Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νιού Γιόρκ Τάιμς: Απεσύρθη ομάδα του αμερικανικού στρατού απο το Ιράκ που έψαχνε για παράνομα όπλα
  • [02] Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [03] Συνάντηση Περβέζ Μουσάραφ με τοπικούς ηγέτες του Κασμίρ
  • [04] Συναντάται η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην Αγκυρα για το κυπριακό
  • [05] Το Ισραήλ ζητά επανέναρξη συνομιλιών με τη Συρία
  • [06] 35 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίες από επίθεση με όλμους
  • [07] Στη Μέση Ανατολή και πάλι την άλλη εβδομάδα ο Γουίλλιαμ Μπέρνς.
  • [08] Αννάν: Κερδίζει έδαφος η ιδέα της διεξαγωγής νέου γύρου συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα.
  • [09] Αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, προτείνει ο πρόεδρος Μπούς.
  • [10] Ο Κ. Πάουελ υπεραμύνεται των νέων μέτρων ασφάλειας στις αερομεταφορές.
  • [11] Εκδήλωση για τον Μάικ Γιάναρη στην Ουάσιγκτον.
  • [12] Και δεύτερο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στη Κίνα.
  • [13] Στις 7 Μαρτίου, οι εκλογές στην Ελλάδα
  • [14] Συγχαρητήρια Μπούς στον Μιχαήλ Σαακασβίλι.
  • [15] Συμφωνία ανταρτών-κυβέρνησης στο Σουδάν.
  • [16] Σύσκεψη της τουρκικής ηγεσίας για το Κυπριακό
  • [17] 500 κρατούμενοι στο Ιράκ πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι την Πέμπτη
  • [18] Αναζητείται ύποπτος επιβάτης της Αιρ Φράνς
  • [19] Ανήσυχες Τουρκία-Συρία για την πιθανότητα αυτονομίας των Κούρδων του Ιράκ
  • [20] Eπανέναρξη συνομιλιών Ινδίας-Πακιστάν
  • [21] Ιστορική επίσκεψη Ασσάντ στη Τουρκία.
  • [22] Θα αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ιράν-Αιγύπτου, δηλώνει Ιρανός αξιωματούχος.

  • [01] Νιού Γιόρκ Τάιμς: Απεσύρθη ομάδα του αμερικανικού στρατού απο το Ιράκ που έψαχνε για παράνομα όπλα

    08 Jan 2004, 17:18 UTC

    Η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφει οτι οι ΗΠΑ σιωπηρά απέσυραν απο το Ιράκ ομάδα 400 ειδικών του στρατού, εκπαιδευμένων στην αναζήτηση υλικών που σχετίζονται με την παραγωγή παράνομων όπλων. Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει οτι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου άμυνας είπαν ότι στην αποστολή της ομάδας συμπεριλαμβανόταν η αναζήτηση εκτοξευτών πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παράνομα όπλα και οτι η ομάδα αποσύρθηκε διότι οι εργασίες της ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν. Ομως, σύμφωνα με το άρθρο, μία διαφορετική στρατιωτική ομάδα που ειδικεύεται στην καταστροφή χημικών ή βιολογικών όπλων θα παραμείνει στο Ιράκ, γιατί αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης ομάδας που αναζητεί όπλα μαζικής καταστροφής εδώ και μήνες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    [02] Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου

    08 Jan 2004, 17:21 UTC

    Ο κ. Παπανδρέου

    Στην Ελλάδα, ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση αυτή. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας του κόμματος ότι η Ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολιτικούς της χώρας και την κυβέρνηση. Ανακοινώνοντας την υποψήφιότητά του για την αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ, ο Eλληνας υπουργός εξωτερικών είπε πως θέλει να ηγηθεί του μεγάλου αυτού δημοκρατικού κόμματος. Τοσο ο πατέρας, όσο και ο παππούς του κ. Παπανδρέου, χρημάτισαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας.

