Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 22/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πτώση "Γιάκοβλεφ"
  • [3] Προϋπολογισμός
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, η πτώση του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ-42" και του "C-130", οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγκληματίες! Εξαπάτησαν τον πιλότο ότι λειτουργούσε ραντάρ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί δεν έπεσαν "κεφάλια". Ποιοι γλίτωσαν υπουργούς - στρατηγούς.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Με απάτη σκότωσαν τους 71. Ψεύτικο χάρτη δίνουν στους πιλότους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συμπλοκές στο ΠΑΣΟΚ. Επαιξαν ξύλο εκσυχρονιστές και προεδρικοί.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ντροπή! Ούτε μία παραίτηση. Κατακραυγή κατά της κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Το νέο καθεστώς στο Δημόσιο. Ολόκληρος ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γκρίνιαξαν... φώναξαν... τον ψήφισαν (τον προϋπολογισμό) και ησύχασαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξαπάτησε τη Βουλή η Β. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ληστεία μετά φόνου. Προϋπολογισμός '98. Διπλή αεροπορική τραγωδία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο πόλεμος των ραντάρ. Νέα πτήση - θρίλερ με ουκρανικό "Ιλούσιν" στη Μίκρα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σύγκρουση από το παρελθόν. Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός.

    ΕΣΤΙΑ: Ξέναι επιχειρήσεις αφανίζουν τας ελληνικάς.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Πεντάρα ο ΠΑΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σενάριο 007 της Αγκυρας για νέα ένταση.

    [2] Πτώση "Γιάκοβλεφ"

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "χάρτη - απάτη, που τον παραπληροφορούσε ότι το αεροδρόμιο 'Μακεδονία' διέθετε ραντάρ προσέγγισης είχε στα χέρια του ο Ουκρανός πιλότος του μοιραίου 'Γιάκοβλεφ', γι' αυτό και ζήτησε τη βοήθειά του όπως προκύπτει από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του κυβερνήτη με τον Πύργο Ελέγχου, που δόθηκε στη δημοσιότητα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "γενική είναι πλέον η κατακραυγή κατά της κυβέρνησης Σημίτη. Ολα τα κόμματα, καθώς και αντιφρονούντες του ΠΑΣΟΚ την καταγγέλλουν για έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας και ντροπής στη διπλή αεροπορική τραγωδία. Ούτε μία παραίτηση! Κι ο Κ. Σημίτης σχεδίαζε να επιρρίψει ευθύνες στους στρατιωτικούς, αλλά η εύλογη οργή της στρατιωτικής ηγεσίας και το ότι θα υποχρεωνόταν να αποπέμψει και τον Μαντέλη του ανέτρεψαν το σχέδιο".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "πολλές και συγκεκριμένες υπήρξαν, τις τελευταίες μέρες, οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις των υπεύθυνων ως προς την αντιμετώπιση των παραλείψεων και των προβληματικών καταστάσεων, που η πρόσφατη αεροπορική τραγωδία έφερε στο φως. Αλλά εκείνο που η πείρα μας έχει διδάξει είναι ότι οι υποσχέσεις αυτού του είδους συνήθως ξεχνιούνται μόλις οι προβολείς της δημοσιότητας απομακρυνθούν από το πρόβλημα, το οποίο τις προκάλεσε, με αποτέλεσμα να καταστεί κάποια στιγμή αναγκαία η επανάληψή τους προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή οργή, την οποία μια νέα τραγωδία θα έχει προκαλέσει".

