Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξάχρονος Ταϋλανδός, θύμα της γριππης των πουλερικών
  • [02] Ο Κόφφι Αννάν στέλνει αντιπροσωπεία ...
  • [03] Συνομιλίες Πάουελ με Ρώσους αξιωματούχους ...
  • [04] Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά.
  • [05] Σεζέρ και Ντενγκτάς θέλουν την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Αννάν.
  • [06] Νιού Χάμσιρ: Προηγείται σημαντικά ο Τζόν Κέρρυ.
  • [07] Πανοραμικές οι εικόνες και απ' το Opportunity.
  • [08] Αργά αλλά σταθερά διαλύεται η αλ Κάιντα, λέει ο πρόεδρος Μπούς
  • [09] Toν τερματισμό των διαδηλώσεων ζήτησε ο Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί
  • [10] Συμφωνία για τον επαναπατρισμό Κούρδων στην Τουρκία
  • [11] Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στη Μόσχα για επαφές ...
  • [12] Kύμα κακοκαιρίας πλήττει χώρες της Μεσογείου

  • [01] Εξάχρονος Ταϋλανδός, θύμα της γριππης των πουλερικών

    26 Jan 2004, 17:50 UTC

    Οι αρχές της Ταϋλάνδης επιβεβαίωσαν τον θάνατο ατόμου που είχε μολυνθεί απο τoν ιό της γρίππης των πουλερικών. Πρόκειται για το πρώτο θύμα της νόσου αυτής στη χώρα, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι και πέντε άλλοι θάνατοι οφείλονται στη νόσο αυτή. Εξ άλλου, επιβεβαιώθηκαν τρία ακόμα κρούσματα της ασθένειας. Ο θάνατος του εξάχρονου Ταϋλανδού το βράδυ της Κυριακής είναι ο έβδομος, ανθρώπου που είχε προσβληθεί απο την γρίππη των πουλερικών τις τελευταίες εβδομάδες. Τα άλλα έξι θύματα ήταν Βιετναμέζοι. Η ύπαρξη της ασθένειας επιβεβαιώθηκε και στην Ταιβάν, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Καμπότζη, την Ινδονησία και το Πακιστάν. Οι αρχές του Λάος περιμένουν τα αποτελέσμα εργαστηριακών εξετάσεων, για να διαπιστωθεί άν ο ιός υπάρχει και εκεί. Δεκάδες εκατομμύρια κοτόπουλα θανατώθηκαν ήδη, καθώς οι πληγείσες ασιατικές χώρες προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.

    [02] Ο Κόφφι Αννάν στέλνει αντιπροσωπεία ...

    26 Jan 2004, 01:45 UTC

    Αγιατολά Σιστανί, ηγέτης Σιιτών

    Πηγές των ΗΕ δηλώνουν ότι, μετά από σχετικό αίτημα τόσο της κυβέρνησης Μπούς, όσο και του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να στείλει στο Ιράκ αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού για να εξετάσει την πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών πριν την προθεσμία της 30ης Ιουνίου. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την μεταβίβαση της εξουσίας σε Ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση που θα επιλεγεί μέσω τοπικών συνελεύσεων. Αλλά στο σχέδιο αυτό αντιτίθεται η ηγεσία των Σιιτών μουσουλμάνων η οποία ζητά απ ευθείας εκλογές. Στο μεταξύ, αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που πραγματοποιούσε αποστολή διάσωσης, συνετρίβη χθες κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, και αγνοείται η τύχη των δύο πιλότων του.

    [03] Συνομιλίες Πάουελ με Ρώσους αξιωματούχους ...

    26 Jan 2004, 01:56 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ετοιμάζεται για συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, σήμερα στη Μόσχα, μετά από καταγγελίες για παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράκ, από μέρους της Ρωσίας, πριν το πόλεμο. Σε δηλώσεις του χθες στη Γεωργία, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με τις καταγγελίες αυτές. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στοιχεία που προέκυψαν τελευταία στο Ιράκ επιβεβαιώνουν καταγγελίες ότι Ρωσικές εταιρείες είχαν πουλήσει αντιαρματικούς πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων των ΗΕ. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες. Πάντως χθες ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι συνεχίζει να διερευνάται το αν το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής κατά την περίοδο αμέσως πριν την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

    [04] Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά.