    [03] Συνάντηση Περβέζ Μουσάραφ με τοπικούς ηγέτες του Κασμίρ

    08 Jan 2004, 17:40 UTC

    Ο κ. Μουσάραφ

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, υποσχέθηκε να συμβουλευθεί ηγέτες του Κασμίρ και να εκπροσωπήσει πλήρως τα συμφέροντά τους στις προσεχείς συνομιλίες με την Ινδία. Ο κ. Μουσάραφ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις σήμερα κατά την διάρκεια σύσκεψης με τον πρόεδρο και πρωθυπουργό του τμήματος του Κασμίρ που ελέγχεται απο το Πακιστάν, καθώς και με άλλους τοπικούς ηγέτες, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ραουαλαπίντι. Στην σύσκεψη πάντως δεν συμμετείχε καμμία εξτρεμιστική οργάνωση απο αυτές που εδρεύουν στο Πακιστάν. Η σύσκεψη αυτή είναι η δεύτερη που έγινε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του πακιστανού προέδρου και των τοπικών αρχών του Κασμίρ και ακολουθεί κατά δύο μέρες την αναγγελία των πυρηνικών αντιπάλων Ινδίας και Πακιστάν, οτι συμφώνησαν να ξαναρχίσουν συνομιλίες μεταξύ τους για την επίλυση της παλαιάς τους διαμάχης σε σχέση με το Κασμίρ.

    [04] Συναντάται η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην Αγκυρα για το κυπριακό

    08 Jan 2004, 17:48 UTC

    Ο κ. Ντενκτάς

    Η τουρκοκυπριακή ηγεσία προγραμματίζει να συναντηθεί σήμερα στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν το μέλλον της Κύπρου. Οι ηγέτες των τεσσάρων κύριων πολιτικών κομμάτων της βορειας Κύπρου, θα έχουν συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν, μετά απο συνάντησή τους με τον τούρκο πρόεδρο Αχμέντ Νεσντέκ Σεζέρ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους σε σχέση με την κατάσταση. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, αντιτίθεται στο σχέδιο των ΗΕ για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Ο γιός του, όμως, Σερντάρ Ντενκτάς, που ηγείται ενός απο τα πολιτικά κόμματα, είπε σε δημοσιογράφους οτι πιστεύει πως οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν, ώστε να μπορέσει σύντομα να δημιουργηθεί μία διοίκηση.

    [05] Το Ισραήλ ζητά επανέναρξη συνομιλιών με τη Συρία

    08 Jan 2004, 17:28 UTC

    Ο κ. αλ Ασαντ

    Aνώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού του Ισραήλ ζήτησαν να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία, λέγοντας οτι τα πρόσφατα ανοίγματα του Σύρου προέδρου Μπασίρ αλ Ασσαντ δεν θα πρέπει να αγνοηθούν. Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, είπε οτι η Συρία υφίσταται μεγάλες πιέσεις να διεξάγει διαπραγματεύσεις εξαιτίας της πτώσης της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, η Συρία χρειάζεται ειρήνη με το Ισραήλ σε μία εποχή που τα δεσποτικά καθεστώτα στον κόσμο καταρρέουν. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε οτι η προσφορά του κ. αλ Ασαντ για νέες συνομιλίες θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά. Εξ αλλου, ένας αριθμός ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων, εξέφρασε την υποστήριξή του προς την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [06] 35 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίες από επίθεση με όλμους

    08 Jan 2004, 02:13 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 35 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους δυτικά της Βαγδάτης, και ότι 6 βλήματα όλμων έπληξαν την Αμερικανική βάση Σέιτζ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στους στρατιώτες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από τη βάση για περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Οι φυλακές της Βαγδάτης

    Στο μεταξύ, η υπό αμερικανική ηγεσία προσωρινή Αρχή στο Ιράκ σκοπεύει να αφήσει σήμερα ελεύθερους 100 κρατουμένους στα πλαίσια χειρονομίας καλής θέλησης. Τα 100 αυτά άτομα θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα 500 και πλέον, κρατουμένων που πρόκειται να αποφυλακιστούν. Συνολικά οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν συλλάβει και κρατούν περίπου 9 χιλιάδες άτομα.

    [07] Στη Μέση Ανατολή και πάλι την άλλη εβδομάδα ο Γουίλλιαμ Μπέρνς.

