Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.
  • [02] Με το μετάλλιο της Ελευθερίας τίμησε ο πρόεδρος Μπούς τον Λόρδο Ρόμπερτσον.
  • [03] Συμβούλιο της Ευρώπης: Σταθμός η υπογραφή απ' την Τουρκία του πρωτοκόλλου κατάργησης της θανατικής ποινής.
  • [04] Ενεκρίθη νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας
  • [05] Νέα επίθεση κατά της "Πράσινης Ζώνης" στη Βαγδάτη
  • [06] Πρίγκιπας Ναγιέφ: Δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις για την τελευταία βομβιστική επίθεση.

  • [01] Εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.

    13 Nov 2003, 02:53 UTC

    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον νέο προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών, για το τρέχον οικονομικό έτος, ύψους 401ος δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση του μισθού των στρατιωτικών κατά 4% και συγχρόνως διευρύνει τις αρμοδιότητες του Υπουργού Άμυνας στην πρόσληψη, απόλυση και μετάθεση του μη στρατιωτικού προσωπικού του Πενταγώνου. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου αμυντικών δαπανών πέρασε με 95 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, 5 μέρες μετά την έγκριση παρόμοιου νομοσχεδίου από την Βουλή των Αντιπρόσωπων. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν που ενεκρίθησαν την περασμένη εβδομάδα.

    [02] Με το μετάλλιο της Ελευθερίας τίμησε ο πρόεδρος Μπούς τον Λόρδο Ρόμπερτσον.

    13 Nov 2003, 03:05 UTC

    O πρόεδρος Μπους τίμησε χθες τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, το ανώτερο μετάλλιο για μη στρατιωτικό, που απονέμεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι η απονομή του συγκεκριμένου μεταλλίου αποτελεί την πρέπουσα επιβράβευση της πολύχρονης και διακεκριμένης καριέρας του κ. Ρόμπερτσον και των υπηρεσιών που πρόσφερε στο ΝΑΤΟ και σ ολόκληρο τον κόσμο, και τόνισε οτι ο κ. Ρομπερτσον ηγήθηκε της συμμαχίας κατά την διάρκεια των πιό δύσκολων χρόνων της. Τον επόμενο μήνα λήγει η τετραετής θητεία του λόρδου Ρόμπερτσον στο πηδάλιο του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του, ο γ.γ. της συμμαχίας επαίνεσε τις ΗΠΑ, για την βοήθεια που προσφέρουν στο ΝΑΤΟ να υπεραμύνεται των ιδεών της ελευθερίας και της δημοκρατίας εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

    [03] Συμβούλιο της Ευρώπης: Σταθμός η υπογραφή απ' την Τουρκία του πρωτοκόλλου κατάργησης της θανατικής ποινής.

    13 Nov 2003, 03:19 UTC

    Το συμβούλιο της Ευρώπης χαιρέτησε την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει πρωτόκολλο κατάργησης της θανατικής ποινής. Το συμβούλιο ανακοίνωσε την Τετάρτη οτι η έγκριση του μέτρου αυτού απο την πλευρά της Τουρκίας, αποτελεί σταθμό για την Ευρώπη, που τώρα γίνεται η ήπειρος στην οποία δεν υφίσταται η θανατική ποινή. Ο πρόεδρος του συμβουλίου είπε οτι η κίνηση αυτή αποτελεί λογική ακολουθία σειράς νόμων που ενέκρινε η τουρκική κυβέρνηση για να ευθυγραμμιστεί με τα κριτήρια του συμβουλίου της Ευρώπης. Πέρσι η Τουρκία ενέκρινε πακέττο μεταρρυθμίσεων, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η παροχή περισσότερων διακαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα της χώρας, και ο περιορισμός της ισχύος του στρατού στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Το συμβούλιο της Ευρώπης έκανε επίσης έκκληση στη Ρωσία να καταργήσει και εκείνη επίσημα και όχι μόνο έμπρακτα, την θανατική ποινή.

    [04] Ενεκρίθη νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας

    12 Nov 2003, 16:47 UTC

    Ο γερουσιαστής Λούγκαρ

    Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Συρίας, στα πλαίσια ενέργειας που αποσκοπεί στο να ασκηθεί πίεση στη Δαμασκό να πάψει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και να επιδιώκει να πάρει στην κατοχή της όπλα μαζικής καταστροφής. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 89 ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά. Το πράσινο φώς σε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο είχε δώσει και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Το μέτρο προβλέπει να ενταθούν οι διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Συρίας, μέχρις ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει πως η Δαμασκός σταμάτησε να υποστηρίζει την τρομοκρατία, τερμάτισε τη στρατιωτική της κατοχή του Λιβάνου, έπαψε να επιδιώκει να αναπτύξει και να αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου και έλαβε μέτρα για την παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής όπλων και της διείσδυσης τρομοκρατών στο Ιράκ. Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ: «Υποστηρίζω το μέτρο αυτό, που στηρίχτηκε στο ότι η Συρία πρέπει να αντιμετωπισθεί με σκληρό τρόπο, μέχρις ότου αλλάξει συμπεριφορά.»

