Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενοχλημένο το Ιράν απο τις δηλώσεις Μπούς
  • [02] Νέες αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν από του χρόνου στο Ιράκ.
  • [03] Ο διευθυντής του FBI στην Αθήνα. ...
  • [04] Βόρεια Κορέα: Διαθέτουμε πυρηνικό ...
  • [05] Συνάντηση Ελ Μπαραντέι με τον υπεύθυνο για θέματα ασφάλειας του Ιράν.
  • [06] 2 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινά πυρά στη Γάζα.
  • [07] Σοβαρές ανησυχίες της Κομμισιόν για προς ένταξη χώρες.
  • [08] Πούτιν: Αντιτίθεται στις επιθέσεις ...
  • [09] Πάουελ: Σημαντική η συμβολή του ...
  • [10] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ...

  • [01] Ενοχλημένο το Ιράν απο τις δηλώσεις Μπούς

    07 Nov 2003, 18:47 UTC

    Η ιρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπούς οτι αναμειγνύεται στις υποθέσεις χωρών της Μέσης Ανατολής, με τις επικλίσεις του για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στη χθεσινή ομιλία του , που μεταδόθηκε ζωντανή απο πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμμένα στο Ιράν και τη Συρία, λέγοντας οτι είναι χώρες που έχουν ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Σε σημερινή ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται οτι κανείς δέν ζήτησε απο τον πρόεδρο Μπούς να περιφρουρήσει τα δικαιώματα τους. Η ανακοίνωση κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ οτι καταπνίγουν δημοκρατικά κινήματα σολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπήρξε άμεση επίσημη αντίδραση στην ομιλια του κ. Μπούς εκ μέρους της Συριακής κυβέρνησης, ή άλλων ηγετών της περιοχής.

    [02] Νέες αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν από του χρόνου στο Ιράκ.

    07 Nov 2003, 00:14 UTC

    Οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν αρχίσει να καλούν 85 χιλιάδες στρατιώτες που θα σταλούν στο Ιράκ του χρόνου για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που ήδη βρίσκονται εκεί. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράσφελντ, είπε ότι ο συνολικός αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα μειωθεί κατά 25 χιλιάδες, καθώς θα εκπαιδεύονται οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας και πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2004 ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών θα φτάσει τις εκατόν πέντε χιλιάδες περίπου. Ο κύριος Ραμσφελντ τόνισε ότι η μείωση του αριθμού των στρατιωτών δεν σημαίνει και περιορισμό των δυνατοτήτων των αμερικανικών δυνάμεων. Και ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο ευέλικτες μονάδες πεζικού για την αντιμετώπιση των επιθέσεων ανταρτικών στοιχείων. Στο μεταξύ, η Πολωνία είχε τη πρώτη της απώλεια στο Ιράκ και ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    [03] Ο διευθυντής του FBI στην Αθήνα. ...

    07 Nov 2003, 03:00 UTC

    Ρόμπερτ Μιούλλερ

    Ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα δει από κοντά τα μέτρα ασφάλειας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του χρόνου το καλοκαίρι. Ο κ. Μιούλερ θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Ελληνικής αστυνομίας και του υπουργείου δημόσιας τάξης. Το FBI και το Πεντάγωνο σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ και την Αυστραλία συμμετέχουν στην διαδικασία προετοιμασίας της Ελληνικής πλευράς για την Ολυμπιάδα. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο διευθυντής του FBI θα ευχαριστήσει επίσης τις Ελληνικές αρχές για την σύλληψη των κύριων μελών της 17 Νοέμβρη.

    [04] Βόρεια Κορέα: Διαθέτουμε πυρηνικό ...

    07 Nov 2003, 00:17 UTC

    Αξιωματούχος της Βορείου Κορέας φέρεται να είπε ότι η χώρα του διαθέτει «πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα», όπως τον χαρακτήρισε, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Το πρακτορείο Ρωυτερς φέρει τον απεσταλμένο της Πιονγιάνγκ στη Βρετανία, Ρι Γιόνγκ Χο, να δηλώνει ότι η αποτρεπτική αυτή ικανότητα θα μπορούσε να αποθαρρύνει οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση. Όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για ατομική βόμβα, ο απεσταλμένος της Βορείου Κορέας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Η βόρεια Κορέα έχει και στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι διαθέτει ατομική βόμβα, αλλά είναι η πρώτη φορά που Βορειοκορεάτης αξιωματούχος αναφέρει ξεκάθαρα ότι η χώρα του έχει πυρηνικό όπλο έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

    [05] Συνάντηση Ελ Μπαραντέι με τον υπεύθυνο για θέματα ασφάλειας του Ιράν.