    08 Jan 2004, 02:22 UTC

    Γουίλλιαμ Μπέρνς

    Στην Αίγυπτο, μεταβαίνει την άλλη εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Γουίλιαμ Μπέρνς, για συνομιλίες με θέμα την αποτελματωμένη Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπέρνς θα αναχωρήσει για τη περιοχή τη Δευτέρα για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αιγύπτου για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός από μέρους των Παλαιστινιακών οργανώσεων. Στο μεταξύ η Τουρκία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει σε ενδεχόμενο διάλογο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Μέχρι στιγμής η Συρία δεν έχει απαντήσει στην πρόταση, αλλά Τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι για την έναρξη τέτοιων συνομιλιών με τη Δαμασκό.

    [08] Αννάν: Κερδίζει έδαφος η ιδέα της διεξαγωγής νέου γύρου συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα.

    08 Jan 2004, 02:48 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι η προσφορά της Βόρειας Κορέας να παγώσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες δείχνει πως κερδίσει έδαφος η ιδέα της διεξαγωγής νέου γύρου εξαεθνών συνομιλιών για το τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Ο κ. Αννάν ζήτησε και από τις 6 χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την πραγματοποίηση και δεύτερου γύρου. Επίσης χθες ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι πιστεύει πως βελτιώνονται οι πιθανότητες πραγματοποίησης νέων συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα.

    [09] Αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, προτείνει ο πρόεδρος Μπούς.

    08 Jan 2004, 02:51 UTC

     

    Ο πρόεδρος Μπούς πρότεινε σημαντικές αλλαγές στην αμερικανική μεταναστευτική νομοθεσία, που θα δώσουν σε παράνομους μετανάστες προσωρινή άδεια εργασίας στις ΗΠΑ. Σε ομιλία του χθες, ο κ. Μπούς είπε οτι η αμερικανική νομοθεσία θα πρέπει να επιτρέπει σε ενδιαφερόμενους ξένους εργάτες να έρχονται στις ΗΠΑ για να καλύπτουν εργασιακές θέσεις που αμερικανοί πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να καλύψουν. Ο κ. Μπούς θα πρέπει τώρα να ζητήσει απο το κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιό, το οποίο αναμένεται πως θα αντιμετωπίσει την αντίθεση μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του κ. Μπούς. Πάντως θετικές ήταν οι αντιδράσεις Μεξικανών αξιωματούχων στο σχέδιο. Υπολογίζεται ότι το 50% των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ έρχονται απ το Μεξικό.

    [10] Ο Κ. Πάουελ υπεραμύνεται των νέων μέτρων ασφάλειας στις αερομεταφορές.

    08 Jan 2004, 02:54 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υπεραμύνθηκε των νέων δρακόντειων μέτρων ασφάλειας που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στα αμερικανικά αεροδρόμια, τονίζοντας ότι δεν δημιουργούν παράλογα προβλήματα στους ξένους επισκέπτες. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Πόαυελ υπογράμμισε ότι στόχος των νέων μέτρων δεν είναι η παρενόχληση κανενός και πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα φωτογράφησης και δακτυλοσκόπησης προσθέτει μόνο ένα λεπτό περίπου στην διαδικασία εισόδου στις ΗΠΑ επισκεπτών από περίπου 150 χώρες.

    [11] Εκδήλωση για τον Μάικ Γιάναρη στην Ουάσιγκτον.

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    07 Jan 2004, 22:46 UTC

    Παράγοντες της Ελληνικής και Κυπριακής κοινότητας της Ουάσιγκτον συνήλθαν την Τετάρτη το βράδυ στην Αμερικανική πρωτεύουσα για να εκδηλώσουν υποστήριξη προς τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό Μάηκ Γιάνναρη (Mike Gianaris), που είναι μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης της Νέας Υόρκης αλλά επιδιώκει να αναδειχθεί σε ακόμα υψηλότερο αιρετό αξίωμα στις εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου. Ο κύριος Γιάναρης φιλοδοξεί να διαδεχθεί στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης τον Έλιοτ Σπήτζερ (Eliot Spitzer) που αποφάσισε να διεκδικήσει την θέση του Κυβερνήτη της Πολιτείας.

