Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα προειδοποίηση προς αεροπορικές εταιρείες
  • [02] Ακυρώθηκε η συνάντηση Σαρόν-Αμπάς.
  • [03] Ειρηνευτικά στρατεύματα άρχισαν να καταφτάνουν στη Λιβερία
  • [04] Δεν θα ανανεώσει την θητεία του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, σύμφωνα με τη Ουάσιγκτον Ποστ
  • [05] Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο παλαιστίνιων κρατουμένων που σκοπεύει να απελευθερώσει
  • [06] Κατακόρυφη αύξηση θα σημειώσουν οι θάνατοι από έηντς στη Νότια Αφρική
  • [07] Εξαεθνείς συνομιλίες στη Κίνα για το θέμα της Βόρειας Κορέας
  • [08] Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων
  • [09] Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής.
  • [10] Ρίτζ: Οι ΗΠΑ παραμένουν στόχος τρομοκρατών.
  • [11] Πάουελ: Οι ΗΠΑ επιθυμούν διπλωματική λύση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.
  • [12] 67 νεκροί από εκρήξεις σε Ινδία και Πακιστάν.

  • [01] Νέα προειδοποίηση προς αεροπορικές εταιρείες

    05 Aug 2003, 01:03 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει σήμερα νέα προειδοποίηση προς αεροπορικές εταιρείες και διευθύνσεις αεροδρομίων για την πιθανότητα χρήσης μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα, σαν κρυψώνες εκρηκτικών για τρομοκρατικές επιθέσεις. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι βρήκαν τροποποιημένα τέτοια αντικείμενα σε εφόδους σε κρησφύγετα της Αλ Κάιντα. Στο μεταξύ οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν ότι ανυπομονούν να ανακρίνουν Σαουδάραβα που σύμφωνα με νέα έκθεση του Κογκρέσου διατηρούσε σχέσεις με δύο απ τους τρομοκράτες αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [02] Ακυρώθηκε η συνάντηση Σαρόν-Αμπάς.

    05 Aug 2003, 01:10 UTC

    &nbsp

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού ομολόγου του, Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους ο κ. Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση λόγω διαφωνιών αναφορικά με τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που το Ισραήλ σκοπεύει να αφήσει ελεύθερους. Εξάλλου χθες το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 342 κρατουμένων που σκοπεύει να αφήσει ελεύθερους αυτή την εβδομάδα. Αλλά οι Παλαιστίνιοι ζητούν την απελευθέρωση όλων και των 6 και πλέον χιλιάδων Παλαιστινίων που βρίσκονται σε Ισραηλινές φυλακές. Επίσης το Ισραηλινό ραδιόφωνο μεταδίδει ότι ο κ. Σαρόν ακύρωσε την συνάντηση με τον κ. Αμπάς λόγω της επίθεσης της Κυριακής εναντίον Ισραηλινής εποίκου και των τριών παιδιών της.

    [03] Ειρηνευτικά στρατεύματα άρχισαν να καταφτάνουν στη Λιβερία

    04 Aug 2003, 19:07 UTC

    Ειρηνοφρουρός από τη Νιγηρία

    Στρατεύματα από τη Νιγηρία άρχισαν να καταφτάνουν στη Λιβερία , στα πλαίσια ειρηνευτικής αποστολής για τη σταθεροποίηση της εμπόλεμης χώρας.

    Νωρίτερα σήμερα, ελικόπτερα με την πρώτη ομάδα στρατιωτών προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Robertsfield , έξω από την πρωτεύουσα Μονροβία. Οι στρατιώτες αυτοί θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή δυτικοαφρικανικής δύναμης που θα αριθμοί τρεις και πλέον χιλιάδες στρατιώτες, από την Γκάνα, το Μαλί, το Μπενίν και το Τόγκο.

    Στόχος της αποστολής είναι η επιβολή κατάπαυσης του πυρός και η διευκόλυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κύρια ανταρτική οργάνωση που μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Τσαρλς Τέηλορ. δήλωσε πως θα αποσυρθεί από τις θέσεις της στη Μονροβία μόλις οι ειρηνευτικές δυνάμεις μπουν στην πόλη.

