Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο σχέδιο για την επέκταση των συμμαχικών δυνάμεων πέραν της Καμπούλ
  • [02] Κινητή τηλεφωνεία και στο Ιράκ
  • [03] Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης τα Παλαιστινιακά εδάφη
  • [04] Η Βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς Κούκ.
  • [05] Κέη: Συνεχίζεται η εξέταση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε όπλα μαζικής καταστροφής.
  • [06] Στο φως της δημοσιότητας απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου για την βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ.
  • [07] Προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία.
  • [08] Τεχεράνη: Δεν θα συμμορφωθεί με την προθεσμία της ΔΥΑΕ.
  • [09] Υπερδιπλασιάζεται η αμερικανική οικονομική βοήθεια προς το Αφγανιστάν.
  • [10] Τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας στη Καλιφόρνια.
  • [11] Το Ισραήλ απέκλεισε Παλαιστινιακές περιοχές εν όψει Γιόμ Κιπούρ
  • [12] Διήμερη διάσκεψη των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • [13] 10 χιλιάδες Σηίτες μουσουλμάνοι θρηνούν το θάνατο κληρικού στο Ιράκ

  • [01] Νέο σχέδιο για την επέκταση των συμμαχικών δυνάμεων πέραν της Καμπούλ

    06 Oct 2003, 19:39 UTC

    Χαμίντ Καρζάϊ

    Διπλωμάτες του ΝΑΤΟ λένε πως η Συμμαχία συμφώνησε να διευρύνει την αποστολή της στο Αφγανιστάν πέραν της Καμπούλ. Διπλωμάτες δήλωσαν στις Βρυξέλλες σήμερα πως το σχέδιο επέκτασης της Διεθνούς δύναμης ασφάλειας σε άλλα σημεία της ταλαιπωρημένης από τον πόλεμο χώρας θα υποβληθεί τώρα προς έγκριση στα Ηνωμένα Έθνη. Οι υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ πεντέμισι χιλιάδες ειρηνοφρουροί, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο, έχουν εντολή να διατηρήσουν την ασφάλεια στην αφγανική πρωτεύουσα. Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάϊ ζητάει προ πολλού να αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη και σε άλλα σημεία της χώρας που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τοπικών οπλαρχηγών.

    [02] Κινητή τηλεφωνεία και στο Ιράκ

    06 Oct 2003, 20:18 UTC

    Το Υπουργείο Επικοινωνιών του Ιράκ σύναψε συμβόλαια για τη δημιουργία των πρώτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας της χώρας με ομίλους των οποίων ηγούνται οι εταιρείες ASIA CELL, ORASCOM και ATHER TEL. Οι εταιρείες αυτές είναι μεταξύ δεκάδων άλλων που μειοδότησαν για τα δυνητικά επικερδέστατα συμβόλαια που πρόσφερε η Προσωρινή Διοίκηση του υπό αμερικανική ηγεσία Συνασπισμού. Το Ιράκ θα δημιουργήσει σύστημα κινητής τηλεφωνίας εφάμιλλο μα αυτά που χρησιμοποιούνται σε άλλα σημεία της Μέσης Ανατολής και στην Ευρώπη.

    [03] Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης τα Παλαιστινιακά εδάφη

    06 Oct 2003, 16:30 UTC

    Αχμέντ Κορέϊ

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ, κήρυξε τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διόρισε νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αχμέντ Κορέϊ. Ο κ. Αραφάτ προέβη στην ενέργεια αυτή με αφορμή τις νέες εκκλήσεις από μέρους ισραηλινών αξιωματούχων για τη δια της βίας απομάκρυνσή του μετά από την παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Το Ισραήλ καταγγέλλει ότι ο κ. Αραφάτ υποκινεί βία εναντίον Ισραηλινών.

    Το νέο οκταμελές υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει τον παλαιό συνεργάτη του κ. Αραφάτ Νασέρ Γιουσούφ, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας. Ο κ. Κορέϊ θα χειριστεί το θέμα της διευρυνόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή καθώς και την επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας.

    [04] Η Βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς Κούκ.

    05 Oct 2003, 21:50 UTC

    Ρόμπιν Κούκ

    Η Βρετανική κυβέρνηση απέρριψε καταγγελίες ότι ο πρωθυπουργός, Τόνυ Μπέαρ, γνώριζε πριν τον πόλεμο στο Ιράκ ότι η Βαγδάτη δεν αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για την διεθνή ασφάλεια. Ο ισχυρισμός αυτός περιλαμβάνεται σε βιβλίο του πρώην υπουργού εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των διαφωνιών του με την ανάμειξη της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Στο βιβλίο του ο κ. Κούκ γράφει πως ο κ. Μπλέαρ του δήλωσε πριν τον πόλεμο ότι ήξερε πως τα χημικά όπλα του Ιράκ δεν αποτελούσαν σοβαρή απειλή, γιατί η Βαγδάτη δεν είχε την ικανότητα να τα χρησιμοποιήσει αμέσως. Εκπρόσωπος του κ. Μπλέαρ δήλωσε τη Κυριακή ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί είναι παράλογοι και ότι οι απόψεις του Βρετανού πρωθυπουργού για το Ιράκ δεν έχουν αλλάξει.

