Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 18/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αύξηση των επιτοκίων
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Επιτόκια - Αυξήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Πολυτεχνείου, η αύξηση των επιτοκίων και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χάνονται περιουσίες. Χρηματιστήριο, δραχμή, επιτόκια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επίθεση Σημίτη στα ΜΜΕ. Προαναγγέλλει... δημοκρατικό "φίμωμα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξεχασμένα συνθήματα στη πορεία για το Πολυτεχνείο: Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι.

    Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση φρενάρει... τα επιτόκια τρέχουν. Ανησυχία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τοκογλύφοι τραπεζίτες. Με τα υψηλά επιτόκια ρημάζουν τον κόσμο και καταστρέφουν την οικονομία.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Φωτιά τα δάνεια. Ασφυκτιούν και πάνε για λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Αναψε πράσινο για τα ξένα πτυχία - Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στην... ουρά του ΙΚΑ για τα "κατάγματα", του προφίλ του ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναζητείται η αξιωματική αντιπολίτευση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις. Αλλάζουν όλα τα κεκτημένα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ιερή" σφαγή. Στο Λούξορ η αιματηρότερη επίθεση ισλαμιστών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι αυξήσεις στις συντάξεις. Ολο το νομοσχέδιο.

    ΕΣΤΙΑ: Ποίους επιβαρύνουν τα νέα φορολογικά μέτρα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυραυλική ομπρέλα στο Αιγαίο. "Πάτριοτ 1" και "S-300" κατά της αεροπορικής επιβουλής της Τουρκίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναταράξεις στην Οικονομία από την άνοδο των επιτοκίων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τι κοστίζει το χαράτσι στα στεγαστικά.

    ΝΙΚΗ: Εγκλημα στο Νείλο. Ξαναχτύπησαν οι φανατικοί ισλαμιστές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγαλειώδης αντιιμπεριαλιστική πορεία.

