Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφωνίες στους κόλπους της Ισραηλινής κυβέρνησης για το σχέδιο Σαρόν αποχώρησης απ' τη Γάζα.
  • [02] Οπλοστάσιο της ΕΤΑ στα Γαλλο-Ισπανικά σύνορα.
  • [03] Ο Βλαντιμίρ Μεσιάρ νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Σλοβακία.
  • [04] Επικείμενη επιχείρηση κατά Ταλεμπάν και Αλ Κάιντα στα Αφγανο-Πακιστανικά σύνορα.
  • [05] Συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ
  • [06] Εκστρατεία υπέρ του σχεδίου Ανάν ξεκίνησαν οι ΗΠΑ
  • [07] Βίαιη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [08] Βόμβα εντοπίστηκε σε ταχεία της Ισπανίας
  • [09] Ο Λευκός Οίκος κατακρατεί έγγραφα της κυβέρνησης Κλίντον
  • [10] Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ
  • [11] Αρνητικοί οι ευρωβουλευτές στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στη ΕΕ
  • [12] Τελετή υποδοχής των νέων μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
  • [13] Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν: Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει ελλείψεις πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά

  • [01] Διαφωνίες στους κόλπους της Ισραηλινής κυβέρνησης για το σχέδιο Σαρόν αποχώρησης απ' τη Γάζα.

    05 Apr 2004, 01:41 UTC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, συγκρούστηκε με δύο υπουργούς του που εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την αποτυχία του κ. Σαρόν να υποβάλλει προς ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο του για μονομερή αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ την Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Σαρόν προκάλεσε τους υπουργούς του να αποχωρήσουν απ την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι θα αποσύρει τις Ισραηλινές δυνάμεις και θα διαλύσει τους Εβραϊκούς οικισμούς απ την Λωρίδα της Γάζας μόνο αν ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή δεν επιφέρει αποτελέσματα.

    [02] Οπλοστάσιο της ΕΤΑ στα Γαλλο-Ισπανικά σύνορα.

    05 Apr 2004, 01:49 UTC

    Η Γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο ορεινό χωριό Σεντ Μισέλ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, ανακάλυψε εργοστάσιο όπλων που χρησιμοποιούνταν απ την Βασκική Αυτονομιστική Οργάνωση ΕΤΑ. Και πρόσθεσε ότι κατάσχεσε τεράστιο απόθεμα όπλων και πυρομαχικών που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του και ένας ύποπτος ως μέλος της ΕΤΑ.

    [03] Ο Βλαντιμίρ Μεσιάρ νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Σλοβακία.

    05 Apr 2004, 01:56 UTC

    Βλ. Μεσιάρ, Ι. Γκασπάροβιτς

    Στην Σλοβακία, ο πρώην σκληροπυρηνικός πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Μεσιάρ, αντιμετωπίζει τον πρώην σύμβουλο του, Ιβάν Γκασπάροβιτς, στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων πραγματοποιήθηκε προχθές, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μεσιάρ κέρδισε ποσοστό 33%, ενώ ο κ. Γκασπάροβιτς κέρδισε ποσοστό 22%. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 17 Απριλίου. Όταν ο κ. Μεσιάρ διατελούσε πρωθυπουργός της Σλοβακίας, είχε επικριθεί απ την Δύση για τον απολυταρχικό του τρόπο διοίκησης και για διαφθορά.

    [04] Επικείμενη επιχείρηση κατά Ταλεμπάν και Αλ Κάιντα στα Αφγανο-Πακιστανικά σύνορα.

    05 Apr 2004, 02:01 UTC

    Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σύντομα και σε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις, θα αρχίσει επιχείρηση για την σύλληψη μαχητών των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα που διαφεύγουν απ το Πακιστάν λόγω των επιχειρήσεων των Πακιστανικών δυνάμεων στην παραμεθόρια αυτή περιοχή. Στο μεταξύ στο Πακιστάν, φύλαρχοι θα συναντηθούν σήμερα με περιφερειακούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την συνεργασία των δύο πλευρών στις επιχειρήσεις κατά Ισλαμιστών εξτρεμιστών που βρίσκονται ακόμη στην περιοχή της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν.

    [05] Συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ

    02 Apr 2004, 16:13 UTC

    Ιρακινή αστυνομία περιπολεί τη Φαλούτζα

    Στο Ιράκ οι συνεχιζόμενες ανταρτικές επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 άτομα το τελευταίο 24ωρο. Οι αρχές στο βόρειο Ιράκ λενε ότι 3 άτομα σκοτώθηκαν όταν βόμβα που αντάρτες τοποθετούσαν σε δημοτικό κτίριο κοντά στο Κιρκούκ εξερράγη πρόωρα.

