Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέσσερεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ
  • [02] Μελετάται η αντίδραση των ισραηλινών, μετά την πρόσφατη επιθεση αυτοκτονίας
  • [03] Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικός πυρήνας στην Τουρκία
  • [04] Σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στο Μπενίν
  • [05] Εκλυση τοξικών αερίων σε εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Κίνα
  • [06] Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Προέδρου Μπους
  • [07] Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προέδρου Στεφανόπουλου
  • [08] Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις Ελλήνων της Αμερικής
  • [09] 6 πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ ακύρωσε η Air-France, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.
  • [10] Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατά ανταρτικών στοιχείων στη Βαγδάτη.
  • [11] Προβλήματα αντιμετωπίζει ο τομέας της κτηνοτροφίας στις ΗΠΑ, μετά την ανακάλυψη του πρώτου ύποπτου κρούσματος σπογγώδους
  • [12] Ακυρώθηκαν Ισραηλο-Παλαιστινιακές συνομιλίες λόγω των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.
  • [13] Οι ΗΠΑ συγχαίρουν Ελλάδα-Τουρκία για την συμφωνία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου.
  • [14] Επιπρόσθετη επισιτιστική βοήθεια στέλνουν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

  • [01] Τέσσερεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

    26 Dec 2003, 17:17 UTC

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ είπαν οτι τέσσερεις στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24άωρο σε περιοχή βόρεια της Βαγδάτης. Ολα τα περιστατικά σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μπακούμπα, που απέχει 60 χιλιόμετρα απο την ιρακινή πρωτεύουσα. Η Μπακούμπα θεωρείται προπύργιο των ανταρτών που δρούν κατά των συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού στρατού, ένας άνδρας του σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε απο βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα, καθώς περνούσε απο εκεί η αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαιναν. Ενας ακόμα στρατιώτης σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να αποσυνδέσει παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό. Εξ άλλου το βράδυ της Πέμπτης, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια επίθεσης με όλμους εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Μπακούμπα.

    [02] Μελετάται η αντίδραση των ισραηλινών, μετά την πρόσφατη επιθεση αυτοκτονίας

    26 Dec 2003, 17:22 UTC

    Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού συναντώνται για να αποφασίσουν σχετικά με την απάντηση που σχεδιάζουν, μετά απο την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο ΤελΑβίβ. Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ συναντήθηκε με τους ανώτερους στρατιωτικούς του διοικητές και στελέχη της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σίν Μπέτ. Ο στρατός έχει ήδη επιβάλει αποκλεισμό σολόκληρη την δυτική όχθη και τη λωρίδα της Γάζας μετά την βομβιστική επίθεση της Πέμπτης σε πολυσύχναστη στάση λεωφορείου, απο την οποία σκοτώθηκαν τρεις ισραηλινοί στρατιώτες και ένα νεαρό κορίτσι. Περίπου μία ώρα πριν την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, ισραηλινά ελικόπτερα είχαν σκοτώσει με πυραύλους ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ, δύο ακόμα εξτρεμιστές και δύο αμάχους Παλαιστίνιους. Το στέλεχος της Τζιχάντ επέβαινε σε αυτοκίνητο που ταξίδευε προς τη λωρίδα της Γάζας.

    [03] Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικός πυρήνας στην Τουρκία

    26 Dec 2003, 17:24 UTC

    Στην Τουρκία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία εξάρθρωσε τον τρομοκρατικό πυρήνα πού φέρει την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και επιβεβαίωσαν την διασύνδεσή του με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάϊντα. Ο Νομάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι η αστυνομία έχει ανακρίνει συνολικά 159 άτομα στα 35 των οποίων και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με τις επιθέσεις του περασμένου μήνα. Κατά τον ίδιο τις επιθέσεις εκτέλεσαν στοιχεία τα οποία επιχειρούσαν να οργανώσουν παρακλάδι της Αλ Κάϊντα στην Τουρκία. Ο κύριος Γκιουλέρ πρόσθεσε ότι η αστυνομία επίσης κατάσχεσε όπλα, βόμβες και πάνω από 500 κιλά ισχυρών εκρηκτικών. Οι αρχές επρόκειτο σήμερα να απαγγείλουν κατηγορίες και σε δέκα ακόμη υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως αρχηγού της ομάδας. Από τις τέσσαρες συνολικά βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν τον περασμένο μήνα στην Τουρκία σκοτώθηκαν 62 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.

