Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένοχος ο Τζον Αλεν Μουχαμάντ
  • [02] Μπούς: Προπαγάνδα το νέο ηχογραφημένο μήνυμα
  • [03] Επεισοδιακή η 30η επέτειος του Πολυτεχνείου
  • [04] Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη και προειδοποιεί για επιθέσεις στην Ιαπωνία.
  • [05] Ο Αχμέντ Κουρέια ελπίζει σε νέα συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.
  • [06] Επίθεση εναντίον υπαλλήλου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.
  • [07] Ακυρώνονται για τρίτη φορά οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία.
  • [08] Έτοιμη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, δηλώνει η Βόρεια Κορέα.
  • [09] Μπρέμερ: Αμερικανοί αξιωματούχοι θα βοηθήσουν στην κατάρτιση προσωρινού συντάγματος στο Ιράκ.
  • [10] Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διοχέτευσε τεχνολογία χημικών και βιολογικών όπλων σε τρομοκράτες, δηλώνουν
  • [11] Στην Βρετανία την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπούς
  • [12] Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καταπιέζουν τον λαό του Ιράν.
  • [13] Και Ισραηλινοί κάνουν έκκληση προς τη χώρα τους για απόσυρση από τα κατεχόμενα εδάφη

  • [01] Ένοχος ο Τζον Αλεν Μουχαμάντ

    17 Nov 2003, 22:00 UTC

    Τζον Αλεν Μουχαμάντ

    Ο Τζον Αλεν Μουχαμάντ, ο ένας από τους δύο ακροβολιστές είχαν τρομοκρατήσει την περιοχή της Ουάσινγκτον με μια σειρά δολοφονιών τον περασμένο Οκτώβριο, κρίθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας και τρομοκρατίας. Οι ένορκοι στη δίκη του που διεξάγεται στην ανατολική πολιτεία της Βιρτζίνια εξέδωσαν την ετυμηγορία τους μετά από λιγότερο από επτά ώρες διαβουλεύσεων.

    Ο Μουχαμάντ κρίθηκε ένοχος της δολοφονίας του Ντην Μάγερς, έξω από πρατήριο βενζίνης στο Μανάσας της Βιρτζίνια στις 9 Οκτωβρίου πέρσι. Ο ηλικίας σαρανταδύο χρονών υπόδικος πιθανόν θα αντιμετωπίσει την έσχατη των ποινών, όταν η δίκη του μπει στο στάδιο προσδιορισμού της ποινής του. Τον περασμένο Οκτώβριο δέκα άτομα σκοτώθηκαν και τρία άλλα τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανόμενου και ενός αγοριού, στην περιοχή της Ουάσινγκτον, σε μια σειρά επιθέσεων, που όπως φαίνεται γίνονταν στην τύχη. Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν καθώς έκαναν ορισμένες από τις καθημερινές δουλειές τους, όπως για παράδειγμα όταν έβαζαν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους.

    Ο Μουχαμάντ και ο καταγγελλόμενος νεαρός συνεργός του Λή Μπόϋντ Μάλβο συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τις δολοφονίες. Πιστεύεται πως οι δύο άνδρες έχουν επίσης σκοτώσει ανθρώπους και σε άλλες πολιτείες.

    [02] Μπούς: Προπαγάνδα το νέο ηχογραφημένο μήνυμα

    17 Nov 2003, 00:58 UTC

     

    O πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε προπαγάνδα ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και το οποίο προειδοποιεί ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ. Μετά την μετάδοση του μηνύματος απ το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια και ενόψει τις επίσημης επίσκεψης του στη Βρετανία που αρχίζει αύριο, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε σε δημοσιογράφους εδώ στην Ουάσιγκτον ότι τέτοιου είδους απειλές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις ΗΠΑ και να τις αναγκάσουν να εγκαταλείψουν το Ιράκ. Και τόνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ και μετά την μεταβίβαση της εξουσίας σε προσωρινή Ιρακινή κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο τον Ιούνιο. Εξάλλου, νέες εκρήξεις σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ στη Βαγδάτη. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το γεγονός, αλλά δεν διευκρίνισαν τι τις προκάλεσε.

    [03] Επεισοδιακή η 30η επέτειος του Πολυτεχνείου

    17 Nov 2003, 22:29 UTC

    Η Ελληνική Αστυνομία έριξε δακρυγόνα την Δευτέρα για να διαλύσει διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότωφ, κατά την ολοκλήρωση του συλλαλητηριου για την 30η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν κατά τις ταραχές της Δευτέρας, ενώ 10,000 άτομα έλαβαν μέρος στην ειρηνική πορεία για την επέτειο.

    Οι διαδηλωτές ακολούθησαν την γνωστή πορεία απο το Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αμερικανική πρεσβεία. Πολλοί Ελληνες πιστεύουν οτι οι ΗΠΑ υποστήριζαν την στρατιωτική χούντα κατά την περίοδο 1967 έως 1974.

    Οι αρχές είχαν φοβηθεί οτι βίαια επεισόδια μπορούσαν να σημειωθούν κατά την χθεσινή επέτειο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης δίκης των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, 17 Νοέμβρη.

