Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Ουάσιγκτον ζητά απ' την Τεχεράνη να αποκαλύψει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες.
  • [02] Ιράκ: Δολοφονήθηκε ο υποδιοικητής της αστυνομίας της Μοσούλης.
  • [03] Συνομιλίες Σαακασβίλι-Μπούς στο Λευκό Οίκο.
  • [04] Πάουελ: Θα αποκατασταθούν σύντομα οι σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης.
  • [05] Στους κινηματογράφους η πολυσυζητημένη ταινία του Μελ Γκίμπσον.
  • [06] Συνεχίζεται η έρευνα για επιζώντες στο βόρειο Μαρόκο
  • [07] Αρχισε η εξαεθνής συνάντηση για το θέμα της Βόρειας Κορέας
  • [08] Διακοπή για μία μέρα στις συνομιλίες του Κυπριακού
  • [09] Αμερικανικό ελικόπτερο κατέπεσε στο Ιράκ
  • [10] Εφοδος του ισραηλινού στρατού σε Παλαιστινιακές τράπεζες
  • [11] Κατηγορίες στην Τουρκία κατά 69 για τους βομβισμούς
  • [12] Τένετ: Κύριος στόχος της Αλ Κάιντα παραμένει μια επίθεση σε αμερικανικό έδαφος.
  • [13] Προσάγονται σε δίκη δύο κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.
  • [14] 564 οι νεκροί απ' τον σεισμό στο Μαρόκο
  • [15] Άρχισε στο Πεκίνο ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

  • [01] H Ουάσιγκτον ζητά απ' την Τεχεράνη να αποκαλύψει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

    26 Feb 2004, 03:20 UTC

    Κέννεθ Μπρίλ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η έκθεση του Ιράν αυτή την εβδομάδα προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν ήταν ολοκληρωμένη και ακριβής και τονίζουν ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να αναφέρει λεπτομερώς όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Διεθνή Υπηρεσία, πρέσβης Κένεθ Μπρίλ, δήλωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να αποκρύπτει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και τόνισε ότι η ενέργειες της Τεχεράνης σε συνδυασμό με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δείχνουν ότι το Ιράν συνεχίζει να προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Από τη πλευρά του ο ανώτερος αξιωματούχος του Ιράν σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Χασσάν Ροχανί, δήλωσε ότι υπάρχουν πυρηνικές έρευνες στη χώρα του που το Ιράν δεν υποχρεούται να αποκαλύψει.

    [02] Ιράκ: Δολοφονήθηκε ο υποδιοικητής της αστυνομίας της Μοσούλης.

    26 Feb 2004, 03:55 UTC

    Στο Βόρειο Ιράκ, ένοπλοι δολοφόνησαν τον υποδιοικητή της αστυνομίας της Μοσούλης, ταξίαρχο Χικμάτ Μοχάμεντ, καθώς πήγαινε με το αυτοκίνητο του στη δουλειά του χθες το πρωί. Λίγες ώρες νωρίτερα άγνωστη μέχρι τώρα εξτρεμιστική οργάνωση διένειμε προειδοποιητικά φυλλάδια κοντά σε αστυνομικό σταθμό στο Κιρκούκ απειλώντας επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και οποιουδήποτε συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις. Εξάλλου, στο δυτικό Ιράκ σκοτώθηκε το πλήρωμα αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου το οποίο έπεσε και συνετρίβη σε ποτάμι, λόγω μηχανικής βλάβης.

    [03] Συνομιλίες Σαακασβίλι-Μπούς στο Λευκό Οίκο.

    26 Feb 2004, 04:07 UTC

    Μ. Σαακασβίλι, Τζ. Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι περιμένει απ τη Ρωσία να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να κλείσει τις δύο Σοβιετικές βάσεις στη Γεωργία. Μετά από συνομιλίες που είχε χθες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο κ. Μπούς τόνισε την σπουδαιότητα υγιών Ρωσο-Γεωργιανών σχέσεων. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου προέδρου της Γεωργίας στις ΗΠΑ και ο κ. Μπούς χαρακτήρισε την ειρηνική εξέγερση που τον έφερε στην εξουσία, παράδειγμα για όλους τους λαούς που επιθυμούν την ελευθερία. Από τη πλευρά του ο κ. Σαακασβίλι ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για την κρίσιμης σημασίας οικονομικής της βοήθεια και τόνισε ότι το αμερικανικό πρόγραμμα αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης Γεωργιανών στρατιωτών θα συνεχιστεί και πέραν του Απριλίου, που εκπνέει η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του.

