Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Κοινωνικός διάλογος
  • [6] Επέτειος του ΟΧΙ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η κυβερνητική φορολογική πολιτική, η επέτειος του ΟΧΙ του 1940, και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαλύουν τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι αλλαγές στη φορολογία και οι νέες τιμές των ακινήτων.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μούσκεμα στα δημόσια έργα, στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στην αντιπολίτευση και στη δημόσια διοίκηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγάπη μου σε λατρεύω.

    ΕΘΝΟΣ: Το νέο εφάπαξ στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από το μεγαλείο του "ΟΧΙ" στην μικροπρέπεια του "ΝΑΙ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ετοιμάζουν κεντρώο σχήμα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΙΚΑ: Εκθεση - βόμβα στις συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ετών δέκα, εκτελέστε τον!". Ημερολόγιο για τη ναζιστική θηριωδία στην Ελλάδα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αμνησία των νέων για το ΟΧΙ του '40.

    ΕΣΤΙΑ: Που θα δαπανηθή το προϊόν της φορολογήσεως του Ελληνικού λαού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τεκμήρια τρέλας για τα αυτοκίνητα.

    [2] Φορολογική πολιτική

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "τρελή ιστορία αποδεικνύονται τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα, που πρόκειται να αυξηθούν πάλι. Ο τρόπος, που έχουν προκαθορισθεί, είναι αυθαίρετος και ισοπεδωτικός. Τα τεκμαρτά εισοδήματα στην κλίμακα είναι εξωπραγματικά, καθώς εξισώνουν τα ακριβά με τα φθηνά Ι.Χ. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα τα αυξάνει κατά 10%, παρ' ότι είναι ήδη μέχρι και 10 φορές υψηλότερα από το κόστος χρήσης και συντήρησης των αυτοκινήτων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "στο λαβύρινθο νέων ενοποιημένων φορολογικών εντύπων, που περιλαμβάνουν πλήθος κωδικών, θα "μπλέξουν" το 1998 οι φορολογούμενοι. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπερφορολογεί κάθε... κινητό και ακίνητο, βάζοντας αυξήσεις-φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας και στα τεκμήρια για παπάκια και Ι.Χ., καθώς και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο την είσπραξη επιπλέον 300 δισ. δρχ. "σταυρώνοντας" πάλι μισθωτούς και συνταξιούχους".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Τα τελευταία γεγονότα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη σύγχυση και τον εκνευρισμό που επικρατεί στην Αγκυρα. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται ήδη σε ένα δεινό ανταγωνισμό εθνικιστικής έξαρσης. Και τα κέντρα εξουσίας αναζητούν μεθοδεύσεις για να αποτρέψουν ή να ανακόψουν εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την ελληνική πλευρά".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "σαφέστατον μήνυμα προς την Τουρκίαν απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωσις, κατά την άτυπον σύνοδον των υπουργών Εξωτερικών εις το Λουξεμβούργον. Και οι "15" συνεφώνησαν ότι απαραίτητος προϋπόθεσις δια την ενίσχυση των δεσμών της Τουρκίας με την Κοινότητα είναι η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα εις το ζήτημα της εντάξεως της Κύπρου εις την Ευρωπαϊκήν Ενωσιν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "πολλά σενάρια και πολλά σχέδια διακινούνται τούτες τις μέρες μεταξύ Αθήνας, Αγκυρας και Ουάσιγκτον ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βαλκανίων ηγετών. Η αμερικανική διπλωματία διακινεί προτάσεις μεταξύ των πρωτευουσών Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό να πετύχει μια "νέα Μαδρίτη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "παρά τη συνεχιζόμενη επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω ενδεχομένου θερμού επεισοδίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι επέρχεται εκτόνωση της εντάσεως ενόψει της Διαβαλκανικής Διασκέψεως, την ερχόμενη Δευτέρα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπέδειξε την Αγκυρα ως το μόνο υποκινητή της εντάσεως στο Αιγαίο και σημείωσε ότι η γείτων βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο παρόμοια με την "εποχή Μαρκεζίνη" πριν το τέλος της δικτατορίας".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "η δέσμευση Ελλάδας και Τουρκίας μέσω υπογραφής κειμένου συμφωνίας αμερικανικής εμπνεύσεως που επιβάλλει ευρύ φάσμα "μέτρων οικοδόμησης" στο Αιγαίο προωθεί εκ νέου το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές. Πρόσχημα είναι, ως συνήθως η ανάγκη βελτίωσης της επιχειρησιακής ικανότητας της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας με την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών, αλλά απώτερος στόχος όπως διαγράφεται ξεκάθαρα είναι η συγκυριαρχία Αθήνας -Αγκυρας στο Αιγαίο και η μετατροπή του ελληνικού αρχιπελάγους σε... "ουδέτερη ζώνη".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε στασιμότητα φαίνεται να έχουν περιέλθει οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με δύο κύριες αιτίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: Πρώτον: οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κύπρο τον προσεχή Φεβρουάριο. Και δεύτερον: Το ταξίδι του Ραούφ Ντενκτάς στις ΗΠΑ, όπου "ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους του και υψώνει τους τόνους -προκλητικός και θρασύς- ενόψει της συνάντησής του με τον απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    [5] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "και ενώ είχαν περάσει, λίγες μέρες από τη στιγμή που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαδήλωναν, κατά των προτάσεων Σπράου για το ασφαλιστικό, σήμερα έρχεται στο φως της δημοσιότητας, και άλλη μία, η οποία αναμένεται να διαταράξει τα ήδη "ταραγμένα νερά" των εργαζομένων. Πρόκειται για την έκθεση του διοικητή του ΙΚΑ κ. Γρηγόρη Σολωμού, η οποία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προτείνοντας δέκα μέτρα τα οποία θα διασώσουν το ίδρυμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα θέματα - αγκάθια (ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακές σχέσεις κλπ) και αναζητεί φόρμουλα συναίνεσης στον κοινωνικό διάλογο με εφτά προτάσεις, για να επανέλθουν οι παρατάξεις. Ο Μ. Παπαϊωάννου, σε συνέντευξή του στην "Ε", δεν αποκλείει την επιβολή τέλους υπέρ του ΙΚΑ και παραδέχεται ότι η έκθεση Σπράου αναστατώνει τους εργαζόμενους".

