Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 29/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ και τα θύματα των τροχών κατά τα Χριστούγεννα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρίλερ με 1 εκατ. δολάρια που χάθηκαν μέσα στην ΕΛΑΣ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί: Ολες οι νέες θέσεις. Που θα γίνουν οι προσλήψεις το '98.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανασχηματισμός στο Εκτελεστικό. "Ιδεολογική καθαρότητα" επιθυμούν οι εκσυχρονιστές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμφύλιος για μίζες. Επιχειρηματίες μηνύουν υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Πήραν φωτιά τα ακίνητα. Μπαράζ αγορών-πωλήσεων μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλει ο Κώστας Σκανδαλίδης με συνέντευξή του στο "Εθνος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με ένα τσουβάλι "Ιμια" πλακώνει ο Τούρκος... Αλή-Βασίλης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πυροδοτούν κρίση στο Αιγαίο τα γεράκια της Αγκυρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δεκατρείς νέοι φόροι από την Πρωτοχρονιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το πρόσωπο της χρονιάς: Ντόλι ψηφίζει η "Ε", ελπίδα και εφιάλτη για τα επόμενα 1.000 χρόνια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κλείνει το Αιγαίο η Αγκυρα. "Καυτό" Γενάρη σχεδιάζουν οι Τούρκοι στρατηγοί.

    ΕΣΤΙΑ: Χάνει το μονοπώλιον των σιδηροδρόμων ο ΟΣΕ. Από το 1998 έρχονται ξέναι εταιρείαι.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: ΗΠΑ-ΝΑΤΟ μας πάνε σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευθύνες σε 40 της ΕΛΑΣ για το χουντικό γλέντι. Παραδίδεται το πόρισμα.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας, αυτή τη φορά και με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ενώ στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διακοινοτικές συνομιλίες, έως ότου αναγνωρίσουν οι Ελληνοκύπριοι το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "την συκοφαντικήν της προπαγάνδαν -την οποίαν είχε υποσχεθή μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου- ανέλαβεν ήδη η Τουρκία, εις βάρος της Ελλάδος, εις επίπεδον μάλιστα κορυφής. Τόσον ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, όσον και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως -και πρωθυπουργός της "εισβολής"- Μπουλέντ Ετσεβίτ, με δηλώσεις των επιχειρούν να προβάλουν προς την Ευρώπην ότι ο υπεύθυνος διά την σημερινήν κρίσιν είναι αι Αθήναι, καθώς και ότι η χώρα μας είναι αυτή που έχει εδαφικάς διεκδικήσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "χωρίς το παραμικρό, πλέον, πρόσχημα, παρουσιάζεται ο φάσμα της τουρκικής απειλής, της οποίας σαφέστατα, δηλωτική είναι η θέσις του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως εχθρός! Βεβαίως, τα αίτια του μανιοκαταθλιπτικού αυτού συνδρόμου της Αγκυρας εναντίον της χώρας μας, είναι πέρα ως πέρα απόρροια των τεραστίων εσωτερικών προβλημάτων της εξ' Ανατολών γείτονος, πλην όμως... μετράει το αποτέλεσμα, εν προκειμένω η απειλή!".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση όποτε και αν εκδηλωθεί. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος προς τη γείτονα χώρα με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης που επιδιώκει τις τελευταίες μέρες η Αγκυρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να λαμβάνει την σκυτάλη από τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, συνέχισε η Τουρκία χθες και προχθές τις "αιτιάσεις" κατά της Ελλάδας, μετά τη δημόσια διακήρυξη ότι η Τουρκία κυβερνάται διά μυστικού διατάγματος. Το διάταγμα θεωρεί την Ελλάδα και τη Συρία ως τις σημαντικότερες απειλές κατά της Τουρκίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, καθώς η Αγκυρα αυξάνει τις στρατιωτικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας, ενώ την κατηγορεί ως "υπεύθυνη" για ό,τι συμβεί (!) και "δεσμεύει" περιοχές στο Αιγαίο για αεροπορικές ασκήσεις από τις 2 έως και τις 22 Ιανουαρίου. Στο Πεντάγωνο έχει σημάνει συναγερμός και τα επιτελεία αξιολογούν κάθε τουρκική ενέργεια, ενώ ο πρωτουργός Κ. Σημίτης συνέστησε να μη χαλαρώσουν τα μέτρα επαγρύπνησης στον Εβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "η Αγκυρα εγκαινιάζει νέο γύρο διπλωματικών αναμετρήσεων με την Αθήνα από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα του νέου χρόνου, εκβιάζοντας την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και το ΝΑΤΟ. Οι σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια προβλέψιμες αντιδράσεις της γείτονος θα κλιμακωθούν όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αλλά και η ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Αϊ-Βασίλης" με 'φοροδώρα'... ο πρωθυπουργός και τι δώρα! Αφειδώς φόρους προς όλες τις κατευθύνσεις και τα κοινωνικά στρώματα θα μοιράσει το οικονομικό επιτελείο από την 1η Ιανουαρίου σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκεντρώσει έσοδα περίπου 320 δισεκατομμυρίων δραχμών, με βάση το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Ιανουαρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "και... φοροπακέτο με... έξτρα "μποναμά" φόρων ύψους 320 δις δρχ. θα περιλαμβάνει το σακί του Αϊ-Βασίλη με τα δώρα για το 1998! Πρόκειται για το πακέτο των φόρων που έριξε στο σακί του Αϊ-Βασίλη η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, τη στιγμή που ο Αγιος περνούσε έξω από το υπουργείο Οικονομικών! Ετσι ο Αϊ-Βασίλης θα μας κάνει "ποδαρικό" για το νέο χρόνο με 13 νέους φόρους, αλλά και με αυξήσεις αρκετών παλαιών κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε αν φέτος ήλθε από την Καισαρεία ή από την... εφορία!".

