Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαίνων Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας παραδέχεται ότι έδωσε πυρηνική τεχνογνωσία σε Ιράν, Λιβύη και Βόρεια Κορέα.
  • [02] Κρίσιμη η αναμέτρηση της Τρίτης για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.
  • [03] Εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στην Ιεριχώ.
  • [04] Για δραστηριοποίηση της Αλ Κάιντα σε Κόσοβο και Αλβανία, μιλά ανώτερος Σέρβος αξιωματούχος.
  • [05] 244 μουσουλμάνοι προσκυνητές σκοτώθηκαν στη Μέκκα.
  • [06] Ο Μπλέαρ απορρίπτει τη διεξαγωγή έρευνας για το οπλικό πρόγραμμα του Ιράκ
  • [07] Συνεχίζεται ο κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  • [08] Δημόσια συζήτηση των υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος
  • [09] Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων των ΗΠΑ
  • [10] Συνεχίζεται η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

  • [01] Σημαίνων Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας παραδέχεται ότι έδωσε πυρηνική τεχνογνωσία σε Ιράν, Λιβύη και Βόρεια Κορέα.

    02 Feb 2004, 02:08 UTC

    Αμπντούλ Καντήρ Χάν

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σε έγγραφη κατάθεση του, ο Αμπντούλ Καντήρ Χάν, ο λεγόμενος πατέρας του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, παραδέχτηκε ότι μεταβίβασε πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα. Το Σάββατο οι Πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο κ. Χάν, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, απομακρύνθηκε απ τη θέση του επιστημονικού συμβούλου του πρωθυπουργού του Πακιστάν. Επίσης ο πρόεδρος, Περβέζ Μουσαράφ, έχει δηλώσει ότι οποιοσδήποτε βρεθεί ένοχος παράνομης μεταβίβασης πυρηνικής τεχνολογίας θα αντιμετωπιστεί σαν «εχθρός του κράτους».

    [02] Κρίσιμη η αναμέτρηση της Τρίτης για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    02 Feb 2004, 02:43 UTC

    Τζόν Έντουαρντς

    Έντονη η προεκλογική δραστηριότητα εκ μέρους των προεδρικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών της Τρίτης σε 7 αμερικανικές πολιτείες, εκλογές που ενδέχεται να καθορίσουν ποιος θα κερδίσει το χρίσμα του κόμματος και θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Μπούς στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τον γερουσιαστή απ τη Μασαχουσέτη, Τζόν Κέρρυ, να κερδίζει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις περισσότερες απ τις 7 πολιτείες. Αλλά για την δεύτερη θέση αναμετρόνται ο στρατηγός εν αποστρατεία, Γουέσλυ Κλάρκ και ο γερουσιαστής απ την Βόρεια Καρολίνα, Τζόν Έντουαρντς. Τελευταία σφυγμομέτρηση δείχνει επίσης τον κ. Έντουαρντς να υπερτερεί του κ. Κέρρυ στην Νότια Καρολίνα. Ο κ. Έντουαρντς έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να κερδίσει στη Νότια Καρολίνα για να παραμείνει στον προεκλογικό αγώνα.

    [03] Εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στην Ιεριχώ.

    02 Feb 2004, 02:51 UTC

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή στη διάρκεια εφόδου στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις του εισέβαλαν στην Ιεριχώ χθες για να συλλάβουν Παλαιστίνιους που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση. Κατά την εισβολή δέχτηκαν επίθεση από ένοπλους Παλαιστίνιους και ανταπέδωσαν τα πυρά. Από τη πλευρά τους Παλαιστινιακές πηγές ασφάλειας δήλωσαν ότι ο νεκρός ήταν μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά.

    [04] Για δραστηριοποίηση της Αλ Κάιντα σε Κόσοβο και Αλβανία, μιλά ανώτερος Σέρβος αξιωματούχος.

    02 Feb 2004, 03:00 UTC

    Σε συνέντευξη του προς το επίσημο Σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας απόρρητων πληροφοριών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Μομίρ Στογιάνοβιτς, δηλώνει ότι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα διατηρούν βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και την βόρεια Αλβανία και ότι δρουν επίσης και στη δυτική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο συνταγματάρχης Στογιάνοβιτς δήλωσε ότι τρομοκράτες προσπαθούν να συνδεθούν με μουσουλμάνους εξτρεμιστές που βρίσκονται ήδη στο Κόσοβο και άλλες περιοχές της Σερβίας και τόνισε ότι στοχεύουν στη δημιουργία Ισλαμικού κράτους στα Βαλκάνια. Πάντως εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Κοσυφοπέδιο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει περί παρουσίας της Αλ Κάιντα στη περιοχή.

