Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για την τρομοκρατία
  • [02] Ιράκ: Σχέδιο άρσης της πολιορκίας στη Φαλλούτζα.
  • [03] Πάουελ: Θα αυξηθεί η υποστήριξη των αμερικανών στον πόλεμο στο Ιράκ.
  • [04] Εορταστικές εκδηλώσεις για την ένταξη 10 νέων μελών στην ΕΕ.
  • [05] Ρουγκόβα: Θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου.
  • [06] Σιράκ: Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ.
  • [07] Ο Αριέλ Σαρόν κάνει έκκληση για επικύρωση του σχεδίου του αποχώρησης απ' τη Λωρίδα της Γάζας.
  • [08] Προειδοποίηση Στέιτ Ντηπάρτμεντ για τρομοκρατική επίθεση κατά αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό.
  • [09] Ενώπιον της ειδικής επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπούς και ο αντιπρόεδρος Τσέινυ.
  • [10] Μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων παίρνει η ΕΕ
  • [11] Oι Αμερικανικές δυνάμεις θα άρουν την πολιορκία της Φαλλούτζα
  • [12] Ζισκάρ ντ Εστέν: η Βρετανία θα μείνει στο περιθώριο της Ευρώπης
  • [13] Ικανοποίηση για την στάση της Δανίας στο Ιράκ, εξέφρασε ο Κόλιν Πάουελ
  • [14] Μειώθηκε η υποστήριξη των Αμερικανών προς τον πόλεμο του Ιράκ
  • [15] Μπράνκο Τσερβενκόφσκι: ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
  • [16] Ο Ζάκ Σιράκ κατά της άμεσης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [17] ΄Ενισχύσεις στέλνει η Ταϊλάνδη στις νότιες επαρχίες της
  • [18] Γουάσιγκτον Πόστ: 8 πυρηνικές βόμβες διαθέτει η Βόρεια Κορέα.

  • [01] Ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για την τρομοκρατία

    30 Apr 2004, 01:18 UTC

    Το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών δηλώνει ότι η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα αντιτρομοκρατίας, τη χρονιά που πέρασε, συνετέλεσε στην μείωση του αριθμού των τρομοκρατικών επιθέσεων σε διεθνές επίπεδο στις 190, τον χαμηλότερο αριθμό από το 1969. Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, δήλωσε ότι η μείωση αυτή αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στην φετινή ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την τρομοκρατία αναφέρεται ότι τον τελευταίο χρόνο από τρομοκρατικές επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 307 άτομα, δηλαδή λιγότερα απ τα μισά απ αυτά που είχαν σκοτωθεί από τρομοκρατικές επιθέσεις το 2002. Σύμφωνα επίσης με την έκθεση 7 είναι οι χώρες που συνεχίζουν να υποθάλπουν τη τρομοκρατία: η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

    Στην φετινή ετήσια έκθεση του για την τρομοκρατία το Στέιτ Ντηπάρτμεντ εξυμνεί τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τονίζει ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ με ανταλλαγές απόρρητων πληροφοριών και πάγωμα οικονομικών πόρων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η έκθεση αναφέρεται επίσης και στις προσπάθειες Βαλκανικών χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος παρά τις περιορισμένες οικονομικές τους δυνατότητες, όπως τονίζεται. Ιδιαίτερα η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για την τρομοκρατία συγχαίρει τις προσπάθειες της Ελλάδας και τις επιτυχίες της στον αγώνα κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η «17 Νοέμβρη» και ο ΕΛΑ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

    [02] Ιράκ: Σχέδιο άρσης της πολιορκίας στη Φαλλούτζα.

    30 Apr 2004, 01:52 UTC

     

    Στο Ιράκ, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία διαπραγματεύεται για τον τερματισμό της πολιορκίας στη Φαλλούτζα. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αμερικανοί πεζοναύτες θα αποχωρήσουν από την πόλη και τέσσερεις πρώην στρατηγοί του Σαντάμ Χουσείν, θα αναλάβουν τον έλεγχο της Φαλλούτζα επι κεφαλής ιρακινής στρατιωτικής δύναμης που θα αποτελείται από 1,100 άνδρες. Διοικητής των πεζοναυτών δήλωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα αρχισει σήμερα. Όμως το Πεντάγωνο δηλώνει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία. Αλλού στο Ιράκ, 10 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε επιθέσεις, 8 από αυτούς σε βομβιστικη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο νότια της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 120 αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ τον Απρίλιο, δηλαδή περισσότεροι από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ πέρυσι.

