Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην κατάσταση της οικονομίας ...
  • [02] Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στο Πακιστάν
  • [03] Ο Πρόεδρος Μπούς κηρύσσει την ...
  • [04] Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα στο ΣΑ για την δολοφονία Γιασσίν.
  • [05] Νέο μήνυμα που αποδίδεται στον ...
  • [06] Συμφωνία για την επανέναρξη των ...
  • [07] Και νέες συλλήψεις υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.
  • [08] Υποστήριξη σημαντικών συνδικαλιστικών ενώσεων προς τον Τζόν Κέρρυ.
  • [09] Απορρίπτει την κατάθεση του Ρίτσαρντ Κλάρκ ο Λευκός Οίκος
  • [10] Εγινε η αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην αρχαία Ολυμπία

  • [01] Στην κατάσταση της οικονομίας ...

    26 Mar 2004, 17:43 UTC

    Ο κ. Κόξ

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στις Βρυξέλλες, στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη βραδυπορούσα ευρωπαϊκή οικονομία, αφού υιοθέτησαν σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

    Ένας από τους πιο επιθυμητούς στόχους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η δημιουργία μέχρι το 2.010 της πιο δυναμικής και καινοτόμας οικονομίας στον κόσμο, μιας οικονομίας που θα ξεπεράσει την αμερικανική. Όμως οι χώρες μέλη της Κοινότητας, κωλυσιεργούν στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που υιοθετήθηκαν πριν τέσσερα χρόνια σε διάσκεψη στη Λισσαβώνα, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις αυτές, είναι γιατί οι πολιτικοί φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι θα αντιδράσουν σε δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν σε βραχυπρόθεσμη βάση να στοιχίσουν εργατικές θέσεις. Όμως, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, για να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και για καταπολεμηθεί η ανεργία, η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, λέει πως δεν έχει νόημα να τίθενται μεγαλεπήβολοι στόχοι, εάν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την εκπλήρωσή τους. Ο κ. Κοξ λέει επίσης πως είναι παράλογο το ότι η Ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να εξαρτάται από την ενίσχυσή της από την αμερικανική οικονομία. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής λέει πως, το 40% των δομικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν πριν τέσσερα χρόνια, δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί και προειδοποιεί πως εάν οι κρατικές δαπάνες των χωρών μελών δεν στραφούν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, θα συνεχισθεί η έξοδος ερευνητών που βρίσκουν στην Αμερική δουλειές που πληρώνουν καλύτερα.

    Ο κ. Κοξ εξήρε την απόφαση να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που σταμάτησαν πριν τρεις μήνες, λόγω του ότι η Ισπανια και η Πολωνία επέμεναν να έχει η ψήφος τους την ίδια ισχύ με την ψήφο της Γερμανίας, που είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διπλωμάτες στη διάσκεψη αποδίδουν την απόφαση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη συναίσθηση ενότητας που επικρατεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αφότου έγιναν οι τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη πριν δύο εβδομάδες. Οι διπλωμάτες αυτοί λένε πως με τις επιθέσεις, οι χώρες μέλη της Κοινότητας έθεσαν κατά μέρος τις διαφορές τους για θέματα όπως το Ιράκ, γιατί αντιλήφθηκαν πως η Ευρώπη ολόκληρη κινδυνεύει να γίνει στόχος των μουσουλμάνων τρομοκρατών.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν πως θα εφαρμόσουν μια σειρά αντιτρομοκρατικών μέτρων , όπως η βελτίωση της συνεργασία των αστυνομικών σωμάτων και των μυστικών υπηρεσιών και η παρακολούθηση δεδομένων από κινητά τηλέφωνα. Επίσης, διόρισαν τον πρώην υπουργό εσωτερικών της Ολλανδίας, Γκι ντε Βρις, ως πρώτο συντονιστή των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    [02] Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στο Πακιστάν

    26 Mar 2004, 17:37 UTC

    Διαδηλωτές στην πόλη Πεσαβάρ

    Εκατοντάδες ισλαμιστών ακτιβιστών πραγματοποίησαν συλλαλητήρια σε όλο το Πακιστάν, ζητώντας τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, που στοχεύουν στην σύλληψη μελών της αλ Κάιντα και των τοπικών συμμάχων τους. Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν απο συνασπισμό ισλαμικών πολιτικών κομμάτων, που κατηγορεί τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ οτι υπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών, ενάντια σε εκείνα των μουσουλμάνων του Πακιστάν. Στο μεταξύ, η πακιστανική κυβέρνηση είπε οτι ελέγχει την αυθεντικότητα μαγνητοφωνημένου μηνύματος του υπαριθμόν δύο της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι, ο οποίος καλεί τον πακιστανικό λαό να ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση. Το μήνυμα καταγγέλλει την συνεργασία του προέδρου Μουσάραφ με τις ΗΠΑ και προτρέπει τον πακιστανικό στρατό να μήν υπακούει τις διαταγές του.

