Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγαλύτερο ρόλο για τα ΗΕ στο Ιράκ θέλει ο Πρόεδρος Μπους
  • [02] Kαι νέο μέλος της Χαμάς στο στόχαστρο των ισραηλινών
  • [03] Αποκαλύψεις από τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [04] Δεν είναι έτοιμο το Ιράκ για αυτοδιάθεση, λεει ο Μπρέμερ
  • [05] Οκτώμισι δισ. δολάρια δίνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία
  • [06] Νέα επίθεση αυτοκτονίας κατά των γραφείων του ΟΗΕ
  • [07] Νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς απέκτησε το Ιράν
  • [08] Ο Χαμίντ Καρζάι στις ΗΠΑ
  • [09] Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ

  • [01] Μεγαλύτερο ρόλο για τα ΗΕ στο Ιράκ θέλει ο Πρόεδρος Μπους

    22 Sep 2003, 22:32 UTC

    T. Μπους

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι θα ήθελε να αναλάβουν τα ΗΕ μεγαλύτερο ρόλο στο Ιράκ, αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με συγκεκριμένη ημερομηνία για την μεταβίβαση εξουσιών στους Ιρακινούς. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο FOX ο κ. Μπούς δήλωσε ότι ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην τακτική μεταβίβαση της εξουσίας στους ίδιους τους Ιρακινούς, που, κατά τον πρόεδρο Μπούς, θα πρέπει να γίνει μόνο αφότου το Ιράκ υιοθετήσει νέο σύνταγμα και πραγματοποιήσει εκλογές.

    Εξάλλου, σε συνέντευξη του προς τους Τάϊμς της Νέας Υόρκης, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ασκήσει βέτο στο συγκεκριμένο ψήφισμα στα ΗΕ και ότι ενδέχεται να απέχει απ την ψηφοφορία.

    [02] Kαι νέο μέλος της Χαμάς στο στόχαστρο των ισραηλινών

    22 Sep 2003, 16:58 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν μέλος της Παλαιστινιακής Χαμάς στην πόλη Χεβρώνα της δυτικής όχθης. Ο ισραηλινός στρατός είπε οτι το θύμα είχε βοηθήσει στον σχεδιασμό επιθέσεων κατά ισραηλινών στη Χεβρώνα και στην Ιερουσαλήμ. ΟΙ ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν αρκετά ανώτερα στελέχη της Χαμάς τον περασμένο μήνα, μετά απο την κατάρρευση της συμφωνίας απο τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά ισραηλινών στόχων. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ έκανε νέα προσφορά για εκεχειρία χθές, κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων απο τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ΗΕ. Ομως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αρνούνται να έχουν οποιαδήποτε συζήτηση με τον κ. Αραφάτ, τον οποίο κατηγορούν οτι βρίσκεται πίσω απο μεγάλο μέρος της Παλαιστινιακής βίας.

    [03] Αποκαλύψεις από τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

    22 Sep 2003, 22:16 UTC

    Χαλίντ Σέικ Μωχάμεντ

    Το πρακτορείο Ασσόσιετεντ Πρες λεει ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου του 2001, Χαλίντ Σέικ Μωχάμεντ αρχικά είχε προτείνει τη διενέργεια αεροπειρατείας σε βάρος 10 αεροπλάνων, πέντε στις ανατολικές και 5 στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Το Ασσόσιετεντ Πρες λεει ότι ο Χαλίντ Σέικ Μωχάμεντ είπε σε Αμερικανούς ανακριτές ότι αρχικά είχε συζητήσει με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το σχέδιο αυτό το 1996, αλλά ότι με τον καιρό ο ηγέτης της Αλ Κάιντα το απέρριψε κ επειδή έκρινε ότι δεν ήταν πρακτικό και αντ αυτού έδωσε 4 άτομα για να συνεργαστούν με το Μωχάμεντ. Το Ασσόσιετεντ Πρες λεει ότι ένα αρχικό σχέδιο πρότεινε 22 τρομοκράτες σε δύο φάσεις αεροπειρατειών αυτοκτονίας.

    Ο Χαλίντ Σέικ Μωχάμεντ , που συνελήφθη στο Πακιστάν τον Μάρτιο, κρατείται από τις ΗΠΑ σε άγνωστη περιοχή.

    [04] Δεν είναι έτοιμο το Ιράκ για αυτοδιάθεση, λεει ο Μπρέμερ

    22 Sep 2003, 22:25 UTC

    Πωλ Μπρέμερ

    O επικεφαλής της μεταβατικής διοίκησης στο Ιράκ Πωλ Μπρέμερ, λεει ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για αυτοδιάθεση. Οι δηλώσεις του κυρίου Μπρέμερ έγιναν καθώς ορισμένα μέλη του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου , πιέζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για μεγαλύτερο έλεγχο στη ανοικοδόμηση της χώρας.