    Τζον Νεγκροπόντε

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας επικύρωσε το διορισμό του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζόν Νεγκροπόντε, στο αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ. Τώρα το θέμα θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Γερουσίας. Πάντως πολλοί γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε ο κ. Νεγκροπόντε και η ομάδα του να βρίσκονται στο πόστο τους πριν τις 30 Ιουνίου, την ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας στην προσωρινή Ιρακινή κυβέρνηση. Ο κ. Νεγκροπόντε έχει δηλώσει ότι στόχος του στη Βαγδάτη θα είναι η στήριξη της δημοκρατίας και της σταθερότητας στο Ιράκ.

    [03] Πάουελ: Θα αυξηθεί η υποστήριξη των αμερικανών στον πόλεμο στο Ιράκ.

    30 Apr 2004, 01:59 UTC

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους χθες στην Κοπεγχάγη, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, παραδέχτηκε ότι έχει περιοριστεί η υποστήριξη του Αμερικανικού λαού προς τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τα συναισθήματα αυτά θα αλλάξουν. Ο κ. Πάουελ επεσήμανε επίσης ότι η μείωση της υποστήριξης προς τον πόλεμο ήταν αναμενόμενη καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων, ιδιαίτερα τον Απρίλιο λόγω των εντεινόμενων επιθέσεων Ιρακινών ανταρτών, ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας στις 30 Ιουνίου. Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Δανίας, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν, δήλωσε στον κ. Πάουελ ότι η Ευρώπη αισθάνεται πως οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν υπόψιν τις απόψεις της.

    [04] Εορταστικές εκδηλώσεις για την ένταξη 10 νέων μελών στην ΕΕ.

    30 Apr 2004, 02:46 UTC

    Αρχίζουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επίσημη ένταξη το Σάββατο 10 νέων μελών στην Ενωμένη Ευρώπη. Πρόκειται για την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εστονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Και οι 25 ηγέτες των μελών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται στο Δουβλίνο για την επίσημη τελετή ένταξης των νέων μελών. Εορταστική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία και τη Μάλτα και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σ ολόκληρη την Ευρώπη απόψε το βράδυ, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κλιμακωθούν με υπερθέαμα πυροτεχνημάτων πάνω απ το λιμάνι της Μάλτας.

    [05] Ρουγκόβα: Θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου.

    30 Apr 2004, 02:04 UTC

    Ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα στο στούντιο της ΦτΑ

    Ο πρόεδρος του Κοσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ζήτησε απ την διεθνή κοινότητα να ξανασκεφτεί το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου, λέγοντας ότι μια απόφαση στο θέμα θα εκτονώσει τις εθνικιστικές εντάσεις σ ολόκληρη τη περιοχή. Σε συνέντευξη που έδωσε στα κεντρικά στούντιο της ΦτΑ εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, τόνισε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου θα εξουδετερώσει τα συναισθήματα δυσαρέσκειας όχι μόνο στο ίδιο το Κόσοβο, αλλά και στην γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο Μαυροβούνιο, καθώς στην ίδια τη Σερβία. Πάντως ο κ. Ρουγκόβα επεσήμανε ότι οι οποιεσδήποτε κινήσεις για την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου θα πρέπει να γίνουν σε πολυμερές επίπεδο με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Και τόνισε ότι οι αρχές του Κοσόβου είναι έτοιμες να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για να εγγυηθούν τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων.

    [06] Σιράκ: Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ.

    30 Apr 2004, 02:52 UTC

    Σε συνέντευξη τύπου χθες στο Παρίσι δύο μέρες πριν την επίσημη ένταξη 10 νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην Ένωση και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα είναι μάλλον έτοιμη για ένταξη για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια. Ο κ. Σιράκ πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμη τους όρους ένταξης στην Ενωμένη Ευρώπη σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαστικό της σύστημα και τόνισε ότι οραματίζεται μια Ευρώπη προασπιστή των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνεχή ανάπτυξη.

