Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόλιν Πάουελ: «χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού
  • [02] Γοργόρυθμη η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
  • [03] Νέα έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για το χώρο της ενέργειας.
  • [04] 4 νεκροί απ' τις συμπλοκές στη Δαμασκό.
  • [05] Ισραηλινό συλλαλητήριο στη Λωρίδα της Γάζας κατά του σχεδίου Σαρόν.
  • [06] Γκαντάφι: Και άλλες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λιβύης.
  • [07] Συμφωνία διεύρυνσης των Ευρω-Ρωσικών σχέσεων.
  • [08] 60 νεκροί από συγκρούσεις αστυνομίας-εξτρεμιστών στη Ταϊλάνδη.
  • [09] Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επικρίνει τις αμερικανικές επιδοτήσεις βάμβακος.
  • [10] Πάουελ: Ο πρόεδρος Μπους εμμένει στον «οδικό χάρτη» για το Μεσανατολικό
  • [11] Σαουδαραβική στρατιωτική επιχείρηση κοντά στη Ριγιάντ
  • [12] Υπεγράφη συμφωνία ΕΕ και Ρωσίας
  • [13] Η ΔΟΕ παίρνει ασφάλεια για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας
  • [14] Γκαντάφι: η Λιβύη είναι προσηλωμένη στην επικράτησης της ειρήνης
  • [15] Ομολογίες τρομοκρατών απο την ιορδανική τηλεόραση
  • [16] Βίαια επεισόδια στην Τουλκαρέμ
  • [17] Νέα αεροσκάφη της εταιρείας Μπόινγκ στην παγκόσμια αγορά.

  • [01] Κόλιν Πάουελ: «χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού

    27 Apr 2004, 15:23 UTC

    Κ. Πάουελ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσφέρουν και αυτές βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους, μετά την απόρριψη από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Εξ άλλου, το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταγγέλλει ότι οι Ελληνοκυπριακές αρχές προέβησαν σε παρεμβατικούς ελιγμούς για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Σαββάτου.

    Η κυβέρνηση Μπους είχε υποστηρίξει έντονα την ειρηνευτική πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν απογοήτευση για το ότι η Ελληνοκυπριακή κοινότητα απέρριψε στο δημοψήφισμα του Σαββάτου το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπερψηφίστηκε από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα στο αντίστοιχο δημοψήφισμα.

    Τώρα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μόνο το τμήμα της Κύπρου που ελέγχεται από τους Ελληνοκυπρίους θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρώτη Μαίου. Όμως αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν καταστήσει σαφές εκ των προτέρων ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα «αφεθούν έξω στο κρύο», στην περίπτωση που η κοινότητά τους δεν θα ενταχθεί στην Ένωση.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συζήτηση που είχε για το Κυπριακό και άλλα θέματα με το Δανό ομόλογο του Περ Στιγκ Μέλερ, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες ν ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δήλωσε χθες πως θα δώσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια στους Τουρκοκύπριους για να τους βοηθήσει να ενισχύσουν τη φθίνουσα οικονομία τους. Είπε συγκεκριμένα: «Σαφώς απογοητευτήκαμε πολύ. Πιστεύουμε πως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία. Όμως, ο κυπριακός λαός μίλησε και πρέπει να εισακούεται η βούληση των λαών όταν αυτή εκφράζεται μέσω δημοψηφισμάτων ή άλλων μέσων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να παρέχει βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους. Επανεξετάζουμε τη θέση μας και επίσης παρακολουθούμε τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βεβαιωθούμε ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες από μέρους μας θα συμφωνούν με αυτές των Ευρωπαίων ομολόγων μας.»