    Σε άλλα σημεία του Ιράκ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Παρασκευή από έκρηξη σε οδόστρωμα στη Βαγδάτη, νωρίτερα σήμερα. Εκπρόσωπος του σώματος των πεζοναυτών είπε επίσης ότι ένας άνδρας του σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πρωτεύουσα την πέμπτη, αλλά δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Την Πέμπτη επίσης, τρεις ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση οπλοφόρων που επέβαιναν αυτοκινήτου στην πόλη Μπακούμπα, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    [06] Εκστρατεία υπέρ του σχεδίου Ανάν ξεκίνησαν οι ΗΠΑ

    02 Apr 2004, 20:42 UTC

    Τ. Μπους

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν ανωτέρου επιπέδου διπλωματική εκστρατεία αναφορικά με το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες της Κύπρου στις 24 Απριλίου.

    Tης προσπάθειας ηγείται ο πρόεδρος Μπους ο οποίος τηλεφώνησε στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν για να τους προτρέψει να ασκήσουν την επιρροή τους στις δύο πλευρές στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν, για το οποίο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ανάν ανακοίνωσε την Τετάρτη στην Ελβετία ότι το συμβιβαστικό σχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες της Κύπρου στις 24 Απριλίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Ανάν για τη διευθέτηση του προβλήματος. Στη διάρκεια δημοσιογραφικής συνέντευξης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ανταμ Ερελί είπε πως το νέο σχέδιο είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό και δε δίνει στις δυο πλευρές όλα όσα επιδίωκαν. Αλλά, πρόσθεσε, το τελικό κείμενο είναι δίκαιο και «εξυπηρετεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων. Είπε συγκεκριμένα: «Πρόκειται για μια καλή διευθέτηση, που περιλαμβάνει προφανώς συμβιβαστικές λύσεις, αλλά εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές και αξίζει να υποστηριχθεί. Προσφέρει λύση σ ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη διεθνή κοινότητα επί δεκαετίες. Θα συνεργασθούμε με το γενικό γραμματέα και άλλους για να ενθαρρύνουμε την υποστήριξη του σχεδίου αυτού. Αλλά, φυσικά, τα πάντα εξαρτώνται από τον κυπριακό λαό.»

    Ο κ. Ερελί είπε επίσης πως καθώς ετοιμάζονται να ψηφίσουν πάνω στο σχέδιο οι Κύπριοι θα πρέπει να έχουν υπ όψιν τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στην ιδέα της πλήρους εφαρμογής του και επίσης είναι διατεθειμένες να προσφέρουν «σημαντική συνεισφορά» στην προκαταρκτική σύνοδο δωρητών, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των εξόδων της διευθέτησης.

    Τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με το σχέδιο, αλλά οι αντιρρήσεις φαίνεται πως είναι πιο έντονες από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    [07] Βίαιη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    02 Apr 2004, 20:56 UTC

    Ισραηλινή αστυνομία εισβάλει στο τέμενος

    Η Ισραηλινή αστυνομία και Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι συγκρούστηκαν την Παρασκευή στο τέμενος Αλ Ακσα, έξω από τη Ιερουσαλήμ. Η σύγκρουση αυτή ήταν από τις πιο βίαιες αφότου εξεγέρθηκαν οι Παλαιστίνιοι πριν τρία χρόνια.

    Η ειδική για την αντιμετώπιση ταραχών αστυνομία εισέβαλε στο συγκρότημα του τεμένους, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και πυροκροτίδες, επειδή όπως είπε, Παλαιστίνιοι πετροβόλησαν Εβραίους που προσεύχονταν στο Τείχος των Δακρύων, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το τέμενος.

    Αυτόπτες μάρτυρες λενε ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο μέσα στο τέμενος, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση που διάρκεσε τουλάχιστον μία ώρα μεταξύ των πιστών και της αστυνομίας, μέχρις ότου η αστυνομία επέτρεψε στους Παλαιστινίους να αποχωρήσουν ήσυχα.

