Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ΗΕ μειώνουν το προσωπικό τους στο Ιράκ
  • [02] Για μοίρασμα ευθυνών με τις ΗΠΑ μιλά ο γγ του ΟΗΕ
  • [03] Εκδίκηση ζητούν οι Παλαιστίνιοι
  • [04] Για διόγκωση μυστικών πληροφοριών σχετικά με το Ιράκ κατηγορείται και η κυβέρνηση της Αυστραλίας
  • [05] Ευοίωνη αλλά περιορισμένη η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ
  • [06] Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση στην Τουρκία για την αποστολή στρατού στο Ιράκ
  • [07] Ξεχωριστές συνομιλίες Β. Κορέας με Ιαπωνία και ΗΠΑ
  • [08] Ενδέχεται να συνεργάστηκαν ιρακινοί φύλακες ασφαλείας στην επίθεση κατά των ΗΕ
  • [09] Βίαια επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων
  • [10] Συνελήφθη στο Λονδίνο πρώην πρέσβης του Ιράν στην Αργεντινή
  • [11] Πλήθος οργισμένων Παλαιστίνιων στη κηδεία του Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ
  • [12] Την επόμενη εβδομάδα οι εξαεθνείς συνομιλίες για την Βόρεια Κορέα

  • [01] Τα ΗΕ μειώνουν το προσωπικό τους στο Ιράκ

    22 Aug 2003, 19:55 UTC

    Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε οτι μειώνει τον αριθμό υπαλλήλων του στο Ιράκ και επανεξετάζει τις παρούσες συνθήκες ασφάλειας, εξαιτίας της βομβιστικής επίθεσης της Τρίτης.

    Η σωρός του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλλο, μεταφέρθηκε αεροπορικά στην πατριδα του, τη Βραζιλία σήμερα, μετά απο ιδιαίτερα συγκινητική αποχαιρετιστήρια τελετή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού δήλωσαν οτι η δολοφονία του Σέρζιο ντε Μέλλο και άλλων 22 υπαλλήλων του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, δεν πρόκειται να σταματήσει τους διεθνείς οργανισμού απο την αποστολή τους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης της χώρας. Ομως ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί ήδη ανακάλεσαν έναν αριθμό ξένων υπαλληλων τους.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Σε μία απο αυτές, σκοτώθηκε ένας πεζοναύτης στην πόλη Χίλλα την Πέμπτη.

    [02] Για μοίρασμα ευθυνών με τις ΗΠΑ μιλά ο γγ του ΟΗΕ

    22 Aug 2003, 20:02 UTC

    Κόφι Αννάν

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν, λέει οτι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες το συμβούλιο ασφαλείας να εγκρίνει ένα νέο ψήφισμα για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ απο άλλες χώρες-μέλη του ΟΗΕ, εάν η κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχία, δεν δεχθεί να παραχωρήσει μέρος του ελέγχου που εξασκεί.

    Ο κ. Αννάν είπε σε δημοσιογράφους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού οτι το συμβούλιο ασφαλείας μπορεί να εγκρινει ψήφισμα για την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ, αλλά υπογράμμισε οτι το μοίρασμα αυτών των ευθυνών, θα πρέπει να συνοδεύεται απο το μοίρασμα των αποφάσεων και του ελέγχου.»

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε πεί χθές οτι οι ΗΠΑ θα υποβάλουν ψήφισμα στον ΟΗΕ που να επιτρέπει την προσχώριση και άλλων χωρών στη συμμαχία, αλλά δεν έδωσε καμμία ένδειξη οτι οι ΗΠΑ θα μοιραστούν με άλλα κράτη τον έλεγχο των μεταπολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    [03] Εκδίκηση ζητούν οι Παλαιστίνιοι

    22 Aug 2003, 20:13 UTC

    Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Σαναμπ

    Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κραύγαζαν για εκδίκηση κατά την σημερινή κηδεία του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, ενώ το Ισραήλ δήλωσε οτι σκοπεύει να σκοτώσει και άλλα ηγετικά στελέχη εξτρεμιστικών οργανώσεων. Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο, ύποπτο για εξτρεμιστική δράση, και τραυμάτισαν δύο άλλους, σε νοσοκομείο της πόλης Ναμπλούς της δυτικής όχθης.

    Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν οτι προγραμματίζονται και άλλες επιθέσεις κατά Παλαιστίνιων εξτρεμιστών, καθώς και στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον πόλεων της δυτικής όχθης.

    Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ

    Η δολοφονία του Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ στη πόλη της Γάζας την Πέμπτη, παρακίνησε την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ να ορκιστούν οτι θα ακολουθήσουν αντίποινα κατά των ισραηλινών.

    [04] Για διόγκωση μυστικών πληροφοριών σχετικά με το Ιράκ κατηγορείται και η κυβέρνηση της Αυστραλίας

    22 Aug 2003, 15:36 UTC

    Άντριου Ουίλκυ

    Αυστραλός πρώην αναλυτής μυστικών πληροφοριών, κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του οτι αγνόησε τις αναφορές, στις οποίες εκφράζονταν αμφιβολίες για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ. Ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου εξετάζει την ακρίβεια και τον τρόπο ερμηνείας των μυστικών πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν, για να δικαιολογηθεί η συμμετοχή της Αυστραλίας στον πόλεμο, κάτω απο αμερικανική ηγεσία, εναντίον του Ιράκ.

    Ο Αντριου Ουίλκυ δήλωσε σε μέλη του κοινοβουλίου της Αυστραλίας, οτι η κυβέρνηση διόγκωσε σε μεγάλο βαθμό υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθεται το Ιράκ. Ο κ. Ουίλκυ παραιτήθηκε απο τις μυστικές υπηρεσίες της χω΄ρας του φέτος, λέγοντας οτι δέν υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν τον πόλεμο.

    Η κυβέρνηση της Καμπέρρα αντιλέγει οτι ο κ. Ουίλκυ δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας. Υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν οτι δεν είχε απευθείας ανάμειξη στην συγκέντρωση ευαίσθητων πληροφοριών για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν, και επιμένουν οτι τα καθήκοντά του είχαν σχέση μόνο με ανθρωπιστικά θέματα.

    Ο κ. Ουίλκυ δήλωσε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή οτι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να υπερβάλει την απειλή που παρουσίαζε το Ιράκ, ώστε να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ και την Βρετανία. "Φραστικοί χαρακτηρισμοί," λέει ο κ. Ουίλκυ, "όπως 'μπορεί να σημαίνει...', ή 'ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν..." συχνά διεγράφησαν, ενώ συμπεριελήφθησαν λέξεις όπως «τεράστιο» ή «γιγαντιαίο.»

    Στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, έχουν εκφραστει παρόμοιες επικρίσεις, οτι οι κυβερνήσεις υπερέβαλαν τα στοιχεία που είχαν σε σχέση με το Ιράκ, για να μπορούν να δικαιολογήσουν την στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής. Αξιωματούχοι και των δύο κυβερνήσεων διαψεύδουν τις επικρίσεις και επιμένουν οτι τα προγράμματα του Ιράκ για την ανάπτυξη χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων έθεταν την παγκόσμια ειρήνη σε πραγματικό κίνδυνο.

    Ο ρόλος της Αυστραλίας στην εισβολή του Ιράκ, αποτελεί την μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση απο τον πόλεμο του Βιετνάμ. Σε τηλεοπτική του ομιλία τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Τζών Χάουαρντ δήλωσε οτι το Ιράκ διαθέτει οπλικά συστήματα που μπορούν «να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή σε τεράστια κλιμακα.»