    [04] Πάουελ: Θα αποκατασταθούν σύντομα οι σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης.

    26 Feb 2004, 04:10 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε σιγουριά ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης θα αποκατασταθούν σύντομα, καθώς η Τρίπολη ανέλαβε και πάλι την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση το 1988 εναντίον του αεροσκάφους της PanAm πάνω απ το Λόκερμπυ της Σκωτίας. Ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε «μικροεμπόδιο που θα διευθετηθεί», το θέμα που προέκυψε αυτή την εβδομάδα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Λιβύης, ο οποίος αμφισβήτησε την ενοχή της Τρίπολης στο θέμα της βομβιστικής επίθεσης. Χθες και πάλι η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση και η κυβέρνηση Μπούς δήλωσε ότι εξετάζει το θέμα.

    [05] Στους κινηματογράφους η πολυσυζητημένη ταινία του Μελ Γκίμπσον.

    26 Feb 2004, 04:13 UTC

    Παγκόσμια πρεμιέρα κάνει σήμερα η ταινία «Τα πάθη του Χριστού», με πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον, μετά από πολύμηνες θρησκευτικές αντιπαραθέσεις που αφορούν τον τρόπο που περιγράφονται οι τελευταίες ώρες του Ιησού πάνω στη γη. Στη ταινία η σκηνή της Σταύρωσης του Θεανθρώπου περιγράφεται εξαιρετικά βίαιη και αιματηρή. Αυτή ακριβώς η σκηνή πιστεύεται από τη πλειοψηφία της Εβραϊκής Κοινότητας ότι μπορεί να προκαλέσει εχθρικά συναισθήματα προς τους Εβραίους. Αντικρούοντας τις προβλέψεις αυτές, πολλοί κινηματογραφόφιλοι μεταξύ των οποίων και χριστιανοί που παρακολούθησαν τη ταινία πριν την επίσημη προβολή της, διαβεβαιώνουν για την αμεροληψία των επίμαχων σκηνών, και σημειώνουν ότι η ταινία μπορεί να βοηθήσει στην ειρήνη αλλά και στη συγχώρεση της ανθρώπινης κτηνωδίας. Το σενάριο της ταινίας, τόνισε ο πρωταγωνιστής Μέλ Γκίμπσον, έχει βασιστεί στα όσα αναφέρουν τα τέσσερα ευαγγέλια για τις 12 τελευταίες ώρες του Χριστού πάνω στη γη. Ο ηθοποιός ο οποίος και σκηνοθέτησε τη ταινία, αναφέρει, ότι είχε πολυάριθμες επαφές με θεολόγους και ακαδημαϊκούς προκειμένου να αποδώσει τις σκηνές της Σταύρωσης όσο καλύτερα μπορούσε. Ο Μέλ Γκίμπσον ο οποίος και χρηματοδότησε τη παραγωγή της ταινίας, τόνισε ότι η επιλογή της ημερομηνίας της πρεμιέρας δεν έγινε τυχαία καθώς επιλέχθηκε να είναι η Πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής.

    [06] Συνεχίζεται η έρευνα για επιζώντες στο βόρειο Μαρόκο

    25 Feb 2004, 17:10 UTC

    Τα σωστικά συνεργεία στο βόρειο Μαρόκο συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια πλινθόκτιστων σπιτιών, για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων απο τον ισχυρό σεισμό της Τρίτης, που κόστισε τη ζωή σε 564 άτομα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων λέει οτι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία πλησιάζουν σε απομακρυσμένα χωριά της πληγείσας περιοχής. Δεκάδες μετασεισμοί και βροχές στην περιοχή καθιστούν ακόμα δυσκολώτερη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πολλοί άνθρωποι πέρασαν την νύχτα στο ύπαιθρο, κάτω απο πρόχειρα αντίσκηνα. Ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέλινος κάνουν έκκληση για αρωγή ύψους δύο εκατομμυρίων δολλαρίων για να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτοι.

