Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/10/1991


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Στήριξη της δραχμής
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κοινωνικός Διάλογος
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές - Ελληνική αγορά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές και η στήριξη της δραχμής, η απεργία των φαρμακοποιών και η Σύνοδος Κορυφής των Βαλκανικών χωρών στην Κρήτη, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πνίγουν τη δραχμή! Ξένοι και Ελληνες κερδοσκόποι στο παιχνίδι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγωνία για τη δραχμή. Επίθεση διαρκείας από κερδοσκόπους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιος είναι ο δοσίλογος.

    Η ΑΥΓΗ: Μαύρη επιδρομή και αλυσίδα ευθυνών. Ακροδεξιοί επιχείρησαν να ματαιώσουν Ελληνο-τουρκικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 10 δισ. για μισθούς βουλευτών.

    ΕΘΝΟΣ: Θερμό επεισόδιο με τη δραχμή. Σήμερα η πιο κρίσιμη μέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τσιμεντοενέσεις" για να στηριχθή η Δραχμή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο Σούνιο οι Τούρκοι. Ο Σημίτης εγκαταλείπει κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Δραχμή στο μάτι του κυκλώνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντεπίθεση της Δραχμής.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δεν συζητά υποτίμηση η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Τι συμβαίνει εις το Χρηματιστήριον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμη μάχη δίνει η Δραχμή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δοκιμάζεται η αντοχή της δραχμής.

    ΤΑ ΝΕΑ: 2,5 δισ. δολάρια για την... τιμή της δραχμής.

    ΝΙΚΗ: Κρατάει γερά η δραχμή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πωλείται το Αιγαίο στο Νάτο.

    [2] Στήριξη της δραχμής

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι " με άνοδο των επιτοκίων απαντά, σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών στις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της δραχμής. "Η Τράπεζα της Ελλάδος με κάθε μέσο θα υπερασπίσει το εθνικό νόμισμα" τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος . Με δήλωσή του ο Γ. Παπαντωνίου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα υποτίμησης της δραχμής".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει "άγρια επίθεση κατά της δραχμής εξαπέλυσαν χθες ξένοι θεσμικοί επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με σκοπό να κερδοσκοπήσουν. Η αντίδραση της κυβέρνησης υπήρξε άμεση. Με 273 δισ. δρχ. η Τράπεζα της Ελλάδας στήριξε το εθνικό νόμισμα "χάλασε" τα παιχνίδια των κερδοσκόπων".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ως "πρωτόγνωρη κατάσταση" εχαρακτήριζαν έγκυροι χρηματιστηριακοί κύκλοι την χθεσινήν συνεδρίασιν του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αι πρωτοφανείς διακυμάνσεις των τιμών, με πτώσιν του γενικού δείκτου μέχρι ποσοστού 7,80% και τελικήν διαμόρφωσίν του εις το 3,37%, καθώς και το γεγονός ότι κατά την χθεσινήν ημέραν διεκινήθησαν κεφάλαια συνολικού ύψους 97,5 δισ. δραχμών, είναι φαινόμενα τα οποία δεν έχουν παρατηρηθή εις το παρελθόν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "συνθήκες ισχυρής πίεσης αντιμετωπίζει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σήμερα, η δραχμή, αλλά η κυβέρνηση κατέρχεται με αποφασιστικότητα στη "μάχη" και με την πεποίθηση ότι θα αποκρούσει την επίθεση προς το εθνικό νόμισμα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "η θύελλα που τσάκισε σαν ανυπεράσπιστα δέντρα τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου έχει προκαλέσει θύελλα σύγχυσης στον εγκέφαλο των αναλυτών... Το χρηματιστηριακό έμφραγμα προκάλεσε "εγκεφαλικό έμφραγμα" στους υμνητές της παγκοσμιοποίησης... Οι πάντες αναζήτησαν τη ρίζα του κακού στις κερδοσκοπικές χρηματιστηριακές τοποθετήσεις. Οι "κακοί" κερδοσκόποι, λοιπόν, φταίνε για την κατάρρευση της χρηματαγοράς. Οι "κακοί" κερδοσκόποι φταίνε που χάθηκαν 264 δισ. δρχ. και στην Ελλάδα για να στηριχθεί η δραχμή".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "με άνοδο των επιτοκίων απαντά σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών στις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της δραχμής. "Η Τράπεζα της Ελλάδος με κάθε μέσο θα υπερασπίσει το εθνικό νόμισμα" τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Με δήλωσή του ο Γ. Παπαντωνίου ξεκαθαρίζει οτι δεν υπάρχει θέμα υποτίμησης της δραχμής".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "με όπλο τα πολύ υψηλά επιτόκια, η κυβέρνηση αρχίζει σήμερα την αντεπίθεση στην πίεση των κερδοσκόπων κατά της δραχμής, που έζησε χθες δύσκολες στιγμές. Η Τράπεζα της Ελλάδος τη στήριξε με 1 δισ. δολάρια (2,5 δισ. στις 4 τελευταίες μέρες). Ηδη το επιτόκιο των εντόκων αυξήθηκε από 9,5% σε 11,3%".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "στο στόχαστρο των κερδοσκόπων βρέθηκε χθες η δραχμή, καθώς οι πιέσεις των προηγούμενων ημερών μετατράπηκαν σε μια ισχυρή επίθεση, τη μεγαλύτερη μετά το Μάιο του 1994. Αμεσες ήταν οι επιπτώσεις σε συνάλλαγμα, επιτόκια και Χρηματιστήριο. Το 24ωρο σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενώ η κυβέρνηση αποκλείει υποτίμηση της δραχμής".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "πλήρης όσο και δραματική επιβεβαίωση των όσων πάγια τονίζει το ΚΚΕ, για τον αρπακτικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και τον επιβλαβή ρόλο των ΗΠΑ για την Ελλάδα, εκδηλώθηκε χτες. Το ΝΑΤΟ, με τη νέα επιχειρησιακή του δομή, επιβάλει διχοτόμηση και συγκυριαρχία στο Αιγαίο με την Τουρκία, ομολογούσε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το 1993, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που δημοσίευε χτες το περιοδικό "Νεμεσις". Οπως, σήμερα γράφει η κυβέρνηση Σημίτη συνυπογράφει τα Νατοϊκά σχέδια, συνομολογώντας την -ήδη δεδομένη- παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "το πολιτικό περίβλημα και δικαιολογία για την έκρηξι μιας συγκρούσεως στο Αιγαίο -με υπαιτιότητα... ποιάς άλλης; της Ελλάδος!- έδωσε με προκλητικούς ισχυρισμούς του ο Μουλέντ Ετσεβίτ με δηλώσεις του στην χθεσινή "Μιλιέτ".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει ότι "δεν θα άξιζε να ασχοληθεί κανείς με τη μόνιμα επαναλαμβανόμενη τον τελευταίο καιρό ανοησία του Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι "η Ελλάδα επιδιώκει την πρόκληση θερμού επεισοδίου προκειμένου να αποτρέψει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ", αν το επιχείρημα αυτό δεν αποτελούσε, εκτός από μνημείο θρασύτητας, και απόδειξη του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Αγκυρα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "αρχίζει σήμερα η πρώτη φάση της άσκησης "Παρμενίων '97" υπό τη σκιά του ενδεχομένου ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Τόσο ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος στη Βουλή χθες, όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Αθ. Τζογάνης, δεν απέκρυψαν τους φόβους τους για ηθελημένο ή τυχαίο επεισόδιο που φαίνεται διατεθειμένη να προκαλέσει η Αγκυρα, καθώς μεσούσης της ελληνικής άσκησης θα αρχίσει η τουρκική άσκηση "Ταύρος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "μετά τους Ελληνες στρατηγούς και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος θεωρεί πιθανό να προκαλέσει η Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο τους επόμενους μήνες. Μιλώντας χθες το πρωί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, που έγινε "κεκλεισμένων των θυρών" ο κ. Τσοχατζόπουλος προσδιόρισε μάλιστα και την πιθανή χρονική περίοδο εκδήλωσης του επεισοδίου".