    [04] Σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στο Μπενίν

    26 Dec 2003, 17:28 UTC

    Σωστικά συνεργεία στο κράτος Μπενίν της δυτικής Αφρικής, αναζητούν επιζήσαντες και μεταφέρουν τις σορούς των θυμάτων απο τον τόπο της συντριβής του λιβανικού επιβατηγού αεροσκάφους, το οποίο συνετριβη χθές, Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα να βρούν τον θάνατο 111 άτομα. Τα σωστικά συνεργεία εργάστηκαν όλη την νύχτα και συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειές τους, χτενίζοντας τις ακτές του Μπενιν όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Το Μπόινγκ 727 με προορισμό τον Λίβανο, απογειωνόταν απο το αεροδρόμιο της πόλης Κοτούνου, οταν προσέκρουσε σε κτίριο, τυλίχτηκε στις φλόγες και κατέπεσε στον Ατλαντικό ωκεανό. Οι περισσότεροι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους ήταν λιβανέζοι, που πήγαιναν στην πατρίδα τους για τις γιορτές.

    [05] Εκλυση τοξικών αερίων σε εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Κίνα

    26 Dec 2003, 17:31 UTC

    Στην Κίνα, τοξικά αέρια που εκλύονται απο εγκατάσταση φυσικού αερίου στην οποία σημειώθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200 άτομα αυτή την εβδομάδα, μετέτρεψαν μία περιοχή 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε νεκρή ζώνη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μία μεγάλη περιοχή στα νοτιοδυτικά της χώρας είναι διάσπαρτη με τα πτώματα χωρικών και ζώων. Σωστικά συνεργεία και ειδικοί επρόκειτο να κλείσουν την γεώτρηση σήμερα για να σταματήσουν την έκλυση των δηλητηριωδών αερίων, αλλά τα σχέδιά τους ανεβλήθηκαν για 24 ώρες. Οι αρχές λένε οτι ο αριθμός των θυμάτων απο την έκρηξη της Τρίτης στην εγκατάσταση φυσικού αερίου του Τσουάντονγκμπέι ανέρχεται τώρα σε 191 ατομα. Εκατοντάδες άλλα άτομα τραυματίστηκαν και πάνω απο 40,000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    [06] Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Προέδρου Μπους

    24 Dec 2003, 19:49 UTC

    Τζωρτζ Μπους

    Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

    Υμνούμε τον Ύψιστο Θεό, επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία.

    Καθώς οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης ας θυμηθούμε όλες τις ευλογίες που γεμίζουν τη ζωή μας, αρχίζοντας βέβαια από το Θείο δώρο που μας δόθηκε εκείνη την άγια νύχτα στη Βηθλεέμ. Για τους Χριστιανούς απανταχού της γης, η γέννηση του Ιησού είναι ένα κεντρικό θρησκευτικό ορόσημο, ένα παράδειγμα της απέραντης αγάπης του Θεού για την ανθρωπότητα, ένα μονοπάτι προς την ελπίδα και το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Τα Χριστούγεννα συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν μεγάλο νόημα για όλες τις ηλικίες, μικρούς και μεγάλους.

    O Πρόεδρος Μπους και η Πρώτη Κυρία

    Στις γιορταστικές αυτές μέρες, που ανταλλάσσουμε δώρα και απολαμβάνουμε ευχάριστες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, ευχαριστούμε τον Δημιουργό για την απέραντη αγάπη του και προσφέρουμε χέρι βοήθειας σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Επίσης, προσευχόμαστε για τους θαρραλέους άνδρες και τις γενναίες γυναίκες των ενόπλων δυνάμεών μας, πολλοί από τους οποίους περνούν τα Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια τους. Με το σθένος τους και την αφοσίωσή τους στο καθήκον συμβάλουν στο να είμαστε εμείς ασφαλείς και βοηθούν την υπόθεση της ελευθερίας και της ειρήνης στον κόσμο. Τους είμαστε ευγνώμονες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στη χώρα μας όπως είμαστε ευγνώμονες και στις οικογένειές τους για τη θυσία που κάνουν να περνούν αυτές τις μέρες δίχως τη συντροφιά των αγαπημένων τους προσώπων.

