Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 21/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκία - ΕΕ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Σύνοδος Κορυφής για την Απασχόληση
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ασφαλιστικές εταιρίες - Μέτρα υπ. Ανάπτυξης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σύνοδος της ΕΕ για την απασχόληση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συζήτηση στον Αρειο Πάγο για τα πανωτόκια, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διάλυση! Ολοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θύελλα για τα πανωτόκια. Επεισόδια με θύματα τραπεζών στον Αρειο Πάγο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κ. Στεφανόπουλος προς Β. Βενιζέλο: Υπουργέ, απολογήσου.

    Η ΑΥΓΗ: Συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπάχαλο στο ΠΑΣΟΚ. Επικίνδυνα συμπτώματα διάλυσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο Κόμμα.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρουφάνε αίμα οι τράπεζες. Πρόταση Εισαγγελέα: Παράνομα τα πανωτόκια.

    ΕΘΝΟΣ: Πληρώστε σε 30 μέρες ή κλείνετε. Τελεσίγραφο στις ασφαλιστικές για τις ζημιές στα Ι.Χ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν περνάς κυρά-Μαρία από του ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ-ΠΟΛΑΝ τα... στενά!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βοά το σκάνδαλο. Χάρισαν δισεκατομμύρια στον επιχειρηματία Κοπελούζο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικόπεδα: Τετραπλάσιοι φόροι για αγορές εκτός σχεδίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγριος πάγος στα πανωτόκια. Ομαδικά πυρά στον παραλογισμό των τραπεζών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νυστέρι στην ιδιωτική ασφάλιση. Στον κλάδο αυτοκινήτου οι μεγάλες αλλαγές.

    ΕΣΤΙΑ: Το επίμαχον θέμα των τραπεζικών ανατοκισμών. Αναζητείται η επίσημος κυβερνητική θέσις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ακροβασίες ξένων με τη δραχμή. Νέες δυσμενείς προβλέψεις για το νόμισμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νυστέρι στην ασφαλιστική αγορά. Λουκέτο σε έξι αφερέγγυες εταιρίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση επιμένει: Τρία κενά το μοιραίο βράδυ.

    ΝΙΚΗ: Σεισμικές δονήσεις και στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών στις Οργανώσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δίνουν λεφτά για να κλείσουν (!) ναυπηγεία.

    [2] Τουρκία - ΕΕ

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "μπαράζ πιέσεων δέχθηκε ο Κώστας Σημίτης στο χθεσινό δείπνο "παρά τη εστία" των "15" στο Λουξεμβούργο. Ο στόχος της πλειονότητας των εταίρων ήταν διπλός. Αφενός να άρει η Ελλάδα το βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, αφετέρου να δεχθεί τη συμπερίληψη στην υπό σύσταση Ευρωπαϊκή Διάσκεψη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου θα παραπεμφθεί κατά πάσαν πιθανότητα το θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και της συμμετοχής σε αυτήν της Τουρκίας, καθώς κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της έκτακτης συνόδου στο Λουξεμβούργο δεν προέκυψε ουσιαστική πρόταση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "ύστατη προσπάθεια ώστε να μην επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των "14" ευρωπαίων ομολόγων του βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, υποβαθμίζοντας τη σημασία αυτής της συνάθροισης ου στόχο έχει να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη ανεργία, κατέβαλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Λουξεμβούργο, τόσο κατά τη διάρκεια των κατ' ιδίαν επαφών του, όσο και στο δείπνο που παρετέθη προς τιμήν των ευρωπαίων ηγετών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "διπλωματικό αδιέξοδο που περιορίζει ασφυκτικά τους χειρισμούς της Αθήνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, προέκυψε κατά τις χθεσινές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους δεκατέσσερις ομολόγους του στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "στην "πρέσα" των "14" Ευρωπαίων εταίρων του, οι οποίοι επέμειναν στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή διάσκεψη, βρέθηκε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο ο κ. Σημίτης ο οποίος υπέστη ψυχρολουσία άνευ προηγουμένου. Ο κ. Σημίτης δεν έθεσε "βέτο" έχοντας οχυρωθεί πίσω από το γεγονός ότι η συζήτηση έγινε στο δείπνο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και δεν είχε "επίσημο" χαρακτήρα, όμως στο τέλος υποχρεώθηκε να πει ότι διαφωνεί και όπως δήλωσε μετά το δείπνο "ουσιαστικά έθεσα βέτο".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "να εκβιάσει και με άλλον τρόπο επιχειρεί η Αγκυρα και να αποτρέψει την εγκατάσταση των S-300 στην ελληνοκυρπιακή πλευρά. Οπως έγραψε χθες η τουρκική εφημερίδα "Γιενί Γιουζίλ", στην αεροπορική βάση του Λεκονοίκουθα σταθμεύουν μονίμως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και για όση περίοδο θα λειτουργεί η αεροπορική βάση της Πάφου και δεν θα ανακαλείται η πρόθεση εγκατάσταστης των S-300"