    Ο κ. Πάουελ αρνήθηκε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σε σχέση με την αμερικανική βοήθεια αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει ν αναγνωρίσει την αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

    Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να διαφανεί πως πιθανόν θα δοθεί στους Τουρκοκυπρίους ένα μέρος ή και όλο το ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα πως θα χορηγήσουν στην Κύπρο υπό μορφή βοήθειας στην περίπτωση που θα εγκρίνονταν το σχέδιο Ανάν.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, στην τακτική ενημερωτική συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των μέσων ενημέρωσης εξήρε το σθένος του 65% των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων που υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, καθώς και του 25% των Ελληνοκύπριων ψηφοφόρων που έριξαν θετική ψήφο παρά την εκστρατεία χειραγώγησης κοινής γνώμης από μέρους των Ελληνοκυπριακών αρχών.

    Ο κ. Μπάουτσερ είπε πως το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου περιόρισε την κάλυψη των δηλώσεων ξένων αξιωματούχων σχετικά με το σχέδιο Ανάν, ενώ αντίθετα έδωσε διπλάσιο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο στους υποστηρικτές του ΟΧΙ, συμπεριλαμβανόμενου και του προέδρου κ. Παπαδόπουλου, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.

    Επίσης είπε πως οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να καταψηφίσουν το σχέδιο και ότι τους δόθηκε υλικό με συνθήματα κατά του σχεδίου. Τέλος είπε πως υπήρξαν «πάμπολλα επαίσχυντα επεισόδια» εκφοβισμού και απειλών κατά υποστηρικτών του σχεδίου και όμως ούτε ένας Ελληνοκύπριος αξιωματούχος δεν τα επέκρινε δημοσίως.

    [02] Γοργόρυθμη η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

    28 Apr 2004, 02:41 UTC

    Δύο νέες οικονομικές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία ξανακερδίζει το «χαμένο έδαφος» και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Η πρώτη έκθεση αναφέρει ότι, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αμερικανική αγορά βελτιώθηκε σημαντικά τον Απρίλιο και πολλοί είναι οι Αμερικανοί που πιστεύουν ότι η οικονομία αλλά και η αγορά εργασίας πηγαίνουν καλύτερα. Οι οικονομικές μελέτες έδειξαν επίσης ότι, μειώθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η εξεύρεση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση. Τα αποτελέσματα των εκθέσεων τα οποία βασίζονται στις απαντήσεις 5 χιλιάδων νοικοκυριών που πήραν μέρος στην έρευνα, παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη. Οικονομικοί αναλυτές αλλά και επενδυτές παρακολουθούν στενά την αγοραστική δύναμη, των καταναλωτών, αλλά και τη ζήτηση της αγοράς καθώς αυτοί είναι και οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τη πορεία της οικονομίας.

    [03] Νέα έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για το χώρο της ενέργειας.

    28 Apr 2004, 02:25 UTC

    Άλαν Γκρήνσπαν

    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον διαρκείς υψηλές τιμές στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας προχθές στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι, πρόσφατα έχει αρχίσει μια δραματική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σημείωσε επίσης πως τέτοιες υψηλές τιμές ενδέχεται να παγιωθούν στο μέλλον. Ο κύριος Γκρίνσπαν, τόνισε ότι το υψηλό κόστος των προϊόντων ενέργειας μπορεί να περιορίσει την χρήση ενεργειακών πηγών και να απομακρύνει τους επενδυτές από το χώρο της ενέργειας. Να υπενθυμίσουμε ότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές πετρελαίου που σημειώθηκε το 1973 ήταν ο λόγος για τον οποίο αναζητήθηκαν δρόμοι που θα οδηγούσαν στην ενεργειακή επάρκεια. Τώρα ο Αλαν Γκρίνσπαν, σημειώνει ότι, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρέπει να πιέσουν ξανά προκειμένου να αναζητηθούν νέες πηγές ενέργειας οι οποίες θα οδηγήσουν και στην ενεργειακή επάρκεια. Παρόλα αυτά ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος, τόνισε ότι, η αύξηση των τιμών στα προϊόντα ενέργειας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή που σημειώθηκε το 1970. Ο κύριος Γκρίνσπαν, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο από τις αυξημένες τιμές, χτίζοντας περισσότερες εγκαταστάσεις για την εισαγωγή φυσικού αερίου. Τέλος σημείωσε πως η βελτιωμένη τεχνολογία έχει επιλύσει θέματα ασφάλειας που στο παρελθόν αποτελούσαν τροχοπέδη στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

    [04] 4 νεκροί απ' τις συμπλοκές στη Δαμασκό.