    Η Λώρα κι εγώ σας ευχόμαστε Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο τον Καινούργιο Χρόνο. Ευχόμαστε επίσης το πνεύμα ειρήνης και καλής θέλησης που πλανιέται τις γιορταστικές αυτές μέρες να γεμίσει όλες τις καρδιές και να ζεστάνει κάθε σπιτικό στο κόσμο.

    Τζωρτζ Μπους

    [07] Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προέδρου Στεφανόπουλου

    24 Dec 2003, 19:55 UTC

    K. Στεφανόπουλος

    O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος απηύθυνε με την ευκαιρία των Χριστουγέννων το ακόλουθο στους Απόδημους Έλληνες.

    «Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους έχω και πάλι τη χαρά να επικοινωνώ μαζί σας για να σας απευθύνω τις ολόθερμες προσωπικές μου ευχές καθώς και να σας μεταφέρω τα αισθήματα αγάπης ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Με την αφοσίωση σας στις εθνικές, ηθικές και θρησκευτικές αξίες της πατρίδας μας έχετε καταφέρει στο πέρασμα των χρόνων, να διατηρήσετε αλώβητη την εθνική σας ταυτότητα, τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις μας και κρατώντας ζωντανή την Ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, με την εργατικότητά και τον δυναμισμό σας, έχετε επιτύχει να προσαρμοστείτε δημιουργικά στις νέες πατρίδες. Αποτελείτε έτσι ισχυρούς κρίκους των δεσμών της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, προβάλλοντας την συγχρόνως στο εξωτερικό και ενισχύοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων.

    Το 2004 είναι για την χώρα μας ένα σημαντικό έτος. Σε λίγους μήνες θα οργανώσουμε στην Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοδοξώντας να προσδώσουμε στο μεγάλο αθλητικό αυτό γεγονός τον χαρακτήρα που η Ελλάδα, κοιτίδα του πολιτισμού και γενέτειρα των Αγώνων, μπορεί να δώσει. Συγχρόνως κατά το Νέο Έτος θα επισφραγισθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, για την οποίαν κατεβλήθησαν με επιτυχία οι εθνικές προσπάθειες. Με τις εξελίξεις αυτές ελπίζουμε ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας καθίσταται πιο ισχυρή. Η συνδρομή του απανταχού Ελληνισμού για την επίτευξη των στόχων αυτών υπήρξε όπως πάντα ουσιαστική.

    Σας εύχομαι από την καρδιά μου Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το Νέο Έτος, γεμάτο υγεία, χαρά και οικογενειακή επιτυχία.»

    [08] Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις Ελλήνων της Αμερικής

    24 Dec 2003, 21:35 UTC

    Τις ημέρες αυτές των Χριστουγέννων οι Έλληνες της Αμερικής τις περνούν κοντά στην Οικογένεια και την Εκκλησία, όπως διαπίστωσε η νεοφερμένη στη Ουάσιγκτον συνάδελφος Μαρία Σπυριδωνάκου, ύστερα από μια μακρά συζήτηση που είχε με την βοηθό αρχισυντάκτη του αγγλόφωνου περιοδικού «Μεσόγειος», Δέσποινα Φουρνιάδη.

    Μ. Σπυριδωνάκου: Τηρούν ευλαβικά τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Αδυνατούν να φανταστούν τον εαυτό τους μακριά από τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα όλοι μαζί δοκιμάζοντας τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα και ακούγοντας καλή ελληνική μουσική. Θα νόμιζε κανείς πως περιγράφουμε μια κλασική ελληνική οικογένεια της δεκαετίας του 60 στην Αθήνα. Κι όμως ο λόγος για τους Έλληνες που ζουν στην Ουάσιγκτον, στην καρδιά της Αμερικής. Ο λόγος για τους ανθρώπους εκείνους που χρόνια πριν έφυγαν από την Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, ρίζωσαν στην Αμερική. Δημιούργησαν απ την αρχή σπίτια, δουλειές οικογένειες. Έζησαν νέες συγκινήσεις, ένιωσαν πρωτόγνωρα συναισθήματα, αντιμετώπισαν καινοτόμες καταστάσεις. Δεν έπαψαν όμως ποτέ να ζουν και να φέρονται Eλληνικά. Και οι Eλληνες της Αμερικής τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουν όπως τα περιγράφει η κυρία Δέσποινα Φουρνιάδη, μια γυναίκα που ζει πάνω από τριάντα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και που δεν έχει παραλείψει ούτε μια φορά από τότε που ήρθε στη θετή της πατρίδα να ψάλλει τα κάλαντα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, μόλις 20 λεπτά μακριά από τον Λευκό Οίκο.