    [04] Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη και προειδοποιεί για επιθέσεις στην Ιαπωνία.

    17 Nov 2003, 01:07 UTC

    Η Αραβική εφημερίδα του Λονδίνου, Αλ Κούντς Αλ Άραμπι, γράφει ότι σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς την εφημερίδα, η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις δύο Εβραϊκές συναγωγές της Κωνσταντινούπολης. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι η οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπού Χάφζ Αλ Μασρί, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, πραγματοποίησε τις επιθέσεις, όταν έμαθε ότι μέσα στις συναγωγές θα βρίσκονταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας μετέδωσε ότι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως οι επιθέσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από διεθνές δίκτυο τρομοκρατών, αλλά πρόσθεσε ότι αφέθηκαν ελεύθερα, λόγω έλλειψης επαρκών ενοχοποιητικών στοιχείων, τα 4 άτομα που συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις.

    Εξάλλου, η Σαουδαραβική εβδομαδιαία εφημερίδα , Αλ Ματζαλά, που δημοσιεύεται στο Λονδίνο, δηλώνει ότι δέχτηκε ηλεκτρονικό μήνυμα απ την Αλ Κάιντα στο οποίο το τρομοκρατικό δίκτυο ζητά απ' την Ιαπωνία να μην στείλει στρατεύματα της στο Ιράκ και προειδοποιεί για επίθεση στο Τόκυο. Στο ίδιο μήνυμα η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της 12ης Νοεμβρίου εναντίον της Ιταλικής βάσης στο Ιράκ.

    [05] Ο Αχμέντ Κουρέια ελπίζει σε νέα συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.

    17 Nov 2003, 01:25 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέϊα, δήλωσε ότι ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ στα πλαίσια του οδικού χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Κουρέΐα δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ μετά από συνομιλίες που θα έχει με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Ομάρ Σουεϊμάν, ο οποίος και στο παρελθόν είχε παίξει ρόλο διαμεσολαβητή σε συμφωνίες εκεχειρίας. Πάντως ο ηγέτης της Χαμάς, Σεΐχ Αχμέντ Γιασσίν, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και να συζητήσει μαζί του το θέμα της εκεχειρίας. Αλλά τόνισε ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για νέα εκεχειρία.

    [06] Επίθεση εναντίον υπαλλήλου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

    17 Nov 2003, 01:41 UTC

    Στο Αφγανιστάν η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα που κατηγορούνται για την επίθεση και τον θάνατο Γαλλίδας υπαλλήλου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε αγορά της πόλης Γκαζνί, 125 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου όπου επέβαινε η 29χρονη, Μπεττίνα Γκισλάρ, που εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Οι αρχές θεωρούν μαχητές των Ταλεμπάν υπεύθυνους για την επίθεση, ενώ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια. Τα ΗΕ διέκοψαν τις δραστηριότητες τους στο Γκαζνί και ζήτησαν απ τους υπαλλήλους τους στο Αφγανιστάν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    [07] Ακυρώνονται για τρίτη φορά οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία.

    17 Nov 2003, 01:46 UTC

    Τόμισλαβ Νίκολιτς

    Διεθνείς παρατηρητές δηλώνουν ότι για τρίτη φορά το τελευταίο χρόνο, η Σερβία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει επιτυχείς προεδρικές εκλογές λόγω χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων. Μόνο το 38% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν χθες στις κάλπες, ποσοστό πολύ μικρότερο απ το 50% που χρειάζεται για την διενέργεια έγκυρων εκλογών. Ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν τον εθνικιστή υποψήφιο, Τόμιλσαβ Νίκολιτς, να διατηρεί ξεκάθαρη πλειοψηφία, έναντι του φιλελεύθερου υποψηφίου Ντράγκολιουμπ Μικούνοβιτς, που αναμενόταν ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι η Σερβία αντιμετωπίζει τώρα σοβαρή κρίση ηγεσίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 28 Δεκεμβρίου.

    [08] Έτοιμη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, δηλώνει η Βόρεια Κορέα.

    17 Nov 2003, 02:14 UTC

    Άφοιξη Ράμσφελντ στη Νότια Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την «επιθετική τους πολιτική», όπως την χαρακτηρίζει η Πιονγιάνγκ, και σταματήσουν τις απειλές, εναντίον της Βόρειας Κορέας. Παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει η Πιονγιάνγκ και στο παρελθόν και πραγματοποιούνται καθώς ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στη Σεούλ για συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον υπουργό άμυνας της Νότιας Κορέας. Οι συνομιλίες θα περιστραφούν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, καθώς και την αποστολή Νοτιοκορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [09] Μπρέμερ: Αμερικανοί αξιωματούχοι θα βοηθήσουν στην κατάρτιση προσωρινού συντάγματος στο Ιράκ.