    [07] Ο Αριέλ Σαρόν κάνει έκκληση για επικύρωση του σχεδίου του αποχώρησης απ' τη Λωρίδα της Γάζας.

    30 Apr 2004, 02:57 UTC

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, έκανε έκκληση για στήριξη του σχεδιου του απομάκρυνσης των ισραηλινών απο τη λωρίδα της Γάζας, ενόψει της ενδοκομματικής ψηφοφορίας για το θέμα την Κυριακή. Σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις χθες ο κ. Σαρόν τόνισε ότι η απόρριψη του σχεδίου του θα αποτελέσει νίκη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε την έκληση αυτή, διότι, σύμφωνα με τις νέες σφυγμομετρήσεις, τα περισσότερα μέλη του κόμματος Λικούντ, αντιτίθενται στο σχέδιο απομάκρυνσης τεσσάρων εβραϊκών οικισμών της δυτικής όχθης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει το σχέδιο, λέγοντας οτι το Ισραήλ προσπαθει να εδραιώσει τον έλεγχό του σε τμήματα της δυτικής όχθης, χωρίς προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

    [08] Προειδοποίηση Στέιτ Ντηπάρτμεντ για τρομοκρατική επίθεση κατά αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

    30 Apr 2004, 02:55 UTC

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέδωσε νέα προειδοποίηση για «ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο», όπως αναφέρει, για τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό και τονίζει ότι ενδεχομένως οι επιθέσεις αυτές να πραγματοποιηθούν με χημικά ή βιολογικά όπλα.

    [09] Ενώπιον της ειδικής επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπούς και ο αντιπρόεδρος Τσέινυ.

    30 Apr 2004, 03:01 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε οτι απάντησε σε κάθε ερώτημα που του υπεβλήθη την Πέμπτη απο τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Σε ολιγόλεπτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά απο την κατάθεσή του, ο κ. Μπούς αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες της ευρέως φάσματοςοπως την αποκάλεσε-- συζήτησής του με τα μέλη της επιτροπής, αλλά είπε οτι βοήθησε την επιτροπή να καταννοήσει πώς η κυβέρνησή του χειρίζεται τις απειλές και πώς διοικεί τον Λευκό Οίκο. Η δεκαμελής επιτροπή εξέτασε κατ ιδίαν τον πρόεδρο Μπούς και τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ, επί τρείς και πλέον ώρες. Όπως είχε εκ προοιμίου συμφωνηθεί, η συζήτηση δεν μαγνητοφωνήθηκε, αλλά επετράπη η λήψη ιδιόχειρων σημειώσεων απο υπαλλήλους του Λευκού Οίκου.

    [10] Μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων παίρνει η ΕΕ

    29 Apr 2004, 20:45 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών στη διακίνηση αγαθών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής της Λευκωσίας. Οι υπουργοί δικαιοσύνης και εσωτερικών της Κοινότητας ενέκριναν το σχέδιο σήμερα στα πλαίσια προσπάθειας στήριξης της φθίνουσας οικονομίας των Τουρκοκυπρίων, που δεν θα απολαύσουν τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο αποσκοπεί στο να βοηθηθούν οι Τουρκοκύπριοι να εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις χώρες-μέλη της Ένωσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης εγκρίνει τη χορήγηση στους Τουρκοκύπριους οικονομικής βοήθειας της τάξης των 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [11] Oι Αμερικανικές δυνάμεις θα άρουν την πολιορκία της Φαλλούτζα

    29 Apr 2004, 16:21 UTC

    Στο Ιράκ, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία διαπραγματεύεται τον τερματισμό της πολιορκίας της πόλης Φαλλούτζα. Σύμφωνα με σχέδιο του αμερικανικού στρατού, οι πεζοναύτες θα αρχίσουν να αποσύρονται απο την πόλη, ενώ τέσσερεις πρώην στρατηγοί του στρατού του Σαντάμ Χουσείν, επικεφαλής ιρακινής δύναμης αποτελούμενης απο 1,100 στρατιώτες, θα αναλάβουν διοίκηση. Ο διοικητής των αμερικανών πεζοναυτών είπε οτι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα αρχίσει την Παρασκευή. Ομως το Πεντάγωνο λέει οτι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.