    [6] Επέτειος του ΟΧΙ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "η χρονική απόστασις των πενήντα επτά ετών που μας χωρίζει από εκείνο το δραματικό, πλην ένδοξο και καταχωρημένο στις πλέον υπέρλαμπρες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, πρωινό, της 28ης Οκτωβρίου 1940, θεωρητικώς και πρακτικώς είναι μικρή. Αντιθέτως σήμερα, οι συνεχείς υποχωρήσεις ως όλα δείχνουν, θα οδηγήσουν στην προσυπογραφή οδυνηρών συνθηκών στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων δίχως να πέση ούτε μία ντουφεκιά. Ο πανικός των "θερμών επεισοδίων" και η προθυμία επιδείξεως "καλής συμπεριφοράς" έναντι των θρασυτάτων γειτόνων και των Υπερδυνάμεων της Εποχής, θα επιτρέψουν στους Τούρκους να πίνουν... βαρύ γλυκό στα νησιά του Αιγαίου και σε μια Κύπρο μοιρασμένη ανάμεσα στον Αττίλα και το ΝΑΤΟ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο εκτιμά ότι "σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που ο εορτασμός μιας εθνικής επετείου συμβαίνει ν' αποκτά μια ιδιαίτερη επικαιρότητα και να συνδέει τόσο άμεσα το χθες με το σήμερα, όσο ο φετινός εορτασμός της ελληνικής αντίστασης στη φασιστική επιδρομή του Αξονα. Και ιδιαίτερα χρήσιμο είναι στις περιπτώσεις αυτές να θυμόμαστε και να θυμίζουμε καταστάσεις και πρακτικές που ίσως ν' αναφέρονται σ' εκείνες τις περιόδους αλλά υποκρύπτουν στόχους και επιδιώξεις, που με την ίδια δολιότητα και τον ίδιο κυνισμό προωθούνται και σήμερα".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 27 October 1997 - 19:08:53 UTC