Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία στο Λονδίνο
  • [02] Στοιχεία που προβληματίζουν στο νέο σχέδιο Αννάν, δηλώνουν Ελληνοκύπριοι και Έλληνες αξιωματούχοι.
  • [03] Ιράκ: Οι αμερικανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για το θάνατο δύο δημοσιογράφων.
  • [04] Σαρόν: Τον άλλο μήνα θα υποβληθεί στη Κνεσέτ το σχέδιο αποχώρησης απ' την Γάζα.
  • [05] To NATO καλωσορίζει 7 νέα μέλη
  • [06] Νέα συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
  • [07] Πακιστάν: Ενδέχεται να σκοτώθηκε ο υπεύθυνος για θέματα κατασκοπίας της Αλ Κάιντα.
  • [08] Γαλλία: Κυβερνητικό ανασχηματισμό εξετάζει ο Ζακ Σιράκ.
  • [09] Ουζμπεκιστάν: Ισλαμιστές εξτρεμιστές από το εξωτερικό υπεύθυνοι για τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.
  • [10] Απεβίωσε ο Πήτερ Ουστίνωφ
  • [11] Νίκη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις δημοτικές εκλογές στη Τουρκία.
  • [12] Αναθεωρημένο σχέδιο για το Κυπριακό
  • [13] Πρόταση παραπομπής του Αριέλ Σαρόν στη δικαιοσύνη.
  • [14] Ραντίσι: Εχθρός του Ισλάμ ο πρόεδρος Μπούς.

  • [01] Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία στο Λονδίνο

    30 Mar 2004, 16:08 UTC

    H βρετανική αστυνομία είπε οτι συνέλαβε 8 άτομα σε σειρά αντιτρομοκρατικών εφόδων απο 700 αστυνομικούς κα΄τα τη διάρκεια της νύχτας στο Λονδίνο και παρακείμενες περιοχές. Ο εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Λονδίνου, Πήτερ Κλάρκ, είπε οτι οι αστυνομικοί βρήκαν μισό τόνο λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εκρηκτικών και πρόσθεσε οτι και οι 8 συλληφθέντες είναι βρετανοί υπήκοοι. Ο κ. Κλάρκ είπε οτι η επιχείρηση δεν σχετίζεται με τους βομβισμούς των τραίνων της Μαδρίτης, ή με τον Ιρλανδικό Επαναστατικό Στρατό και πρόσθεσε οτι οι επιδρομές εντάσσονται στα πλαίσια των συνεχιζόμενων ερευνών για τον εντοπισμό υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

    [02] Στοιχεία που προβληματίζουν στο νέο σχέδιο Αννάν, δηλώνουν Ελληνοκύπριοι και Έλληνες αξιωματούχοι.

    30 Mar 2004, 03:12 UTC

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι εκφράζουν ενδοιασμούς αναφορικά με το αναθεωρημένο σχέδιο του γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, για την επίλυση του Κυπριακού. Ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας αναφέρουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει «στοιχεία που προβληματίζουν», όπως είπαν χαρακτηριστικά. Αναμένεται πως σήμερα η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποβάλλουν τις επίσημες παρατηρήσεις τους για την αναθεωρημένη μορφή του σχεδίου. Ο κ. Αννάν χαρακτήρισε το αναθεωρημένο σχέδιο θετικό για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ ζήτησε χθες απ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να «εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» που δίνεται για την επίλυση του Κυπριακού.

    [03] Ιράκ: Οι αμερικανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για το θάνατο δύο δημοσιογράφων.

    30 Mar 2004, 03:17 UTC

    Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις ανέλαβαν επίσημα την ευθύνη για τους θανάτους δύο δημοσιογράφων της Ιρακινής τηλεόρασης στις 18 Μαρτίου. Ανακοινωθέν των αμερικανικών δυνάμεων αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια πυροβολήθηκαν κατά λάθος από αμερικανούς στρατιώτες στη διάρκεια επεισοδίου σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο, και εκφράζει λύπη για το περιστατικό. Στο μεταξύ οι συμμαχικές δυνάμεις υπεραμύνθηκαν της απόφασης τους να κλείσουν επί 60 μέρες την εβδομαδιαία εφημερίδα των Σιιτών μουσουλμάνων, Αλ Χάουζα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα έγραφε «ξεκάθαρα αναληθείς πληροφορίες» που είχαν σαν μοναδικό στόχο την ανάφλεξη του μίσους σε βάρος των αμερικανικών δυνάμεων.