    [08] Βόμβα εντοπίστηκε σε ταχεία της Ισπανίας

    02 Apr 2004, 16:08 UTC

    Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν βόμβα τοποθετημένη στις σιδηροδρομικές γραμμές ταχείας, που εκτελεί δρομολόγιο Μαδρίτη-Σεβίλλη και είπαν ότι ήταν του ιδίου τύπου με αυτή που χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανχέλ Αθέμπες είπε ότι ένας υπάλληλος των σιδηροδρόμων ανέφερε σήμερα την ύπαρξη ενός ύποπτου πακέτου, που περιείχε 10 κιλά εκρηκτικών και ένα πυροκροτητή. Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιος τοποθέτησε τη βόμβα.

    Στην Μαδρίτη, εξ άλλου, δικαστής άφησε ελεύθερους 4 άνδρες που είχαν συλληφθεί αυτή την εβδομάδα σε σχέση με τους βομβισμούς των τραίνων της 11ης Μαρτίου, από τους οποίους είχαν σκοτωθεί 191 άτομα στη Μαδρίτη. Επίσης, απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον ενός ατόμου, του δέκατου πέμπτου ύποπτου στην υπόθεση. Προφανώς η αστυνομία δεν είχε αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των 4 ανδρών που αφέθησαν ελεύθεροι, αλλά απαίτησε να παραμείνουν σε επαφή με τις αρχές.

    [09] Ο Λευκός Οίκος κατακρατεί έγγραφα της κυβέρνησης Κλίντον

    02 Apr 2004, 21:03 UTC

    Μ. Κλίντον

    Η επιτροπή που ερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου 2001 λεει ότι θέλει να μάθει γιατί η κυβέρνηση Μπους κατακράτησε έγγραφα από τα αρχεία του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ο δικηγόρος του κυρίου Κλίντον, Μπρους Λίντσυ, λεει ότι βοηθοί του κυρίου Μπους παρέδωσαν στην επιτροπή μόνο ένα τέταρτο των αποτελούμενων από 11 χιλιάδες σελίδες εγγράφων, που ο κύριος Κλίντον είπε ότι μπορούν να τεθούν στη διάθεση της επιτροπής. Έτσι, είπε ο κύριος Λίντσυ, η επιτροπή μπορεί να μην αποκτήσει την πλήρη εικόνα των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών της κυβέρνησης Κλίντον.

    Εκπρόσωπος της επιτροπής λεει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για να αποφασιστεί ποια έγγραφα δεν έχουν δοθεί και γιατί. Ο Λευκός Οίκος λεει ότι έδωσε στην επιτροπή όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά της.

    [10] Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

    02 Apr 2004, 21:17 UTC

    Πάνω από 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Μάρτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η σχετική έκθεση της κυβέρνησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, δείχνει επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας παρουσίασε μικρή αύξηση στα 5,7%. Οι νέες εργασιακές θέσεις δημιουργήθηκαν στον οικοδομικό τομέα, στα καταστήματα λιανικής πώλησης, στον υγειονομικό τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η ενίσχυση του εργασιακού τομέα αποτελεί επιβεβαίωση του ότι αποδίδει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπους. Η ανεργία αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της φετινής προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ο δημοκρατικός αντίπαλος του κ. Μπους καταγγέλλει πως ο αμερικανός πρόεδρος δεν κάνει αρκετά για να προστατέψει τον εργασιακό τομέα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

    [11] Αρνητικοί οι ευρωβουλευτές στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στη ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Στρασβούργο

    02 Apr 2004, 19:30 UTC

    Τρεις ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος ζήτησαν να αποσυνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από το Κυπριακό και την επίλυσή του. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπρόκ, η ευρωβουλευτής Φρανσουάζ Γκροστέτ και ο άγγλος Τζειμς Αλλεν, πρότειναν η Τουρκία να κριθεί όπως οι άλλες υποψήφιες χώρες, με γνώμονα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και αυτό πρέπει να είναι σαφές καθώς τον ερχόμενο Δεκέμβριο οι 25 θα κληθούν να αποφασίσουν για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Αλλά ακόμη και στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, επέδειξαν σ αυτή την ολομέλεια, σαφέστερη από κάθε άλλη φορά, αρνητική στάση, ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή Αρι Οοστλάντερ με θέμα την πορεία προσχώρησης της Τουρκίας. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν ελλείψεις σε πολλούς τομείς όπως στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον ασυμβίβαστο, με την Ένωση, ρόλο του στρατού, στις πρακτικές βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, στις διακρίσεις σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων, στο δικαστικό σύστημα κλπ.