    [05] Κέη: Συνεχίζεται η εξέταση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε όπλα μαζικής καταστροφής.

    05 Oct 2003, 23:06 UTC

    Ντέηβιντ Κέη

    Σε δηλώσεις του χθες σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων της κυβέρνησης Μπούς στο Ιράκ, Ντέηβιντ Κέη, δήλωσε ότι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να εξετάζουν διάφορα στοιχεία που ενδέχεται να οδηγήσουν στην εξεύρεση όπλων μαζικής καταστροφής. Και πρόσθεσε ότι παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τέτοια όπλα η ολοκλήρωση των ερευνών θα διαρκέσει 6 με 9 μήνες ακόμη. Εξάλλου στο Ιράκ, συμμαχικές δυνάμεις συγκρούστηκαν για δεύτερη μέρα με πρώην στρατιωτικούς που ζητούσαν αποζημιώσεις για το ότι έχασαν τις δουλειές τους.

    [06] Στο φως της δημοσιότητας απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου για την βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ.

    05 Oct 2003, 21:53 UTC

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης δημοσιεύουν λεπτομέρειες απόρρητης έκθεσης του Πενταγώνου που συντάχθηκε πέρυσι το Φθινόπωρο και η οποία αναφέρει πως η βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ είχε υποστεί σοβαρές ζημιές πριν τον πόλεμο και ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας είχε μειωθεί κατά 25%, κυρίως λόγω του μακροχρόνιου εμπορικού εμπάργκο. Λεπτομέρειες της έκθεσης αυτής κυκλοφορούν τώρα που αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν πως τα χρήματα απ τις πωλήσεις Ιρακινού πετρελαίου θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    [07] Προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία.

    05 Oct 2003, 22:17 UTC

    Ο Αχμάντ Καντίρωφ ρίχνει την ψήφο του.

    Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο υποψήφιος του Κρεμλίνου θα αναδειχτεί νικητής των προεδρικών εκλογών στην Τσετσενία. Με καταμετρημένο πάνω από το 25% των ψήφων, τα Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι ο Αχμάντ Καντύρωφ, κερδίζει το 83% της ψήφου. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα. Παρατηρητές των εκλογών απ την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Χωρών κήρυξαν τις εκλογές νόμιμες. Αλλά δυτικοί παρατηρητές μποϋκοτάρησαν τις εκλογές λέγοντας ότι η νίκη του κ. Καντύρωφ ήταν προδιαγεγραμμένη. Η Μόσχα διόρισε τον Αχμάντ Καντίρωφ διοικητή της Τσετσενίας πριν τρία χρόνια, αλλά πολλοί Τσετσένοι δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως έχει την ικανότητα να σταματήσει τη βία στη περιοχή.

    [08] Τεχεράνη: Δεν θα συμμορφωθεί με την προθεσμία της ΔΥΑΕ.

    05 Oct 2003, 22:20 UTC

    Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει στα ερωτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό του πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, αλλά τονίζει ότι δεν πιστεύει πως θα πρέπει να συμμορφωθεί με την προθεσμία που του έχει δοθεί απ την εν λόγω υπηρεσία. Ο πρέσβης του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχι, δήλωσε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να συνεργάζεται με τους εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας. Αλλά αρνήθηκε να δηλώσει αν ή πότε η Τεχεράνη θα υπογράψει νέο πρωτόκολλο της Συνθήκης περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων που επιτρέπει απροειδοποίητες επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

    [09] Υπερδιπλασιάζεται η αμερικανική οικονομική βοήθεια προς το Αφγανιστάν.

    05 Oct 2003, 23:51 UTC

    Ρίτσαρντ Άρμιτατζ

    Ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς σκοπεύει να ζητήσει αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη, υπερδιπλασιάζοντας έτσι τα κονδύλια που προορίζονται για την χώρα αυτή φέτος. Ο κ. Άρμιτατζ που πραγματοποιεί σύντομη επίσκεψη στο Αφγανιστάν μαζί με την υφυπουργό εξωτερικών, Κριστίνα Ρόκκα, δήλωσε ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει το εν λόγω αίτημα του κ. Μπούς, ανεβάζοντας την συνολική βοήθεια προς το Αφγανιστάν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2003. Ο κ. Αρμιτατζ είχε συνομιλίες και με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

    [10] Τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας στη Καλιφόρνια.