    [4] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "με κατ' ιδίαν συναντήσεις, που έχει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των εορτών με όλα τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα προσπαθήσει να εκτιμήσει κατά πόσο είναι εφικτή η "εκτόνωση" στο κυβερνών κόμμα (μέσα από μία "ισορροπία τρόμου") ή θα προχωρήσει στο "οριστικό ξεκαθάρισμα" και την ανάδειξη μιας "νέας ηγετικής ομάδας", που θα είναι σε θέση να εκφράσει ό,τι επαγγέλλεται το "νέο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "στο κομματικό επίπεδο θα γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιπαραθέσεις και το πολωτικό κλίμα σε πολλές οργανώσεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, έλεγαν ότι ο κ. Σημίτης θεωρεί ότι οι εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου δεν πρέπει να είναι μια μάχη για τον έλεγχο των οργανώσεων από διάφορες ομάδες, αλλά και μια διαδικασία που θα βοηθήσει στην ανάδειξη των ικανότερων στελεχών, τα οποία μπορούν να κάνουν πράξη "την κοινή πορεία όλων".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει ότι "μήνας πρωτοβουλιών και πολιτικής ευελιξίας θα είναι για τον πρωθυπουργό ο Ιανουάριος. Για την πρόθεσή του αυτή έχει ενημερώσει τους στενούς συνεργάτες του και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το θερμόμετρο του εσωκομματικού πυρετού έχει ανέβει τόσο πολύ, ώστε και σε εκδηλώσεις τέτοιου είδους οι εκπροσωπήσεις των στελεχών είναι "μονοτασικές".

    "Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνει με συνέντευξή του στο "Εθνος" ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος υπογραμμίζει, ότι αυτή η αλλαγή δεν θα γίνει με τη μορφή ανακατανομής των αξιωμάτων, αλλά με μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία, που θα αποκαταστήσει μια νέα ηθική και πολιτική τάξη στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Χρειάζεται, τονίζει, ένας νέος κώδικας σχέσεων και πρακτικών. Μιλά με σκληρή γλώσσα και στηλιτεύει καταστάσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά, "μοιάζει να εμπεριέχει και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στους κόλπους του". Δείχνει κι αυτός με τη σειρά του την πόρτα σε "όσους πριονίζουν από πρόθεση το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται". Τέλος, με έμφαση τονίζει, ότι στο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται και εσωτερικά μια επανάσταση ειλικρίνειας και αλήθειας".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου αναμένουν τόσο η Λευκωσία όσο και η διεθνής κοινότητα. Ο πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε ως την σημαντική στην ιστορία του Κυπριακού την πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης, που θα εκδηλωθεί με τις εκλογές. Στη βαρύτητα, πάντως, των εξελίξεων που αναμένονται μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου ως προς το Κυπριακό αναφέρθηκε χθες και ο βοηθός του μόνιμου εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γουστάβ Φεϊσέλ".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πορεία των επιτοκίων και οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγωνία για τα επιτόκια... Κρίσιμη η σημερινή δημοπρασία των αιτήσεων εντόκων γραμματίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιες μετοχές προτείνουν οι Χρηματιστές. Μεγάλη έρευνα της "Η".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρόκριμα για τα επιτόκια του 1998 το σημερινό τεστ".

    [7] Επιτόκια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων αναμένεται να ασκηθούν στη σημερινή δημοπρασία των ετήσιων εντόκων που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Η σημερινή δημοπρασία πραγματοποιείται σε κλίμα αβεβαιότητας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια στη διατραπεζική σημείωσαν σημαντική άνοδο και οι εκροές που παρατηρήθηκαν δημιουργούν προϋποθέσεις ανόδου των επιτοκίων σε επίπεδα υψηλότερα του 11,3% που είχαν διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 29 December 1997 - 15:00:41 UTC