    Καθώς ξεκινάει η έρευνα του θέματος στην Καμπέρρα, ο κ. Χάουαρντ δηλώνει οτι οι μυστικές πληροφορίες δεν παραποιήθηκαν. Ο πρωθυπουργός επιμένει οτι οι λόγοι που έστειλε αυστραλιανό στρατό στον πόλεμο ήταν αληθινοί. «Δεν ζητήσαμε την παραποίηση των μυστικών πληροφοριών", λέει ο κ. Χάουαρντ. "Τοσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, κρίναμε καλή την πίστη ποιό δρόμο θα ακολουθούσαμε, βάσει των δεδομένων που υπήρχαν εκείνη την εποχή.»

    [05] Ευοίωνη αλλά περιορισμένη η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

    22 Aug 2003, 20:22 UTC

    Με βάση πρόσφατες ενδείξεις, η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να τα πηγαίνει λίγο καλύτερα. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 6 μηνών , ο τομέας παροχής υπηρεσιών διευρύνθηκε με πιο γρήγορο ρυθμό τον τελευταίο μήνα και η χρηματαγορά αυτή την εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 16 μηνών . Γιατί όμως η ανάκαμψη δεν είναι πιο έντονη και προς τα που οδεύει η οικονομία.

    H ύφεση ξεκίνησε με την κατάρρευση της αγορά τεχνολογίας τον Μαρτίου του 2001 και επισήμως έληξε 8 μήνες αργότερα. Όμως η οικονομική ανάπτυξη είναι αργή , λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, και σειράς επιχειρηματικών σκανδάλων. Τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από δυόμισι εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις δουλείες τους, με αποτέλεσμα η ανεργία να κυμαίνεται πάνω από 6 τοις εκατό. Οι περισσότερες θέσεις εργασίες που χάθηκαν ήταν στο βιομηχανικό τομέα ενώ πολλές από τις θέσεις αυτές εργασίας μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν ποτέ στις ΗΠΑ.

    Το 1960 σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού των 65 εκατομμυρίων αμερικανών δούλευαν στο βιομηχανικό τομέα. Σήμερα μόνο το 12 τοις εκατό των Αμερικανών εργαζόμενων , που αντιστοιχεί σε 18 εκατομμύρια απασχολούνται στο βιομηχανικό τομέα.

    Τώρα το 65 τοις εκατό της αμερικανική οικονομίας αποτελείται από εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ο οικονομολόγος του Κονφερενς Μπόρντ, στη Νέα Υόρκη, Κεν Γκολστην αναρωτιέται αν η παγκοσμιοποίηση θα αποτελέσει απειλή για την Αμερικανική οικονομία.

    Ο κύριο Γκολντστην λεει ότι εκτός από τις βιομηχανίες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεταφέρονται εκτός ΗΠΑ. Αν οι βιομηχανίες και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεταναστεύουν στο εξωτερικό τι θα μείνει για το εσωτερικό;

    Ο οικονομολόγος Μαρκ Μάιλς του Ιδρύματος Heritage διαφωνεί.

    «Κάτι ανάλογο έλεγαν και την δεκαετία του 50,» είπε ο κύριος Μάιλς και συνέχισε, « τότε το αποκαλούσαν αυτοματικοποίηση. Όλοι φοβόντουσαν ότι οι μηχανές θα αντικαθιστούσαν τους εργαζόμενους και θα έκαναν την δουλεία τους. Όμως λόγω των μηχανών δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, στο χώρος της τεχνολογίας και των υπολογιστών. Πιστεύω ότι τα επόμενα 5 με 10 χρόνια ο κόσμος θα αρχίσει να λεει είναι κατι το καταπληκτικό α δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας και όλες αυτές οι καινούργιες ευκαιρίες που δεν υπήρχαν πριν.»

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκοσμιοποίηση θα επηρεάσει το μέλλον της Αμερικής. Καθώς θα βιομηχανοποιούνται τα φτωχά κράτη, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι χώρες όπως οι ΗΠΑ θα σημειώσουν έντονη οικονομική πρόοδο που θα βασίζεται στη αξιοποίηση του εργατικού τους δυναμικού. Όμως οι πολλοί οικονομολόγοι επίσης προειδοποιούν ότι η μεγάλη και η διαρκής ανάπτυξη μπορεί να είναι δύσκολη.

