Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου ο φοιτητής που "δοκίμασε" τα μέτρα ασφάλειας αμερικανικών αεροδρομίων.
  • [02] Σε επίπεδα ρεκόρ το έλλειμμα του αμερικανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
  • [03] Eκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ, για τον ευρωστρατό
  • [04] Eπίσκεψη Κόλιν Πάουελ στην Κένυα
  • [05] Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν στέλνουν δυνάμεις στο Ιράκ χωρίς την συγκατάθεση του Ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου.
  • [06] Άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.
  • [07] Νέα επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη.
  • [08] Πέθανε ο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.
  • [09] Η Τεχεράνη προσκαλεί τους υπουργούς εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.
  • [10] Σημαντικό έδαφος κερδίζει το δεξιό κόμμα στις εκλογές στην Ελβετία.
  • [11] Ο Κόλιν Πάουελ στην Κένυα.
  • [12] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη της ΕΕ
  • [13] Δεν πρέπει ν' απελαθεί ο Γιασέρ Αραφάτ, δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν.
  • [14] Iσως σήμερα η ψηφοφορία στο κονγκρέσσο για το πακέττο οικονομικής βοήθειας σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [15] 3 συλλήψεις και καταζητούνται άλλα 2 άτομα για την προχθεσινή επίθεση στη Γάζα.
  • [16] Ελ Μπαραντέι: Το Ιράν δεν συμφώνησε ακόμη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
  • [17] Ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος για το Ιράκ

  • [01] Ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου ο φοιτητής που "δοκίμασε" τα μέτρα ασφάλειας αμερικανικών αεροδρομίων.

    21 Oct 2003, 03:13 UTC

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Βαλτιμόρη του Μαίρυλαντ, απήγγειλε κατηγορίες, που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια, εναντίον του 20χρονου φοιτητή, Ναθάνιελ Χήτγουωλ, που την περασμένη εβδομάδα κατόρθωσε να περάσει απ τα μέτρα ασφάλειας αεροδρομίου παράνομα αντικείμενα όπως σουγιάδες, υγρά χημικά και σπίρτα. Τα αντικείμενα βρέθηκαν σε αεροσκάφη της εταιρείας Southwest στα αεροδρόμια του Χούστον και της Νέας Ορλεάνης με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μαζική έρευνα ολόκληρου του αεροπορικού επιβατικού στόλου της χώρας, που ξεπερνά τα 7 χιλιάδες αεροσκάφη.

    [02] Σε επίπεδα ρεκόρ το έλλειμμα του αμερικανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

    21 Oct 2003, 03:20 UTC

    Το υψηλότερο στην ιστορία των ΗΠΑ έλλειμμα προϋπολογισμού ανακοίνωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση, 374 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι για το ύψος του ελλείμματος ευθύνεται η επιβράδυνση της οικονομίας, οι περικοπές των φόρων και η αύξηση των δαπανών για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Βέβαια το ποσό του ελλείμματος αντιπροσωπεύει το τρεισήμισι μόνο % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και αναλυτές δηλώνουν ότι είναι μικρότερο απ το αναμενόμενο λόγω της πρόσφατης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Πάντως αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών προειδοποιούν ότι του χρόνου το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, και ότι θα ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [03] Eκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ, για τον ευρωστρατό

    20 Oct 2003, 16:43 UTC

    Ο κ. Μπέρνς

    Οι πρέσβεις στο ΝΑΤΟ πραγματοποιούν σήμερα στις Βρυξέλλες έκτακτη σύσκεψη, με θέμα συζήτησης τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την δημιουργία ανεξάρτητης αμυντικής δύναμης, εκτός της συμμαχίας. Ο αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπέρνς, προειδοποίησε τους ευρωπαίους συναδέλφους του οτι η πρόταση της περασμένης εβδομάδας, που συμπεριλαμβάνει σχέδια δημιουργίας ανεξάρτητου ευρωπαϊκού αμυντικού στρατηγίου κοντά στις Βρυξέλλες, αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον της συμμαχίας. Τέσσερεις Ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που είχαν ταχθεί εναντιον του πολέμου στο Ιράκ, πρότειναν νωρίτερα φέτος την δημιουργία ανεξάρτητου ευρωστρατού. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για την δημιουργία ξεχωριστού ευρωπαϊκού αμυντικού στρατηγείου, και επιμένουν οτι μια τέτοια ενέργεια θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται διπλή δαπάνη πόρων.

