Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 04/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ
  • [3] Ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [5] Χρηματιστήριο - Αγορά συναλλάγματος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, οι εργασίες της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής και οι εξελίξεις στην Ελληνική Χρηματαγορά, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Ολο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέρμα η κρατική ΔΕΗ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αιχμές κατά της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η ΑΥΓΗ: Ανοιχτή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Νέο κλίμα στις Βαλκανικές σχέσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να μειωθούν σε 150 οι βουλευτές.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ορατότης μηδέν. Γιλμάζ: Γιοκ σε όλα. Σημίτης: Ωφέλιμη συνάντηση.

    ΕΘΝΟΣ: Τι είπαν Σημίτης - Γιλμάζ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σημίτης - Γιλμάζ: Μίλησαν γερμανικά και συνεννοήθηκαν αμερικάνικα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι στρατηγοί έχουν το λόγο. Ο Γιλμάζ έστησε το Σημίτη στο ραντεβού με την ιστορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κλίκες με εκβιαστές εφοριακούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βήμα βήμα αμετακίνητοι Σημίτης - Γιλμάζ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Συμφωνία στα... όρια του πολιτικού κόστους. Ελειψε το πολιτικό θάρρος στην Κρήτη.

    ΕΣΤΙΑ: Εις την Αγκυραν θα συνεχισθή ο διάλογος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μετέωρο το βήμα στην Κρήτη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στην Αγκυρα υπό προϋποθέσεις ο Κώστας Σημίτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τορπίλισε ο Γιλμάζ τη συνάντηση. Ούτε βήμα μπροστά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ΝΙΚΗ: 90 λεπτά στο... κενό: Μετέωρο βήμα για τα ελλητουρκικά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διάσκεψη της Κρήτης. Πλασιέ της "νέας τάξης" η κυβέρνηση.

    [2] Συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος επέμεινε ως το τέλος στον εφ' όλης της ύλης διάλογο για τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Γιλμάζ, μάλιστα, δεν θέλησε καν να υπάρξουν δηλώσεις με τις οποίες να επιβεβαιώνεται η Συμφωνία της Μαδρίτης, αφήνοντας ωστόσο υπονοούμενα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της Τουρκίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "ενώ η αμερικανόπνευστη 'Βαλκανιάδα' βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τίποτε καλό δεν προμηνύεται για τους λαούς της περιοχής. Με τον Κ. Σημίτη, στο ρόλο του μεσάζοντα και του πλασιέ των κανόνων και των επιδιώξεων της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων", στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησε χθες η πολυδιαφημισμένη διαβαλκανική συνάντηση κορυφής της Κρήτης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "πρόβα πολεμικής αναμέτρησης με απρόβλεπτες εξελίξεις, κάνουν οι Τούρκοι στρατηγοί σε Αιγαίο και Κύπρο, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της γείτονος μοιράζει διπλωματικά... χαμόγελα στη Διαβαλκανική Σύνοδο της Κρήτης".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "το πολιτικό μήνυμα της εμμονής στη διαδικασία της προσέγγισης, που δεν αντανακλάται όμως σε συγκεκριμένες νέες διαδικαστικές προτάσεις, έδωσαν χθες οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, στην πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "αποδεκτές από το σύνολο των Βαλκανίων ηγετών φαίνονται να γίνονται οι προτάσεις που κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός και οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθούν στο 'κοινό ανακοινωθέν' που θα εκδοθεί σήμερα".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος στην κατεύθυνση διευθέτησης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε στη θέση του για εφ' όλης της ύλης και χωρίς όρους, πολιτικό διάλογο, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγ. Πελαγία, η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, κ. Σημίτη και Μ. Γιλμάζ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο εκτιμά ότι "εάν οι κ.κ. Σημίτης και Γιλμάζ εμφανίζονταν σε μία κοινή δήλωση για να πουν αυτά που είπαν κατ' ιδίαν (δηλαδή τη συμφωνία των τεσσάρων σημείων που πέτυχαν...), τότε το μήνυμα που θα έστελναν στις δύο πρωτεύουσές του θα ήταν περισσότερο ενθαρρυντικό. Οι δύο πρωθυπουργοί δεν το έπραξαν αυτό. Προφανώς γιατί είναι 'αιχμάλωτοι' του πολιτικού κόστους που είχε μία τέτοια πράξη".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "επίσημον πρόσκλησιν προς τον Ελληνα πρωθυπουργόν κ. Κ. Σημίτην όπως επισκεφθή επισήμως την Αγκυραν, απηύθυνεν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, κατά την διάρκειαν της ιδιαιτέρας συνομιλίας των εις την Κρήτην. Τη πρόσκλησιν αυτήν απεκάλυψεν ο ίδιος ο κ. Σημίτης προς τους δημοσιογράφους εις δηλώσεις του μετά την συνάντησιν με τον Τούρκον ομόλογό του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "μπορεί η συνάντηση της Κρήτης να μην εξασφάλισε τη θεσμποθέτηση της πολυδιαφημισμένης βαλκανικής συνεργασίας, όπως επεδίωκε η Αθήνα, εξασφάλισε όμως τη θεσμοθέτηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "συναντήθηκαν, συνομίλησαν - τετ α-τετ, στα γερμανικά - και έπειτα από μιάμιση ώρα κατέληξαν σε αδιέξοδο. Αδιάλλακτος ο Γιλμάζ απέρριψε όλες τις προτάσεις Σημίτη για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Και επέμεινε στις θέσεις που έχουν οδηγήσει στην κορύφωση της κρίσης και της αντιπαλότητας στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "πέτυχαν ό,τι λιγότερο και ό,τι καλύτερο. Ο Γιλμάζ ήθελε διάλογο για όλα, ο Σημίτης μόνο γι αυτά όπου υπάρχει διαφορά. Αλλά και οι δύο, επί μιάμιση ώρα, συμφωνούσαν ότι όλα πρέπει να γίνουν ειρηνικά στο πνεύμα της Μαδρίτης, του μνημονίου Βουλιαγμένης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "άκαρπη, υπό την πίεση της στρατιωτικής ηγεσίας της Αγκυρας απεδείχθη η χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, κ.κ. Σημίτη και Μ. Γιλμάζ, διαψεύδοντας τις ελπίδες για ταχεία και βιώσιμη εκτόνωση της έντασης".