    Την εκδήλωση για οικονομική ενίσχυση του κυρίου Γιάναρη διοργάνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Οικονομικής Εταιρείας «Ευκλείδης» Ανδρέας Περικλής, στην έδρα της εταιρείας του, με την βοήθεια επιτροπής στην οποία συμμετέχουν επίσης ο ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Ευγένιος Ρωσσίδης (Eugene Rossides), ο Διευθυντής του ίδιου Ιδρύματος Νίκos Λαριγκάκης (Nick Larigakis), ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, η Ελληνοαμερικανίδα Χριστίνα Γουόρνκι (Christine Warnke), που διευθύνει μια μεγάλη εταιρεία δημοσίων σχέσεων στη Ουάσιγκτον, οι επιχειρηματίες Ted και James Pedas, αξιωματούχοι τοπικών ομογενειακών συλλόγων και άλλες προσωπικότητες όπως ο Αναστάσιος Ευστραδιάδης, ο Ντίνος Μιλτιάδου, ο Τίμ Κωνσταντίνου, ο Δώρος Θεοδώρου, ο Κώστας Κριστοφής, ο Γιώργος Τσέντας και ο Γιώργος Κοντζιάς.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ευγένιος Ρωσσίδης τόνισε ότι ενέχει τεράστια σπουδαιότητα για τους ομογενείς, ανεξάρτητα της κομματικής τοποθέτησης του καθενός τους, να υποστηρίζουν τους Ελληνικής καταγωγής υποψηφίους όλων των κομμάτων. Και έφερε τον εαυτό του σαν παράδειγμα προς μίμηση λέγοντας ότι αν και ο ίδιος είναι ρεπουμπλικανός, εν τούτοις για δεύτερη φορά υποστηρίζει οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία του κυρίου Γιάναρη, που είναι μέλος του Δημοκρατικού κόμματος.

    Στην δική του προσφώνηση ο Μάηκ Γιάναρης, έκδηλα υπερήφανος για την Ελληνική καταγωγή του, υπενθύμισε ότι άρχισε την πολιτική του καριέρα δουλεύοντας για έναν άλλο Ελληνοαμερικανό πολιτικό, τον Μιχάλη Δουκάκη, στην περίοδο που ο τελευταίος ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ναι μεν η εκστρατεία εκείνη του κυρίου Δουκάκη δεν κατάφερε να πετύχει τον τελικό στόχο της, που ήταν η κατάκτηση του Λευκού Οίκου, εν τούτοις δημιούργησε την προοπτική για το ξεκίνημα της πολιτικής καριέρας του Μάηκ Γιάναρη. Όπως είπε ο ίδιος ο κύριος Γιάναρης, οι υποστηρικτές του κυρίου Δουκάκη στη Νέα Υόρκη έγιναν λίγα χρόνια αργότερα και υποστηρικτές της δικής του εκστρατείας που τον ανέδειξε στην Πολιτειακή Συνέλευση.

    [12] Και δεύτερο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στη Κίνα.

    08 Jan 2004, 03:15 UTC

    Και δεύτερο ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας, της γνωστής ασθένειας SARS ανακοίνωσε η Κίνα, την ίδια μέρα που το πρώτο κρούσμα εδώ και 6 μήνες έβγαινε απ το νοσοκομείο. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας μετέδωσε ότι πρόκειται για 20χρονη σερβιτόρα απ την πόλη Γκουάνγκζού στη νότια Κίνα η οποία νοσηλεύεται απ τα τέλη Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ στην ίδια πόλη το πρώτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας, ένας 32χρονος παραγωγός της τηλεόρασης βγήκε απ το νοσοκομείο.

    [13] Στις 7 Μαρτίου, οι εκλογές στην Ελλάδα

    Γιώργος Βραχνής, ΦτΑ, Αθήνα

    07 Jan 2004, 17:36 UTC

     Κώστας Σημίτης

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι εθνικές εκλογές; θα πραγματοποιηθούν στις 7 Μαρτίου, νωρίτερα από ότι είχε επανειλημμένως αναφερθεί από τον ίδιο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Παράλληλα σε μία, χωρίς προηγούμενο πολιτική κίνηση, ο κύριος Σημίτης δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος του, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για να τον διαδεχτεί.