    [04] Eπίσκεψη Κόλιν Πάουελ στην Κένυα

    20 Oct 2003, 17:02 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κένυα αυτή την εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει την πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Σουδάν, που πραγματοποιούνται εκεί. Ο κ. Πάουελ αναμένεται να αφιχθεί στην πόλη Ναβάισα της Κένυας την Τρίτη, μετά την συμμετοχή του στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού, στην Μπανγκόγκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε οτι ο κ. Πάουελ σχεδιάζει να λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες την Τετάρτη. Εκπρόσωποι της σουδανικής κυβέρνησης και των ανταρτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχουν αναφέρει οτι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, που διαρκεί επί 20 χρόνια. Οι δύο πλευρές ξανάρχισαν συνομιλίες την Παρασκευή σε σχέση με τις τελικές λεπτομέρειες σχεδίου διαμοιρασμού της εξουσίας και των κερδών απο την παραγωγή πετρελαίου.

    [05] Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν στέλνουν δυνάμεις στο Ιράκ χωρίς την συγκατάθεση του Ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου.

    19 Oct 2003, 23:48 UTC

    Σαούντ Αλ Φαϊσάλ

    Το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ιράκ χωρίς την συγκατάθεση του Ιρακινού λαού. Σε δηλώσεις του χθες στην Πακιστανική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, είπε ότι δεν πρόκειται να σταλούν Σαουδαραβικές δυνάμεις στο Ιράκ, εκτός και αν το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο ζητήσει και από άλλες Μουσουλμανικές χώρες να στείλουν δυνάμεις. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρίγκηπα Φαϊζάλ, ο Πακιστανός υπουργός εξωτερικών, Χουρσήντ Κασουρί, πρόσθεσε ότι και η χώρα του θα περιμένει πρόσκληση απ το Ιράκ πριν αποφασίσει αν θα στείλει δυνάμεις της.

    [06] Άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.

    20 Oct 2003, 01:09 UTC

    Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε χθες σε ενέδρα στο βόρειο Ιράκ. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι πρόκειται για επίθεση με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες κοντά στο Κιρκούκ. Επίσης τουλάχιστον ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και 15 άλλοι τραυματίστηκαν στη Μπακούμπα, όταν βόμβα εξερράγη κοντά σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να αφοπλίσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Εξάλλου, σε άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Ιγιάντ Αλάουι, ζητά απ την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει τον πρώην Ιρακινό στρατό για να βοηθήσει με την ασφάλεια.

    [07] Νέα επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη.

    20 Oct 2003, 01:13 UTC

    Ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισαν πολλούς άλλους σε ενέδρα κοντά στην Ραμάλα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον Ισραηλινής περιπόλου κοντά στον Εβραϊκό οικισμό Οφρά. Πρόκειται για την σοβαρότερη επίθεση του είδους εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών τους τελευταίους μήνες. Η Παλαιστινιακή οργάνωση, Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, που σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

    [08] Πέθανε ο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.

    20 Oct 2003, 01:20 UTC

    Πέθανε στο Σεράγιεβο σε ηλικία 78 ετών ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς. Οι γιατροί του δηλώνουν ότι έπασχε από χρόνια καρδιοπάθεια η οποία χειροτέρευσε τελευταία, όταν έπεσε και χτύπησε σοβαρά μέσα στο σπίτι του. Πολλοί μουσουλμάνοι της Βοσνίας λάτρευαν τον Ιζετμπέκοβιτς γιατί ήταν αυτός που οδήγησε τη χώρα τους στην ανεξαρτησία. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας αμέσως μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας απ την πρώην Γιουγκοσλαβία, οδηγώντας την στον αιματηρότερο πόλεμο, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη. Μετά το τέλος του πολέμου το 1995 ο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς διετέλεσε επί μια πενταετία εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στο συλλογικό προεδρείο της χώρας.

