Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Ασφαλιστικό-Εκθεση Σπράου
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/10/1997
  • [5] Εκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση Σπράου για το Ασφαλιστικό, οι νέες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και η οικονομική πολιτική, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκοτώστε τους, ζούνε πολύ. Εκσυγχρονιστές εναντίον συνταξιούχων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δέκα βόμβες στις συντάξεις.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ερχονται 7,5 Ρίχτερ. Βιβλική καταστροφή φοβούνται οι σεισμολόγοι.

    Η ΑΥΓΗ: Οι συντάξεις στο χειρουργείο. Αναζητείται η μέθοδος επέμβασης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δύο γραμματείς έστειλε η Βουλή στην πορνο-Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: Ξύπνησε το τόξο εφιάλτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μονίμως σηκωμένα τα έχουν οι Τούρκοι τα F-16.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρα κοράκια πάνω από Αιγαίο και Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη στα 65 για άντρες-γυναίκες. Ολόκληρο το σχέδιο Σπράου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 30 Ρίχτερ Σπράου. Ταρακούνησε το ασφαλιστικό σύστημα η έκθεσή του.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κλείνουμε ένα χρόνο.

    ΕΣΤΙΑ: Επώδυνοι αλλαγαί δια τους ασφαλισμένους εις τας συντάξεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Περισσότερα έτη εργασίας, λιγότερη σύνταξη. Αναπόφευκτη συνταγή για το ασφαλιστικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Προτάσεις σοκ στην έκθεση των Σπράου-Τήνιου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξαφνικά είδα τα τουρκικά F-16 πλάι μας.

    ΝΙΚΗ: Ακήρυχτος πόλεμος σε Αιγαίο και Κύπρο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η τουρκική αδιαλλαξία προκάλεσε, για δεύτερη ημέρα χθες, πρωτοφανή κλιμάκωση της εντάσεως μεταξύ Αθηνών-Αγκυρας, που όχι μόνο εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες είχαν εναποτεθεί στη συνάντηση κορυφής της Κρήτης, αλλά δημιουργεί και κινδύνους αναφλέξεως στην περιοχή. Εφθασαν μέχρι του σημείου να παρενοχλήσουν το αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Τσοχατζόπουλο στην Κύπρο. Η Ουάσιγκτον, εξακολουθεί να τηρεί ίσες αποστάσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "εξαντλούν κάθε όριο θρασύτητας και προκλητικότητας οι Τούρκοι προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα έκρυθμης κατάστασης, να καταστήσουν πιεστικές τις απειλές τους εναντίον της Κύπρου, να δοκιμάσουν την ελληνική αντοχή και να εξαναγκάσουν την Ελλάδα σε νέες υποχωρήσεις. Την ίδια στιγμή οι κοινοτικοί και ΝΑΤΟϊκοί εταίροι της χώρας, συμμαχούν απροκάλυπτα με τους κατακτητές της Κύπρου και ταραξίες της περιοχής, προσποιούμενοι άγνοια των πραγματικών δεδομένων, υιοθετώντας τις διεκδικητικές θέσεις της Αγκυρας, αλλά και παρέχοντας διαβεβαιώσεις πολεμικής στήριξης του "Αττίλα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "έντονα δραστηριοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αλλά έστω και εάν θεωρηθεί... καλών προθέσεων η έλευσίς του, η στάσι της Αγκυρας έναντι των θεμάτων που έχουν να κάνουν με όλο το εύρος των σχέσεών της με τον Ελληνισμό δε φάνηκε να μεταβλήθηκε προς το καλύτερο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "ψύχραιμη και αποφασιστική είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της νέας τουρκικής προκλητικότητας που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τη διεξαγωγή της άσκησης "Νικηφόρος". Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα έντασης στην Αίγυπτο και την Κύπρο που μονομερώς καλλιεργούν οι Τούρκοι, σπεύδουν να προωθήσουν συμβιβαστική "φόρμουλα".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "μ' ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου, η Αγκυρα εντείνει την προκλητικότητά της λίγες εβδομάδες πριν από τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη και ενώ είναι σε εξέλιξη η άσκηση "Νικηφόρος". Η Αθήνα απαντά με διαβήματα και καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική υπό το βάρος των όποιων πιέσεων".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ "ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 παρενόχλησαν χθες το μεταγωγικό C-130 με το οποίο ταξίδεψε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στην Κύπρο για να παρακολουθήσει την άσκηση "Νικηφόρος", που διεξάγεται στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου. Την ίδια ώρα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συζήτησε με την τουρκική πολιτική ηγεσία πιθανές λύσεις τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα Ελληνοτουρκικά, χωρίς όμως να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Κύπρο τις προσεχείς εβδομάδες, προβλέπουν οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, καθώς οι ΗΠΑ ζητούν "κλίμα κατανόησης", ενόψει της Συνόδου της Κρήτης και χρεώνουν στον Πρόεδρο κ. Γλ. Κληρίδη, την ευθύνη του αδιεξόδου στη Μεγαλόνησο".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "το δρόμο της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, επιλέγει η Αγκυρα, με σαφή επιδίωξη να φέρει "στα μέτρα" της τη συνάντηση της Κρήτης, αλλά και να στείλει μήνυμα "αποφασιστικότητας" τόσο προς την Ουάσιγκτον όσο και στην Ε.Ε.".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "με εντυπωσιακή... απάθεια αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την τουρκική "πρόβα πόλεμου" στον ουρανό του Αιγαίου, θεωρώντας ότι πρόκειται για "αναμενόμενες" αντιδράσεις της γειτονικής χώρας, που ως μοναδικό αποτέλεσμα έχουν να πιστοποιούν την υψηλή ετοιμότητα της ελληνικής αεροπορίας. Στο μεταξύ και εν μέσω οργίου φημών για επικείμενη παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά, προκλητικός εμφανίστηκε στην Αγκυρα ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    [3] Ασφαλιστικό-Εκθεση Σπράου