     

    Δ. Φουρνιάδη: Οι Έλληνες της Αμερικής νομίζω ότι κρατουν τα παλαιότερα έθιμα τα ελληνικά, γιατί δεν πηγαίνουν ούτε σε ρεβεγιόν, ούτε σε δεξιώσεις, ούτε σε τέτοιες εκδηλώσεις την ημέρα των Χριστουγέννων ή την παραμονή. Αυτά τα κρατουν για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τα Χριστούγεννα εκκλησιάζονται μπορώ να πώ οι περισσότεροι, άν όχι όλοι. Λοιπόν οι εκκλησίες είναι πάντα γεμάτες και ιδιαίτερα με νέα παιδιά και με μικρά παιδιά ακόμη. Θα μπορούσαμε να πούμε οτι η γιορτή των Χριστουγέννων για τους Ελληνες της Αμερικής είναι καθαρά οικογενειακή γιορτή. Δηλαδή, πηγαίνουμε στην εκκλησία το βράδυ της παραμονής και σε πολλές εκκλησίες, όπως στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας εδώ στην Ουάσινγκτον, η χριστουγεννιάτικη λειτουργία γίνεται νωρίς και όχι τα μεσάνυχτα για να μπορέσουν να πάνε και μικρά παιδιά. Μετά την λειτουργία όλοι μαζί μαζευόμαστε στην κοινοτική αίθουσα της εκκλησίας και όλοι μαζί ψάλλουμε χριστουγεννιάτικους ύμνους , στα ελληνικά βέβαια, και λέμε και τα κάλαντα. Και είναι μιά πάρα πολύ όμορφη βραδυά. Μικροί, μεγάλοι, παιδιά ακόμα και του νηπιαγωγείου μαζί με τους γονείς, γιαγιάδες, παπούδες, όλοι μαζεύονται στην κοινοτική αίθουσα και με τον πρωτοψάλτη και τον ιερέα, ψάλλουμε όλοι μαζί.

    Μ. Σπυριδωνάκου: Οι Eλληνες της Αμερικής κρατούν περισσότερο τις παραδόσεις. Νιώθουν έτσι περισσότερο κοντά τους τη μακρινή Ελλάδα.

    Δ. Φουρνιάδη: Οι Ελληνες της Αμερικής κρατούν τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για αυτές τις γιορτές. Όχι μόνο δεν θα πάνε σε δεξιώσεις, σε ρεβεγιόν κλπ., αλλά δεν θα πάνε ούτε ταξίδια. Αν θα κάνουν κάποιο ταξίδι, θα είναι για να βρούνε μέλη της οικογένειας τους που ζουν σε άλλη πολιτεία για να γιορτάσουν την μέρα αυτή των Χριστουγέννων μαζί, οικογενεικά. Παράδειγμα, εγώ που έχω παιδιά και εγγονάκια εδώ. Μετά την λειτουργία της εκκλησίας θα έρθουν όλοι σε μένα. Θα φάμε όλοι μαζί και μετά θα ανοίξουμε τα δώρα που ανοίγουμε στο δικό μου το σπίτι. Και γιορτάζουμε παιδιά, εγγόνια, αδέλφια, ξαδέρφια, συμπέθεροι, κλπ, όλοι μαζί. Οταν φεύγει κανείς απο τον τόπο του, όπως ο Έλληνας της Αμερικής απο την Ελλάδα, κοιτάζει να κρατήσει ότι πιο όμορφο είχε πρίν έρθει εδώ και να αποδεχθεί οτι πιό όμορφο βρήκε εδώ και να κάνει ένα κράμα. Και θα μπορούσα να πώ καθαρά οτι οι Ελληνες της Αμερικής έχουν ότι καλύτερο μπορεί να έχει κανείς απο τους δύο κόσμους. Ετσι προσπάθησαν να αποβάλουν οτι αρνητικόγιατί όλοι στις βαλίτσες μας έχουμε και αρνητικάνα αποβάλει ότι αρνητικό μπορεί να αποβάλει κανείς απο αυτά που κουβαλάει και να αποδεχθεί μόνο τα καλά. Οπότε τα παιδιά των Ελλήνων που ήρθαν απο την Ελλάδα, και τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν εδώ στην Αμερική, νομίζω έχουν οτι καλύτερο μπορεί να τους χαρίσει ο γονιός, η Ελλάδα και η Αμερική.