    [2] Αύξηση των επιτοκίων

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "αδικαιολόγητη θεωρεί η κυβέρνηση την αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών, επικαλούμενη μάλιστα την υψηλή κερδοφορία τους, που επιτρέπει τουλάχιστον αναμονή. Η σύστασή της (χθες, διά στόματος του κ. Παπαντωνίου) δεν φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους τραπεζίτες. Από αύριο άλλες τέσσερις τράπεζες ακολουθούν το χορό αυξάνοντας κατά 1-2 μονάδες τα επιτόκιά τους. Η κυβέρνηση φοβάται ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επιδράσει αρνητικά στην εκτέλεση του, ήδη προβληματικού, προϋπολογισμού, διότι θα ανεβάσει το κόστος του δημοσίου δανεισμού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η άνοδος των επιτοκίων σε δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες έχει δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά που βρίσκεται σε κατάσταση καμπής εξαιτίας της μειωμένης αύξησης και οι επιχειρηματίες ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για να γλιτώσουν από την οικονομική καταστροφή".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "δυσφορία αλλά και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλεί η γενικευμένη αύξηση των επιτοκίων από όλες σχεδόν τις τράπεζες. Παρά τις παραινέσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου και τις αντιρρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η μία μετά την άλλη, οι εμπορικές τράπεζες ανακοίνωσαν χθες αυξήσεις τόσο στα επιτόκια καταθέσεων όσο και αυτά των χορηγήσεων".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "μαχαιριές στην πλάτη των δανειοληπτών" προσθέτει ότι "μορφή... χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η μία μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες προχωρούν σε αλλαγές στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "ομοβροντία" ανακοινώσεων από τράπεζες είχαμε χθες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεών τους, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου κάνει υποδείξεις στους τραπεζίτες, όταν ο ίδιος ήταν θεατής στην κρίση και οι τραπεζίτες έτρεχαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "επτά ακόμη τράπεζαι, ως άλλωστε αναμένετο, μετά την Εθνικήν Τράπεζα και την Αλφα Πίστεως, προέβησαν χθες εις ανακοινώσεις δι' αύξησιν των επιτοκίων τους, τόσον των καταθέσεων όσον και των χορηγήσεων. Πάντως, η κυβέρνησις εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τας αποφάσεις των τραπεζών, ως διεφάνη από την συνέντευξιν του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου εις χθεσινήν εφημερίδα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "άλλες οκτώ τράπεζες μπαίνουν από σήμερα στο "χορό" των αυξήσεων των επιτοκίων, καλώντας ουσιαστικά τους δανειολήπτες, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρηματίες, να καλύψουν τις ζημιές από την αναταραχή με τη δραχμή".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο σημειώνουν ότι "ΑΛΛΙΩΣ ήταν χθες, αλλιώς είναι σήμερα: ΤΟ κλίμα ευφορίας που είχε, πάνε μερικοί μήνες, δημιουργηθεί από την πτώση των επιτοκίων... ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ σήμερα από την αύξησή τους, που αποφάσισαν οι τράπεζες... ΠΑΡΑ τις παραινέσεις για συγκράτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομία. ΚΑΙ αιφνιδίως, χιλιάδες καταναλωτές στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο... ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ αντιμέτωποι -από τη μία ημέρα στην άλλη- με μία δυσβάστακτη μηνιαία επιβάρυνση".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "το χρηματιστηριακό κεφάλαιο είναι αδηφάγο και αδίστακτο. Δεν δέχεται ούτε μια ελάχιστη μείωση των υπερκερδών του. Οι τραπεζίτες το επιβεβαιώνουν. Ενώ τα κέρδη τους είναι σκανδαλώδη, ενεργούν υπονομευτικά για την Οικονομία με τις αυξήσεις των επιτοκίων, για να μη μειώσουν στο ελάχιστο τα υπερκέρδη τους".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στη Γερμανία μεταφέρθηκε χθες η διπλωματική προσπάθεια της χώρας μας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού. Ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος εμπόδισε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, στην Ερφούρτη, προσπάθεια του Τούρκου ομολόγου του να δημιουργήσει εντυπώσεις για το θέμα του μορατόριουμ στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μετά από μία σύντομη περίοδο ηρεμίας στις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για ΜΟΕ στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί επανέρχονται όχι μόνο σε διπλωματικό, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το ταξίδι του στρατηγού Κλαρκ σε Αθήνα και Αγκυρα, ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων του Ρ. Χόλμπρουκ, αποδεικνύει περίτρανα ότι βασικός στόχος της αμερικανικής κυβερνήσεως παραμένει η μείωσις της στρατιωτικής δραστηριότητος στην περιοχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "με το άγχος των πιέσεων που ασκούν οι δεκατέσσερις εταίροι μας για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης αναχωρεί αύριο στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του κ. Π. Γιούργκενς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο βασικό της σχόλιο τονίζει ότι "αν πράγματι ο εξ Ανατολών κίνδυνος είναι υπαρκτός -και αυτό πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γιατί έτσι διαπίστωσε τα τελευταία χρόνια και γιατί αυτό του δίδαξαν οι κυβερνήσεις του- τότε θα πρέπει και εξωτερική πολιτική της χώρας να είναι πιο σαφής. Να διακρίνεται για τη διαφάνειά της ως προς το ποια πολιτική ακολουθούμε, ποια πολιτική είναι συμφέρουσα για τη χώρα ώστε ο κόσμος να είναι σε θέση τουλάχιστον να διακρίνει πόσο έξω πέφτουν αυτοί που αντιστρατεύονται την εξωτερική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η "εμβάθυνση" των ευρωτουρκικών σχέσεων".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "την ενόχληση της κυβέρνησης από την προσπάθεια Χόλμπρουκ να προωθήσει την συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, εξέφρασε και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο για "παράγοντες που παραβιάζουν ανοικτές θύρες", ενώ ο κ. Κρανιδιώτης, στις συναντήσεις του με τους Γερμανούς υφυπουργούς Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι εάν δεν ασκηθεί και η γερμανική επιρροή ώστε η Τουρκία να προβεί σε κάποια θετικά βήματα, η Ελλάδα θα ασκήσει Βέτο στην απόφαση για συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "ένα ακόμα σενάριο για τις λύσεις που προτείνει ο Χόλμπρουκ για το Κυπριακό είδε το φως της δημοσιότητας από την τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ". Το σενάριο αφορά ουσιαστικά την αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "τις απώτερες επιδιώξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που φιλοδοξεί να "λύσει" το Κυπριακό μετατρέποντας τη Μεγαλόνησο σε "Νατοϊκή βάση" και ικανοποιώντας πάγιους στόχους της Αγκυρας και του Ντενκτάς, καταγράφει με το πρόσχημα δήθεν... ανάλυσης στέλεχος εν ενεργεία του Στέϊτ Ντιπάρμεντ στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης "Mediterranean Quarterly", που κυκλοφόρησε επισήμως σήμερα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "προβληματισμό και δυσφορία προκαλεί στους κυβερνητικούς και πολιτικούς κύκλους της Λευκωσίας η εκτίμηση Χόλμπρουκ, ότι η λύση του Κυπριακού τοποθετείται σε διάστημα τεσσάρων, πέντε ή και περισσοτέρων χρόνων. Οι πληροφορίες της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι ο Χόλμπρουκ δεν έχει στο παρόν στάδιο οποιαδήποτε συγκεκριμένα σχέδια γύρω από το Κυπριακό και ότι από τώρα μέχρι το ερχόμενο Μάρτιο θα επεξεργαστεί διάφορες ιδέες, οι οποίες θα ήταν δυνατό να δημιουργήσουν ένα νέο σκηνικό αναφορικά με το Κυπριακό".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων, η πτώση τιμών, κατά 3,88%, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η στροφή του δημοσίου στον εξωτερικό δανεισμό και η ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Νέο σκηνικό στην ελληνική οικονομία - Η άνοδος των επιτοκίων προβληματίζει για την υλοποίηση του φιλόδοξου προϋπολογισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ξεκίνησαν και όσο κρατήσουν παρά τις παραινέσεις του ΥΠΕΘΟ στις τράπεζες για αποτροπή μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Το παρασκήνιο της πτώσης στη Σοφοκλέους - Πως προβλέπεται να κινηθούν οι μετοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα εμπλοκή με το ρωσικό φυσικό αέριο - Προβλήματα από τη διαμάχη της Βουλγαρίας με τη ρωσική Gazprom".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επιτόκια και φόροι βαραίνουν το κλίμα - Γενίκευση της ανόδου, με αυξήσεις έως και 4%, αντιδρούν οι εργοληπτικές οργανώσεις".

    [6] Επιτόκια - Αυξήσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι:"Αλυσιδωτές ήταν οι αντιδράσεις των τραπεζών στην αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων από την Εθνική και την Αlpha Τράπεζα Πίστεως. Χθες επτά τράπεζες (Εμπορική, Ιονική, Εργασίας, Eurobank, Citibank, Xiosbank, Εγνατία) ανακοίνωσαν αυξήσεις από 0,75 έως και 2 μονάδες στα επιτόκια καταθέσεων και από μια μέχρι 4 μονάδες στα επιτόκια χορηγήσεων).
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 18 November 1997 - 14:59:24 UTC