    Στην εισήγησή του ο ολλανδός ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις σοβαρές προσπάθειες που κάνει η τούρκικη κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις πού δέχεται από πολλές ομάδες, για τον εκδημοκρατισμό της χώρας ,αλλά τόνισε ότι χρειάζονται ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και η περίπτωση η τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι δεν είναι δυνατή η προσαρμογή της τουρκικής κοινωνίας στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε να πρέπει να σκεφθούμε μια απλά προνομιακή σχέση.

    Αλλά και μια ακόμη σχετική αρνητική δήλωση ήρθε από τον αυστριακό υπουργό οικονομίας και εργασίας Μάρτιν Μπατερστάιν, ο οποίος θεωρεί ότι προς τις χώρες των Βαλκανίων πρέπει να γίνει προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι η ένταξη της Τουρκίας είναι αδιανόητη και μη ρεαλιστική, ενώ μάλιστα χαρακτήρισε σαν πολύ πρόωρες τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί στην Τουρκία

    Στο Στρασβούργο, εξ άλλου, ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος Γκύντερ Φερχώυγκεν έδωσε ακόμη μερικές διευκρινήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου Ανάν. Εξήγησε ότι η Συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου περιλαμβάνει ένα πρωτόκολλο το οποίο δίνει την εντολή στο Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, να εγκρίνει ένα κανονισμό ο οποίος θα προσαρμόσει την κατάσταση, και θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να οργανωθεί η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου. Δεν χρειάζεται ούτε νέα Συνθήκη, ούτε νέο πρωτόκολλο, ούτε νέα κύρωση, είπε ο κ. Φερχώυγκεν «Το μόνο που χρειάζεται είναι η έγκριση ενός κανονισμού αυτό που ονομάζουμε « πράξη προσαρμογής» και η οποία θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο στις 26 Απριλίου, εάν επιτύχουν τα δυο δημοψηφίσματα».

    [12] Τελετή υποδοχής των νέων μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

    02 Apr 2004, 16:24 UTC

    Στιγμιότυπο από την τελετής

    Στρατιώτες απο τις επτά νέες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ύψωσαν τις σημαίες των κρατών τους στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, στα πλαίσια τελετής για την μεγαλύτερη επέκταση στην 55άχρονη ιστορία της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, μαζι με τους ομολόγους τους των 19 παλαιότερων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, παρευρέθηκαν στην τελετή, ενώ ανακρούστηκαν οι εθνικοί τους ύμνοι. Οι υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποιούν σύνοδο σήμερα, στα πλαίσια της οποιας θα συζητηθεί η δύναμη ασφάλειας στο Αφγανιστάν, αλλά και άλλα θέματα, όπως οι προσπάθειες βελτίωσης διπλωματικών σχέσεων που υπέφεραν εξαιτίας του κάτω απο αμερικανική ηγεσία πολέμου στο Ιράκ.

    [13] Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν: Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει ελλείψεις πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά

    02 Apr 2004, 21:37 UTC

    Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις υψηλές τιμές της βενζίνης

    Ο πρεσβης της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, επισκέφθηκε απρόοπτα το Λευκό Οίκο την Πέμπτη, δηλαδή μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι θα περικόψει την παραγωγή του. Ο σαουδάραβας διπλωμάτης είπε πως έδωσε στον πρόεδρο Μπους μήνυμα της κυβέρνησής του.

    Ο Πρίγκηπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν δήλωσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει ελλείψεις πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Είπε επίσης πως η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον για να διασφαλίσει ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο σαουδάραβας διπλωμάτης πήγε στο Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με συμβούλους του προέδρου Μπους για οικονομικά θέματα και θέματα εθνικής ασφάλειας. Η συνάντηση δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του αμερικανού Προέδρου, αλλά ο σαουδάραβας διπλωμάτης είπε πως ο κ. Μπους παρευρέθηκε. Επίσης είπε πως κόμισε μήνυμα του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου Πρίγκιπα Αμπντάλα.

    Η Σαουδική Αραβία είναι ένα από τα κύρια μέλη του ΟΠΕΚ και μια αύξηση στις τιμές πετρελαίου θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριγιάντ.

    Ήδη οι τιμές της βενζίνης, που έχουν φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, αποτελούν ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, καθώς οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος Μπους δεν έκανε αρκετά για να ασκηθεί πίεση στον ΟΠΕΚ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 April 2004 - 1:18:15 UTC