    [3] Ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αντιστρέφεται κατά τα φαινόμενα το δυσμενές κλίμα στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου, παρότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι έληξε ο 'συναγερμός' για τη δραχμή. Χθες η Τράπεζα της Ελλάδος με συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να αποτρέψει οποιαδήποτε πίεση στο εθνικό νόμισμα και ταυτοχρόνως να εξασφαλίσει υποστήριξη της αγοράς ομολόγων και αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "η απόφαση της κυβέρνησης να υπερασπίσει πάση θυσία τη δραχμή, καθώς και το ισχυρό 'οπλοστάσιο' της Τράπεζας της Ελλάδος, απέτρεψαν για άλλη μια φορά την εκδήλωση κερδοσκοπικών πιέσεων σε βάρος της δραχμής. Ωστόσο, η αβέβαιη πορεία των επιτοκίων διαμορφώνει δυσμενέστερο πλαίσιο για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "με το εργαλείο των επιτοκίων που διαμορφώνονται ανάμεσα στους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές, η Τράπεζα της Ελλάδος έφραξε χθες το δρόμο στους κερδοσκόπους και έτσι ηρέμησε η αγορά χρήματος. Μάλιστα, οι τάσεις αντιστράφηκαν και υπήρξαν εισροές 250 εκατ. ECU, ενώ τα επιτόκια υποχώρησαν σημαντικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "απροσπέλαστο τείχος" ύψωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος γύρω από την Δραχμή, μετατρέποντάς την σε "σιδηρό" νόμισμα, προκειμένου να αποκρούση τις κερδοσκοπικές πιέσεις που ενδεχομένως ήθελαν να ασκήσουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Ετσι, ευφορία επικράτησε χθες στην Αγορά χρήματος ενώ και στην Σοφοκλέους άρχισαν να διαφαίνονται χαμόγελα αισιοδοξίας καθώς το κλείσιμο της συνεδριάσεως βρίσκει τον Γενικό Δείκτη ενισχυμένο κατά 3,53%".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "η εισροή στη χώρα 250 εκατ. ECU σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που σημειώθηκε χθες σε όλα τα μέτωπα της μάχης που δίνει η ελληνική Οικονομία για τη θωράκιση της δραχμής μετά το νομισματικό "Αρμαγεδώνα" της εβδομάδας που πέρασε".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "η ανακούφιση στην ηγετική πυραμίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν χθες το απόγευμα εμφανής, καθώς, μία ακόμα μικρή, αλλά αποφασιστική, μάχη είχε κερδηθεί στο άγονο έδαφος της διατραπεζικής αγοράς, χωρίς αυτή τη φορά να διαφύγει πολύτιμο συνάλλαγμα από τα περίπου 10 δισ. δολ. που έχει ως απόθεμα η χώρα μας".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, η άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι προβλέψεις για μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο και οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Υποχωρεί η πίεση στη δραχμή - Εισροές 250 εκατ. ECU στο fixing".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σημάδια εξόδου από την κρίση - Αρχισε σταδιακή μείωση των επιτοκίων στη διατραπεζική".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εισροή 150 δισ. - Η Τράπεζα της Ελλάδος κέρδισε μια κρίσιμη μάχη χθες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυξάνεται η απόδοση των μακροχρονίων ομολόγων - Εισροή συναλλάγματος 1 δισ. δολαρίων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σταθερή βλέπουν τώρα τη δραχμή και στο εξωτερικό - Εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟ για πληθωρισμό Οκτωβρίου 4,7% - 4,8%".

    [5] Χρηματιστήριο - Αγορά συναλλάγματος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Αντιστροφή σημειώθηκε χθες στην ελληνική αγορά συναλλάγματος και την χρηματαγορά γενικότερα, αφού υπήρξαν οι πρώτες εισροές ύψους 150 δισ. δραχμών (550 εκατ. δολαρίων), ενώ σημειώθηκε και μικρή υποχώρηση στα διατραπεζικά επιτόκια. Το θετικό κλίμα ενίσχυσε και τη Σοφοκλέους ο γενικός δείκτης της οποίας, διστακτικά στην αρχή, εκτινάχθηκε αργότερα σημειώνοντας άνοδο 3,53%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 4 November 1997 - 16:20:00 UTC