    Το νομοσχέδιο υποστηρίχτηκε επίσης και από το ανώτερο δημοκρατικό στέλεχος στην ίδια επιτροπή, το γερουσιαστή Τομ Ντάσλ, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου, της άποψης ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε άπραγοι, ελπίζοντας πως η Συρία θ αλλάξει συμπεριφορά. Είναι καιρός να δείξουμε στη Δαμασκό πως δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την τακτική της και πως η αδράνειά της συνεπάγεται κάποιο τίμημα.» Βάσει του μέτρου διακόπτονται οι εμπορικές δοσοληψίες με τη Συρία, που έχουν σχέση με υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οπλικά προγράμματα.

    Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο Μπους να επιβάλει τουλάχιστον δύο από έξη κυρώσεις , που συμπεριλαμβάνουν τη μείωση των διπλωματικών επαφών με τη Συρία, το πάγωμα των συριακών περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση σε αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύουν στη Συρία, τον περιορισμό στα ταξίδια σύρων διπλωματών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την απαγόρευση της εξαγωγής αμερικανικών προϊόντων στη Συρία με την εξαίρεση τροφίμων και ιατρικού υλικού.

    Οι νέες κυρώσεις θα έχουν πολιτικές μάλλον παρά οικονομικές συνέπειες για τη Συρία, δεδομένου πως οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές δεν είναι παρά της τάξης των 300 εκατομμυρίων δολλαρίων το χρόνο. Οι αλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη γερουσία πρέπει τώρα να εγκριθούν από τη Βουλή των αντιπροσώπων, προκειμένου να υποβληθεί το μέτρο προς υπογραφήν στον πρόεδρο Μπους. Η κυβέρνηση Μπους αντιτίθετο αρχικά στο νομοσχέδιο αυτό γιατί δεν ήθελε να περιορισθούν οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται σε σχέση με τη Συρία. Τελικά όμως απέσυρε τις αντιρρήσεις της, όταν κατηγόρησε τη Συρία ότι κωφεύει στα αιτήματά της να ενεργήσει περισσότερο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Η Ουάσινγκτων καταγγέλλει επίσης πως η Δαμασκός επιτρέπει σε τρομοκράτες να διεισδύσουν στο Ιράκ για να διενεργήσουν επιθέσεις εναντίον των υπό αμερικανική ηγεσία δυνάμεων κατοχής. Η Συρία υποστηρίζει ότι λαμβάνει μέτρα για να ασφαλίσει τα σύνορά της και ζητάει από την Ουάσινγκτων να κάνει το ίδιο από την ιρακινή πλευρά.

    Η Συρία είναι στον κατάλογο που έχει εκδώσει το Στέητ Ντηπάρτμεντ με τα ονόματα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και είναι η μόνη από τις χώρες αυτές που διατηρεί πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [05] Νέα επίθεση κατά της "Πράσινης Ζώνης" στη Βαγδάτη

    12 Nov 2003, 01:11 UTC

    Είσοδος στην Πράσινη Ζώνη

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του αρχηγείου των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, χωρίς όμως θύματα ή τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι άκουσαν σειρά εκρήξεων αργά χθες και είδαν καπνό να βγαίνει απ την λεγόμενη «πράσινη ζώνη». Στο μεταξύ, ο αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, είχε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο για την κατάσταση στο Ιράκ. Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συναντήθηκε και με τον υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και την σύμβουλο του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις.

    [06] Πρίγκιπας Ναγιέφ: Δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις για την τελευταία βομβιστική επίθεση.

    12 Nov 2003, 01:21 UTC

    Πρίγκιπας Ναγιέφ

    Ο υπουργός εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Ναγιέφ, διέψευσε πληροφορίες ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις για την βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στη Ριάντ. Ο πρίγκιπας Ναγιέφ δήλωσε ότι κανείς δεν έχει συλληφθεί ακόμη, καθώς οι αρχές διερευνούν την υπόθεση. Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει ότι Αραβικό περιοδικό, με έδρα το Λονδίνο, δέχτηκε ηλεκτρονικά μηνύματα από στέλεχος της Αλ Κάιντα το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Φάχντ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα εξαπολύσει σκληρό ανθρωποκυνηγητό σε βάρος Ισλαμιστών εξτρεμιστών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 15 November 2003 - 2:18:10 UTC