Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βέτο ΗΠΑ κατά ψηφίσματος στα ΗΕ
  • [02] Το Ιράκ δεν αναβίωσε το πυρηνικό του πρόγραμμα στην δεκαετία του '90, δηλώνει αξιωματούχος του Ιρακινού υπουργείου επιστημών.
  • [03] Μπόλτον: Η Συρία δεν συνεργάζεται πλήρως με τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.
  • [04] Ουέσλι Κλαρκ: δέκατος δημοκρατικός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα
  • [05] Στην Ουάσινγκτον ο ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου
  • [06] Διάχυτη η απογοήτευση για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κανκούν
  • [07] Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Συρία
  • [08] Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή τροφίμων στη Β. Κορέα
  • [09] Αναβάλονται οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη της Καλιφόρνια.
  • [10] 2 νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Ινγκουσετία.

  • [01] Βέτο ΗΠΑ κατά ψηφίσματος στα ΗΕ

    17 Sep 2003, 00:22 UTC

    Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο κατά ψηφίσματος του ΟΗΕ, που είχαν υποβάλει η Συρία και το Σουδάν, και το οποίο απαιτούσε απ το Ισραήλ να αποσύρει τις απειλές του ότι θα απελάσει ή θα δολοφονήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Πάντως ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζόν Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην απέλαση ή την δολοφονία του κ. Αραφάτ. Και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν το ψήφισμα γιατί δεν περιελάμβανε ξεκάθαρη καταδίκη των Παλαιστινιακών τρομοκρατικών ενεργειών. Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι το αμερικανικό βέτο σηματοδοτεί μαύρη μέρα για τα ΗΕ και τόνισε ότι ελπίζει πως το Ισραήλ δεν θα ερμηνεύσει την εξέλιξη σαν άδεια για να δολοφονήσει τον Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παρακρατήσει μέρος πακέττου οικονομικής βοήθειας προς το Ισραήλ, ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, λόγω της συνεχιζόμενης εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    [02] Το Ιράκ δεν αναβίωσε το πυρηνικό του πρόγραμμα στην δεκαετία του '90, δηλώνει αξιωματούχος του Ιρακινού υπουργείου επιστημών.

    17 Sep 2003, 00:56 UTC

    Ο ανώτερος αξιωματούχος του νέου υπουργείου Επιστημών του Ιράκ, Αμπάς Μπασαλέμ, δήλωσε ότι η χώρα δεν αναβίωσε ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετά τη διάλυση του στην δεκαετία του 90 από τους επιθεωρητές όπλων των ΗΕ. Ο κ. Μπασαλέμ, δήλωσε ότι οι ιρακινοί επιστήμονες δεν είχαν τρόπο να ξαναρχίσουν το πρόγραμμα, διότι οι επιθεωρητές τους είχαν αφαιρέσει τα απαραίτητα μέσα. Πάντως ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν το Σάββατο, με στόχο την διαμόρφωση κοινής στάσης στο θέμα του Ιράκ.

    [03] Μπόλτον: Η Συρία δεν συνεργάζεται πλήρως με τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

    17 Sep 2003, 01:00 UTC

    Τζόν Μπόλτον

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Τζόν Μπόλτον, επανέλαβε ότι η Συρία δεν συνεργάζεται πλήρως με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σε κατάθεση του χθες σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ο κ. Μπόλτον δήλωσε ότι η Συρία συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και να προσπαθεί να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Μπόλτον επέκρινε επίσης τη Συρία ότι δεν παρεμποδίζει την διείσδυση εξτρεμιστών στο Ιράκ, μέσω των συνόρων της. Εξάλλου στη Δαμασκό ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα, δήλωσε χθες ότι η χώρα του θέλει να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, με την προϋπόθεση ότι τα αμερικανικά αιτήματα θα είναι λογικά και ρεαλιστικά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Ουέσλι Κλαρκ: δέκατος δημοκρατικός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα

    16 Sep 2003, 19:56 UTC

    Ουέσλι Κλαρκ

    Συνεργάτες του αμερικανού στρατηγού εν αποστρατεία και πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ, Γουέσλυ Κλάρκ, δηλώνουν ότι αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2004. Ο κ. Κλάρκ είναι ο 10ος προεδρικός υποψήφιος από πλευράς δημοκρατικού κόμματος. Οι σύμβουλοι του δηλώνουν ότι θα ανακοινώσει σήμερα και επίσημα πλέον την υποψηφιότητα του στο Λίτλ Ρόκ του Άρκενσω. Πολλοί θεωρούν την υποψηφιότητα Κλάρκ καταδικασμένη μιας και μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα τόσο αργά σε σύγκριση με τους αντιπάλους του. Πάντως ο ίδιος ο στρατηγός Κλάρκ δήλωσε ότι κατά την γνώμη του αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία.

    [05] Στην Ουάσινγκτον ο ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου

    16 Sep 2003, 16:27 UTC

    Γιώργος Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης σε σχέση με διάφορα θέματα. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με την σύμβουλο του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολήζα Ράις, και την Τετάρτη με τον αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του αμερικανικού κονγκρέσσου. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναμένεται οτι οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Θα συζητηθούν επίσης το κυπριακό και η κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς και οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Αργότερα σήμερα, ο κ. Παπανδρέου θα τιμηθεί με το βραβείο «Υποστηρικτής της δημοκρατίας», το οποίο απονέμεται σε άτομα που εργάζονται για την διάδοση των αρχών της δημοκρατίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης σολόκληρο τον κόσμο. Το βραβείο απονέμεται απο την οργάνωση Βουλευτές για Παγκόσμια Δράση, η οποία εκπροσωπεί νομοθέτες απο περισσότερες απο 100 χώρες.

