Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προϋπολογισμός
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/10/1997
  • [6] ΔΕΚΟ - Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι νέοι φόροι που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα αποτελέσματα Πανελλαδικής δημοσκόπησης για τη νεολαία, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στόχος της CIA Εβερτ, Σαμαράς, Ρίζος, Κουναλάκης κ.α. Εισαγγελικό πόρισμα βόμβα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πιάνουν σπίτια, Ι.Χ., "κινητά". Τι φόροι μπαίνουν το '98.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αμφιβολίες Μπαλάφα για Λεσπέρογλου.

    Η ΑΥΓΗ: Παρέμβαση Χόλμπρουκ για αναβίωση της "Μαδρίτης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανδρέας Παπανδρέου: "Φέρθηκαν π... στον Κουρή".

    ΕΘΝΟΣ: 6.760 Θέσεις στο Δημόσιο. Οι προθεσμίες - τα δικαιολογητικά - η εξεταστέα ύλη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αδια-φοροι φορτώνουν πάλι τους μη έχοντες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρπακτικά στις τσέπες μας. Ψηλώνουν φόροι, χαμηλώνουν εισοδήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΕΗ - 2 από Κοπελούζο. Φτιάχνει δική του μονάδα παραγωγής με δημόσιο χρήμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκπλήξεις" για 230 δις. Φόροι στο Χρηματιστήριο, σε εταιρείες και κινητά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι νέοι λένε όχι στα κόμματα, ναι στην πολιτική. Πανελλαδική δημοσκόπηση.

    ΕΣΤΙΑ: Ανελέητος επιδρομή της κυβερνήσεως εις το εισόδημα των φορολογουμένων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταιγισμός νέων φόρων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τι δίνουμε τι παίρνουμε το 1998.

    ΤΑ ΝΕΑ: 10 νέοι φόροι σε εισοδήματα, ακίνητα και... κινητά.

    ΝΙΚΗ: "Πακέτο" έμμεσων φόρων. Τι φέρνει ο προϋπολογισμός για το '98.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τείχος" στις αντεργατικές επιλογές. 24ωρη Πανελλαδική απεργία.

    [2] Προϋπολογισμός

    H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "με την υπόμνηση ότι το 1998 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, η κυβέρνηση κατέληξε χθες σε πλήθος φορολογικών επιβαρύνσεων, σε μια προσπάθεια να επιτύχει επιπρόσθετα έσοδα ύψους 260 δισ. δρχ.".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "όσοι είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ακινήτων, παίζουν στο Χρηματιστήριο, είναι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων ή έχουν εισοδήματα πάνω από 4 εκατ. δρχ. το χρόνο καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για τον προϋπολογισμό του 1998. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει 250 δισ. δρχ. περισσότερα από πέρυσι επιβάλλοντας νέα μέτρα-φόρους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "οριστικοποιήθηκαν χτες τα βασικά μεγέθη αλλά και το περιεχόμενο των ειδικών μέτρων που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 1998, έναν από τους αντιλαϊκότερους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων, κεντρική φιλοσοφία του οποίου θα είναι ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών και η περαιτέρω επιβάρυνση των φορολογουμένων, κάτω από το πρίσμα της ένταξης της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ)".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "οριστικώς απεφασίσθη το περιεχόμενον της νέας φορολογικής επιδρομής της Κυβερνήσεως και, επεβεβαιώθη έτσι ότι ο πρωθυπουργός αθέτησε τας προεκλογικάς του υποσχέσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "εκπλήξεις" για έσοδα 230 δισ. δρχ. επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Αλλες θα είναι "ευχάριστες" για τους μισθωτούς, εφόσον σχεδιάζεται τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου. Αλλες "δυσάρεστες" για όσους ασχολούνται με το Χρηματιστήριο, έχουν τίτλους Δημοσίου και κινητά τηλέφωνα".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "λιτός και λελογισμένος σε ό,τι αφορά τους φόρους θα είναι ο προϋπολογισμός του 1998, αν και το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο για τους φορολογούμενους".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "σε χρονιά των ειδικών φόρων θα αναδειχθεί το 1998. Ομως, όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ώστε να βαδίσει η χώρα προς τη σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "παράταση λιτότητας για ένα ακόμη χρόνο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μάαστριχτ για την είσοδο της χώρας μας στη Β' φάση της ΟΝΕ αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, οριστικοποιώντας τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε "παιχνίδι" πιέσεων προς την Αθήνα, ώστε να συγκατατεθεί στην επίτευξη συμφωνίας με την Αγκυρα, στην επικείμενη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, αποδίδεται η εξοργιστική δήλωση εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος δεν έπρεπε να πετάξει με το C-130 προς και από την Κύπρο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ούτε "ανασκευαστική" ούτε "ικανοποιητική" υπήρξε η δεύτερη δήλωση του εκπροσώπου του Στ. Ντιπάρτμεντ που ήλθε χθες τα χαράματα να μπαλώση την ιταμή προκλητικότητα της πρώτης. Και ενώ η αρχική πρόκλησις προξένησε την μήνιν του Ελληνικού Πολιτικού Κόσμου και κάποιες στοιχειώδεις αντιδράσεις της Κυβερνήσεως επίσης χθες προσετέθη και ο παράγων Χόλμπρουκ σε μια προσπάθεια οριστικού "μπαλώματος" του θέματος που ανέκυψε".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σε κινήσεις προλειάνσεως του εδάφους, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρέμβαση ενόψει της συναντήσεως Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, προχώρησε χθες ο Ρ. Χόλμπρουκ, αδειάζοντας απροσχημάτιστα την προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στ. Ντιπάρτμεντ από φιλελληνική σκοπιά. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιβάλουν σε Αθήνα και Αγκυρα την επανεπιβεβαίωση της συμφωνίας της Μαδρίτης, σε ένα σκηνικό όμως το οποίο βρίσκεται πολύ μακριά από το κλίμα των αρχών του καλοκαιριού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "η πεισματική εμμονή Αθήνας και Λευκωσίας στη διατήρηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αλλά και η υλοποίηση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων S-300 είναι οι δύο σημαντικοί παράγοντες που ανέλκυσαν το Κυπριακό πρόβλημα από το τέλμα της στασιμότητος και της δια του χρόνου παγίωσης των δια της βίας τετελεσμένων γεγονότων εισβολής και κατοχής".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο αναφέρουν ότι "με ψυχραιμία, ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις... Αλλά όχι και με χλιαρότητα που τόσες φορές έχει παρερμηνευθεί. Και αν δικαίως προκαλεί αγανάκτηση η τόσο εξωφρενική διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ... Στο θέμα της σοβαρής παρενόχλησης, από τουρκικά μαχητικά, του αεροσκάφους του Ελληνα υπουργού Αμυνας... Σκόπιμο θα ήταν η αντίδραση να ήταν έντονη στην ιταμότητα της Αγκυρας... Και να είχε στην ώρα της εκδηλωθεί, δίχως την έγνοια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "σε ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης με στόχο την αναθεώρηση του καθεστώτος εδαφικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, σύρεται πλέον με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση Σημίτη, υπό το κράτος αφόρητων αμερικανικών πιέσεων και ωμών τουρκικών απειλών που επαναδιατυπώθηκαν χθες με τον πιο επίσημο τρόπο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "επικίνδυνο αδιέξοδο δημιουργείται στις τριγωνικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ - Τουρκίας μετά από άκαρπη τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου με τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο κ. Ρ. Χόλμπρουκ, τη μεροληπτική ανακοίνωση του Στ. Ντηπάρμεντ και την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση αμφιλεγόμενων προσχεδίων συμφωνίας για τη Σύνοδο της Κρήτης".