    28 Apr 2004, 01:46 UTC

    Το υπουργείο εσωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και δυνάμεων ασφάλειας στη Δαμασκό κόστισαν τη ζωή σε 4 άτομα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο ένοπλοι, ένας αστυνομικός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν στις μάχες σε συνοικία της Δαμασκού όπου φιλοξενούνται πολλές πρεσβείες, όπως της Βρετανίας, του Ιράν και του Καναδά, αλλά εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί υπαλλήλων της Βρετανικής πρεσβείας, ούτε σημειώθηκαν ζημιές στο κτήριο. Οι συμπλοκές ξέσπασαν αργά χθες το βράδυ μετά από σειρά εκρήξεων στη περιοχή. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν αρχικά ότι στόχος των επιθέσεων ήταν κτήριο των ΗΕ, αλλά αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού δηλώνουν ότι δεν διατηρούν γραφεία στο συγκεκριμένο κτήριο.

    [05] Ισραηλινό συλλαλητήριο στη Λωρίδα της Γάζας κατά του σχεδίου Σαρόν.

    28 Apr 2004, 01:48 UTC

    Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στη Λωρίδα της Γάζας διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να απομακρύνει όλους τους Εβραϊκούς οικισμούς απ την περιοχή. Οι διαδηλωτές εξέφραζαν την ελπίδα ότι η Κνεσέτ δεν θα εγκρίνει το σχέδιο Σαρόν, το οποίο σύμφωνα με τους διαδηλωτές, επιβραβεύει τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Στο μεταξύ χθες Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν δύο εξτρεμιστές της Χαμάς σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη.

    [06] Γκαντάφι: Και άλλες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λιβύης.

    28 Apr 2004, 01:53 UTC

    M. Γκαντάφι, Ρ. Πρόντι

    Ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Γκαντάφι, δήλωσε ότι και άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λιβύης και να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά εξοπλιστικά τους προγράμματά. Ο συνταγματάρχης Γκαντάφι έκανε αυτή τη δήλωση χθες σε δημοσιογράφους στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γκαντάφι είπε οτι στο παρελθόν, η Λιβύη είχε αδίκως κατηγορηθεί για τρομοκρατία, αλλά πρόσθεσε οτι τώρα ελπίζει πως η χώρα του δεν θα αναγκαστει να επιστρέψει σε παλαιότερες βίαιες πρακτικές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, χαιρέτησε την απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει την τρομοκρατία και υποσχέθηκε την υποστήριξή του προς την Τρίπολη, η οποία θέλει να συμμετάσχει σε σχέδιο της ΕΕ για εμπορικές και άλλες συναλλαγές με μεσογειακές χώρες.

    [07] Συμφωνία διεύρυνσης των Ευρω-Ρωσικών σχέσεων.

    28 Apr 2004, 01:57 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία υπέγραψαν χθες στο Λουξεμβούργο συμφωνία διεύρυνσης των πολιτικο-οικονομικών τους σχέσεων και στα 10 νέα μέλη της Ενωμένης Ευρώπης. Στόχος της συμφωνίας είναι να αποφευχθεί κρίση στις Ευρω-Ρωσικές σχέσεις ενόψει της ένταξης το Σάββατο πρώην κομμουνιστικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία προβλέπει αύξηση των Ρωσικών εξαγωγών χάλυβα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί ορισμένες ισχύουσες διαδικασίες έκδοσης βίζας μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [08] 60 νεκροί από συγκρούσεις αστυνομίας-εξτρεμιστών στη Ταϊλάνδη.

