Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 14/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [5] Επιτόκια - Δημοπρασίες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η λίστα των φοροφυγάδων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Εμπόριο ελπίδας για 2.500 θέσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα νέα πρόστιμα στους οδηγούς Ι.Χ. και μοτο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η λίστα των ληστών. Τα ονόματα 700 επιχειρηματιών που κλέβουν την Εφορία.

    Η ΑΥΓΗ: Αδικίες με την παρακράτηση φόρου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σημίτη άλλαξε τον Παπαντωνίου.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Με λίστες θολώνουν τη ληστεία. Κατηγορούν επιχειρηματίες ως φοροφυγάδες.

    ΕΘΝΟΣ: Γκάλοπ μήνυμα από τους νέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μέσω... Βρυξελλών ο Χόλμπρουκ "τρώει" τον Πάγκαλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φτύνουν τους πολιτικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εις υγείαν των κορόιδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εχετε παιδιά; προ-πληρώστε τα σπασμένα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι 722 μεγάλοι φοροφυγάδες.

    ΕΣΤΙΑ: Διατί δημοσιοποιούνται οι κατάλογοι "φοροφυγάδων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιφνιδιασμός Χόλμπρουκ. Προτείνει τριζωνική λύση στο Κυπριακό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φοροφυγάς της χρονιάς χειριστής μηχανημάτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-σοκ για Ι.Χ., ακίνητα, επαγγελματίες.

    ΝΙΚΗ: Δύσκολοι καιροί για νέους. Τι δείχνει η μεγάλη έρευνα της ΓΓΝΓ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "σοκ προκαλεί η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης που θα υπάρξει για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα ακίνητα και τα εισοδήματα 800.000 επαγγελματιών. Από την άλλη πλευρά αποκαλύπτεται με 6 λίστες ότι 722 επιχειρήσεις έκρυψαν 244 δισ. από την Εφορία".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η κυβέρνησις, τελούσα εις πλήρη αμηχανίαν εκ των καθολικών αντιδράσεων που προκάλεσεν η εξαγγελία των φορολογικών μέτρων, επεχείρησε χθες αντιπερισπασμόν, με σκοπόν να μετριάση τας εις βάρος της δυσμενείς εντυπώσεις".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "νέες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής που επιδεινώνουν τη θέση των μη εχόντων αποκαλύπτονται με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, για την παρακράτηση φόρου. Με το νέο σύστημα αντιμετωπίζονται δυσμενέστερα οι οικογενειάρχες και οι μισθωτοί, αφού αυτοί θα προκαταβάλλουν, και μάλιστα ατόκως μεγαλύτερα φορολογικά ποσά".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "οι έγγαμοι και οι μισθωτοί με παιδιά, που έχουν εισοδήματα πάνω από 4.000.000 δρχ., θίγονται περισσότερο από την κλιμάκωση της παρακράτησης φόρου. Οι πίνακες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δρυς εμφανίζουν 'ασυνεπείς' αυξομειώσεις".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "τα 'παραδείγματα' και οι 'στατιστικές' αλχημείες των κυβερνώντων δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι από το συνολικό 'δούναι και λαβείν' με το δημόσιο οι εργαζόμενοι σε κάθε περίπτωση βγαίνουν ζημιωμένοι".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο εκτιμά ότι "ακόμη και αν υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες, ήδη όλες οι αναλύσεις που έγιναν από τα μέσα ενημέρωσης αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι οι επερχόμενες αλλαγές στο σύστημα παρακράτησης του φόρου πλήττουν κυρίως εκείνους, που λογικά θα περίμενε κανείς να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "χαμένοι από χέρι είναι οι πολίτες από τη φορολογική πολιτική του 1998, καθώς το κράτος θα εισπράξει από αυτούς πολλαπλάσια χρήματα σε σύγκριση με αυτά που θα δώσει με την εισοδηματική πολιτική και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η δημοσιοποίησις του νέου προϋπολογισμού, το περιεχόμενο του οποίου θα πλήξη τους περισσότερους από τους φορολογούμενους, αρχής γενομένης από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τα εισοδήματα των οποίων αναμένεται να συρρικνωθούν, μετά την επαναφορά από, πλευράς κυβερνήσεως, της παρακρατήσεως φόρου που ίσχυσε πέντε χρόνια πριν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση μία μόλις ημέρα μετά την κατάθεση του σκληρού προϋπολογισμού του 1998 στη Βουλή. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών, διά του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Δρυ, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με περίπου 700 ονόματα φοροφυγάδων και επιχειρήσεων που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, δημιουργώντας εντυπώσεις και αποσπώντας την προσοχή του κόσμου από τα φορομπηχτικά μέτρα και την εισοδηματική πολιτική της "πείνας" που τον περιμένουν από το νέο έτος".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "στον.. αέρα η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου όπως αποδείχθηκε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ. Ο υφυπουργός (παρότι ο προϊστάμενος του κ. Παπαντωνίου προχθές είχε τονίσει ότι θα έδινε λεπτομέρειες για το νέο φορολογικό πακέτο) επανέλαβε τα ήδη γνωστά καταβάλλοντας προσπάθειες να πείσει ότι ο προϋπολογισμός είναι "κοινωνικά δίκαιος" και φορολογεί τους έχοντες και κατέχοντες".