    [07] Αρχισε η εξαεθνής συνάντηση για το θέμα της Βόρειας Κορέας

    25 Feb 2004, 17:34 UTC

    Ανώτεροι Αμερικανοί και βορειο-κορεάτες διαπραγματευτές συναντήθηκαν, κεκλεισμένων των θυρών, στο Πεκίνο αφού παρουσίασαν τελείως διαφορετικές θέσεις κατά την έναρξη των εξαεθνών συνομιλιών που πραγματοποιούνται στην κινεζική πρωτεύουσα με θέμα τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ. Η αμερικανό-βορειοκορεατική αυτή συνάντηση είναι η υψηλότερου επιπέδου επαφή των δύο πλευρών μέσα στους τελευταίους 16 μήνες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αφού οι αντιπρόσωποι της Βόρειας και Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ανέπτυξαν τις θέσεις τους. Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέημς Κέλλυ, που είναι επικεφαλής των αμερικανών διαπραγματευτών, επανέλαβε την αξίωση της Ουάσινγκτον, να καταργήσει ολοσχερώς η Βόρεια Κορέα το πυρηνικό της πρόγραμμα. Τη δήλωση αυτή ακολούθησε το αίτημα της Βόρειας Κορέας να της δοθούν οικονομικά ανταλλλάγματα, για το πάγωμα των πυρηνικών της προγραμμάτων.

    [08] Διακοπή για μία μέρα στις συνομιλίες του Κυπριακού

    25 Feb 2004, 17:15 UTC

    Aναβλήθηκαν για αύριο οι σημερινές συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αξιωματούχοι των ελληνοκυπρίων είπαν οτι την αναβολή ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά για να μπορέσει να μελετήσει ορισμένες προτάσεις που υπέβαλε ο κ. Ντενκτάς. Οι δύο πλευρες έχουν πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις , απο την περασμένη Πέμπτη, που που ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    [09] Αμερικανικό ελικόπτερο κατέπεσε στο Ιράκ

    25 Feb 2004, 17:38 UTC

    Στο Ιράκ, ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού κατέπεσε σε ποτάμι, σκοτώνοντας τα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Βαγδάτη, ειπε οτι η συντριβή του ελικοπτέρου, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, μπορεί να οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Δυο ελικόπτερα πετούσαν μαζί πάνω απο την περιοχή της πόλης Χαντίθα, στις όχθες του Ευφράτη όταν συνέβη το δυστύχημα. Οι αρχές είπαν οτι το δεύτερο ελικόπτερο δεν ανέφερε οτι υπήρξαν εχθρικά πυρά. Στο μεταξύ, στο βόρειο Ιράκ, οπλοφόροι δολοφόνησαν σήμερα το πρωί τον υπαρχηγό της αστυνομίας της Μοσούλης. Οι αρχές είπαν οτι οι ένοπλοι άνοιξαν πύρ εναντίον του, καθώς πήγαινε με το αυτοκίνητό του στην υπηρεσία του.

    [10] Εφοδος του ισραηλινού στρατού σε Παλαιστινιακές τράπεζες

    25 Feb 2004, 17:52 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο σε τέσσερεις Παλαιστινιακές τράπεζες σήμερα, ερευνώντας για μεταφορά χρημάτων σε εξτρεμιστικές ομάδες. Οι στρατιώτες απέκλεισαν τις αραβικής ιδιοκτησίας τράπεζες στην πόλη Ραμάλλα της δυτικής όχθης και μάρτυρες είπαν οτι μπήκαν στις τράπεζες μαζί με δύο ειδικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών της τράπεζας, που είχαν συλληφθεί προηγουμένως. Οι στρατιωτες άφησαν τους πελα΄τες των τραπεζών να φύγουν, αλλά κράτησαν τους υπαλλήλους. Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν επίσης έφοδο κατά των γραφείων ενός ισλαμικού φιλανθρωπικού ιδρύματος στην πόλη Τουλκαμέρ της δυτικής όχθης. Το Ισραήλ είπε οτι οι επιδρομές είχαν σαν στόχο το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών που έχουν σχέση με την Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ και την Χεζμπολλάχ, καθώς και με ιδιώτες εξτρεμιστές.