    17 Nov 2003, 02:47 UTC

    Πώλ Μπρέμερ

    Ο αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θα βοηθήσουν το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο να καταρτίσει προσωρινό σύνταγμα, το οποίο θα περιλαμβάνει Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Πολίτη, θα αναγνωρίζει την ισότητα όλων των πολιτών και θα ιδρύει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Ο κ. Μπρέμερ τόνισε ότι το προσωρινό αυτό σύνταγμα θα ισχύσει για δύο περίπου χρόνια, έως ότου καταρτιστεί μόνιμο σύνταγμα του Ιράκ. Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται πως Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι θα καταλήξουν σε ξεχωριστή συμφωνία που θα επιτρέπει στις συμμαχικές δυνάμεις να παραμείνουν στη χώρα και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας προσωρινής Ιρακινής κυβέρνησης.

    [10] Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διοχέτευσε τεχνολογία χημικών και βιολογικών όπλων σε τρομοκράτες, δηλώνουν αμερικανοί εμπειρογνώμονες.

    17 Nov 2003, 02:50 UTC

    Άνθονυ Κόρντσμαν

    Ο αμερικανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Άνθονυ Κόρντσμαν, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπάθησε να δώσει σε τρομοκράτες τεχνολογία για την κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων. Όπως γράφει και η εφημερίδα Γουάσιγκτον Πόστ, σε νέα του έκθεση, μετά από διαβουλεύσεις με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους στο Ιράκ και μέλη της CIA που διεξάγουν έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής, ο κ. Κόρντσμαν αναφέρει ότι οι παραστρατιωτικές μονάδες Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν οι μόνες που πήραν τεχνολογία για τέτοια όπλα απ την Ιρακινή κυβέρνηση. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, έως ότου αυτές αναχωρήσουν απ τη χώρα.

    [11] Στην Βρετανία την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπούς

    14 Nov 2003, 17:36 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς λέει οτι δεν τον ενοχλεί το ότι σχεδιάζονται μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία, την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Μπούς είπε σε βρετανούς δημοσιογράφους οτι καταλαβαίνει τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει ο πόλεμος και οτι η χρήση στρατιωτικής δράσης πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή ενός προέδρου. Αλλά, πρόσθεσε, ο πόλεμος στο Ιράκ αποφασίστηκε μόνο μετά απο χρόνια αναποτελεσματικών διπλωματικών προσπαθειών. Ο κ. Μπους είπε οτι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να δημιουργήσουν ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες και θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Ο αμερικανός πρόεδρος υποβάθμισε την πιθανότητα να υπάρξει στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν ή την Βόρεια Κορέα, εξ αιτίας των πυρηνικών τους προγραμμάτων.

    [12] Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καταπιέζουν τον λαό του Ιράν.

    14 Nov 2003, 17:46 UTC

    Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ οτι καταπιέζουν τον ιρακινό λαό με τον ίδιο τρόπο που τον καταπίεζε και ο πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν. Ο κ. Χαμενέι είπε σε χιλιάδες πιστούς κατά τις προσευχές της Παρασκευής στην Τεχεράνη, οτι οι ΗΠΑ απλώς αντικατέστησαν τον ιρακινό δικτάτορα με άλλον, αλλοδαπής προέλευσης. Ο Αγιατολλάχ είπε οτι οι επίμονες επιθέσεις κατά των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν δείχνουν το βαθμό του μίσους που τρέφουν οι μουσουλμάνοι για τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν πεί οτι στόχος τους είναι ένα ελεύθερο και ειρηνικό Ιράκ και οτι οι δυνάμεις του συνασπισμού θα παραδώσουν τον έλεγχο της χώρας στους ιρακινούς το νωρίτερο δυνατό. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποδόσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε τρομοκράτες και πιστούς οπαδούς του τέως καθεστώτος. Στα σημερινά του σχόλια, ο Αγιατολλάχ Χαμενέι επέκρινε επίσης την επίκληση απο τον πρόεδρο Μπούς την περασμένη εβδομάδα για περισσότερη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στο Ιράν. Ο ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ δεν σέβονται τα δικαιώματα άλλων κρατών και θεωρούν τον εαυτό τους κηδεμόνα της δημοκρατίας.

    [13] Και Ισραηλινοί κάνουν έκκληση προς τη χώρα τους για απόσυρση από τα κατεχόμενα εδάφη

    14 Nov 2003, 17:39 UTC

    Τέσσερεις πρώην διευθυντές των ισραηλινών δυνάμεων ασφάλειας έκαναν έκκληση προς τη χώρα τους να αποσυρθεί απο τα κατεχόμενα εδάφη και προειδοποίησαν για πιθανή καταστροφή άν δεν επιτευχθεί γρήγορα ειρήνη με τους Παλαιστινίους. Οι πρώην διευθυντές της υπηρεσίας ασφαλείας Σίν Μπέτ λένε οτι πολλές ισραηλινές κυβερνήσεις ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι επικρίσεις ακολουθούν δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων, που είπαν οτι ο πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν μελετά το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός με τους Παλαιστίνιους. Ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς είπε σήμερα οτι η ομάδα του είναι διατεθειμένη να έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό σχετικά με μία κατάπαυση του πυρός.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 November 2003 - 2:18:13 UTC