωση κρίσεων, καθώς και στο θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών και της μείωσης κινδύνων απο αυτούς. Οι συνομιλίες είχαν συμφωνηθεί τον Ιανουάριο μεταξύ του Πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ και του απερχόμενου Ινδού πρωθυπουργού, Αταλ Μπεχάρι Βατζπάγι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 May 2004 - 1:18:14 UTC