    06 Oct 2003, 01:17 UTC

    Στην Καλιφόρνια ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία για τις έκτακτες εκλογές με στόχο την αντικατάσταση του κυβερνήτη, Γκρέι Ντέηβις, και ο επικρατέστερος υποψήφιος, Άρνολντ Σβάρτζενεγκερ, αντιμετωπίζει εντεινόμενες καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, 15 γυναίκες έχουν μέχρι στιγμής καταγγείλει τον κ. Σβάρτζενέγκερ για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ ο κυβερνήτης Ντέηβις δηλώνει ότι οι καταγγελίες αυτές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το αν ο κ. Σβάρτζενέγκερ μπορεί να εκλεγεί κυβερνήτης της πολιτείας. Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις οι καταγγελίες δεν έχουν καταφέρει να πλήξουν σοβαρά την υποψηφιότητα Σβάρτζενέγκερ και δείχνουν ότι το 37% των ψηφοφόρων σκοπεύει να τον ψηφίσει για νέο κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

    [11] Το Ισραήλ απέκλεισε Παλαιστινιακές περιοχές εν όψει Γιόμ Κιπούρ

    03 Oct 2003, 21:02 UTC

    Το επίμαχο τείχος

    Το Ισραήλ απέκλεισε τελείως τις Παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας εν όψει της γιορτής του Γιομ Κιπούρ, που αρχίζει αυτή την Κυριακή με τη δύση του ηλίου. Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη δημιουργία νέων ζωνών ασφάλειας γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Οι ζώνες \, μήκους 400 μέτρων, θα περιβάλλουν οικισμούς που δεν βρίσκονται μέσα στο επίμαχο τείχος ασφάλειας που κτίζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ λεει ότι 17 οικισμοί εγκρίθηκαν για το πρόγραμμα των ζωνών ασφάλειας. Ο Ισραηλινός στρατός λεει ότι οποιοσδήποτε εισέρχεται στις ζώνες αυτές χωρίς άδεια διατρέχει τον κίνδυνο να πυροβοληθεί.

    [12] Διήμερη διάσκεψη των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    03 Oct 2003, 16:26 UTC

    Oι υπουργοί Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισαν διήμερη σύνοδο στη Ρώμη εν μέσω διαφωνιών σε σχέση με ένα επίμαχο σχέδιο για την δημιουργία στρατηγείου των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, ανεξάρτητου από αυτό του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ θεωρούν το σχέδιο σαν ενδεχόμενη απειλή κατά της ενότητας του ΝΑΤΟ, ενώ οι γνώμες μεταξύ των 15 εταίρων χωρών έχουν και πάλι διχαστεί. Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο υποστηρίζουν οτι μία ξεχωριστή ευρωπαϊκή στρατιωτική διοίκηση θα είναι λιγότερο κάτω απο την αμερικανική επιρροή.

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε οτι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές φιλοδοξίες. Η Βρετανία επιθυμεί η Ενωση να έχει αποτελεσματικότερο αμυντικό ρόλο, αλλά επιμένει οτι θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Το Σάββατο, ανώτεροι αξιωματούχοι των χωρών της Ενωσης θα συζητήσουν το σχέδιο συντάγματος της Ευρώπης, ανάμεσα σε διαφωνίες για το σύστημα ψηφοφορίας που έχει προταθεί.

    [13] 10 χιλιάδες Σηίτες μουσουλμάνοι θρηνούν το θάνατο κληρικού στο Ιράκ

    03 Oct 2003, 21:08 UTC

    Αγιοταλάχ Μωχάμεντ Μπακίρ αλ Χακίμ

    Στο Ιράκ, την Παρασκευή, πάνω από 10 χιλιάδες Σηίτες Μουσουλμάνοι μετέβησαν στη ιερή πόλη Νατζάφ για να θρηνήσουν το θάνατο του κληρικού Αγιοταλάχ Μωχάμεντ Μπακίρ αλ Χακίμ, που σκοτώθηκε πριν από 5 εβδομάδες μαζί με άλλα 80 άτομα.

    Η συγκέντρωση των πιστών στο μνήμα του αλ Χακιμ επίσης αποτέλεσε επίδειξη πολιτικής ισχύος από μέρους των πλειοψηφούντων Σηιτών του Ιράκ. Το πλήθος κραύγαζε συνθήματα κατά του εκδιωχθέντος ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν και του κόμματος του Μπααθ και εκδήλωνε την υποστήριξη του προς τον Αμπντέλ Αζίζ Αλ Χακίμ, αδελφό του δολοφονηθέντα. Ο Αμπντελ Αζιζ αλ Χακιμ, ο οποίος είναι μέλος του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, ζήτησε την σύσταση μίας εκλεγμένης επιτροπής για την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω την όλη διαδικασία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 8 October 2003 - 1:18:14 UTC