    Αλλού στο Ιράκ, 10 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σημερινές επιθέσεις, 8 απο τους οποίους σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο νότια της Βαγδάτης. Επίσης, ένας πολίτης της Νότιας Αφρικής σκοτώθηκε στη Βασόρα.

    [12] Ζισκάρ ντ Εστέν: η Βρετανία θα μείνει στο περιθώριο της Ευρώπης

    29 Apr 2004, 21:04 UTC

    Βαλερί Ζισκάρ ντΕστέν

    Ο συντάκτης του Ευρωπαϊκού συντάγματος, λεει ότι η Βρετανία θα μείνει στο περιθώριο της Ευρώπης αν απορρίψει, σε δημοψήφισμα, το προσχέδιο συντάγματος. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντΕστέν διατύπωσε την προειδοποίηση αυτή σήμερα μιλώντας στο Βρετανικό ραδιόφωνο. Είπε πως οι χώρες που θα επιλέξουν να μην υιοθετήσουν το έγγραφο θα περιθωριοποιηθούν και θα μείνουν πίσω σε θέματα της ΕΕ. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλεαρ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύνταγμα που διαπραγματεύονται οι χώρες μέλη της ΕΕ θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη Βρετανία.

    Η βρετανική αντιπολίτευση έχει ταχθεί κατά της υιοθέτησης του Συντάγματος, το ίδιο και η πλειοψηφία των Βρετανών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

    [13] Ικανοποίηση για την στάση της Δανίας στο Ιράκ, εξέφρασε ο Κόλιν Πάουελ

    29 Apr 2004, 16:27 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ λέει οτι είναι ικανοποιημένος απο την συνεχιζόμενη βοήθεια εκ μέρους της Δανίας προς τις κάτω απο αμερικανική ηγεσία επιχειρήσεις στο Ιράκ. Ο κ. Πάουελ δήλωσε σήμερα στην Κοπεγχάγη ότι η συμμαχία αντιμετωπίζει τώρα δύσκολες μέρες, όπως είπε επι λέξει, αλλά τελικά θα νικήσει. Ο Δανός ομόλογός του Πέρ Στίγκ Μολλερ ειπε οτι η Δανια θα παραμείνει στο Ιράκ έως ότου ολοκληρωθεί το έργο που άρχισε. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Δανίας παραιτήθηκε, εν μέσω επικρίσεων οτι η κυβέρνηση της χώρας του υπερέβαλε την στρατιωτική απειλή που προερχόταν απο το Ιράκ για να δικαιολογήσει την συμμετοχή της στον κάτω απο αμερικανική ηγεσία πόλεμο. Ο κ. Πάουελ μετέβη στη Δανία μετά απο συμμετοχή την Τετάρτη σε συνέδριο κατά του αντισημιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Η Δανία διατηρεί στρατιωτική δύναμη 500 ανδρών στο Ιράκ.

    [14] Μειώθηκε η υποστήριξη των Αμερικανών προς τον πόλεμο του Ιράκ

    29 Apr 2004, 16:42 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει πως η υποστήριξη των Αμερικανών προς τον πόλεμο στο Ιράκ μειώθηκε σημαντικά το μήνα αυτό. 47% αυτών που ρωτήθηκαν, απάντησαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έπραξαν σωστά αναλαμβάνοντας στρατιωτική δράση κατά της Βαγδάτης. Σε ανάλογες δημοσκοπήσεις το Μάρτιο, το 58% είχε υποστηρίξει τον πόλεμο κατά του Ιράκ και τον περασμένο Δεκέμβριο, το 63%. Η μείωση της υποστήριξης σημειώνεται μετά από ένα μήνα επιθέσεων και συγκρούσεων στο Ιράκ, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 125 Αμερικανούς στρατιώτες.