    [09] Η Τεχεράνη προσκαλεί τους υπουργούς εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

    20 Oct 2003, 01:24 UTC

    Το Ιράν προσκάλεσε στη Τεχεράνη τους υπουργούς εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για συνομιλίες με θέμα τη διαμάχη για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε ότι το Ιράν ελπίζει σε «εποικοδομητικό διάλογο» με τους τρεις υπουργούς, αλλά δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία της επίσκεψης. Ο κ. Ασεφί είπε επίσης ότι η Τεχεράνη πραγματοποιεί συνομιλίες με τις τρεις χώρες από τότε που έστειλαν επιστολή προσφέροντας τεχνική βοήθεια με αντάλλαγμα την συνεργασία του Ιράν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που έχει δώσει στην Τεχεράνη προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να αποδείξει ότι δεν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

    [10] Σημαντικό έδαφος κερδίζει το δεξιό κόμμα στις εκλογές στην Ελβετία.

    20 Oct 2003, 01:17 UTC

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών γενικών εκλογών στην Ελβετία το δεξιό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται πως κερδίζει σημαντική πολιτική δύναμη, μιας και αναμένεται να κερδίσει 55 έδρες στο αποτελούμενο από 200 έδρες κοινοβούλιο, δηλαδή να αυξήσει τις έδρες του κατά 11. Επίσης το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλιστικό, αναμένεται να κερδίσει 54 έδρες, ενώ τα άλλα δύο μικρότερα κόμματα πιστεύεται πως θα χάσουν έδρες. Αν το συντηρητικό κόμμα κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω Βουλή, αναμένεται πως θα ζητήσει και δεύτερη έδρα στο επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

    [11] Ο Κόλιν Πάουελ στην Κένυα.

    20 Oct 2003, 02:13 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μεταβαίνει στην Κένυα αυτή την εβδομάδα αυξάνοντας τις ελπίδες ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και των ανταρτών με στόχο το τερματισμό του εμφυλίου πολέμου τις τελευταίες 2 δεκαετίες στη χώρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Πάουελ θα βρίσκεται στην Κένυα αύριο και θα παρευρεθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην πόλη Ναβάισα βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι. Την Παρασκευή ξανάρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ των κυρίως Χριστιανών ανταρτών του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού του Σουδάν με την Ισλαμική κυβέρνηση της χώρας, αναφορικά με σχέδιο για τον καταμερισμό δυνάμεων καθώς και των εσόδων απ την βιομηχανία πετρελαίου της χώρας.

    [12] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη της ΕΕ

    17 Oct 2003, 16:31 UTC

    Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ολοκλήρωσαν τη διήμερη διάσκεψή τους στις Βρυξέλλες, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία σε πολλά καίρια θέματα. Πολύ μικρή πρόοδος σημειώθηκε και στο σημαντικό ζήτημα της υιοθέτησης συντάγματος, που θα δίνει την δυνατότητα στην Ενωση, που τώρα απαριθμεί 15 μέλη, να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, όταν προστεθούν τα 10 νέα μέλη της του χρόνου το Μάιο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν πάντως τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής να αυξηθούν τα δημόσια έργα, με το σκεπτικό να τονωθεί η ευαίσθητη οικονομία της κοινότητας. Επίσης συζητήθηκε το θέμα του ευρωστρατού. Η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν προτάσεις που επιτρέπουν την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης. Ομως, ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, λέει οτι δεν υποστηρίξει οποιοδήποτε σχέδιο που μπορεί να αποδυναμώσει την συμμαχία του ΝΑΤΟ.

    [13] Δεν πρέπει ν' απελαθεί ο Γιασέρ Αραφάτ, δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν.

    17 Oct 2003, 16:13 UTC

    Ο Αριελ Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν λέει οτι κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ δεν πρέπει να απελάσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, παρόλο που πιστέυει οτι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί πρόοδος προς την ειρήνη ενόσω ο κ. Αραφάτ παραμένει στην εξουσία. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Τζερούζαλεμ Πόστ, που η εφημερίδα δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο, ο κ. Σαρον είπε οτι η ισραηλινή ηγεσία πιστεύει εδώ και χρόνια οτι θα ήταν καλή ιδέα να απελαθεί ο κ. Αραφάτ και μάλιστα οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν επιβεβαιώσει αυτήν την άποψη. Τα σχόλια του κ. Σαρόν ακολουθούν απόφαση ανώτερων μελών του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο μήνα, να απελαθεί ο κ. Αραφάτ στο εγγύς μέλλον.

