Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πτώση στο Χρηματιστήριο
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Προϋπολογισμός
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Προϋπολογισμός-Κατάθεση στη Βουλή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/11/1997 (ΑΠΕ)

    Η κατάθεση σήμερα του Προϋπολογισμού για το 1998, η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι ερχόμενες Δημοτικές εκλογές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κραχ στο Χρηματιστήριο. Βαχ από τους νέους φόρους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κραχ στο Χρηματιστήριο. Χάθηκαν 553 δισ. σε μία μέρα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μυστικός δείπνος Αβραμόπουλου-Τσουκάτου.

    Η ΑΥΓΗ: Διάσταση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ για τις δημοτικές εκλογές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δήμαρχος ο Αβραμόπουλος. Τέλειωσε άδοξα το ειδύλλιο ΠΑΣΟΚ-Δαμανάκη.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Χάνονται περιουσίες στη Σοφοκλέους.

    ΕΘΝΟΣ: Οι μισθοί με τη νέα παρακράτηση. Ο πιο σκληρός προϋπολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα κατατίθεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χτύπησε κόκκινο. Περίεργα παιγνίδια στο Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πτώση δραχμής βλέπουν οι ξένοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού ο κρίκος. Σταγονίδια, ακροδεξιοί και ανοχή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Συνέντευξη Αβραμόπουλου: Τώρα δεν θα κάνω κόμμα...

    ΕΣΤΙΑ: Που οφείλεται η πτώσις του Χρηματιστηρίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προϋπολογισμός "εκτάκτου ανάγκης".

    O ΛΟΓΟΣ: Ελεύθερη πτώση στην Σοφοκλέους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεσηκώνει η θανατική ποινή.

    NIΚΗ: Πανικός στη Ρηγίλλης. Φόβοι για νέο κόμμα από τον Αβραμόπουλο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντικομμουνιστική υστερία από την κρατική ΝΕΤ.

    [2] Πτώση στο Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μαύρη Τρίτη" η χθεσινή για το Χρηματιστήριο. Το χθεσινό "κραχ" στη Σοφοκλέους είχε αποτέλεσμα να χαθούν 553 δισ. δραχμές απο το ναό του χρήματος, η κεφαλαιοποίηση του οποίου υπέστη καθίζηση. Η ανεξέλεγκτη βουτιά των μετοχών έχει φέρει σε απόγνωση τους μικροεπενδυτές που κλαίνε τις οικονομίες τους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "πανικός επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με τη "βουτιά" που έκανε ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας 5,85% και παρασύροντας στην πτώση του ολόκληρες περιουσίες. Στη Σοφοκλέους 'έκλεισαν' σπίτια μέσα σε ελάχιστες ώρες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει ότι "το Χρηματιστήριο βουλιάζει, η χρηματαγορά 'στεγνώνει' και η δραχμή αγωνίζεται να διασωθεί, κτυπτόμενη πίσω από τα προστατευτικά τείχη των υψηλών επιτοκίων... Κι αυτό, ύστερα από δεκατρία χρόνια σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, ύστερα από απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού και μόλις δύο χρόνια πριν από την περιβόητη Οικονομική και Νομισματική Ενωση".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "με... τάσεις αυτοκριτικής για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στα γεγονότα του '74 στην Κύπρο και αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του, εμφανίστηκε χθες ο αμερικανός απεσταλμένος Ρ. Χόλμπρουκ μετά τις τετράωρες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς"

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "ιδιαίτερα επικριτικός για την αμερικανική πολιτική την περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του '60 έως το 1974 στην περιοχή, εμφανίστηκε ο Ρ. Χόλμπρουκ που συναντήθηκε στη Λευκωσία με τους Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς. Ο προεδρικός απεσταλμένος χαρακτήρισε θετική την πραγματοποίηση της συνάντησης, απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "αι Ηνωμέναι Πολιτείαι εις μίαν προσπάθειάν των να πείσουν την ελληνικήν πλευράν δια τας καλάς των προθέσεις και την αξιοπιστίαν των προέβησαν εις μίαν συνταρακτική ομολογίαν. Οτι έχουν συγκεκριμένον μερίδιον ευθύνης δια τον ρόλο των εις τα τραγικά γεγονότα του 1974".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "για πρώτη φορά, ανώτατος αξιωματούχος -εν ενεργεία- των ΗΠΑ ομολογεί δημόσια ότι η χώρα του φέρει ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα του '74 , που οδήγησαν στη διχοτόμηση της Κύπρου. Μάλιστα, όταν αυτός ο αξιωματούχος δεν είναι άλλος από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τον "άνθρωπο" του Μπιλ Κλίντον, στο Κυπριακό, τότε οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη αξία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "με μια εντυπωσιακή δήλωση ότι "προκαλούν ντροπή" όσα έκαναν "οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις σ'αυτή την περιοχή -την Κύπρο- ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι το 1974" ο προσωπικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου στο Κυπριακό, Ρ. Χόλμπρουκ προσπάθησε με την αιφνιδιαστική του περιοδεία σε Λευκωσία και Αγκυρα να δώσει "νέες ελπίδες" για την επίλυση του Κυπριακού".