    [15] Μπράνκο Τσερβενκόφσκι: ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

    29 Apr 2004, 21:17 UTC

    Μπράνκο Τσερβενκόφσκι

    Ο επικεφαλής της ομάδας του ΟΟΣΑ, που παρακολούθησε τη διεξαγωγή των εκλογών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Φρήντριχ Μπάουερ, λεει ότι ο δεύτερος γύρος ακολούθησε σε γενικές γραμμές τις διεθνείς προδιαγραφές. Ομως ο πρέσβης Μπάουερ είπε ότι παρατηρητές σε ορισμένες περιοχές διαπίστωσαν περιπτώσεις παρατυπιών και καλπονοθείας και πρόσθεσε οτι η γενική άποψη ήταν οτι οι εκλογές έγιναν με δημοκρατικό τρόπο, αλλά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας, ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι εξασφάλισε πάνω απο το 62% των ψήφων. Ο εκλογικός αντίπαλός του, βουλευτής της αντιπολίτευσης και καρδιοχειρουργός Σάσκο Κέντεφ, έλαβε το 37% των ψήφων. Το κόμμα του κ. Κέντεφ έχει ήδη εκφράσει παράπονα οτι διενεργήθηκε εκλογική νοθεία. Ο κ. Τσερβενκόφσκι θα διαδεχθεί τον πρώην προεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι, που σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο σε αεροπορικό δυστύχημα.

    [16] Ο Ζάκ Σιράκ κατά της άμεσης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

    29 Apr 2004, 16:32 UTC

    Ο κ. Σιράκ

    O Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ λέει οτι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν ειναι επιθυμητή στην παρούσα φάση, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι στο μέλλον. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο κ. Σιράκ είπε οτι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ικανοποιήσει τους όρους για την ένταξή της στην ΕΕ και τόνισε οτι υπάρχουν προβλήματα σε πολλούς τομείς, απο τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι την δικαστική μεταρρύθμιση. Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό την ένταξή της στην ΕΕ. Ομως, η ΕΕ επιμένει οτι η Αγκυρα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπουργοί της ΕΕ υποσχέθηκαν να ανακοινώσουν αργότερα φέτος άν η Τουρκία επετέλεσε αρκετή πρόοδο, ώστε να μπορέσει να οριστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών. Στο μεταξυ, ο κ. Σιράκ είπε οτι η ΕΕ κάνει ένα γιγάντιο βήμα και ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα 10 νέα μέλη της, την 1η Μαίου.

    [17] ΄Ενισχύσεις στέλνει η Ταϊλάνδη στις νότιες επαρχίες της

    29 Apr 2004, 16:37 UTC

    H Ταϋλάνδη απέστειλε επιπλέον δυνάμεις ασφάλειας σε τρείς κυρίως μουσουλμανικές νότιες επαρχίες της, μία μέρα μετά τον θάνατο άνω των 100 εξτρεμιστών σε συντονισμένες επιθέσεις κατά κυβερνητικών στόχων. Μονάδες του στρατού και της αστυνομίας, οπλισμένες με αυτόματα όπλα, έχουν αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις και χωριά της περιοχής. Πολλά καταστήματα είναι κλειστά, ενώ οι δρόμοι είναι έρημοι και οι κάτοικοι άφαντοι, φοβούμενοι την συνέχιση των βιαιοτήτων. Η κυβέρνηση λέει οτι 108 νεαροι μουσουλμάνοι αντάρτες, μερικοί απο αυτούς οπλισμένοι μόνο με μασέτες, σκοτώθηκαν αφού εξαπέλυσαν τις χθεσινές επιθέσεις τους. Πενθούντες γονείς των φονευθέντων εξτρεμιστών, κήδευσαν τους αγαπημένους τους σημερα και πολλοί απο αυτούς έλεγαν οτι δεν μπορούσαν να πιστέψουν οτι ι γιοί τους είχαν εμπλακεί σε αυτά τα βίαια επεισόδια.

    [18] Γουάσιγκτον Πόστ: 8 πυρηνικές βόμβες διαθέτει η Βόρεια Κορέα.

    29 Apr 2004, 01:48 UTC

    Δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post αναφέρει ότι μετά από νέες απόρρητες πληροφορίες αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει κατασκευάσει μέχρι και 8 πυρηνικές βόμβες. Πάντως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπούς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει νέα στοιχεία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες έδειχναν ότι η Πιονγιάνγκ είχε στη διάθεση της αρκετό σχάσιμο υλικό για την κατασκευή δύο πυρηνικών βομβών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 1 May 2004 - 1:18:15 UTC