    [04] Σαρόν: Τον άλλο μήνα θα υποβληθεί στη Κνεσέτ το σχέδιο αποχώρησης απ' την Γάζα.

    30 Mar 2004, 03:40 UTC

    Τζιλάντ και Αριέλ Σαρόν

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση του Ισραηλινού κοινοβουλίου για το σχέδιο του αποχώρησης των Ισραηλινών δυνάμεων από τη λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι θα υποβάλει το σχέδιό στο υπουργικό του συμβούλιο και στη συνέχεια θα ζητήσει ψηφοφορία για το θέμα στην Κνεσέτ, μετά την επιστροφή του απο την Ουάσινγκτον. Ο κ. Σαρόν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπούς στις 14 Απριλίου, για να ζητήσει την υποστήριξή του για το εν λόγω σχέδιο. Εξάλλου, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε τον γιό του κ. Σαρόν, Γκιλάντ, να παραδώσει τα έγγραφα που σχετίζονται με δικαστική έρευνα σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσαγωγή του κ. Σαρόν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [05] To NATO καλωσορίζει 7 νέα μέλη

    30 Mar 2004, 03:07 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς καλωσόρισε τα επτά νέα μέλη του ΝΑΤΟ, ως πλήρη και ισότιμα μέλη της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπούς είπε στους πρωθυπουργούς των επτά πρώην κομουνιστικών χωρών, ότι η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρή δέσμευση εκ μέρους τους στην ειρήνη και την ελευθερία και χαρακτήρισε την ένταξή τους μεγάλη επιτυχία τονίζοντας παράλληλα ότι η τρομοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να διχάσει τη συμμαχία.

    Με την ένταξη της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ φθάνουν τις 26.

    Πάντως η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχίες για την διεύρυνση της συμμαχίας, λέγοντας ότι θα επηρεάσει τα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά της συμφέροντα.

    [06] Νέα συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    30 Mar 2004, 03:44 UTC

    Συνεδριάζει και πάλι σήμερα η ειδική υπερκομματική επιτροπή που διερευνά το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εδώ στις ΗΠΑ, για να εξετάσει το θέμα του επόμενου γύρου ακροάσεων, μετά το ζήτημα που προέκυψε για το αν θα πρέπει να καταθέσει δημοσίως ή όχι η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. Εκπρόσωπος της επιτροπής δήλωσε ότι θα τον εξέπληττε αν η επιτροπή δεν συζητούσε το θέμα της άρνησης της κ. Ράις να καταθέσει δημοσίως. Η επιτροπή ζητά απ το Λευκό Οίκο να επιτρέψει στην κ. Ράις να καταθέσει για να της δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει σε επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης Μπούς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε θέματα τρομοκρατίας πριν και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [07] Πακιστάν: Ενδέχεται να σκοτώθηκε ο υπεύθυνος για θέματα κατασκοπίας της Αλ Κάιντα.

    30 Mar 2004, 03:47 UTC

    Πακιστανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο υπεύθυνος για θέματα απόρρητων πληροφοριών της Αλ Κάιντα ενδέχεται να σκοτώθηκε κατά την τελευταία επίθεση του Πακιστανικού στρατού εναντίον Ισλαμιστών εξτρεμιστών. Εκπρόσωπος του Πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι στρατιώτες σκότωσαν έναν άνδρα ονόματι κύριος Αμπντουλά, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο ήταν ο υπεύθυνος για θέματα κατασκοπίας της Αλ Κάιντα. Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο άτομο και δεν είπε αν οι Πακιστανοί στρατιώτες μπόρεσαν να βρουν το πτώμα του. 60 ύποπτοι τρομοκράτες και 46 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της τελευταία στρατιωτικής επιχείρησης που ολοκληρώθηκε τη Κυριακή στη μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν. Επίσης συνελήφθησαν 163 εξτρεμιστές.

    [08] Γαλλία: Κυβερνητικό ανασχηματισμό εξετάζει ο Ζακ Σιράκ.

    30 Mar 2004, 03:53 UTC

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, εξετάζει την πιθανότητα κυβερνητικού ανασχηματισμού μετά την σημαντική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Ανακοινωθέν του γραφείου του Γάλλου προέδρου αναφέρει ότι ο κ. Σιράκ και ο πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, εξετάζουν διάφορες εκδοχές. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι ο κ. Σιράκ εξετάζει την πιθανότητα αντικατάστασης ακόμη και του ίδιου του κ. Ραφαρέν. Αναλυτές δηλώνουν επίσης ότι η χαμηλή δημοτικότητα της Γαλλικής κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και στο σχέδιο αναπροσαρμογής του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    [09] Ουζμπεκιστάν: Ισλαμιστές εξτρεμιστές από το εξωτερικό υπεύθυνοι για τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.