    [05] 244 μουσουλμάνοι προσκυνητές σκοτώθηκαν στη Μέκκα.

    02 Feb 2004, 03:01 UTC

    Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 244 μουσουλμάνοι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά το ετήσιο προσκύνημα, το λεγόμενο Χάτζ, στην Μέκκα. Πρόκειται για έναν απ τους υψηλότερους αριθμούς νεκρών στη διάρκεια του προσκυνήματος που προσελκύει γύρω στα 2 εκατομμύρια Μουσουλμάνους κάθε χρόνο.

    [06] Ο Μπλέαρ απορρίπτει τη διεξαγωγή έρευνας για το οπλικό πρόγραμμα του Ιράκ

    30 Jan 2004, 21:31 UTC

    Τ. Μπλέαρ

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ απέρριψε εκκλήσεις για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το γιατί οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν τόσο σίγουρες ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Η σχετική δήλωση εκπρόσωπου του Βρετανού Πρωθυπουργού έγινε κατόπιν έκκλησης του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ προς τον κύριο Μπλεαρ να παραδεχτεί ότι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ήταν, «εντελώς λανθασμένες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κύριος Κουκ δήλωσε στο BBC ότι ο κύριος Μπλέαρ πρέπει να παραδεχτεί το λάθος του τώρα που ο δικαστής Χαττον τον απήλλαξε από την κατηγορία ότι είχε πει ψέματα σε σχέση με τα στοιχεία που είχε πριν από τον πόλεμο. Όμως ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κύριος Μπλέαρ δεν θα ενδώσει σε καμία πίεση για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για το αν το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

    [07] Συνεχίζεται ο κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή

    30 Jan 2004, 16:31 UTC

    Το σημείο της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας

    Ισραηλινά στρατεύματα επέλασαν στην πόλη Βηθλεέμ και κατεδάφισαν την κατοικία του βομβιστή αυτοκτονίας που σκότωσε 10 άτομα και τραυμάτισε πάνω απο 50 στην Ιερουσαλήμ. Σε άλλα σημεία της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρείς Παλαιστίνιους σε ξεχωριστά βίαια επεισόδια σήμερα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε οτι οι ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ένοπλους που πλησίαζαν εβραϊκό οικισμό. Η Παλαιστινιακή πλευρά όμως είπε οτι οι δύο ένοπλοι ήταν φρουροί ασφάλειας.

    Στην Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν οτι στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο εξτρεμιστή. Οι στρατιώτες ισχυρίστηκαν οτι ο Παλαιστίνιος άρχισε να τους πυροβολεί καθώς προσπαθούσαν να τον συλλάβουν.

    [08] Δημόσια συζήτηση των υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος

    30 Jan 2004, 16:40 UTC

    Στιγμιότυπο απο την χθεσινή συζήτηση

    Οι επτά υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, διεξήγαγαν την Πέμπτη το βράδυ δημόσια συζήτηση, σχετικά με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, όπου την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές. Κατά τη συζήτηση, οι επτά επίδοξοι κατακτητές του Λευκού Οίκου, δεν εξαπέλυσαν τα βέλη τους ο ένας εναντίον του άλλου, όπως έκαναν μέχρι τώρα, αλλά εναντίον της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπους.