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ανατρέπονται τα ισχύοντα εις το Ασφαλιστικόν Σύστημα και επέρχονται ριζικαί αλλαγαί, προκειμένου να διασωθή από την σημερινήν του χρεωκοπίαν. Τας αλλαγάς αυτάς προτείνει η Εκθεσις του γνωστού καθηγητού Γιάννη Σπράου, η οποία εκδόθη χθες εις την δημοσιότητα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "έχουμε ένα τελευταία "παράθυρο ευκαιρίας" να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα, πριν εξαντληθεί, γύρω στο 2010, η ικανότητά του να πληρώνει στους δικαιούχους συντάξεις στα σημερινά επίπεδα. Αυτό είπαν χθες ο καθηγητής Γιάννης Σπράος και ο ειδικός επιστήμονας Πλάτων Τήνιος παρουσιάζοντας την από καιρό αναμενόμενη έκθεση "Οικονομία και συντάξεις: Συνεισφορά στον κοινωνικό διάλογο" που επεξεργάσθηκαν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης προδιέγραψε ουσιαστικά χτες η διαβόητη "έκθεση Σπράου", μέσα από την οποία η κυβέρνηση Σημίτη προετοιμάζει το έδαφος, για την πιο σφοδρή επίθεση στο σύνολο των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "προτάσεις ΣΟΚ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους έκανε ο καθηγητής Γιάννης Σπράους, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Σύμφωνα με την εισήγηση των κυρίων Σπράου - Τήνιου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες πρέπει να αυξηθούν στα 65, και ταυτόχρονα να καταργηθούν όλες οι μορφές πρόωρης συνταξιοδότησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "γεννάμε λιγότερο και αργούμε να γεράσουμε". Σ' αυτές τις έξι λέξεις συνόψισε χθες ο καθηγητής κ. Σπράος την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Και ο συνεργάτης του κ. Τήνιος πρόσθεσε με έμφαση: "Το σημερινό σύστημα υπόσχεται πολλά στους ασφαλισμένους, αλλά ελάχιστα μπορεί να εκπληρώσει". Ετσι κι αλλιώς, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης έχει τεθεί πλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ενωμένη Ευρώπη. Το ζητούμενο είναι, πως αυτό το σύστημα θα γίνει περισσότερο δίκαιο, αλλά και βιώσιμο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "δέκα βόμβες στα θεμέλια του ασφαλιστικού μας συστήματος βάζει η έκθεση Σπράου, προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας έσπευσαν να επιδοκιμάσουν το περιεχόμενό της. Τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως το 2005, ενώ οι δραματικότερες παρεμβάσεις αναφέρονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των εισφορών, καθώς και την περικοπή ή και κατάργηση συντάξεων και παροχών ακόμη και προς μητέρες ανηλίκων, πολύτεκνες, χήρες και ορφανά!".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "αν οι σημερινοί 40ρηδες πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές και δουλεύουν περισσότερα χρόνια με προοπτική να έχουν μικρότερες συντάξεις, τότε ίσως σωθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα, το οποίο εμφανίζει ήδη σημάδια κατάρρευσης. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της Εκθεσης για την Οικονομία και τις Συντάξεις, στην οποία ο καθηγητής Γιάννης Σπράος επισημαίνει ότι μαγική λύση για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο έχει εξαντλήσει τα όριά του δεν υπάρχει. Ετσι, για μια ακόμα φορά, οι σημερινοί εργαζόμενοι καλούνται να επωμισθούν άλλο ένα βάρος, αυτό της εξυγίανσης των ταμείων".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "στην πολυσέλιδη έκθεση Σπράου αναλύεται το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο διαγράφεται ζοφερό σε σημείο που, αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα, μετά το έτος 2010 εκτιμάται ότι θα είναι αδύνατη η καταβολή των συντάξεων. Η κυβέρνηση, πάντως, σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται μέχρι το έτος 2000 να ληφθούν μέτρα που θα ανατρέπουν το σημερινό συνταξιοδοτικό καθεστώς (όρια ηλικίας, εισφορές κλπ)".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό, η άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο και η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού 1998 είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Aύξηση έως και 35% στη φορολογία των ΜΜΕ λόγω διόγκωσης των αντικειμενικών κριτηρίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων - Η έκθεση Σπράου επιβεβαιώνει την προοπτική κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προτάσεις - σοκ για το ασφαλιστικό - Εκθεση Σπράου: Το σύστημα αντέχει έως το 2005".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εξι προτάσεις - τομές για το ασφαλιστικό - Τι προτείνει ο κ. Σπράος για να μην καταρρεύσει το σύστημα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Για άλλο ασφαλιστικό σύστημα μίλησε ο κ. Σπράου θεωρώντας βέβαιη τη χρεοκοπία του ήδη υπάρχοντος".

    [5] Εκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Συνολική παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να αποκτήσει βιωσιμότητα, προτείνεται στην έκθεση Σπράου, η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Αν και αναφέρονται εναλλακτικές δυνατότητες, η έκθεση δεν υιοθετεί εξειδικευμένες προτάσεις μέτρων στα πιο κρίσιμα σημεία, τα οποία αφήνει ανοικτά για επιλογές μέσα από τον κοινωνικό διάλογο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 14 October 1997 - 16:09:50 UTC