    28 Apr 2004, 02:16 UTC

    Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα στη Ταϊλάνδη σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ένοπλων ταραχοποιών σε μουσουλμανικές περιοχές στα νότια της χώρας. Η αστυνομία της Ταϊλάνδης δηλώνει ότι ένοπλοι προέβησαν σε σειρά ταυτόχρονων επιθέσεων σε αστυνομικούς σταθμούς στις επαρχίες Γιάλα και Παττανί. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και τουλάχιστον 2 μέλη των δυνάμεων ασφάλειας της Ταϊλάνδης. Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις θεωρούνται μειονοτικοί μουσουλμάνοι εξτρεμιστές.

    [09] Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επικρίνει τις αμερικανικές επιδοτήσεις βάμβακος.

    28 Apr 2004, 02:48 UTC

    Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τόνισε ότι οι επιδοτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στους καλλιεργητές βαμβακιού καταστρατηγούν διεθνής εμπορικούς κανόνες. Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα ένστασης της Βραζιλίας, η οποία ισχυρίζεται ότι δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιδοτήσεις των αμερικανών καλλιεργητών προτρέποντάς τους έτσι να καλλιεργήσουν περισσότερο βαμβάκι από ότι απαιτεί η αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει κορεσμός και να συμπιεστεί η τιμή αγοράς τους προϊόντος από τους παραγωγούς των φτωχότερων κρατών. Απαντώντας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημείωσε ότι, τα αγροτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι σύννομα με τις δεσμεύσεις που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ότι ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης της διαμάχης είναι μέσω διαπραγματεύσεων. Οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι το κυριότερο ζήτημα της συνεχιζόμενης διένεξης μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών, ήταν μάλιστα και η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών για τη πορεία του παγκοσμίου εμπορίου που σημειώνονταν στο Κανκούν του Μεξικού, στα τέλη του προηγούμενου έτους.

    [10] Πάουελ: Ο πρόεδρος Μπους εμμένει στον «οδικό χάρτη» για το Μεσανατολικό

    27 Apr 2004, 21:04 UTC

    O K. Πάουελ με τον Σείχη Σείχη Χαμάντ μπιν Γιασσίμ αλ Θανί

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ λεει ότι ο πρόεδρος Μπους εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένος στον «οδικό χάρτη» για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή και στο όραμα του για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Ο κύριος Πάουελ έκανε τις δηλώσεις αυτές σήμερα στην Ουάσιγκτον στη διάρκεια συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κατάρ, Σείχη Χαμάντ μπιν Γιασσίμ αλ Θανί. Ο κύριος Πάουελ υπεραμύνθηκε της υποστήριξης του Πρόεδρου Μπους για το σχέδιο απεμπλοκής του Ισραήλ, σύμφωνα με το οποίο θα αποσυρθούν εβραίοι έποικοι από τη Λωρίδα της Γάζας. Το σχέδιο έχει επισύρει έντονες κριτικές , εν μέρει γιατί απαγορεύει σε Άραβες που έχουν εκτοπιστεί να επιστρέψουν σε περιοχές που τώρα βρίσκονται υπό Ισραηλινή κατοχή.

    Οι δύο άντρες επίσης συζήτησαν αυτό που οι επικριτές των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως αντιαμερικανισμό του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζήρα που έχει για βάση του το Κατάρ.