    26 Jan 2004, 02:05 UTC

    Ο ηγέτης των ανταρτών Χεζμπολά του Λιβάνου, Σεΐχ Χασσάν Νασραλά, δήλωσε ότι η ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ, που επετεύχθη με Γερμανική διαμεσολάβηση, θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη. Ανακοινωθέν της Γερμανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αφήσει ελεύθερους 35, κυρίως Λιβανέζους, κρατούμενους και άλλους 400 Παλαιστίνιους κρατουμένους. Επίσης το Ισραήλ συμφώνησε να παραδώσει στην Χεζμπολά τις σωρούς 59 μαχητών της. Σε αντάλλαγμα η Χεζμπολά θα παραδώσει τον Ισραηλινό επιχειρηματία, Ελχανάν Τάννενμπάουμ, και τις σωρούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών.

    [05] Σεζέρ και Ντενγκτάς θέλουν την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Αννάν.

    26 Jan 2004, 02:18 UTC

    Μετά από συνομιλίες που είχαν χθες στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενγκτάς, δήλωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα στο ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί με βάση το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΕ. Και τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν για την επίτευξη μόνιμης λύσης του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν. Το Σάββατο και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι η χώρα του θέλει την επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου.

    [06] Νιού Χάμσιρ: Προηγείται σημαντικά ο Τζόν Κέρρυ.

    26 Jan 2004, 02:42 UTC

    Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις ο γερουσιαστής απ την Μασαχουσέτη, Τζόν Κέρρυ, προηγείται αρκετά των υπολοίπων προεδρικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών της Τρίτης στην πολιτεία New Hampshire. Τέσσερις διαφορετικές σφυγμομετρήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Κυριακή δείχνουν την ποσοστιαία πρωτιά του κ. Κέρρυ να κυμαίνεται από 13 μέχρι και 23 εκατοστιαίες μονάδες. Δεύτερος στις περισσότερες σφυγμομετρήσεις έρχεται ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, ενώ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Γουέσλυ Κλάρκ, ο γερουσιαστής απ την Βόρεια Καρολίνα, Τζόν Έντουαρντς και ο γερουσιαστής απ το Κοννέκτικατ, Τζό Λίμπερμαν, μάχονται για την τρίτη θέση.

    [07] Πανοραμικές οι εικόνες και απ' το Opportunity.

    26 Jan 2004, 02:45 UTC

    Επιστήμονες απολαμβάνουν τις πρώτες εικόνες που έστειλε στη γη το δεύτερο αμερικανικό ρομποτικό όχημα εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, το Opportunity. Οι φωτογραφίες δείχνουν πανοραμική θέα πεδιάδας γνωστής με το όνομα Meridiani Planum, όπου και προσγειώθηκε το διαστημικό όχημα χθες το πρωί. Αναμένεται πως το Opportunity θα στείλει περισσότερες εικόνες πριν και αυτό εγκαταλείψει την πλατφόρμα προσγείωσης του σε μερικές μέρες για να εξερευνήσει το περιβάλλον του.

    [08] Αργά αλλά σταθερά διαλύεται η αλ Κάιντα, λέει ο πρόεδρος Μπούς

    23 Jan 2004, 21:44 UTC

    Ο κ. Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς λέει οτι ο κάτω απο αμερικανική ηγεσία πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, σιγά αλλά σταθερά διαλύει το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Καίντα. Ο κ. Μπούς έκανε τη δήλωση αυτή την Παρασκευή, σε μία συνάντηση δημάρχων στην Ουάσινγκτον και πρόσθεσε οτι οι ηγέτες του δικτύου ενδεχομένως είναι ακόμα ενεργοί, αλλά τα μεσαία στελέχη που εκτελούσαν τις επιχειρήσεις, έχουν πλέον «πάρει σύνταξη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπούς είπε οτι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι ένα νέο είδος πολέμου, που απαιτεί νέες μεθόδους και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Πατριωτικό Νόμο, που διευρύνει τις εξουσίες της αστυνομίας για να μπορεί να εντοπίζει τρομοκράτες. Ακτιβιστές στον τομέα των δικαιωμάτων του πολίτη λένε οτι ο πατριωτικός νόμος παραβιάζει τις βασικές ελευθερίες των πολιτών, αλλά ο πρόεδρος Μπούς επανέλαβε την Παρασκευή οτι ο νόμος αυτός πρέπει να παραμείνει εν ισχει.