    [06] Διάχυτη η απογοήτευση για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κανκούν

    16 Sep 2003, 19:58 UTC

    Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκφράζουν απογοήτευση και επιρρίπτουν ευθύνες μετά τη κατάρρευση των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι συνομιλίες στο Κανκούν του Μεξικού απετέλεσαν « μία «χαμένη ευκαιρία», αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στο να κάνει ότι είναι δυνατόν για την ολοκλήρωση των λεγόμενων συνομιλιών της Ντόχα μέχρι τον Ιανουάριο του 2005, που λήγει η προθεσμία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να επανεξετασθούν οι διαδικασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Μαλαισία ασκεί κριτική στις πλούσιες χώρες του κόσμου και το ειδησεογραφικό Πρακτορείο Ασσοσιετεντ Πρες φέρει τον επίτροπο της Εμπορικής Ένωσης της Αφρικής να υπονοεί ότι η Αφρική πρέπει να αποσυρθεί από τον Οργανισμό.

    [07] Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Συρία

    16 Sep 2003, 20:04 UTC

    Τζών Μπόλτον

    Άρθρο της εφημερίδας Νιού Γιόρκ Τάιμς γράφει οτι ο αρμόδιος του Στέητ Ντηπάρτμεντ για θέματα Ελέγχου των Εξοπλισμών, υφυπουργός εξωτερικών, Τζών Μπόλτον, θα δηλώσει στη διάρκεια σημερινής κατάθεσής του ενώπιον της βουλής των αντιπροσώπων, ότι η κυβέρνηση Μπους ανησυχεί για την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Συρίας προς τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς.

    Αναμένεται πως ο κ. Μπόλτον θα επαναλάβει κατηγορίες εναντίον της Συρίας οτι διαθέτει πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων. Η Συρία αρνείται οτι διαθέτει απαγορευμένα όπλα. Το αμερικανικό κονγκρέσσο μελετά νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού, εάν αυτή δεν τερματίσει τις καταγγελλόμενες οπλικές της δραστηριότητες, την υποστήριξή της προς την τρομοκρατία και την παρουσία της στο Λίβανο.

    [08] Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή τροφίμων στη Β. Κορέα

    16 Sep 2003, 20:07 UTC

    To 85 τοις εκατό των παιδιών υποφέρουν από υποσιτισμό

    Oι ΗΠΑ λένε οτι μελετούν σχέδιο αποστολής 60,000 τόννων τροφίμων στη Βόρεια Κορέα, άν και υπάρχουν ανησυχίες οτι η επισιτιστική βοήθεια μπορεί να μήν φθάσει αυτούς που την χρειάζονται περισσότερο. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε την Δευτέρα οτι η Πιονγιάνγκ δεν έχει επιτρέψει σε αρμόδιους του Παγκόσμιου προγράμματος Επισιτισμού να επιβλέψουν τη διανομή τροφίμων, ώστε να φθάσουν στους Βορειο-κορεάτες που έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας.

    Η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε χθές τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οτι διαταράσσουν την διακίνηση φορτίων διεθνούς επισιστικής βοήθειας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ, Ανταμ Ερελι, διέψευσε οτι η διανομή επισιτιστικής βοήθειας είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολιτικά ζητήματα.

    [09] Αναβάλονται οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

    16 Sep 2003, 01:17 UTC

    Mε αιφνιδιαστική απόφαση, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σάν Φρανσίσκο, στη Καλιφόρνια, ανέβαλε την διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 7 Οκτωβρίου εκλογών για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη της πολιτείας. Μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, το δικαστήριο απεφάνθη οτι η ιστορική ψηφοφορία δεν μπορεί να διεξαχθεί στην ημερομηνία που είχε οριστεί, διότι περίπου 40 χιλιάδες ψηφοφόροι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν πεπαλαιωμένες μηχανές ψηφοφορίας, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγούσε σε προβλήματα παρόμοια μ αυτά που είχαν προκύψει κατά τις διαφιλονικούμενες προεδρικές εκλογές του 2000 στη Φλόριντα. Πολιτειακοί αξιωματούχοι ενδέχεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ. Στις εκλογές αυτές οι πολίτες της Καλιφόρνια καλούνται να αποφασίσουν αν επιθυμούν την αντικατάσταση του τωρινού κυβερνήτη της πολιτείας, Γκραίη Ντέηβις.

    [10] 2 νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Ινγκουσετία.

    16 Sep 2003, 01:24 UTC

    Στη ρωσική Δημοκρατία της Ιγκουσετίας, έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού έξω από τα τοπικά γραφεία των Ρωσικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 25 άλλα. Εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ασφάλειας στη Μόσχα δήλωσε ότι ανάμεσα σε αυτούς που τραυματίστηκαν είναι και ο υποδιοικητής του Τσετσενικού παραρτήματος της υπηρεσίας. Αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν το φορτηγό οδηγούσαν ένας ή δύο βομβιστές αυτοκτονίας. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει τη ευθύνη για επίθεση. Η Ιγκουσετία συνορεύει με την Τσετσενία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα μάχονται επί χρόνια με αυτονομιστές αντάρτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 18 September 2003 - 1:21:02 UTC