    «Η κυβέρνηση της χώρας έχει την υποχρέωση να χειριστεί τις σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και γι αυτό χρειάζεται μία νωπή λαϊκή εντολή. Η επόμενη τετραετία θα είναι αποφασιστική για πολλά θέματα. Θα κριθούν στη διάρκεια της το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η αξιοποίηση του Τρίτου Κοινοτικού πλαισίου Στήριξης,» είπε ο κύριος Σημίτης αιτιολογώντας την επίσπευση των εκλογών.

    Την αιφνίδια αποχώρηση του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Σημίτης αιτιολόγησε στη ανάγκη ανανέωσης και προσαρμογής στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Γ. Παπανδρέου

    Η αντιπολίτευση, ωστόσο, τονίζει ότι πρόκειται για το τελευταίο χαρτί του κυβερνώντος κόμματος, που μετά τη χρόνια υστέρηση του στις δημοσκοπήσεις και την αδυναμία του να αντιστρέψει την εικόνα της λαϊκής δυσαρέσκειας για την οικονομική κατάσταση του μέσου πολίτη, προχωρά σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσει της κοινή γνώμης, το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Κώστα Σημίτη, υστερεί μονίμως της Νέας Δημοκρατίας από 5% έως 8%. «Τώρα ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα, της ανανέωσης, ένα κόμμα και μία κυβέρνηση κερδίζουν με τη ανανέωση, δυνάμεις και ιδέες. Θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα παραμείνω πρωθυπουργός ως τη επόμενη των εκλογών. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ηγηθεί τη νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, άμεσα μετά τις νέες εκλογές,» δήλωσε ο κύριος Σημίτης.

    «Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι αν θα παμε μπροστά, ή αν θα μείνουμε στα ίδια, στις ίδιες φθαρμένες πολιτικές, τα φθαρμένα πρόσωπα, την νοοτροπία αλαζονείας της εξουσίας, τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα για την ζωή του πολίτη,» ήταν η άμεση αντίδραση του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή.

    Είναι η πρώτη φορά στην νεώτερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας που ο πρωθυπουργός της χώρας αποχωρεί από την αρχηγία του κόμματος του, όχι απλώς κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα, αλλά μερικές μόνο μέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογών. Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα συνέλθει τη Πέμπτη για να αποφασίσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου, ενώ, όπως επιτάσσει το σύνταγμα της Ελλάδας, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουάριου, αναμένεται να διαλυθεί η Βουλή και να διοριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

    Να σημειώσουμε, τέλος ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, που διεκδικούν τη εξουσία έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να προβούν σε αλλαγές προσώπων, ή υπηρεσιών που να επηρεάσουν τη πορεία προετοιμασίας και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [14] Συγχαρητήρια Μπούς στον Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    08 Jan 2004, 03:00 UTC

    Μιχαήλ Σαακασβίλι

    Γεωργιανοί αξιωματούχοι αναμένεται να κηρύξουν και επίσημα σήμερα τον Μιχαήλ Σαακασβίλι νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους ο κ. Σαακασβίλι κερδίζει το 96% της ψήφου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς τηλεφώνησε και επέδωσε τα συγχαρητήρια του στον νέο ηγέτη της Γεωργίας, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξη του στα σχέδια του κ. Σαακασβίλι για δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    [15] Συμφωνία ανταρτών-κυβέρνησης στο Σουδάν.

    08 Jan 2004, 03:06 UTC

    Στο Σουδάν, η κυβέρνηση και η κύρια ανταρτική οργάνωση υπέγραψαν συμφωνία για το πώς θα μοιράζονται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας, γεγονός που αποτελεί βασικό βήμα προς την επίτευξη ειρηνευτικής διευθέτησης με την οποία θα δοθεί τέλος στον εικοσαετή εμφύλιο πόλεμο.