    [04] Δεν θα ανανεώσει την θητεία του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, σύμφωνα με τη Ουάσιγκτον Ποστ

    04 Aug 2003, 19:37 UTC

    Κ. Πάουελ

    Η αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει στο σημερινό της φύλο ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουέλ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Άρμιταζ δεν θα επιδιώξουν ανανέωση της θητείας τους στην περίπτωση επανεκλογής του Πρόεδρου Μπους . Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο ο κύριος Άρμιταζ πρόσφατα δήλωσε στη σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Γκοντολίζα Ράις ότι τόσο αυτός όσο και ο κύριος Πάουέλ θα αποχωρήσουν από το Στέητ Ντηπάρτμεντ μια μέρα μετά από την επόμενη προεδρική ορκωμοσία, τον Ιανουάριο του 2005.

    Όμως, ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι η συζήτηση που αναφέρει το δημοσίευμα της Πόουστ δεν έγινε ποτέ. Η ίδια ανακοίνωση του Στεη Ντηπάρτμεντ αναφέρει επίσης ότι ο κύριος Πάουέλ πάντα έλεγε ότι αυτός και ο κύριος Αρμιταζ είναι στη διάθεση του Προέδρου των ΗΠΑ και έτσι θα παραμείνουν.

    [05] Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο παλαιστίνιων κρατουμένων που σκοπεύει να απελευθερώσει

    04 Aug 2003, 19:45 UTC

    Παλαιστήνιος κρατούμενος που μόλις απελευθερώθηκε

    Tο Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των παλαιστινίων κρατουμένων, που σκοπεύει να αφήσει ελεύθερους αυτή τη βδομάδα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του υποστηριζόμενου από τη διεθνή κοινότητα οδικού χάρτη, για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται 59 Παλαιστίνιοι που έχει διαπιστωθεί πως ανήκουν στις εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Παλαιστίνιοι ηγέτες θέλουν το Ισραήλ να αφήσει ελεύθερους όλους και τους 6.000 Παλαιστίνιους, που υπολογίζεται πως κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ λεει ότι το Ισραήλ δεν θα παραδώσει τον έλεγχο άλλων πόλεων της Δυτικής Όχθης στους Παλαιστινίους, εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ενεργήσει για τη σύλληψη των ατόμων που τραυμάτισαν μια εβραία και τα τρία παιδιά της την Κυριακή στη Βηθλεέμ.

    [06] Κατακόρυφη αύξηση θα σημειώσουν οι θάνατοι από έηντς στη Νότια Αφρική

    04 Aug 2003, 19:48 UTC

    Παιδιά που έχασαν τους γονείς τους λόγω έηντς

    Εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας προειδοποίησαν όσους συμμετέχουν στο πρώτο εθνικό συνέδριο για το Εηντζ στη Νότια Αφρική ότι η χώρα θα δει σύντομα μία κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό θανάτων. Μιλώντας κατά την δεύτερη μέρα του συνεδρίου στο Ντέρμπαν, ο πανεπιστημιακός ερευνητής , Κουαράισα Αμπντουλ Καρίν είπε ότι η Νότια Αφρική μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα την μετάβαση από τον υψηλό ποσοστό μολύνσεων με τον ιό του έηντζς στη μεγάλη αύξηση των θανάτων, λόγω της ασθένειας.

    Ο Νοτιοαφρικανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζέηκομπ Ζούμα δήλωσε κατά την διάρκεια του συνεδρίου ότι η κυβέρνησης του προσπαθεί να καταπολεμήσει την επιδημία, αλλά ακτιβιστές , που παρίστανται στο τετραήμερο συνέδριο, είπαν ότι οι αρμόδιοι δεν κάνουν αρκετά , όπως για παράδειγμα δεν παρέχουν φάρμακα κατά του Εηντς για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας.

    [07] Εξαεθνείς συνομιλίες στη Κίνα για το θέμα της Βόρειας Κορέας

    04 Aug 2003, 19:57 UTC

    Η Κίνα λεει ότι υποστηρίζει το σχέδιο για εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειου Κορέας και ότι προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες αυτές το συντομότερο δυνατόν. Ο Κονγκ Κουάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σήμερα εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Πιονγιανγκ ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν σύντομα στο Πεκίνο και δήλωσε ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει την διεύρυνση των συνομιλιών ώστε να συμπεριληφθούν η Νότια Κορέα, η Ρωσία και η Ιαπωνία. Είπε επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες θα γίνουν σύντομα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιου Κορέα δήλωσαν ότι οι συζητήσεις πιθανόν θ αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα.