    07 Nov 2003, 01:09 UTC

    Χασάν Ροχανί

    Ο υπεύθυνος του Ιράν για θέματα ασφάλειας, Χασάν Ροχανί, πρόκειται να συναντηθεί το Σάββατο με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, λίγες μόνο μέρες πριν την δημοσίευση νέας έκθεσης της Υπηρεσίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Διπλωμάτες δηλώνουν ότι η συνάντηση με τον κ. Ελ Μπαραντέι θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του Ιράν, αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τα θέματα που θα εξεταστούν. Εξάλλου, ο πρέσβης του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι η χώρα του θα συμφωνήσει να επιτρέψει απροειδοποίητες επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

    [06] 2 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινά πυρά στη Γάζα.

    07 Nov 2003, 03:11 UTC

    Παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές δηλώνουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους σε ξεχωριστά επεισόδια σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ένοπλων Παλαιστίνιων στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκαζί. Επίσης άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινού τάνκς. Πάντως το Ισραήλ χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις Παλαιστινίων σ ολόκληρη τη Δυτική Όχθη εκτός της Τζενίν και της Ναμπλούς. Το μέτρο θεωρείται ένδειξη υποστήριξης προς τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο, Γιασέρ Αραφάτ.

    [07] Σοβαρές ανησυχίες της Κομμισιόν για προς ένταξη χώρες.

    06 Nov 2003, 02:38 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τις 10 προς ένταξη χώρες ότι θα πρέπει να επιληφθούν αμέσως σειράς σοβαρών προβλημάτων σε θέματα όπως η διαφθορά και η ασφάλεια τροφίμων, πριν την προγραμματισμένη ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Πολωνία είναι η χώρα με τα περισσότερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν την ένταξη. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ξεκάθαρα ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Τουρκίας να επιλύσει το Κυπριακό πρόβλημα θα μπορούσε να βλάψει τις ενταξιακές της προσπάθειες. Από τη πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα εντείνει τις προσπάθειες της για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά αμφισβήτησε παράλληλα το κατά πόσο το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να καθυστερήσει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [08] Πούτιν: Αντιτίθεται στις επιθέσεις ...

    06 Nov 2003, 02:43 UTC

    Β. Πούτιν, Σ. Μπερλουσκόνι

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, δήλωσε ότι αντιτίθεται σε λήψη οποιουδήποτε κυβερνητικού μέτρου για την ανάκληση αδειών λειτουργίας πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της γιγαντιαίας πετρελαιοβιομηχανίας Γιούκος, της οποίας ο πρώην πρόεδρος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, συνελήφθη και κρατείται για διαφθορά και φοροδιαφυγές. Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν την εντύπωση ότι στόχος της Ρωσικής κυβέρνησης είναι η διάλυση της εταιρείας και επέκρινε απειλές από μέρους κυβερνητικών παραγόντων εναντίον της Γιούκος. Αναλυτές δηλώνουν ότι σκληροπυρηνικά στοιχεία του Κρεμλίνου βρίσκονται πίσω απ την σύλληψη του κ. Χανταρκόφσκι και τις επιθέσεις εναντίον της εταιρείας του. Πάντως ο κ. Πούτιν δήλωσε χθες ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί παράνομες διώξεις στη Ρωσία.

    [09] Πάουελ: Σημαντική η συμβολή του ...

    06 Nov 2003, 02:49 UTC

    O αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επαίνεσε το Πεκίνο για την συμβολή του στη διοργάνωση εξαεθνων συνομιλιών με στόχο το τερματισμό της αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ο κύριος Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεργάζονται για να τονίσουν στην Πιονγιανγκ ότι θα πρέπει αμέσως να δώσει τέλος στο πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων. Εξάλλου, ο αμερικανός υπουργός ενέργειας, Σπένσερ Άμπραχαμ, ζήτησε απ την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες της έτσι ώστε να μην στέφονται από επιτυχία προσπάθειες χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.

    [10] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ...

    05 Nov 2003, 17:41 UTC

    Ο Κα Κουμαρατούνγκα

    Η πρόεδρος της Σρί Λάνκα Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, μία μέρα μετά την έναρξη πολιτικής κρίσης, που δημιουργήθηκε οταν η πρόεδρος της χώρας ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και απέλυσε τρία κύρια μέλη του υπουργικού της συμβουλίου. To προεδρικό διάταγμα για δεκαήμερη κατάσταστη έκτακτης ανάγκης παρέχει τεράστιες εξουσίες στους στρατιωτικούς και επίσης απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται ενώ ο πολιτικός αντίπαλος της Κας Κουμαρατούνγκα, πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς αργότερα σήμερα. Ο πρωθυπουργός κατηγορεί την πρόεδρο Κουμαράνγκα οτι σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους επαναστάτες Ταμίλ, που διεξάγονται με Νορβηγούς διαμεσολαβητές. Απο την πλευρά της, η πρόεδρος κατηγορεί τον πρωθυπουργό οτι κάνει περισσότερες παραχωρήσεις απο ότι θα έπρεπε στους επαναστάτες. Η πολιτική κρίση στη Σρί Λάνκα δημιούργησε μεγάλη πτώση στο τοπικό χρηματιστήριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 9 November 2003 - 2:18:10 UTC