    Την συμφωνία υπέγραψαν χθες στην Κένυα, ο ηγέτης των επαναστατών Τζων Γκαράνγκ και ο αντιπρόεδρος του Σουδάν, Αλή Οσμαν Tάχα. Βάσει της συμφωνίας οι επαναστάτες θα μοιράζονται εξ ίσου με την κυβέρνηση του Χαρτούμ τα έσοδα από το πετρέλαιο και άλλους πόρους από το νότιο Σουδάν, κατά τη διάρκεια εξαετούς περιόδου αυτονομίας. Όμως οι διαπραγματευτές πρέπει ακόμη να επιλύσουν και μερικά άλλα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του διαμοιρασμού της εξουσίας και του καθεστώτος που θα διέπει 3 διαφιλονικούμενες περιοχές.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εσωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Γκαρανγκ και το κύριο Ταχά και τους ζήτησε να συνεχίσουν το διάλογο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

    [16] Σύσκεψη της τουρκικής ηγεσίας για το Κυπριακό

    07 Jan 2004, 17:47 UTC

    Toύρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν οτι ο πρόεδρος Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ σχεδιάζει να καλέσει σε σύσκεψη την ανώτερη ηγεσία της χώρας την Πέμπτη, για να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου. Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο, θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ και ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου στρατού, Χιλμί Οζκιόκ. Οι εκλογές που έγιναν πριν μερικές εβδομάδες στη βόρεια Κύπρο έδωσαν ισοψηφία στους υποστηρικτές και τους πολέμιους του σχεδίου των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει τεθεί εναντίον του σχεδίου των ΗΕ, λέγοντας οτι δεν θα διαπραγματευθεί με βάση το προτεινόμενο σχέδιο, στην παρούσα μορφή του, διότι δεν είναι ανοικτό σε αυτό που αποκάλεσε βασικές αλλαγές.

    [17] 500 κρατούμενοι στο Ιράκ πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι την Πέμπτη

    07 Jan 2004, 17:44 UTC

    ο κ. Μπρέμερ

    Στο Ιράκ η υπό αμερικανική ηγεσία προσωρινή διοίκηση σκοπεύει να απελευθερώσει πάνω απο 500 άτομα που συνελήφθησαν πρόσφατα, επειδή πιστεύει οτι δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πώλ Μπρέμερ δήλωσε σήμερα οτι ο συνασπισμός πιστεύει πως η απελευθέρωση μερικών κρατουμένων θα συμβάλει στην συμφιλίωση του ιρακινού λαού. Ο κ. Μπρέμερ πρόσθεσε οτι 100 απο τους κρατούμενους θα αφεθούν ελεύθεροι την Πέμπτη και οτι ο συνασπισμός προσφέρει νέες αμοιβές για την σύλληψη αντι-αμερικανών ανταρτών. Στο μεταξύ, ιρακινοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πύρ εναντίον κατοικίας στην πόλη Φαλλούτζα, δυτικα της Βαγδάτης, σκοτώνοντας το ζευγάρι που ζούσε μέσα. Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει το περιστατικό.

    [18] Αναζητείται ύποπτος επιβάτης της Αιρ Φράνς

    07 Jan 2004, 17:50 UTC

    Οι γαλλικές αρχές αναζητούν έναν επιβάτη που είχε εισιτήριο να ταξιδεύσει με την προγραμματισμένη πτήση της Αιρ Φράνς Παρίσι-Λος Αντζελες, της 24ης Δεκεμβρίου. Η πτήση τελικά ακυρώθηκε αλλα ο επιβάτης αυτός δεν παρουσιάστηκε κάν στο αεροδρόμιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ντομινίκ Περμπέν επιβεβαίωσε οτι η αναζήτηση συνεχίζεται, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές εντός του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο ύποπτος είναι Αφγανός υπήκοος, του οποίου το όνομα συμπεριλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία. Τα σχόλια του κ. Περμπέν γίνονται μετά απο είδηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Ει Μπή Σί, που ανέφερε οτι αξιωματούχοι των αμερικανικών νομικών υπηρεσιών, πιστεύουν οτι ο εν λόγω ύποπτος έλαβε τρομοκρατικη εκπαίδευση στο Αφγανιστάν και μπορεί να έχει διασυνδέσεις με την Αλ Καίντα.