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "περίεργη" εμμονή στα "σενάρια" περί σχεδίου τριχοτόμησης της Κύπρου που επεξεργάζεται ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρ. Χόλμπρουκ επιδεικνύει ο τουρκικός Τύπος. Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" επανήλθε χθες στο θέμα αναφέροντας ότι ο Χόλμπρουκ θα ασκήσει πιέσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα ώστε το σχέδιο για την τριχοτόμηση του νησιού να υπογραφεί μέσα στο 1998".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης" (ΜΟΕ) δημιουργούνται, σύμφωνα με την αντίληψι της Αγκυρας στο Αιγαίο μόνον όταν η Ελλάς... δεν ελέγχει, αναχαιτίζει ή ανακόπτει την πορεία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων, οσάκις αυτά παραβιάζουν το FIR Αθηνών, τον εναέριο μας χώρο ή τα χωρικά μας ύδατα. Την εκπληκτικής θρασύτητος απαίτησι προέβη χθες εμμέσως πλην σαφώς το τουρκικό ΥΠΕΞ, θεωρώντας μάλιστα ότι τούτο συνσιστά και την "ουσία της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ" για τα "ΜΟΕ".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "νέα πρόκλησις της Τουρκίας εξεδηλώθη εις βάρος της Ελλάδος από το στρατιωτικόν καταστημένον της γείτονος. Το τουρκικόν Επιτελείον ισχυρίσθη ότι η Ελλάς προμηθεύει πυραύλους τύπου "Στίνγκερ" εις το Εργατικόν Κόμμα των Κούρδων, το ΡΚΚ. Η συκοφαντία αυτή, επεσήμανον διπλωματικοί κύκλοι, πέραν των αρνητικών διαθέσεων της Τουρκίας που αποκαλύπτει, έναντι της Ελλάδος , δυσχεραίνει και την επίδειξιν καλής διαθέσεως απο την ελληνικήν κυβέρνησιν, όσον αφορά εις τον Ευρωπαϊκόν προσανατολισμόν της Τουρκίας".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στην Αθήνα επιχειρεί τώρα να πετάξει η Αγκυρα το μπαλάκι των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε χθες ότι "δεν αντκατοπτρίζουν την πραγματικότητα οι εκφράσεις του Ακη Τσοχατζόπαλου και του Θόδωρου Πάγκαλου, με τις οποίες κατηγορείται η Τουρκία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ κλιμακώνουν τις πιέσεις για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, με στόχο να υποχρεώσουν την Αθήνα να αποδεχθεί ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που στην ουσία απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "τετ-α-τετ, και μάλιστα μακράς διαρκείας, Ακη-Πάγκαλου, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9 το πρωί στο Πεντάγωνο, με "καυτά" επίκαιρα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που κυριαρχούν στη συζήτηση είναι η νέα δομή του ΝΑΤΟ και το θέμα των στρατηγείων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον Δεκέμβριο. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνα εξετάζουν ακόμη το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά ΝΑΤΟ και ΗΠΑ".