    Οι κ.κ. Τζών Κέρρυ, Τζόζεφ Λήμπερμαν, Αλ Σάρπτον, Ντέννις Κουσίνιτς, Γουέσλυ Κλαρκ, Τζών Έντουαρντς και Χάουαρντ Ντην είπαν πως η κυβέρνηση Μπους απέτυχε τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική. Όλοι οι υποψήφιοι, εκτός από τον γερουσιαστή του Κονέτικατ Τζόζεφ Λήμπερμαν, επέκριναν δριμύτατα την πολιτική του προέδρου Μπους σε σχέση με το Ιράκ και το εξωτερικό εμπόριο. Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζών Κέρρυ, που για την ώρα προπορεύεται των αντιπάλων του, δήλωσε πως εάν εκλεγεί, θα αποκαταστήσει τις διαλυμένες, όπως τις χαρακτήρισε, συμμαχίες της Αμερικής. Είπε συγκεκριμένα: «Θα ανανεώσω τις συμμαχίες μας. Θα επανενταχθούμε στην κοινωνία των εθνών, θα καταβάλουμε το είδος της βασισμένης στη συνεργασία προσπάθειας που απαιτείται, προκειμένου να νικήσουμε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που θα πει επίσης ότι πρέπει να προσεγγίσουμε τη Μέση Ανατολή οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, με διαφορετικό τρόπο απ ό,τι έχουμε κάνει έως τώρα. Διαφορετικά, θ' αντιμετωπίσουμε μια σύγκρουση πολιτισμών. Η αλαζονική ιδεολογική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, οδηγεί την Αμερική σ ένα ακόμα πιο επικίνδυνο μονοπάτι. Εάν εκλεγώ, θα καταστήσω τους Αμερικανούς πραγματικά ασφαλέστερους απ ό,τι είναι τώρα.»

    Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης εστιάστηκε στο υψηλό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και την απώλεια εργασιακών θέσεων, λόγω του ξένου ανταγωνισμού. Τα τελευταία τρία χρόνια στη Νότια Καρολίνα έχασαν τη δουλειά τους 69.000 άνθρωποι, που κυρίως εργάζονταν στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα . Ο γερουσιαστής Τζών Έντουαρντς που γεννήθηκε στην πολιτεία αυτή και μέχρι πρόσφατα ερχόταν φαβορί, λέει πως δεν γίνονται αρκετά για να βοηθηθούν οι άνεργοι. «Όλη μου τη ζωή το βλέπω αυτό. Είδα κλωστοϋφαντουργία να κλείνουν. Είδα τις συνέπειες που είχαν τα κλεισίματα αυτά σε οικογένειες και σε κοινότητες. Οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτων όλο λόγια είναι σχετικά με το πώς θα βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από τους οποίους είναι 50 και 55 χρονών, να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι γερουσιαστές Κέρρυ και Έντουαρτντς έρχονται πολύ κοντά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Τρίτος και με μεγάλη διαφορά, έρχεται ο ακτιβιστής Αλ Σάρπτον. Πάνω από το πενήντα τοις εκατό των ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας, αναμένεται πως θα είναι αφροαμερικανοί. Ο κ. Σάρπτον, που είναι αφροαμερικανός, δηλώνει πως πιστεύει ότι η υποψηφιότητά του στην πολιτεία αυτή θα ενισχυθεί.

    [09] Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων των ΗΠΑ

    30 Jan 2004, 21:41 UTC

    Γιώργος Σαββαΐδης

    Υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης Αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων ενημέρωσε τη Πέμπτη ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Γεώργιος Σαββαίδης κατά την διάρκεια γεύματος. Η οργάνωση αυτή πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον το ετήσιο συνέδριό της με θέμα «ΗΠΑ και Ευρώπη: Εταίροι ή αντίπαλοι» και διαθέτει στις ΗΠΑ 80 τοπικά συμβούλια με 430,000 μέλη, που ασχολούνται με διεθνή θέματα.

    Ο κ. Σαββαίδης ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου για το ρόλο της Ελλάδας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, τη διπλωματική κινητικότητα στο Κυπριακό, την ελληνο-αμερικανικη συνεργασία, τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και τη στάση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επίσης, ο κ. Σαββαίδης προέβη σε μία λεπτομερή παρουσίαση των ολυμπιακών προετοιμασιών, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα ασφάλειας.

    [10] Συνεχίζεται η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

    30 Jan 2004, 21:56 UTC

    Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο πέρσι κατά 4%, ρυθμός μικρότερος του αναμενόμενου και πολύ χαμηλότερος του 8,2% του τριμήνου που είχε προηγηθεί. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή τα νέα στοιχεία για το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για το συγκεκριμένο τρίμηνο, αλλά οι ειδικοί λένε οτι τα νέα μεγέθη δείχνουν οτι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να συνέρχεται απο μία περίοδο ύφεσης.

    Η κυβερνητική έκθεση δείχνει επίσης οτι η αμερικανική οικονομία αυξήθηκε κατά 3,1% καθόλο το 2003, ποσοστό υψηλότερο από το 2002 και το μεγαλύτερο από το 2000.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 February 2004 - 2:18:09 UTC