    [11] Σαουδαραβική στρατιωτική επιχείρηση κοντά στη Ριγιάντ

    27 Apr 2004, 16:16 UTC

    Παλαιότερη εκρηξη στη Ριγιάντ

    Oι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση βόρεια της Ριγιάντ για την σύλληψη διαφυγόντων υπόπτων τρομοκρατών, ανάμεσα στους οποίους και ο τοπικός ηγέτης του τρομοδικτύου της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με σαουδαραβική εφημερίδα, η επιδρομή βορειοανατολικά της πρωτεύουσας έχει για στόχο της 5 ύποπτους τρομοκράτες, που σκότωσαν δύο φρουρούς ασφάλειας κοντά στη Ριγιάντ, πριν απο δύο εβδομάδες. Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας φέρονται οτι ειπαν πως πιστεύουν οτι ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ο Αμπντουλαζίζ Ισσα Αμπντούλ Μοχσίν αλ Μόκριν, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στη χώρα. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβες τον έχουν συνδέσει με τη βομβιστική επίθεση, απο την οποία σκοτώθηκαν 17 άτομα σε συγκρότημα κατοικιών της Ριγιάντ τον περασμένο Νοέμβριο.

    [12] Υπεγράφη συμφωνία ΕΕ και Ρωσίας

    27 Apr 2004, 16:24 UTC

    H ΕΕ και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία επεκτείνουν τους πολιτικούς και οικονομικούς τους δεσμούς στις 10 χώρες που εντάσσονται στους κόλπους της Κοινότητας την 1η Μαίου. Η συμφωνία, που υπεγράφη σήμερα στο Λουξεμβούργο, αποτρέπει μείζονα κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσιας μόλις 5 μέρες πρίν απο την εφαρμογή της διεύρυνσης της ΕΕ. Στις νέες χώρες μέλη συμπεριλαμβάνονται και πρώην κομμουνιστικές χώρες. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση των ποσοστόσεων εξαγωγών ρωσικού χάλυβα στις χώρες της Ενωσης και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα ρωσικών μειονοτήτων σε ορισμένες απο τις χώρες που εισέρχονται στην ΕΕ. Η Ρωσία είχε εκφράσει φόβους οτι θα έχανε την εμπορική ρήτρα ευνοουμένου κράτους που απολάμβανε, όταν οι νέες χώρες μέλη της Ενωσης υιοθετουσαν τις ποσοστώσεις και τους δασμούς που προβλέπονται απο τους κανονισμούς της ΕΕ.

    [13] Η ΔΟΕ παίρνει ασφάλεια για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας

    27 Apr 2004, 20:27 UTC

    Ολυμπιακό στάδιο

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πήρε ασφάλεια για να προστατευθεί σε περίπτωση που οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα θ ακυρωθούν λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων, πολέμου, ή φυσικών καταστροφών.

    Με τα 170 εκατομμύρια δολάρια της ασφάλειας η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι φορείς που συνεργάζονται μ αυτήν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στην περίπτωση ακύρωσης των αγώνων.

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, δήλωσε ότι η ασφάλεια καλύπτει μια «μεγάλη γκάμα καταστάσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά, που συμπεριλαμβάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες καταστροφές.

    Η ασφάλεια επίσης καλύπτει τις περισσότερες από τις 28 διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και τις 202 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές που θα λάβουν μέρος στους φετινούς Ολυμπιακούς , αλλά δεν καλύπτει εταιρείεςχορηγούς, ούτε τηλεοπτικά δίκτυα.

    [14] Γκαντάφι: η Λιβύη είναι προσηλωμένη στην επικράτησης της ειρήνης

    27 Apr 2004, 20:32 UTC

    Ο Μουάμαρ Γκαντάφι στις Βρυξέλλεσ

    Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Γκαντάφι διακήρυξε ότι η Λιβύη είναι προσηλωμένη στο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιδίωξη της επικράτησης της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Σχετική δήλωση ο κ. Γκαντάφι έκανε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγες ώρες μετά την πρώτη του επίσκεψη στο αρχηγείο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. . Ο συνταγματάρχης Γκαντάφι είπε ότι στο παρελθόν η Λιβύη κατηγορήθηκε αδίκως για τρομοκρατία γιατί υποστήριζε αυτό που απεκάλεσε « απελευθερωτικά κινήματα» σε όλοκληρο τον κόσμο.

