Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 31/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Νέες αντικειμενικές αξίες
  • [5] Σκοπιανό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του "Γιάκοβλεφ", είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ι.Χ. Τεκμήρια! Τι θα πληρώσετε για το αυτοκίνητό σας και για τα σκάφη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κέρδη μαμούθ από τις τράπεζες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Θα χτυπήσουμε στο ψαχνό αν οι Τούρκοι ξεπεράσουν τα όρια. Απόφαση σοκ του Κ. Σημίτη.

    Η ΑΥΓΗ: Εκρηξη τραπεζικών κερδών φέτος. Υψηλά επιτόκια και πανωτόκια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τορπίλη στον ΟΤΕ από την COSMOTE. Κινδυνεύει να κατρακυλήσει η μετοχή του Οργανισμού.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόβουν τις αποδοχές των δημ. υπαλλήλων. Μποναμάς πρωτοχρονιάτικος.

    ΕΘΝΟΣ: Μπλόκο από ΟΛΜΕ για την επετηρίδα. Στον αέρα οι εξετάσεις για τους διορισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο... 198..8ρια θα κάνουμε από τις πολλές σφαλιάρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψάχνει αγοραστές ο πρωθυπουργός, αλλά δεν βρίσκει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρεβεγιόν ελπίδας. Ρεκόρ συμμετοχής στην παλλαϊκή γιορτή της Αθήνας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μας έπιασαν στον... ξύπνο. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν την κόντρα ΓΕΑ και ΥΠΑ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γιατί παγώνει το διάλογο η Αγκυρα.

    ΕΣΤΙΑ: Καθολική αποτυχία των στόχων του 1997. Η σύγκρισις εξαγγελιών και αποτελεσμάτων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Καζαμίας της οικονομίας... Αντιφατικές οι προβλέψεις για την τροχιά των επιτοκίων εν όψει του 1998.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ανάσα για όσου προλάβουν ως το μεσημέρι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι προτεραιότητες Σημίτη για το 1998.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόσο ανέβηκε ο φόρος ακινήτων με τα νέα μέτρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φοροδιαφυγή με κυβερνητική κάλυψη.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η προσπάθεια της Αγκυρας να ακυρώσει τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ελληνοτουρκικά οδηγεί σε αδιέξοδο τον εν εξελίξει διάλογο μέσω της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "στον "αέρα" τινάζει η Αγκυρα όλες τις προσπάθειες προσέγγισης με την Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι προετοιμάζεται με γοργά βήματα για την περαιτέρω όξυνση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "στο "άνοιγμα" της ελληνικής κυβερνήσεως προς την Τουρκία, με την πρότασι για συνάντησι των εμπειρογνωμόνων, η Αγκυρα απαντά με κατάργηση, ουσιαστικά, των εμπειρογνωμόνων".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "σε μία κίνηση όξυνσης της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε χθες η τουρκική κυβέρνηση διακόπτοντας τη διαδικασία των εμπειρογνωμόνων. Ειδικότερα, σε επιστολή που απηύθυναν οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες προς τους Ελληνες συναδέλφους τους, γνωστοποίησαν την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για διακοπή των επαφών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση"