    [03] Ο Πρόεδρος Μπούς κηρύσσει την ...

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    25 Mar 2004, 21:37 UTC

    Τ. Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπούς κήρυξε την σημερινή επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ως Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας και παρότρυνε τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να την τηρήσουν με ανάλογες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η σχετική προεδρική διακήρυξη αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Η αγάπη για την ελευθερία που συνέβαλε στη διαμόρφωση του Αμερικανικού Συντάγματος είναι βαθιά ριζωμένη στο πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας. Τηρώντας την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε τις αιώνιες δημοκρατικές αρχές που είναι στην καρδιά όλων όσων αγαπούν την ελευθερία.

    Για να μπορέσει να συνεχισθεί η ενίσχυση και η διάδοση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο θα πρέπει οι αξίες και οι παραδόσεις της δημοκρατίας να περνάνε από γενιά σε γενιά. Το 1821, το Έθνος μας υποστήριξε την υπόθεση της Ελληνικής ανεξαρτησίας και τον αγώνα που ξεκίνησαν τότε οι γενναίοι Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, για ελευθερία. Ο αγώνας τους αυτός επαναλήφθηκε και κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη σημερινή επέτειο της Ελληνικής Διακήρυξης Ανεξαρτησίας, τιμούμε το σθένος των υπερήφανων εκείνων πατριωτών και γιορτάζουμε την κοινή προσήλωση των δύο εθνών μας στη δημοκρατία.

    Σήμερα, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυροί σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι στους μεγάλους αγώνες για ελευθερία και τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Και προσβλέπουμε στη συνέχιση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας στο μέλλον καθώς προωθούμε την ειρήνη και την δημοκρατία στον κόσμο. Τηρώντας την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας εκδηλώνουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας για την συμβολή, που με ποικίλους τρόπους έχουν κάνει οι Έλληνες της Αμερικής για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις κοινότητές μας και για την ενίσχυση της χώρας μας.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, εγώ ο Τζώρτζ Μπους, υπό την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και με βάση τις εξουσίες που μου παρέχουν το Αμερικανικό Σύνταγμα και οι Νόμοι αυτής της χώρας, κηρύσσω την 25η Μαρτίου 2004, ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Και ζητώ από όλους τους Αμερικανούς, να τηρήσουν την ημέρα αυτή με αρμόζουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.»

    [04] Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα στο ΣΑ για την δολοφονία Γιασσίν.

    26 Mar 2004, 02:03 UTC

    Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα των ΗΕ που καταδικάζει την δολοφονία, από το Ισραήλ, του ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχ Αχμέντ Γιασσίν. Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ συζητούσε το θέμα από την Τρίτη, αλλά το σχέδιο ψηφίσματος, που συντάχθηκε από την Αλγερία, και το οποίο καταδίκαζε τη δολοφονία του Γιασσίν, καθώς επίσης και όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων, δεν ανταποκρίνονταν στο αίτημα των ΗΠΑ, που ζητούσαν συγκεκριμένη αναφορά στην Παλαιστινιακή τρομοκρατία.

    [05] Νέο μήνυμα που αποδίδεται στον ...

    26 Mar 2004, 02:07 UTC

    Το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον υπαρχηγό του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αϊμάν Αλ Ζαγουαχίρι, ο οποίος αποκαλεί τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, προδότη και προτρέπει όλους τους μουσουλμάνους στο Πακιστάν να ανατρέψουν την κυβέρνησή της χώρας, η οποία, κατά το μήνυμα, εργάζεται για λογαριασμό των Αμερικανών. Στο ίδιο μήνυμα ο Αλ Ζαγουαχίρι ζητά απ τον Πακιστανικό στρατό να μην υπακούει τον πρόεδρο Μουσαράφ. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος, ούτε το πότε ηχογραφήθηκε. Αναλυτές δηλώνουν πάντως ότι η φωνή μοιάζει με προηγούμενα ηχογραφημένα μηνύματα του Αλ Ζαγουαχίρι.

    [06] Συμφωνία για την επανέναρξη των ...