    [3] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ριζοσπαστικές ιδέες για διευθέτηση του Κυπριακού, που θα στηρίζεται στη δημιουργία μιας "τριζωνικής" ομοσπονδίας, εξέθεσε ο κ. Χόλμπρουκ προφορικώς στον πρόεδρο Κληρίδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντενκτάς, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε αυτή την εβομάδα μαζί τους στη Λευκωσία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με φόντο την ισόρροπη ανάπτυξη της ελεύθερης και της κατεχόμενης Κύπρου και με πρωταγωνιστή τον ισχυρό άνδρα των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εκτυλίσσεται από χθες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομικών παραγόντων των δύο πλευρών, αλλά και του Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, καθώς και του υφυπουργού, κ. Γ. Κρανιδιώτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με αντάλλαγμα τη σύσφιξη των σχέσεων με Τουρκία παζαρεύει ο Χόλμπρουκ με τις Βρυξέλλες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "χέρι με χέρι συνεργάζονται οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ή για να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, να προωθηθεί το Κυπριακό και να βρει η Τουρκία μια θέση στην κοινοτική διεύρυνση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "έντονο πολιτικό διαπραγματευτικό προσκήνιο χθες στις Βρυξέλλες, με αλλεπάλληλες συναντήσεις του Αμερικανού ειδικού διαμεσολαβητή, απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος φαίνεται ότι περνά από το διερευνητικό στάδιο στη δράση για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να κρύβει παράλληλα το ενδιαφέρον του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, υποτίθεται για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες περισσότερο με την ιδιότητα του συνηγόρου προώθησης των τουρκικών επιδιώξεων και κυρίως της αναβάθμισης της ενταξιακής σχέσης της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "την αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ζητά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ως προϋπόθεση για την πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σχέδιο 'Χόλμπρουκ' για τη ριζική αλλαγή δεδομένων στις περίπλοκες σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζητείται μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον με την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πορεία των επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων, οι αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό του 1998, η άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Διογκώνεται η φορολογική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις - Δίκαιη η κατανομή των βαρών υποστηρίζει ο κ. Δρύς".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στις επιχειρήσεις το βάρος για τους πρόσθετους φόρους που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετέωρη η αύξηση των επιτοκίων - Καθοριστική η σημασία της σημερινής δημοπρασίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "'Δώρο' στις τράπεζες για συγκράτηση των επιτοκίων - Δημοπρασία εντόκων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό - Σκληρή γλώσσα από την βιομηχανία και το εμπόριο".

    [5] Επιτόκια - Δημοπρασίες

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Τα επιτόκια που θα διαμορφωθούν στη σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αναπροσαρμογές των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν οι εμπορικές τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα. Το γεγονός ότι τα επιτόκια αυτά θα αποτελέσουν την "πυξίδα για την πορεία των επιτοκίων" αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω εξομάλυνση της αγοράς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 14 November 1997 - 19:57:29 UTC