    Η σύγχρονη μεσαία τάξη στη Αμερική αποτελείται από σχετικά μη εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στο βιομηχανικό τομέα. Η μεταμόρφωση της Αμερικής σε μία μετά βιομηχανική κοινωνία που θα στηρίζεται σε άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, μπορεί να πάρει δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί.

    Για τώρα όμως, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 3% με 4%, με χαμηλό πληθωρισμό μέσα στα επόμενα χρόνια

    [06] Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση στην Τουρκία για την αποστολή στρατού στο Ιράκ

    22 Aug 2003, 16:02 UTC

    O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ δήλωσε οτι η απόφαση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ εναπόκειται στην εθνοσυνέλευση της χώρας. Σε σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν στο σημερινό φύλλο της φιλελεύθερης τουρκικής εφημερίδας Μιλλγιέτ, ο κ. Γκιούλ δήλωσε οτι η Τουρκία μπορεί να στείλει ειρηνοφρουρούς στο Ιράκ, αλλά αυτοί δεν πρόκειται να είναι κάτω απο τις διαταγές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ειπε επίσης οτι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα είναι ούτε στρατός κατοχής, ούτε αστυνομικοί, αλλά θα αποτελούν μέρος ενός ευρυτερου πολιτικού οράματος για το Ιρακ, που θα εστιάζεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε οτι το κέρδος της Τουρκίας απο την συμβολή της στην ανασυγκρότηση του Ιράκ, θα είναι οτι θα έχει μία σταθερή χώρα-γείτονα. Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται οτι θα συζητήσει το θέμα αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στο Ιράκ την επόμενη εβδομάδα. Στην συνέχεια, η τελική απόφαση θα παρθει απο την εθνοσυνέλευση της χώρας.

    [07] Ξεχωριστές συνομιλίες Β. Κορέας με Ιαπωνία και ΗΠΑ

    22 Aug 2003, 20:41 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες απο την Ιαπωνία λένε οτι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει χωριστές διμερείς συνομιλίες με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, στο περιθώριο των εξαεθνών συνομιλιών της ερχόμενης εβδομάδας, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

    Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο μεταδίδει οτι η Κίνα, που φιλοξενεί τις εξαεθνείς συνομιλίες, προγραμματίζει τις συνομιλίες περιθωρίου για τις 28 Αυγούστου. Η είδηση δεν έχει ακόμα σχολιαστεί απο επίσημες πηγές, ούτε έχουν ανακοινωθεί τα θέματα πρός συζήτηση κατά τις συνομιλίες, στις οποίες θα λάβουν μέρος και η Ρωσία, καθώς και η Νότια Κορέα.

    [08] Ενδέχεται να συνεργάστηκαν ιρακινοί φύλακες ασφαλείας στην επίθεση κατά των ΗΕ

    22 Aug 2003, 15:29 UTC

    Το αρχηγείο των ΗΕ στη Βαγδάτη

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ είπε οτι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά επεισόδια, ένα στη Βαγδάτη και ένα άλλο νότια της πρωτεύουσας. Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είπε οτι ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε κατα την διάρκεια επίθεσης κοντά στην πόλη Χίλλα χθές το βράδυ. Ενας άλλος στρατιώτης πέθανε, από εισπνοή καπνού που προερχόταν απο πυρκαϊά σε πεδίο σκοποβολής στη Βαγδάτη.

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού λένε οτι η τρομοκρατία είναι η κύρια απειλή για την ασφάλεια στη χώρα. Αυτή την εβδομάδα, βόμβα σε παγιδευμένο φορτηγό, εξερράγη δίπλα στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα και τραυματίζοντας πάνω απο 100. Ειδικοί ερευνητές υποψιάζονται οτι ιρακινοί φρουροί ασφαλείας ενδέχεται να συνεργάστηκαν με τους δράστες.