    26 Mar 2004, 02:11 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτη Άχερν, δήλωσε ότι οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ομόφωνα να ξαναρχίσουν τις διαβουλεύσεις για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα. Ο κ. Άχερν τόνισε ότι οι 25 ηγέτες συμφώνησαν να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα μέχρι την σύνοδο κορυφής της Ένωσης στις 17 Ιουνίου. Επίσης χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν σειρά νέων μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στα οποία περιλαμβάνεται και η αρχή ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων.

    [07] Και νέες συλλήψεις υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    26 Mar 2004, 03:03 UTC

    Η Ισπανική αστυνομία συνέλαβε χθες 5 ακόμη υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 18 άτομα για τις επιθέσεις. Στο μεταξύ ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοζέ Μαρία Αθνάρ, ρώτησε τον αντικαταστάτη του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, αν η κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη ανανέωση των Ισπανικών δυνάμεων που υπηρετούν στο Ιράκ. Ο κ. Αθνάρ τόνισε ότι δεν θα ήταν οικονομικά συνετό να πραγματοποιηθεί η ανανέωση των δυνάμεων αν η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να αποσύρει τα Ισπανικά στρατεύματα απ το Ιράκ τον Ιούλιο.

    [08] Υποστήριξη σημαντικών συνδικαλιστικών ενώσεων προς τον Τζόν Κέρρυ.

    26 Mar 2004, 03:05 UTC

    Tην υποστήριξη δύο ακόμη σημαντικών παραγόντων κέρδισε ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Πολιτειακών και Δημοτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Υπαλλήλων στην Αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσαν χθες την υποστήριξη τους προς την υποψηφιότητα Κέρρυ. Και οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις τονίζουν ότι ο κ. Κέρρυ «έχει αποδεδειγμένο μητρώο αγώνων υπέρ των εργαζομένων και των οικογενειών τους». Επίσης χθες σε συγκέντρωση εδώ στην Ουάσιγκτον ο πρώην αντίπαλος του κ. Κέρρυ, Χάουαρντ Ντήν, ανακοίνωσε και αυτός την υποστήριξη του προς την υποψηφιότητα του Τζόν Κέρρυ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς πραγματοποίησε προεκλογική εμφάνιση στην πολιτεία Νιου Χάμσιρ. Επίσης η προεκλογική εκστρατεία Μπούς ξεκίνησε νέα σειρά τηλεοπτικών σπότ, που προειδοποιούν τους αμερικανούς ότι ο κ. Κέρρυ θα αυξήσει και πάλι τους φόρους.

    [09] Απορρίπτει την κατάθεση του Ρίτσαρντ Κλάρκ ο Λευκός Οίκος

    25 Mar 2004, 17:09 UTC

    Ο κ.Κλάρκ

    Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει κατηγορηματικά την κατάθεση μάρτυρα στις ακροάσεις ενώπιον ανεξάρτητης επιτροπής του κογκρέσου, που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των ΗΠΑ. Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα αντιτρομοκρατίας Ρίτσαρντ Κλάρκ δήλωσε στην επιτροπή οτι η κυβέρνηση Μπούς θεωρούσε την τρομοκρατία «σημαντικό θέμα», αλλά όχι «επείγον», παρά τις εισηγήσεις του. Επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Μπούς επειδή αποδυνάμωσε τον πολεμο κατά της τρομοκρατίας με το να εισβάλει στο Ιράκ. Στην συνέχεια, η σύμβουλος του προέδρου Κοντολήζα Ράις επέκρινε έντονα τον κ. Κλάρκ, για τις , όπως είπε, αλλαγές των θέσεων που παίρνει και υπεραμύνθηκε της άρνησής της να καταθέσει δημόσια ενώπιον της επιτροπής, προσθέτοντας οτι θα μιλήσει στην επιτροπή μόνο κατιδίαν.

    [10] Εγινε η αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην αρχαία Ολυμπία

    25 Mar 2004, 17:16 UTC

    Η Ολυμπιακή φλόγα ξεκίνησε σήμερα το συμβολικό ταξίδι της σολόκληρο τον κόσμο, ενόψει των θερινών Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν στην Αθήνα. Η παραδοσιακή τελετή αφής πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αρχαία Ολυμπία. Η ολυμπιακή φλόγα μετά από διαδρομές στην Ελλάδα, θα μεταφερθεί απο διάφορους δρομείς σολόκληρο τον κόσμο. Στη διαδρομή της δάδας συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα, όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, το 1896. Η διαδρομή της φλόγας φέτος θα περάσει για πρώτη φορά απο τη Νότια Αμερική και την Αφρική, δηλαδή και απο τις πέντε ηπείρους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 27 March 2004 - 2:18:15 UTC