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "τορπίλη" στη διαδικασία διαλόγου της Επιτροπής "σοφών" βάζει η Αγκυρα, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση της έναντι της Ελλάδας. Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες διεμήνυσαν στους Ελληνες συναδέλφους τους ότι διακόπτουν το διάλογο, μετά την απόφαση της ΕΕ να κλείσει -έστω και προσωρινά- την "ευρωπαϊκή πόρτα" στην Αγκυρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε απρόβλεπτες εξελίξεις οδηγεί η τουρκική προκλητικότητα. Οι στρατοκράτες της Αγκυρας, με τον σχεδιασμό ασκήσεων σε περιοχές στις οποίες βρίσκονται ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες επιχειρούν να σύρουν την Ελλάδα σε νέα εκβιαστικά διλήμματα και να δημιουργήσουν καινούρια τετελεσμένα".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να "κατευνάσει" την Αγκυρα, η οποία κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζοντας να προβάλλει απαιτήσεις επί νησιών, βράχων και νησίδων σε ολόκληρο το Αιγαίο".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "με τη νέα σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας, και την προσπάθεια για δημιουργία τεχνητής έντασης στο Αιγαίο κλείνει μια ακόμη χρονιά που σημαδεύτηκε από συνεχείς προκλήσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο σημειώνει ότι "ουδείς σήμερα αμφιβάλλει ότι συστατικό στοιχείο της Νέας Τάξης είναι η βία και η τρομοκρατία. Το 1997 είναι σκαλισμένο από τα εφιαλτικά σημάδια της Νέας Τάξης. Το αποκρουστικό πρόσωπο του εφιάλτη: το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Ο ενορχηστρωτής: οι ΗΠΑ. Ο χρόνος που φεύγει είναι σημαδεμένος ανεξίτηλα από τη στρατιωτική ωμότητα, τον προκλητικό κυνισμό και τη μιλιταριστική αυθάδεια της Αγκυρας".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η Κυβέρνησις πιστή εις την ανηλεή πολιτικήν της φορολογικής επιβάρυνσεως των πολιτών, προχωρεί εις υπερφορολόγησιν, με νέους ηυξημένους συντελεστάς, των ελευθέρων επαγγελματιών, και επαγγελματοβιοτεχνών, που συγκροτούν την ραχοκοκαλιάν της οικονομίας μας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "αυξημένα φορολογικά βάρη θα σηκώσουν το 1998 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει άνω του πληθωρισμού και σε ποσοστό 9% το συντελεστή επαγγελματικής αμοιβής, που θα χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του "αντικειμενικού" ελάχιστου καθαρού εισοδήματος που απόκτησαν για το 1997 οι καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ιατροί, δικηγόροι, φυσιοθεραπευτές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "φωτιά" για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, θα είναι τα νέα αυξημένα τεκμήρια για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Οσοι πολίτες διαθέτουν Ι.Χ. μικρού και μεσαίου κυβισμού, από 1200 έως 1600 κυβ. εκατοστά, πλήττονται περισσότερο, καθώς ο... εκσυχρονιστής υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, επέβαλε μεγαλύτερες αυξήσεις, από 12,2% έως 13,3% στα τεκμήρια των αυτοκινήτων αυτών και μικρότερες αυξήσεις, που κατά μέσο όρο κινούνται στο 10,5% στα τεκμήρια για τις υπόλοιπες κατηγορίες Ι.Χ.".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "υψηλές θα εξακολουθήσουν να είναι οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου και κατά το πρώτο τετράμηνο του 1998, καθώς ανέρχονται περίπου σε 4 τρισ. δραχμές, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ισχυρές οι πιέσεις στα επιτόκια και να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους".

    [4] Νέες αντικειμενικές αξίες

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "σε φθηνούς ελιγμούς καταφεύγει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για την αρπακτική της διάθεση. Σκέφτηκαν λοιπόν οι φωστήρες στης οδού Καραγιώργη Σερβίας, όπου στεγάζονται φορολογικά όρνεα της σοσιαλιστικής μας κυβέρνησης, να απαλύνουν, δήθεν, την τρομακτική επιβάρυνση των φορολογούμενων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και ακινήτων. Και ανακοίνωσαν αύξηση 15% στα αφορολόγητα όρια και τις μειώσεις φόρων που προβλέπονται στις φορολογίες για μεταβίβαση ακινήτων, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, αλλά και για μεγάλη ακίνητη περιουσία".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "σημαντικά υψηλότερο φόρο -μέχρι και διπλάσιο σε σχέση με σήμερα- θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων που θα κάνουν από 1/1/1998. Η υπέρμετρη αύξηση προκαλείται από την εκτόξευση στα ύψη των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά ότι "σχετικά μικρότερη από την αναμενόμενη που έφτανε έως και το 200% θα είναι τελικά η φορολογία για όσους από την 1.1 του 1998 θα μεταβιβάσουν είτε με γονική παροχή είτε με δωρεά τα ακίνητα τους μετά την αύξηση των αφορολογήτων ορίων κατά 15% στους συντελεστές μεταβίβασης".

    [5] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία θα αναγνωρίζεται επίσημα το συνταγματικό τους όνομα, σκοπεύουν κατά πάσα πιθανότητα να επιδιώξουν σύντομα τα Σκόπια, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Μπλάγκογια Χατζίνσκι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προτίθενται να προσφύγουν τα Σκόπια για να πετύχουν την αλλαγή της προσωρινής ονομασίας "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" στο σκέτο... "Μακεδονία". Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει σε έκδοση νέας απόφασης που θα ακυρώνει την προσωρινή ονομασία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα υποβληθεί επισήμως σχετικό αίτημα των Σκοπίων".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πορεία των επιτοκίων το 1998, τα υψηλά κέρδη στις τράπεζες το 1997 και οι μειωμένες δανειακές ανάγκες του δημοσίου το 1998, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ δημοπρασιών: "Δύσκολη η πτώση των επιτοκίων το 1998".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κάτω από το 5% ο πληθωρισμός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υψηλά κέρδη για τις τράπεζες το 1997".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μειωμένες οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου το '98".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δύο τρισ. λιγότερα θα δανειστεί το Δημόσιο το 1998".

    [7] Επιτόκια

    Η ΓΕΝΙΚΗ δημοπρασιών γράφει ότι "δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται τους πρώτους μήνες του 1998 η αποκλιμάκωση των επιτοκίων του δημοσίου, τα οποία εξαιτίας της πρόσφατης νομισματικής αναταραχής έχουν σκαρφαλώσει στο 11,38%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 31 December 1997 - 15:24:18 UTC