    [4] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "αντιπαραθέσεις επί της διαδικασίας, που προκρύπτουν όμως διαφωνίες επί της ουσίας, σημειώθηκαν στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "από την πρώτη στιγμή που - τον περασμένο Μάιο εγνώσθησαν οι σχεδιασμοί της κυβερνήσεως και ειδικότερα του πρωθυπουργού για αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης πλειοψηφίας στις 151 ψήφους από τις 180 που είναι σήμερα, η "Α" επεσήμανε ότι υπό το εγχείρημα αυτό κρύπτεται η βούληση να επισπευθούν οι εκλογές. Αποδεικνύεται τώρα που το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα ότι οι επισημάνσεις της "Α" ήταν απόλυτα σωστές".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/10/1997

    Η μερική μετοχοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, οι νέοι ειδικοί φόροι του προϋπολογισμού 1998 και το νέο τιμολόγιο του ΟΤΕ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πράσινο φως Σημίτη για "ειδικούς" φόρους - Πρόσθετα έσοδα 900 δισ. προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέοι φόροι με στόχο 290 δισ. ετοιμάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "12 ΔΕΚΟ "πριμ" στη Σοφοκλέους - Ο Γ. Παπαντωνίου ανακοινώνει σήμερα τις αποφάσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σκληρό παιχνίδι για το ρωσικό φυσικό αέριο - Β. Παπανδρέου: Εισαγωγή αερίου και από άλλες χώρες...".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τελεσίδικη η άρνηση της ΕΕ για μεταφορά πόρων στο ΚΠΣ - Αμεσοι οι κίνδυνοι πλέον για απώλειες κονδυλίων".

    [6] ΔΕΚΟ - Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Σημαντικά κεφάλαια, που θα στηρίξουν τους προϋπολογισμούς των επομένων ετών και τα σχέδια εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ, αποφάσισε να αντλήσει από την οδό Σοφοκλέους η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνει σήμερα την είσοδο στη Σοφοκλέους τουλάχιστον 12 κερδοφόρων ΔΕΚΟ μέχρι το 2000, γεγονός που θα "πριμοδοτήσει" την Κεφαλαιαγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 22 October 1997 - 16:41:41 UTC