    30 Mar 2004, 04:01 UTC

    Ισλάμ Καρίμωφ

    Αξιωματούχοι του Ουζμπεκιστάν επιρρίπτουν ευθύνες σε ξένους τρομοκράτες και ισλαμιστές εξτρεμιστές για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις απ τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας. Σε διάγγελμα του προς το έθνος, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, δήλωσε ότι οι βομβισμοί είχαν σχεδιαστεί πριν από 6 μήνες και από το εξωτερικό. Αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στην οργάνωση Χίζμπ-Ουτ-Ταχρίρ, που ζητά την δημιουργία Ισλαμικού κράτους στην Κεντρική Ασία. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθέσεις στο Ουζμπεκιστάν, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στην Τασκένδη προειδοποίησε ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν κι άλλες επιθέσεις.

    [10] Απεβίωσε ο Πήτερ Ουστίνωφ

    29 Mar 2004, 16:17 UTC

    Ο Πήτερ Ουστίνωφ

    Πέθανε την Κυριακή στην Ελβετία σε ηλικία 82 χρονών, ο βραβευμένος με Οσκαρ βρετανός ηθοποιός, Πήτερ Ουστίνωφ. Στα 60 χρόνια της κινηματογραφικής του καρριέρας, ο Πήτερ Ουστίνωφ ενσάρκωσε με επιτυχία διάφορους ρόλους από τον ντετέκτιβ των μυθιστορημάτων της Αγκαθα Κρίστυ, Ηρακλή Πουαρώ, μέχρι το Νέρωνα. Τη δεκαετία του 60, τιμήθηκε με δύο Οσκαρ, για τις ερμηνείες του στις ταινίες Σπάρτακος και Τοπ Καπί.

    [11] Νίκη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις δημοτικές εκλογές στη Τουρκία.

    29 Mar 2004, 02:52 UTC

    Στην Τουρκία, ανεπίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δείχνουν ενίσχυση της θέσης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα το κόμμα του κ. Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει εύκολα τις δημαρχίες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ενώ σε εθνικό επίπεδο παίρνει ποσοστό μεταξύ 41 και 45%, προηγείται δηλαδή αισθητά του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος που κερδίζει ένα ποσοστό 21%. Αργά χθες το βράδυ ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι μια νίκη του κόμματος του θα εντείνει το αίσθημα ευθύνης της Τουρκικής κυβέρνησης, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Ελβετία για να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [12] Αναθεωρημένο σχέδιο για το Κυπριακό

    29 Mar 2004, 02:25 UTC

    Αναθεωρημένη εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, θα υποβάλλει σήμερα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο κ. Αννάν βρίσκεται στην Ελβετία όπου η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, για μια ακόμη προσπάθεια επίτευξης διακανονισμού, πριν την υποβολή του τελικού ειρηνευτικού σχεδίου σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες της Κύπρου στις 20 Απριλίου. Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν μεταξύ άλλων περιορισμό του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα κατεχόμενα εδάφη. Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του αναθεωρημένου ειρηνευτικού σχεδίου.

    [13] Πρόταση παραπομπής του Αριέλ Σαρόν στη δικαιοσύνη.

    29 Mar 2004, 02:43 UTC

    Ο υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ, Μενί Μαζούζ, θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν. Χθες η αρχιεισαγγελέας, Έντνα Αρμπέλ, υπέβαλε στον κ. Μαζούζ πρόταση παραπομπής του κ. Σαρόν ενώπιον της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει αθώος των κατηγοριών και αξιωματούχοι του περιβάλλοντος του δηλώνουν ότι δεν εξεπλάγησαν απ το σχέδιο παραπομπής του στη δικαιοσύνη. Στο μεταξύ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    [14] Ραντίσι: Εχθρός του Ισλάμ ο πρόεδρος Μπούς.

    29 Mar 2004, 02:50 UTC

    Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι

    Σε ομιλία του σε συλλαλητήριο στη πόλη της Γάζας, ο νέος ηγέτης της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, χαρακτήρισε τον πρόεδρο Μπούς εχθρό του Ισλάμ, εχθρό του Θεού και εχθρό όλων του Μουσουλμάνων και επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ για την δολοφονία του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχ Αχμέντ Γασσίν. Στο μεταξύ, κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του και σκότωσαν Παλαιστίνιο που είχε χαρακτηριστεί εξτρεμιστής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 31 March 2004 - 2:21:12 UTC