    Ο συνταγματάρχης Γκαντάφι είπε ότι θέλει να συνάψει με τη ΕΕ συμφωνία για εμπορικές συναλλαγές, βοήθεια και πολιτιστικές ανταλλαγές, που ήδη υπάρχουν με άλλες μεσογειακές χώρες. Οι σχέσεις της Δύσης με τη Λιβύη άρχισαν να βελτιώνονται από πέρυσι που η Τρίπολη ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια το 1988 στο Λόκερμπι και όταν συμφώνησε να δώσει τέλος στο προγράμματα της για την ανάπτυξη όλων μαζικής καταστροφής.

    [15] Ομολογίες τρομοκρατών απο την ιορδανική τηλεόραση

    27 Apr 2004, 16:19 UTC

    Η κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας μετέδωσε αυτό που αποκάλεσε τις ομολογίες συλληφθέντων εξτρεμιστών που φέρονται οτι είναι μέλη της Αλ Κάιντα. Οι εξτρεμιστές είπαν οτι ετοίμαζαν χημικές επιθέσεις στο βασίλειο. Οι ιορδανικές αρχές είχαν αναφέρει την συνομωσία αυτή νωρίτερα αυτό το μήνα. Ομως οι ομολογιες που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα απο την τηλεόραση έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Ενας απο τους εξτρεμιστές είπε οτι ακολουθούσε τις διαταγές του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, ενός Ιορδανού που θεωρείται οτι είναι ανώτερο στέλεχος της αλ Καίντα και ο οποίος καταζητειται απο τον αμερικανικό στρατό για επιθέσεις στο Ιράκ. Ιορδανοί αξιωματούχοι είπαν οτι για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις στην Ιορδανία, θα χρησιμοποιούντο συμβατικά εκρηκτικά, αλλά και φονικά χημικά αέρια, που θα μπορούσαν να σπείρουν το θάνατο σε 80,000 άτομα.

    [16] Βίαια επεισόδια στην Τουλκαρέμ

    27 Apr 2004, 16:21 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους οπλοφόρους και τραυμάτισαν ένα τρίτο, σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Παλαιστινιακές πηγές είπαν οτι οι οπλοφόροι ήταν μέλη της Χαμάς και οτι οι ισραηλινοί στρατιώτες μετέφεραν τον τραυματισμένο άνδρα σε ισραηλινό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των τριών Παλαιστινίων, όταν τους είδαν να τους πλησιάζουν.

    [17] Νέα αεροσκάφη της εταιρείας Μπόινγκ στην παγκόσμια αγορά.

    27 Apr 2004, 02:08 UTC

    Η εταιρεία Μπόινγκ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει 50 νέα αεροσκάφη της τύπου 7-Ε-7, τα λεγόμενα «ντρίμλαϊνερ», στην All Nippon Airways τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική μεταφορική εταιρεία στην Ιαπωνία. Η 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει κλειστεί στην ιστορία της Μπόινγκ Η αεροπορική εταιρεία τόνισε ότι το νέο αεροπλάνο, που απευθύνεται σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, θα είναι κατασκευασμένο από ελαφρότερα υλικά και θα έχει τη δυνατότητα να εξοικονομεί καύσιμα κατά 20%, που αποτελεί και το κυριότερο έξοδο των αεροπορικών εταιρειών. Η συμφωνία θα βοηθήσει την Μπόινγκ να ανταγωνιστεί την Ευρωπαϊκή Αιρμπας, η οποία, για πρώτη φορά πέρυσι, σημείωσε μεγαλύτερες πωλήσεις αεροσκαφών, δίνοντας της παγκόσμια πρωτιά στο τομέα της κατασκευής μεγάλων επιβατικών αεροπλάνων. Η παραγωγή του Μπόινγκ 7-Ε-7 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2006.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 April 2004 - 1:18:16 UTC