    Μ. Σπυριδωνάκου: Η Eλληνική μουσική, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και τα τσουρέκια αποτελούν απαραίτητα συστατικά για ένα πετυχημένο ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλέντι.

    Δ. Φουρνιάδη: Η Ελληνική μουσική δεν λείπει απο πουθενά. Να σας πώ για παράδειγμα όταν φτιάχναμε πρόσφατα ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, μια τηλεοπτική σειρά για την ομογένεια, μαζευόμαστε για τις συνεδριάσεις και καθόμασταν μετά για φαγητό όλοι μαζί. Ήταν και η μητέρα μου εδώ, από την Ελλάδα. Λοιπόν, μετά το φαγητό, έτσι καθώς ήμασταν γύρω-γύρω από το τραπέζι, βάζαμε Ελληνική μουσική και τραγουδούσαμε όλοι μαζί. Η μητέρα μου είχε ξαφνιαστεί. Αυτό το πράγμα παιδιά μου, μας έλεγε, εγώ δεν το βλέπω στην ηλικία αυτή ούτε στην Ελλάδα. Εκεί υπάρχει πάντα κάτι το ξένο που παρεμβάλλεται.

    Μ. Σπυριδωνάκου: Τα παιδιά των ομογενών όχι μόνο γνωρίζουν τις παραδόσεις αλλά και τις διατηρούν κατά γράμμα. Μεγάλωσαν άλλωστε με τις αφηγήσεις των γονιών τους για μια Ελλάδα λουσμένη στο φως και στο γαλάζιο.

    Δ. Φουρνιάδου: Ξέρουνε και τα έθιμα και τα ήθη και τα εκκλησιαστικά και τα παραδοσιακά. Πηγαίνουνε σε Ελληνικό σχολείο, μαθαίνουνε Ελληνικούς χορούς, χορεύουνε στη σκηνή, δίνουν παραστάσεις για Αμερικανούς, τους δείχνουν τους Ελληνικούς χορούς φορώντας Ελληνικές ενδυμασίες, τα πάντα. Και είναι ξετρελαμένα με τις ρίζες τους. Βέβαια αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος στους γονείς τους. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι Έλληνες γονείς σε όλη την Αμερική.

    Μ. Σπυριδωνάκου: Τι περισσότερο θα μπορούσαν να ευχηθούν οι έλληνες στους έλληνες αλλά και σ όλο το κόσμο για τη νέα χρονιά που περιμένουμε; απ αυτό που εύχεται η Δέσποινα Φουρνιάδη.

    Δ. Φουρνιάδη: Χρόνια Πολλά, πρώτα-πρώτα με υγεία, με χαρές, επιτυχίες σε όλους, ειρήνη στον κόσμο και μια ευτυχισμένη χρονιά.

    Ευχές λοιπόν για έναν πολύχρωμο κόσμο, όπως είναι ο κόσμος της ελπίδας. Ευχές για ένα 2004 που να υποσχεθεί αλλά και να πραγματοποιήσει όσα του ζητηθούν.

    [09] 6 πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ ακύρωσε η Air-France, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

    25 Dec 2003, 01:09 UTC

    Η Γαλλική αεροπορική εταιρεία Air-France ακύρωσε 6 πτήσεις της από και προς τις ΗΠΑ λόγω αξιόπιστων πληροφοριών, όπως τις χαρακτήρισε η αμερικανική πλευρά, για την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων. Αξιωματούχοι του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ζήτησαν απ την Air-France να ακυρώσει τις πτήσεις λόγω των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στους καταλόγους επιβατών της εταιρείας. Εξάλλου Γαλλικές και Αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Αλ Κάιντα ενδέχεται να σχεδίαζαν αεροπειρατείες. 3 απ τις πτήσεις που ακυρώθηκαν ήταν πτήσεις απ το Παρίσι στο Λος Άντζελες χθες και οι άλλες τρείς θα πραγματοποιούνταν σήμερα.