    [19] Ανήσυχες Τουρκία-Συρία για την πιθανότητα αυτονομίας των Κούρδων του Ιράκ

    07 Jan 2004, 17:30 UTC

    Οι κ.κ. Σεζέρ και αλ Ασαντ

    Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ είπε οτι εκείνος και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ ανησυχούν σχετικά με πρόσφατες προτάσεις για την αυτονομία των Κούρδων στο νέο Ιράκ. Ο κ. αλ Ασαντ είπε και οι δύο χώρες καταδικάζουν οποιαδήποτε κίνηση που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα αυτό την πρώτη ημέρα της ιστορικής επίσκεψης του Σύρου προέδρου στην τουρκική πρωτεύουσα, Αγκυρα. Μερικοί ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ έχουν δηλώσει οτι δεν επιζητούν ανεξαρτησία απο το Ιράκ, αλλά επιθυμούν την εφαρμογή ομοσπονδιακού πολιτικού συστήματος, που να τους παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία. Οι κουρδικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ, συνορεύουν με την Συρια και την Τουρκία.

    [20] Eπανέναρξη συνομιλιών Ινδίας-Πακιστάν

    06 Jan 2004, 16:31 UTC

    Μετά από περίοδο περίπου δύο ετών, οι πυρηνικοί αντίπαλοι, Ινδία και Πακιστάν, συμφώνησαν στην επανέναρξη επίσημων συνομιλιών για το Κασμίρ και άλλα διμερή θέματα τον άλλο μήνα. Η συμφωνία, που γνωστοποιήθηκε χθες με κοινό ανακοινωθέν στην Ισλαμαμπάντ, επετεύχθη μετά την συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού, Αταλ Μπεχάρι Βαζπαγί, που επισκέπτεται το Πακιστάν, και του Πακιστανού προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ. Οι δύο πλευρές πρέπει τώρα να αποφασίσουν πού θα πραγματοποιηθούν οι νέες συνομιλίες. Πάντως, ο ηγέτης της κύριας εξτρεμιστικής οργάνωσης του Κασμίρ, της Σιγιέντ Σαλαχουντίν, που μάχεται κατά των ινδικών δυνάμεων, δήλωσε ότι η ομάδα του δεν θα αφοπλιστεί μέχρις ότου η Ινδία απελευθερώσει τα μέλη της οργάνωσης που κρατούνται και αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους. Η Ινδία θα πρέπει επίσης να ανακυρήξει το Κασμίρ ως διαφιλονικούμενη περιοχή και να συμφωνήσει να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες των κατοίκων του Κασμίρ.

    [21] Ιστορική επίσκεψη Ασσάντ στη Τουρκία.

    07 Jan 2004, 01:16 UTC

    Α. Σεζέρ, Μπ. Ασσάντ

    Kατά την πρώτη μέρα της ιστορικής του επίσκεψης στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασσάρ αλ Ασσαντ, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ. Στόχος της επίσκεψης είναι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Ασσαντ, που είναι ο πρώτος Σύρος ηγέτης που επισκέπτεται την Τουρκία, δήλωσε οτι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών διανύουν την καλύτερη τους περίοδο. Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Ασσαντ, ο κ. Σεζέρ, δήλωσε ότι η Δαμασκός και η Αγκυρα προχώρησαν απο μία εποχή δυσπιστίας, σε εποχή εμπιστοσύνης. Ένταση επικρατούσε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας διαφορών για τα σύνορα, την ύδρευση και το γεγονός οτι η Συρία παρείχε άσυλο σε Κούρδους αυτονομιστές. Η Δαμασκός απέλασε τους Κούρδους αντάρτες το 1998.

    [22] Θα αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ιράν-Αιγύπτου, δηλώνει Ιρανός αξιωματούχος.

    07 Jan 2004, 01:47 UTC

    X. Μουμπάρακ, Μ. Χαταμί

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Αλί Αμπταχί, δήλωσε ότι η χώρα του και η Αίγυπτος συμφώνησαν στη αποκατάσταση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων μετά από σχεδόν 25 χρόνια. Ο κύριος Αμπαταχί δήλωσε ότι η απόφαση επανασύνδεσης των δύο χωρών είναι «σίγουρη», όπως είπε χαρακτηριστικά, και θα ανακοινωθεί επισήμως μέσα στις ερχόμενες μέρες. Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμεντ Μαχέρ, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το θέμα, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο ο πρόεδρος της Αιγύπτου σχεδιάζει να επισκεφτεί το Ιράν για περιφερειακή σύνοδο, τον ερχόμενο μήνα. Το Ιράν διέκοψε τις διπλωματικές του επαφές με την Αίγυπτο μετά τη Μουσουλμανική επανάσταση το 1979.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 13:45:14 UTC