    [5] Σύνοδος Κορυφής για την Απασχόληση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η Ευρώπη των "15" έχει σήμερα στο Λουξεμβούργο μια μεγάλη "πρεμιέρα". Για πρώτη φορά στην κοινοτική ιστορία πραγματοποιείται ένα έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο αφιερωμένο στην απασχόληση. Και οι "15" είναι έτοιμοι να αποφασίσουν το πρώτο μεγάλο βήμα: Να εφαρμόσουν τα νέα άρθρα της Συνθήκης του Αμστερνταμ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Ευρώπη, που συνεχίζει να τρέχει πίσω από την Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς να μπορεί να την πιάσει".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "στον απόηχο της ευρωδιαδήλωσης χθες το απόγευμα 25.000 εργαζομένων και συνδικαλιστών από όλες τις χώρες της Ευρώπης που ζητούσαν πολιτική για την απασχόληση τώρα, άρχισε το βράδυ στο Λουξεμβούργο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία προβλέπεται να διατυπωθούν απλά ευχολόγια για τη μείωση της ανεργίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "σε κλοιό ανέργων οι "15" τονίζει ότι "σε κλοιό από περίπου 35.000 άνεργους πολίτες απο διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν συγκεντρωθεί στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιήθηκε χθες πρώτη μέρα το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Απασχόληση και την Ανεργία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "με τους "σοσιαλιστές" πρωθυπουργούς σε ελλιπή σύνθεση να προπαγανδίζουν την "ιδεολογική" τους ιδιαιτερότητα... συμφωνώντας κατά γράμμα με το "πακέτο ανεργίας" που προτείνουν οι χριστιανοδημοκράτες ομόλογοί τους και η Κομισιόν και τον Ελληνα πρωθυπουργό να προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει χρόνο στις πολύπλοκες και πολύπτυχες πιέσεις για τα Ελληνοτουρκικά, άρχισε χθες στο Λουξεμβούργο το Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "για την Απασχόληση".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "καθαρές θέσεις - πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις". Αυτά ήταν τα μηνύματα που δέχτηκαν από τους 20.000 συνδικαλιστές εκπροσώπους των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκεντρώθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο, οι 15 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, πριν να αρχίσουν τη σημερινή του σύσκεψη αποκλειστικά πάνω στο θέμα της απασχόλησης και της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "μία σύνοδος "ντεκαφεϊνε"... Ο επιτυχημένος αυτός χαρακτηρισμός δόθηκε στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση, οι διήμερες εργασίες της οποίας άρχισαν χθες στο Λουξεμβούργο".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το κλείσιμο έξι ασφαλιστικών εταιριών, η πτώση των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά, οι θέσεις Καραμανλή για την οικονομία και η Διάσκεψη Κορυφής για την Απασχόληση είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Η άνοδος των επιτοκίων οδηγεί στον εξωτερικό δανεισμό - Με δυσμενέστερους όρους δανείζεται η Ελλάδα από διεθνείς αγορές".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ξεκαθαρίζει η ασφαλιστική αγορά - Συνεχίζει τα λουκέτα το υπ. Ανάπτυξης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Χρυσά χαρτιά" των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη - Οι πρώτες εταιρίες στο Χρηματιστηριακό Κέντρο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απόσυρση" στα ζημιογόνα μακροχρόνια ομόλογα - Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναζητείται εξωδικαστική φόρμουλα για τον ανατοκισμό - Παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης και ερώτηση στη Βουλή".

    [7] Ασφαλιστικές εταιρίες - Μέτρα υπ. Ανάπτυξης

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Ανακλήσεις αδειών λειτουργίας έξι ασφαλιστικών εταιρίων, μέτρα για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, τριετή επιχειρηματικά σχέδια δράσης, πρόστιμα σε 18 εταιρίες, αγωγές στους ασφαλιστές για συνυπευθυνότητα στην εξαπάτηση των ασφαλισμένων και μέτρα φραγμό στην πρακτική της υποαποθεματοποίησης περιλαμβάνει το "καλάθι" του υπ. Ανάπτυξης που ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του, με στόχο της εξυγίανση της αγοράς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 21 November 1997 - 15:18:30 UTC