    [11] Κατηγορίες στην Τουρκία κατά 69 για τους βομβισμούς

    25 Feb 2004, 17:54 UTC

    Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον 69 ατόμων που φέρονται οτι είχαν ανάμειξη σε τέσσερεις μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά, τον περασμένο Νοέμβριο. Η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει οτι οι εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινουπολης ζητούν την ποινή των ισοβίων δεσμών για πέντε από τους κατηγορούμενους. Αν και πιστεύεται οτι μερικοί κύριοι ύποπτοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, 50 απο τους 69 κατηγορούμενους ήδη κρατούνται. Δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία για την δίκη τους.

    [12] Τένετ: Κύριος στόχος της Αλ Κάιντα παραμένει μια επίθεση σε αμερικανικό έδαφος.

    25 Feb 2004, 02:16 UTC

    Τζώρτζ Τένετ

    Ο διευθυντής της CIA, Τζώρτζ Τένετ, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Αλ Κάιντα συνεχίζει να προσπαθεί να επιτεθεί στις ΗΠΑ και προειδοποιεί για νέες επιθέσεις σε Αμερικανικό έδαφος. Ο κ. Τένετ τόνισε ότι το τρομοκρατικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, αλλά συνεχίζει να θεωρεί τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, κύριο στόχο του και υπογράμμισε ότι η Αλ Κάιντα έχει αρχίσει να διαδίδει την ιδεολογία της σε άλλες Ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο μεταξύ, το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον υπαρχηγό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ από την «ίδια Ισλαμική χώρα», όπως αναφέρει, που ήταν υπεύθυνη και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [13] Προσάγονται σε δίκη δύο κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.

    25 Feb 2004, 02:19 UTC

     

    Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για συνομωσία με στόχο την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, εναντίον δύο ατόμων που κρατούνταν στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Οι δύο αυτοί κρατούμενοι του Γκουαντάναμο είναι οι πρώτοι που προσάγονται σε ειδικό στρατοδικείο. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι πρόκειται για έναν Υεμένιο και έναν Σουδανέζο με στενές διασυνδέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, διετέλεσαν και σωματοφύλακες του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Πάντως δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι ημερομηνίες της δίκης των δύο κατηγορουμένων.

    [14] 564 οι νεκροί απ' τον σεισμό στο Μαρόκο

    25 Feb 2004, 02:12 UTC

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκο μεταδίδει ότι 564 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απ τον ισχυρό σεισμό, 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα. Τοπικοί αξιωματούχοι και σωστικά συνεργεία δηλώνουν πάντως ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια σε χωριά γύρω απ την παραθαλάσσια πόλη, Αλ Χοσέϊμα, 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Ραμπάτ. Τοπικά νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής αγωνίζονται να προσφέρουν βοήθεια στους πάνω από 250 τραυματίες απ το σεισμό. Επίκεντρο του σεισμού ήταν τα στενά του Γιβραλτάρ.

    [15] Άρχισε στο Πεκίνο ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    25 Feb 2004, 02:44 UTC

    Ξανάρχισαν σήμερα στο Πεκίνο οι εξαεθνείς συνομιλίες με στόχο το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Αξιωματούχοι από τη Βόρεια και Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ καταβάλλουν μια ακόμη προσπάθεια για τη διευθέτηση του θέματος. Οι 6 διαπραγματευτές ένωσαν τα χέρια μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς πριν την εναρκτήρια συνεδρίαση των συνομιλιών στον επίσημο ξενώνα της Κίνας. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέημς Κέλλυ, επανέλαβε το αίτημα της Ουάσιγκτον για ολοκληρωτική, μη αναστρέψιμη και επαληθεύσιμη διάλυση όλων των πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ. Και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να επιτεθούν στην Βόρεια Κορέα. Από τη πλευρά της η Πιονγιάνγκ εξέφρασε την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα απ τις συνομιλίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 February 2004 - 2:18:18 UTC