    [10] Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατά ανταρτικών στοιχείων στη Βαγδάτη.

    25 Dec 2003, 01:13 UTC

    Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για δεύτερο βράδυ κρησφύγετα ανταρτών στη Βαγδάτη μετά από κύμα επιθέσεων την παραμονή των Χριστουγέννων, που κόστισαν τη ζωή σε 3 Αμερικανούς στρατιώτες και τουλάχιστον 5 Ιρακινούς. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι εκρήξεις απ τις αμερικανικές επιχειρήσεις ακούγονταν σε διάφορα σημεία της Ιρακινής πρωτεύουσας. Επίσης στη Βαγδάτη ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το ξενοδοχείο Sheraton χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματίες. Βόρεια της Βαγδάτης, 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Σαμάρα όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό. Τέλος στην Κουρδική πόλη Αρμπίλ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω απ το κεντρικό κτήριο του υπουργείου εσωτερικών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 αστυνομικού και δύο περαστικοί.

    [11] Προβλήματα αντιμετωπίζει ο τομέας της κτηνοτροφίας στις ΗΠΑ, μετά την ανακάλυψη του πρώτου ύποπτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

    25 Dec 2003, 01:21 UTC

    Τουλάχιστον 12 χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος μετά την ανακάλυψη του πρώτου στις ΗΠΑ ύποπτου κρούσματος της ασθένειας των τρελών αγελάδων σε αγρόκτημα της πολιτείας Γουάσιγκτον. Στον εν λόγω κατάλογο χωρών συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις σημαντικότεροι εισαγωγείς αμερικανικού βοδινού κρέατος, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Πάντως το ύποπτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας έχει συγκλονίσει τον κτηνοτροφικό τομέα στις ΗΠΑ. Οι περιορισμοί στις εισαγωγές αμερικανικού κρέατος που εφήρμοσαν πολλές χώρες έχει επηρεάσει πάνω από το 60% των αμερικανικών εξαγωγών μοσχαρίσιου κρέατος καθώς και τις τιμές των μετοχών αμερικανικών εταιρειών που χρησιμοποιούν προϊόντα μοσχαρίσιου κρέατος, όπως η Mcdonalds, η Wendys και η εταιρεία τροφίμων Tyson.

    [12] Ακυρώθηκαν Ισραηλο-Παλαιστινιακές συνομιλίες λόγω των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

    25 Dec 2003, 01:38 UTC

    Οι Παλαιστίνιοι ακύρωσαν συνομιλίες με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, που κόστισαν τη ζωή σε 9 Παλαιστίνιους. Ανώτεροι σύμβουλοι των ηγετών και των δύο πλευρών θα συναντιόντουσαν για να συζητήσουν σύνοδο κορυφής μεταξύ των πρωθυπουργών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων με στόχο την αναθέρμανση της αποτελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε απ τον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά αφού πρώτα κατέστρεψε τούνελ που, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, χρησιμοποιούνταν από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές για την παράνομη διακίνηση όπλων απ την Αίγυπτο.

    [13] Οι ΗΠΑ συγχαίρουν Ελλάδα-Τουρκία για την συμφωνία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου.

    25 Dec 2003, 01:48 UTC

    Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την Ελλάδα και την Τουρκία για την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ τους για την κατασκευή από κοινού αγωγού φυσικού αερίου απ το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ανακοινωθέν του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι ο αγωγός θα αποτελέσει σημαντικό οικονομικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών καθώς και σημαντικό αναπτυξιακό σκέλος στο τομέα της ενέργειας στις σχέσεις ανατολικής-δύσης. Ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί το 2006.

    [14] Επιπρόσθετη επισιτιστική βοήθεια στέλνουν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

    25 Dec 2003, 01:49 UTC

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να προσφέρουν στη Βόρεια Κορέα επιπρόσθετη επισιτιστική βοήθεια 60 χιλιάδων τόνων. Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η αποστολή της βοήθειας αποφασίστηκε μετά από έντονες εκκλήσεις του Επισιτιστικού Προγράμματος των ΗΕ. Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσεις ότι θα αναγκαζόταν να περικόψει την βοήθεια προς τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες αν οι δωρήτριες χώρες δεν προσφέρουν περισσότερη βοήθεια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 13:54:59 UTC