    [4] Κοινωνικός Διάλογος

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σε αναδίπλωση οδηγήθηκε η κυβέρνηση, κάνοντας πίσω στην πρότασή της για εφαρμογή ευέλικτου χρόνου απασχόλησης, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας Κοινωνικού Διαλόγου, για τις εργασιακές σχέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι "το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων υποσχόμενο κοινωνικά δικαιώματα και ενίσχυση του λεγόμενου κοινωνικού μισθού και τώρα που έχει αποκτήσει μια παράδοση και "κουλτούρα" εξουσίας πρωταγωνιστεί στη διάλυση του κοινωνικού κράτους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε... κυβερνητικό μονόλογο μετατράπηκε ο κοινωνικός διάλογος, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας η κυβέρνηση απέσυρε το "ακανθώδες" θέμα του 35ωρου και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει με νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα, παρακάμπτοντας τον σκόπελο των διαφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "εντελώς αρνητικά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της εφαρμογής του 35ωρου στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισαν χθες σε ημερίδα της ΓΣΕΕ τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου όσο και ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου. Η θέση αυτή της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την προτεινόμενη από τη ΓΣΕΕ σταδιακή εφαρμογή του μέτρου στη χώρα μας έως το 2000 αλλά και με την προώθηση του θέματος εν όψει της Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο από τι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές, τα μέτρα της ΤτΕ για τη στήριξη της δραχμής, η πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η κατάργηση των επιβαρύνσεων επί της τιμής των φαρμάκων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανησυχία για τη δραχμή - Μειώθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα στα 12,8 δισ. δολάρια".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τα επιτόκια "θυσία" στη δραχμή - Κυβέρνηση και Τ.Ε δηλώνουν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο το εθνικό νόμισμα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θωρακίζεται η δραχμή - Αισιοδοξία για "λήξη συναγερμού" εντός 48 ωρών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αντεπίθεση με νέα ομόλογα για να συγκρατηθεί η αγορά - Επιτόκιο 11,3% στη δημόσια εγγραφή των κρατικών τίτλων σήμερα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέο σκηνικό με υψηλά επιτόκια στην οικονομία - Με ένα δισ. εξουδετερώθηκαν οι πιέσεις στη δραχμή".

    [6] Κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές - Ελληνική αγορά

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε χθες στην ελληνική αγορά, με ισχυρή πίεση στη δραχμή, αλματώδη άνοδο των επιτοκίων και νέα σημαντική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο κατά 3,37%. Στην αγορά συναλλάγματος οι πιέσεις εντάθηκαν, καθώς συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό οι πωλήσεις ομολόγων από ξένους επενδυτές, οι οποίοι αποχωρούν από την ελληνική αγορά, στο βαθμό που συνεχίζεται η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές και σημειώνονται ανακατατάξεις στα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 31 October 1997 - 14:57:56 UTC