    Τα ΝΕΑ με τίτλο "Ντρέπεται ο Χόλμπρουκ", γράφουν ότι "μπορεί η τετράωρη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς που πέτυχε ο Χόλμπρουκ να μην απέδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα μηνύματα όμως, που έστειλε ο 'μάγος; της αμερικανικής διπλωματίας ήταν περισσότερο από σαφή.

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "το αντεργατικό 'σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000' θα μείνει στα χαρτιά, προειδοποιούν μια μέρα μετά την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας, συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση, στήνει νέο σκηνικό απάτης, ενώ με το άλλο χέρι προετοιμάζει την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης με τυφλοσούρτη την "έκθεση Σπράου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "διαπραγματευτικό χαρτί χωρίς... αντίκρισμα αποδεικνύονται οι προχθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για ακανθώδη σε ασφαλιστικά ζητήματα, οι οποίες αποτέλεσαν τον σύγχρονο "Δούρειο Ιππο" για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο του... εκσυγχρονιστικού διαλόγου".

    [5] Προϋπολογισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "εν μέσω της νομισματικής κρίσης και με σκοπό να την αμβλύνει, το υπουργικό Συμβούλιο σπεύδει σήμερα να εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό για το 1998, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες και υπό την πίεση των αυξημένων δαπανών για τόκους, αφού θεωρείται βέβαιον πια ότι εισερχόμεθα σε περίοδο υψηλότερων επιτοκίων".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "μέσα στο δυσμενές οικονομικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει τα υψηλά επιτόκια και η εντυπωσιακή πτώση στο Χρηματιστήριο, κατατίθεται στη Βουλή ο πιο σκληρός προϋπολογισμός των τελευταίων χρόνων, που απ'ό,τι φαίνεται ίσως επιφυλάσσει κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις ακόμη και την τελευταία στιγμή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μακιγιάρουν τον προϋπολογισμό για να μην φαίνονται οι... ούλες του. 'Μαγικές λύσεις' αναζητεί πλέον η κυβέρνησις προκειμένου να καλύψει τους υψηλούς φόρους που θα επιβάλη το νέο οικονομικός έτος και εντελώς ξαφνικά, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συμπεριέλαβε και μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ούτως ώστε να "θωρακισθή" μέσω αυτών και να περιορίσει τις αντιδράσεις των φορολογουμένων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του υπογραμμίζει ότι "με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998 που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή επιτυγχάνεται η πλήρης πολιτική απομυθοποίηση του κ. Σημίτη και των συνεργατών του. Αποδεικνύεται ότι λόγω της κακής κυβερνητικής πολιτικής οι μεγάλες θυσίες των εργαζομένων οδήγησαν σε μικρό οικονομικό αποτέλεσμα".

    Με το τίτλο "Πακέτο με 13 φορολογικά μέτρα" το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "σε νέους φόρους που θα αποφέρουν στο δημόσιο πρόσθετα έσοδα ύψους 317 δισεκατομμυρίων δραχμών και θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους "έχοντες" αλλά και τις επιχειρήσει οι οποίες θα καταβάλουν εφ'άπαξ εισφορά, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1998, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "επικαλούμενος την ανάγκη της πολιτικής ενότητας ο Κ. Σημίτης, διασφάλισε τη συναίνεση των μελών του Ε.Γ. για τον προϋπολογισμό ο οποίος κατατίθεται απόψε στη Βουλή, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση διατυπώθηκαν σαφείς διαφωνίες από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "μήνυμα σε ξένες αγορές, από τις οποίες ουσιαστικά και σχεδόν αποκλειστικά ξεκίνησε η κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της δραχμής, ότι το εθνικό νόμισμα θα θωρακιστεί με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις, θα περιέχει ο νέος προϋπολογισμός που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, η συνεχιζόμενη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πολιτική των επιτοκίων των τραπεζών και η επικείμενη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αλμα στο κενό η πτώση των μετοχών - Η έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια πιέζουν τη Σοφοκλέους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Απάντηση με τον Προϋπολογισμό - Η κυβέρνηση ελπίζει σε βελτίωση του κλίματος με την κατάθεση του".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "'Κίνηση-Ματ' - Παρέμβαση στην αγορά ομολόγων - Τι αποφάσισαν ο διοικητής της ΤτΕ και οι "έξι"".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Την Παρασκευή το 'τεστ' για την αγορά εντόκων - Συγκρατημένη πολιτική επιτοκίων από τις τράπεζες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εγγυήσεις για ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος - Σε χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί το κόστος του χρήματος".

    [7] Προϋπολογισμός-Κατάθεση στη Βουλή

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 1998. Στον Προϋπολογισμό γίνονται προβλέψεις για την εξέλιξη των διαφόρων οικονομικών δεικτών και κυρίως της πορείας της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ανεργίας και του πληθωρισμού".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 12 November 1997 - 15:30:18 UTC