    [09] Βίαια επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων

    22 Aug 2003, 20:53 UTC

    Αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού δήλωσαν απο την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών και τούρκων στρατιωτών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άτομα. Η ένοπλη σύρραξη σημειώθηκε σήμερα στην νοτιοανατολική επαρχία της χώρας Μπατμάν. Τα θύματα είναι δύο τούρκοι στρατιώτες και τρείς Κούρδοι αυτονομιστές. Επίσης τραυματίστηκαν αρκετοί Τούρκοι στρατιώτες.

    Το σημερινό βίαιο περιστατικό ακολουθεί κατά δύο εβδομάδες την χορήγηση αμνηστείας απο την τουρκική κυβέρνηση σε Κούρδους επαναστάτες. Ομως το Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν, το Καντεκ, λέει οτι η αμνηστεία έχει περιορισμένη εφαρμογή.

    [10] Συνελήφθη στο Λονδίνο πρώην πρέσβης του Ιράν στην Αργεντινή

    22 Aug 2003, 16:08 UTC

    Το Ιράν κατήγγειλε την σύλληψη χθές στη Βρετανία του τέως πρέσβη του στην Αργεντινή, χαρακτηριζοντας την ενέργεια αυτή παράνομη. Ο Χάντι Σολεϊμανπούρ πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στο Λονδίνο, το οποίο θα αποφασίσει σχετικά με την έκδοσή του στην Αργεντινή, σε σχέση με την βομβιστική επίθεση του 1994, εναντίον εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στο Μπουένος Αιρες, όπου είχαν σκοτωθεί 85 άτομα. Εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την σύλληψη του τέως πρέσβη ως πολιτική ενέργεια, υποκινούμενη απο το Ισραήλ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, αργεντινός δικαστής εξέδωσε διεθνή εντάλματα συλλήψεως για τον Χάντι Σολεϊμανπούρ και επτά ακόμα ιρανούς διπλωμάτες που φέρονται οτι ήταν αναμεμειγμένοι στον βομβισμό.

    [11] Πλήθος οργισμένων Παλαιστίνιων στη κηδεία του Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ

    22 Aug 2003, 15:33 UTC

    Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κραύγαζαν για εκδίκηση κατά την σημερινή κηδεία του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, ενώ το Ισραήλ δήλωσε οτι σκοπεύει να σκοτώσει και άλλα ηγετικά στελέχη εξτρεμιστικών οργανώσεων. Περίπου 100,000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να πενθήσουν τον Ισμαήλ Αμπού Σανάμ και δύο σωματοφύλακές του, που σκοτώθηκαν επίσης κατά την χθεσινή επίθεση απο ισραηλινό ελικόπτερο. Μετά το περιστατικό, οι εξτρεμιστικές ομάδες ανακοίνωσαν επίσημα οτι τερματίζουν την εκεχειρία τους, ενώ απείλησαν για αντίποινα. Η δολοφονία του Σανάμπ αποτελούσε αντίποινα για την Παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης, απο την οποία σκοτώθηκαν 20 άτομα στην Ιερουσαλήμ. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν οτι προγραμματίζονται και άλλες επιθέσεις κατά Παλαιστίνιων εξτρεμιστών, καθώς και στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον πόλεων της δυτικής όχθης.

    [12] Την επόμενη εβδομάδα οι εξαεθνείς συνομιλίες για την Βόρεια Κορέα

    22 Aug 2003, 16:10 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες απο την Ιαπωνία λένε οτι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει χωριστές διμερείς συνομιλίες με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, στο περιθώριο των εξαεθνών συνομιλιών της ερχόμενης εβδομάδας, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο μεταδίδει οτι η Κίνα, που φιλοξενεί τις εξαεθνείς συνομιλίες, προγραμματίζει τις συνομιλίες περιθωριου για τις 28 Αυγούστου. Η είδηση δεν έχει ακόμα σχολιαστεί απο επίσημες πηγές, ούτε έχουν ανακοινωθεί τα θέματα πρός συζήτηση κατά τις συνομιλίες, στις οποίες θα λάβουν μέρος και η Ρωσια, καθώς και η Νότια Κορέα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 24 August 2003 - 1:18:12 UTC