    [08] Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων

    04 Aug 2003, 20:06 UTC

    &nbsp

    Η Ελλάδα ζήτησε ξανά την από κοινού με την Βρετανία έκθεση των μαρμάρων του Παρθενώνα.Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα επανέλαβε την Ελληνική πρόταση για την από κοινού έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών του 2004.

    H πρόταση αυτή έπεται άρθρου Βρετανικής εφημερίδας ότι οι δύο χώρες διεξάγουν μυστικές συνομιλίες σε σχέση με το θέμα. Αξιωματούχοι του Βρετανικού Μουσείου διέψευσαν ότι εξετάζουν οποιαδήποτε τέτοια προσφορά.

    [09] Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής.

    04 Aug 2003, 01:21 UTC

    Απ' την συνάντηση Σαλόμ και Σαάθ.

    Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση, Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον Ισραηλινής και των τριών παιδιών της έξω απ την Ιερουσαλήμ. Η γυναίκα και τα παιδιά της τραυματίστηκαν. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, απέρριψε πρόταση του Παλαιστίνιου ομολόγου του, Ναμπίλ Σαάθ, για μόνιμη εκεχειρία. Αντ αυτού ο κ. Σαλόμ ζήτησε απ τους Παλαιστίνιους να διαλύσουν πλήρως τις τρομοκρατικές τους οργανώσεις, όπως είπε, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα προκαλούσε Παλαιστινιακό εμφύλιο πόλεμο.

    [10] Ρίτζ: Οι ΗΠΑ παραμένουν στόχος τρομοκρατών.

    04 Aug 2003, 01:49 UTC

    Τόμ Ρίτζ

    Ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τόμ Ρίτζ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στόχος τρομοκρατών, αλλά έχουν πετύχει να καταστήσουν τη χώρα ασφαλέστερη. Ο κ. Ρίτζ έκανε αυτό το σχόλιο σε τηλεοπτική συνέντευξη απαντώντας σε ερώτηση για το τελευταίο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται σε ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, το οποίο προειδοποιεί πως η πραγματική μάχη σε βάρος των ΗΠΑ δεν έχει αρχίσει ακόμη. Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για την αυθεντικότητα της ηχογράφησης, αλλά τόνισε ότι απ τον Σεπτέμβριο του 2001, οι ΗΠΑ έχουν αποτρέψει την υλοποίηση 100 τρομοκρατικών σχεδίων. Επίσης χθες Σαουδάραβας πολίτης που καταζητούνταν απ τις αμερικανικές αρχές για ανάκριση σχετικά με τη σχέση του με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με εκπροσώπους των αμερικανικών αρχών. Πρόκειται για τον Ομάρ Αλ Μπαγιουμί ο οποίος διαψεύδει πληροφορίες έκθεσης του αμερικανικού Κογκρέσου ότι βοήθησε δύο απ τους τρομοκράτες αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [11] Πάουελ: Οι ΗΠΑ επιθυμούν διπλωματική λύση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.

    04 Aug 2003, 02:05 UTC

    &nbsp

    O αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα με διπλωματικά μέσα και δεν στοχεύουν στην ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιόνγκ Ιλ. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης Μπούς είναι η επίλυση της διαμάχης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας είναι έτοιμη να καταρρεύσει, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί ορισμένοι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    [12] 67 νεκροί από εκρήξεις σε Ινδία και Πακιστάν.

    04 Aug 2003, 02:12 UTC

    Ινδοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 67 άτομα σκοτώθηκαν και 200 άλλα τραυματίστηκαν από δύο μαζικές εκρήξεις που χαρακτηρίστηκαν δυστυχήματα. Οι Ινδικές αρχές δηλώνουν ότι διαρροή υγραερίου προκάλεσε έκρηξη στην δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τρία κτήρια και να σκοτωθούν 22 άτομα. Επίσης στο γειτονικό Πακιστάν, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιούνταν σε κατασκευαστικό έργο εξερράγησαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άτομα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 5 August 2003 - 1:18:14 UTC