    [3] Προϋπολογισμός

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με ψήφους 163 υπέρ και 136 κατά, εψηφίσθη ο προϋπολογισμός του 1998, ο οποίος έναντι των προηγουμένων είχε το εξής χαρακτηριστικόν: Είναι ο μόνος ο οποίος συνεκέντρωσε τόσον έντονον κριτικήν ακόμη και από βουλευτάς του ΠΑΣΟΚ, αλλά, παρ' όλα αυτά, ουδείς εκ των διαφονούντων ετόλμησε να τον καταψηφίση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το πράσινο φως έδωσε χθες στην κυβέρνηση η πλειοψηφία της Βουλής προκειμένου να συνεχίσει αταλάντευτα της πολιτική της σταθεροποίησης που θα καταστήσει τα επόμενα χρόνια τη χώρα μας ανταγωνιστική και αξιόπιστη έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ)".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "υπό την σκιά των αεροπορικών τραγωδιών και των πολιτικών τους προεκτάσεων, διεξήχθη χθες στην Βουλή, η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό του 1998, του κρισιμότερου έτους της μεταπολεμικής ελληνικής οικονομίας, αφού από τις οικονομικές επιδόσεις αυτή τη χρονιά και την συνεπή εκτέλεσι του προϋπολογισμού θα εξαρτηθή η πορεία και η θέσι της χώρας μας στην ΕΕ και την ΟΝΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "χωρίς εκπλήξεις και χωρίς την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων για την οικονομία, αλλά σε υψηλούς τόνους, σαν μια σύγκρουση από το παρελθόν, ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "η... θύραθεν "τρομοκρατία", που επέβαλε ο Κώστας Σημίτης στην εσωκομματική αντιπολίτευση, μπορεί να έδεσε τα χέρια των μη "εσκυχρονιστών" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία, δεν τους εμπόδισε όμως να ασκήσουν, άλλοτε σκληρή και άλλοτε διακριτική κριτική στο νέο Προϋπολογιμό".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "υπό τη βαριά ατμόσφαιρα των δύο αεροπορικών τραγωδιών, που ανέδειξαν και την εικόνα διάλυσης του κράτους για την οποία κατηγορούμενη είναι η κυβέρνηση και υπό τη "δαμόκλειο σπάθη" της κομματικής πειθαρχίας, που επέβαλε, στους βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κυβερνώντος κόμματος, καταφεύγοντας σε εκβιασμούς και απειλές ο πρωθυπουργός, ψηφίστηκε χθες τα μεσάνυχτα ο Προϋπολογισμός".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας και θα προχωρήσει και αυτή σε απέλαση Τούρκου διπλωματικού υπαλλήλου, απαντώντας έτσι στην τουρκική προκλητική ενέργεια να διώξει τον Ελληνα διοικητικό υπάλληλο, με βάση ασύστατες κατηγορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ούτε οι ίδιες οι τουρκικές αρχές".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά ότι "επανήλθε, χθες, η εφημερίδα 'Σαμπάχ' μαζί με τις άλλες εφημερίδες στο θέμα που είχε προβάλει το Σάββατο, περί 'κατασκοπευτικού σκανδάλου', όπου εμπλεκόταν διοικητικός υπάλληλος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Η επάνοδος στο θέμα γίνεται με την επιβεβαιωτική δήλωση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού ότι 'ζητήθηκε από τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, Δημήτρη Νεζερίτη, να εγκαταλείψει εντός εβδομάδας την Τουρκία ο εν λόγω υπάλληλος, Ευστράτιος Χαραλάμπους'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "μια νέα υστερία κυριεύει και πάλι τις τουρκικές αρχές, αφού κήρυξαν ανεπιθύμητο πρόσωπο διοικητικό υπάλληλο του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, στον οποίο προσήψαν την κατηγορία ότι συνεργαζόταν με Κούρδους αγωνιστές του Ρ.Κ.Κ.".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στη συκοφάντηση της Αθήνας αποβλέπει το σενάριο τύπου 007 που έστησε η Αγκυρα βαφτίζοντας κατάσκοπο Ελληνα του προξενείου Κωνσταντινούπολης. Η 'υπόθεση' άρχισε να 'υφαίνεται' πριν από εβδομάδες με παγίδες και υποκλοπές, οι οποίες όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ουδέν απέδωσαν".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "σε παντελώς ανυπόστατο παιχνίδι... κατασκοπευτικής υστερίας επιδίδεται η Αγκυρα, επιχειρώντας τον αποπροσανατολισμό από την εις βάρος της κατακραυγή των ισχυρών της ΕΕ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 22 December 1997 - 14:51:48 UTC