    [14] Iσως σήμερα η ψηφοφορία στο κονγκρέσσο για το πακέττο οικονομικής βοήθειας σε Ιράκ και Αφγανιστάν

    17 Oct 2003, 15:52 UTC

    Μέλη του αμερικανικού κονγκρέσσου αναμένεται οτι θα ψηφίσουν σήμερα σχετικά με το πακέττο οικονομικής ενίσχυσης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων, για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, παρά την διαφορά απόψεων αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς το Ιράκ. Η Γερουσία και η Bουλή των Aντιπροσώπων αναμένεται οτι θα δώσουν την τελική τους έγκριση για το πακέττο των 87 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, αλλά τα δύο σώματα πρέπει να επιτύχουν ένα συμβιβασμό σε σημαντικό μέρος του μέτρου, πρίν αυτό σταλεί προς υπογραφή στον πρόεδρο Μπους. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει 20 δισεκατομμύρια δολλάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά η γερουσία δεν συμφώνησε με τον κ. Μπούς και ψήφισε χθές να δοθεί το ήμισυ του ποσού αυτού με τη μορφή δανείου, που θα πρέπει να πληρωθεί απο το Ιράκ. Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν υπέρ της χορήγησης του ποσού υπό μορφήν δωρεάν βοήθειας.

    [15] 3 συλλήψεις και καταζητούνται άλλα 2 άτομα για την προχθεσινή επίθεση στη Γάζα.

    17 Oct 2003, 01:02 UTC

    Η Παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα και καταζητεί άλλα δύο για την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης εναντίον αμερικανικής διπλωματικής φάλαγγας στη Λωρίδα της Γάζας. Απ την επίθεση σκοτώθηκαν τρία μέλη του προσωπικού ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας και επανήλθαν στο προσκήνιο οι πιέσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή να καταδιώξει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις. Οι συλληφθέντες είναι μέλη της οργάνωσης «Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης», η οποία όμως αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση. Επίσης εμπειρογνώμονες του FBI μεταβαίνουν στη Μέση Ανατολή για να συμμετάσχουν στη διερεύνηση της υπόθεσης και η παλαιστινιακή ηγεσία υπόσχεται πλήρη συνεργασία με τις έρευνες.

    [16] Ελ Μπαραντέι: Το Ιράν δεν συμφώνησε ακόμη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    17 Oct 2003, 01:06 UTC

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του στη Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Πάντως ο κ. Ελ Μπαραντέι φέρεται επίσης να δηλώνει ότι η Τεχεράνη υποσχέθηκε πως θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφορικά με τα πυρηνικά της προγράμματα. Από τη πλευρά του ο πρέσβης του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε ότι σημαντικές εξελίξεις για το θέμα θα υπάρξουν στο «εγγύς μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [17] Ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος για το Ιράκ

    16 Oct 2003, 15:09 UTC

    Σε μια διπλωματική νίκη για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, το ΣΑ των ΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το νέο ψήφισμα που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για το Ιράκ. Από τη Καλιφόρνια, όπου βρισκόταν χθες, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το μέτρο θα συντελέσει στην δημιουργία ενός «ειρηνικού και ελεύθερου» Ιράκ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος απ τα ΗΕ θα βοηθήσει την Ουάσιγκτον να πείσει άλλες χώρες να συνεισφέρουν τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Πάντως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία, που αρχικά είχαν αντιταχθεί στο ψήφισμα, δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να στείλουν δυνάμεις τους ή να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις στο Ιράκ. Εξάλλου ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράσμφελντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν συνομιλίες με 5 ή 6 άλλες χώρες για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ. Αλλά επεσήμανε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν ή πότε αυτές οι χώρες θα στείλουν δυνάμεις τους στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 23 October 2003 - 1:18:20 UTC