    Η Γαλλία και η Γερμανία επίσης πιέζουν να παραδοθεί σύντομα η εξουσία στους ιρακινούς. Ο κύριος Μπρέμερ όμως απάντησε αρνητικά στην ερώτηση του κατά πόσο οι Ιρακινοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν την χώρα τους.

    Ο κύριος Μπρέμερ πρόσθεσε ότι η δημιουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου τον Ιούλιο ήταν μία σημαντική μεταβίβαση της εξουσίας, αλλά για να υπάρξει πλήρης αυτοδιάθεση θα πρέπει προηγουμένως να καταρτισθεί ένα νέο σύνταγμα και να διενεργηθούν εκλογές.

    [05] Οκτώμισι δισ. δολάρια δίνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

    22 Sep 2003, 22:05 UTC

    Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δανείσουν στην Τουρκία μέχρι και οκτώμισι δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζων Σνόου ανακοίνωσε την συμφωνία αύτη σήμερα στο Ντουμπάι, όπου η Διεθνής Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πραγματοποιούν συνόδους αυτή την εβδομάδα. Ο κύριος Σνόου είπε ότι το δάνειο αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαδικασίας οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Τουρκίας και στη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ.

    Ο κύριος Σνόου είπε επίσης ότι η χρηματική βοήθεια είναι ανεξάρτητη από το αίτημα των ΗΠΑ προς την Τουρκία να στείλει στο Ιράκ 10 χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα αυτή.

    Η τουρκική ηγεσία έχει συζητήσει το αμερικανικό αίτημα, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει.

    [06] Νέα επίθεση αυτοκτονίας κατά των γραφείων του ΟΗΕ

    22 Sep 2003, 16:54 UTC

    Αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας εξεράγη κοντά στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ στο κέντρο της Βαγδάτης, μόλις είχε σταματηθεί για έλεγχο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα, και να τραυματιστούν 12 άλλα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι νεκροί είναι ένας ιρακινός αστυνομικός και ο βομβιστής. Πάνω απο 10 ιρακινοί αστυνομικοί και πολίτες τραυματίστηκαν. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε οτι δεν έχει εξακριβωθεί ποιός είναι υπεύθυνος για τον βομβισμό, όμως ένας αμερικανός στρατιωτικός που ήταν παρών πιστεύει οτι ο καμικάζι ήταν οπαδός του Σαντάμ Χουσείν. Εκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω απο το αρχηγείο των ΗΕ τον περασμένο μήνα, είχε σκοτώσει πάνω απο 20 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον εκπρόσωπο του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ, Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλλο.

    [07] Νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς απέκτησε το Ιράν

    22 Sep 2003, 17:02 UTC

    Ο πύραυλος Σαχάμπ-3

    To Iράν επέδειξε ένα νέο όπλο του κατά την διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Τεχεράνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βαλλιστικός πύραυλος Σαχάμπ-3, έχει βεληνεκές περίπου 1,300 χιλιομέτρων και έχει τη δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ, ή τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Περσικού κόλπου. Η Τεχεράνη είχε αναγγείλει τον Ιούλιο οτι είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές της ενός νέου πυραύλου, που συνδυάζει βορειο-κορεατικό σχέδιο με ρωσική τεχνολογία. Η επίδειξη των νέων όπλων πραγματοποιήθηκε πρίν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου που επέβαλε στο Ιράν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να αποδείξει οτι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, με το να επιτρέψει αιφνίδιες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    [08] Ο Χαμίντ Καρζάι στις ΗΠΑ

    22 Sep 2003, 17:26 UTC

    Ο κ. Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς και για να παρακολουθήσει την έναρξη της 58ης συνεδρίασης των ΗΕ. Ο κ. Καρζάι πρόκειται επίσης να έχει συνομιλίες με τον γερμανό καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθω΄ς και τον πακιστανό πρόεδρο, Περβέζ Μουσάραφ, πρίν μεταβεί στον Καναδά και τη Βρετανία. Ο αφγανός ηγέτης αναζητεί περισσότερη διεθνή βοήθεια για την αναδόμιση της χώρας του. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν πρόσφατα να δώσουν ένα δισεκατομμύριο δολλάρια ως επιπλέον οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ενώ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να ηγούνται της μάχής εναντίον δυνάμεων των Ταλιμπάν και της Αλ Καίντα κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

    [09] Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ

    22 Sep 2003, 17:29 UTC

    Γιάπ ντε Χούπ Σέφερ

    Οι πρέσβεις των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ επέλεξαν τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Γιάπ ντε Χούπ Σέφερ, ως τον νέο γενικό γραμματέα της συμμαχίας. Σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, αναφέρεται οτι οι πρέσβεις, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Βορείου Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν οτι ο κ. Χούπ Σέφερ θα αντικαταστήσει τον βρετανό Λόρδο Τζώρτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος την απόφασή του να παραιτηθεί απο το αξίωμά του, όταν τελειώσει η τετραετής θητεία του τον Δεκέμβριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 September 2003 - 1:18:14 UTC