    [09] Toν τερματισμό των διαδηλώσεων ζήτησε ο Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί

    23 Jan 2004, 16:39 UTC

    Ο ανώτερος σιίτης κληρικός του Ιράκ, Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, ζήτησε τον τερματισμό των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του αμερικανικού σχεδίου για την δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα, τουλάχιστον μέχρις ότου τα ΗΕ διευκρινήσουν άν η διεξαγωγή εκλογών τα ταχύτερο δυνατόν είναι εφικτή. Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την απόφασή του σχετικά με την αποστολή ειδικής ομάδας, που θα μελετήσει την πιθανότητα διεξαγωγής απ΄ευθείας εκλογών. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πεί οτι δίκαιες εκλογές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, πρίν την μεταβίβαση της εξουσίας στα τέλη Ιουνίου. Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την έμμεση επιλογή μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά ο Αγιατολλάχ αλ Σιστανί λέει οτι το αμερικανικό σχέδιο είναι απαράδεκτο.

    [10] Συμφωνία για τον επαναπατρισμό Κούρδων στην Τουρκία

    23 Jan 2004, 21:38 UTC

    Αξιωματούχοι των υπηρεσίας προσφύγων των ΗΕ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ συμφώνησαν αναφορικά με σχέδιο που επιτρέπει τον επαναπατρισμό στην Τουρκία Κούρδων, που τώρα διαβιουν ως προσφυγες στο βόρειο Ιράκ. Ο αριθμός των προσφύγων αυτών υπολογίζεται σε 13,000. Οι περισσότεροι ζούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς που ελέγχονται απο την υπηρεσία προσφύγων των ΗΕ. Οι όροι της συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα στην Αγκυρα προβλέπουν οτι οι Κούρδοι που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να αποφύγουν τις μάχες μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών κατά τις δεκαετίες του 80 και 90, θα μπορούν τώρα να επιστρέψουν στην Τουρκία, άν είναι διατεθειμένοι να φύγουν απο το βόρειο Ιράκ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης οτι οι ιρακινές αρχές δεν θα πιέσουν τους Κούρδους της Τουρκίας να φύγουν.

    [11] Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στη Μόσχα για επαφές ...

    23 Jan 2004, 21:40 UTC

    Ο κ. ντε Βιλεπέν

    O γάλλος υπουργός εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε πως ο πόλεμος στην Τσετσενία έχει παρατραβήξει και τόνισε την ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία μέσω της οποίας θα τερματισθεί η σύρραξη. Ο κ. ντε Βιλπέν είπε μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου στη Μόσχα ότι η σύγκρουση απειλεί να διαταράξει άλλες χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανόμενων της Τουρκίας και του Ιράν και πρόσθεσε πως μόνο με μια πολιτική διευθέτηση θα λυθεί το πρόβλημα. Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο κ. ντε Βιλπέν είχε επίσης συνομιλίες με το ρώσο ομολογό του Ιγκόρ Ιβανώφ. Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Ιβανώφ δήλωσε πως η θέση της Μόσχας είναι πως οι συγκρούσεις στην Τσετσενία δεν γίνονται στα πλαίσια πολέμου, αλλά αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων

    [12] Kύμα κακοκαιρίας πλήττει χώρες της Μεσογείου

    23 Jan 2004, 16:48 UTC

    Η κακοκαιρία στην περιοχή της Μεσογείου έχει παραλύσει τις εναέριες και θαλάσσιες συγκοινωνίες, αφού αεροδρόμια και λιμάνια παραμένουν κλειστά. Απο τις ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν προκληθεί και αρκετά αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Οι ελληνικές αρχές είπαν οτι ένα φορτηγό πλοίο βυθίστηκε εξ αιτίας της θαλασσοταραχής νωρίτερα σήμερα στα ανοικτά της Κρήτης. Δεκαπέντε απο τα 17 μέλη του πληρώματός του αγνοούνται. Στην Αίγυπτο, το κανάλι του Σουέζ είχε κλείσει για ένα 12άωρο, δημιουργώντας προβλήματα σε δεκάδες πλοία. Στην Τουρκία, χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις προξένησαν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και υπήρξαν αιτία για πολλά τροχαία ατυχήματα. Και στην Ιταλία, το δριμύ ψύχος οδήγησε στο σπάνιο θέαμα της Βενετίας και της Ρώμης καλυμένες απο χιόνι. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 January 2004 - 2:18:10 UTC