Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διάνοιξη μετρό
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/1997
  • [7] ΤτΕ - Μείωση Βασικού επιτοκίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/10/1997 (ΑΠΕ)

    Τα προβλήματα στη διάνοιξη του μετρό, η οικονομική πολική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ουδείς λόγος ανησυχίας... Βουλιάζει μόνο το κέντρο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιλιγγιώδη κέρδη από τις τράπεζες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Νόμος για τους διεφθαρμένους. Πόθεν έσχες για τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Η ΑΥΓΗ: Που διαφωνούν στον κοινωνικό διάλογο ΓΣΕΕ, κυβέρνηση και εργοδότες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλεψε τσάντα του Ανδρέα με 70 εκατομμύρια η Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: 610 (Αλβανοί) επικίνδυνοι βαρυποινίτες ανάμεσά μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η δεξιά απεκλείσθη στην Πανεπιστημίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα πρόκληση από εθνοπατέρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ριφιφί από το μετρό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τυφλό-πόντικας. Σκάψιμο στο άγνωστο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οργή γονέων για τα ιδιαίτερα.

    ΕΣΤΙΑ: Η κυβέρνησις συγκαλύπτει τας ευθύνας της δια τας καθιζήσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μετρό: σαθρά εδάφη και επιχειρήματα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εμφραγμα" στην καρδιά της πόλης.

    ΤΑ ΝΕΑ: 6 παγίδες ακόμη στο δρόμο του μετρό.

    ΝΙΚΗ: Το μετρό... της ταλαιπωρίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταδίκες αγροτών: ούτε η χούντα πήρε τέτοια μέτρα.

    [2] Διάνοιξη μετρό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "το υπέδαφος του κέντρου των Αθηνών, σαθρό από πάντα, χαρτογραφημένο εδώ και δεκαετίες, δεν προσφέρει ευκαιρίες για ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία να δικαιολογούν τις παρακινδυνευμένες κινήσεις της αναδόχου εταιρίας κατασκευής του μετρό. Η τελευταία είναι φανερό πως μπροστά στο οικονομικό και κοινωνικό κόστος προτίμησε το δεύτερο".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "από τον "Ανναν εις τον Καϊάφαν" μετατίθενται αι ευθύναι δια την επικίνδυνον κατάστασιν που έχει δημιουργήσει η εκτέλεσις των έργων δια το "Μετρό" των Αθηνών. Η κυβέρνησις δια του αρμοδίου υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων κ. Λαλιώτη θεωρεί ότι το έργον θα εμπλακεί "σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και κομματικές σκοπιμότητες", την στιγμήν κατά την οποίαν κόμματα και κοινή γνώμη, απλώς, ζητούν υπεύθυνον ενημέρωσιν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο της επισημαίνει ότι "στην ιλαροτραγωδία της οδού Πανεπιστημίου, με πρωταγωνιστή το Μετροπόντικα, δεν κρίνεται μόνο η ασφάλεια ορισμένων κτιρίων. Διακυβεύεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, η αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου. Το οποίο καλείται να αποδείξει να μπορεί να διαχειρισθεί σε τέτοιου είδους έργα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "η κατασκευή του μετρό της Αθήνας κάθε μέρα που περνά μοιάζει όλο και πιο πολύ με ένα σύγχρονο "Γεφύρι της Αρτας", ενώ η κυβέρνηση - η οποία έχει και την κύρια πολιτική ευθύνη για την κατάντια του έργου - θυμήθηκε ξαφνικά ότι πρέπει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, το Δήμο Αθήνας και το ΤΕΕ, με απώτερο σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, προσπαθώντας να βρει αλλού συνενόχους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "συνυπεύθυνους για το μεγάλο φιάσκο με το μετρό της Αθήνας αναζητά τώρα η κυβέρνηση. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης καλεί σήμερα στα γραφεία της "Αττικό Μετρό ΑΕ" σε σύσκεψη εκπροσώπους των κομμάτων, του Δήμου Αθηναίων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των άλλων εμπλεκομένων φορέων για να τους ενημερώσει κατόπιν εορτής για τα προβλήματα του έργου".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σοβαρή διάσταση απόψεων στο επίμαχο κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων έχει καταγραφεί στον κοινωνικό διάλογο. Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες που αναλώνονται στη διαμόρφωση συναινετικού κλίματος με παράλληλη λείανση των διαφορών με τα συνδικάτα, οι τόνοι χθες ανέβηκαν, κυρίως λόγο της κυβερνητικής εμμονής για νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό οκτάωρο) και την κατοχύρωση του μέτρου σε επίπεδο επιχειρησιακής σύμβασης, παρακάμπτοντας έτσι τις συλλογικές διαπραγματεύσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σε όξυνση με απρόβλεπτες συνέπειες, οδηγούνται οι σχέσεις της Κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ, με αφορμή τον κοινωνικό διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις και το νέο "ευέλικτο μοντέλο εργασίας", η καθιέρωση του οποίου επιδιώκεται μέσα απ' αυτόν".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με σκληρή γλώσσα απάντησε η Αθήνα στο νέο παραλήρημα της Αγκυρας, όπως αυτό αυτό εκφράστηκε από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Προεδρίας Σουκρού Γκουρέλ, περί μοιράσματος του Αιγαίου και άλλων φαιδρών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "αυτή τη φορά η πρόκλησι ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και ο ως εκ της θέσεώς του προσεκτικός στις διατυπώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε... παγκάλεια γλώσσα για να απαντήση στις ιταμές δηλώσεις Γκιουρέλ που προέτρεψαν σε μοιρασιά του Αιγαίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "σε θαλάσσια περιοχή... δημοσίας χρήσεως με νατοϊκή σφραγίδα, προσπαθούν να μετατρέψουν το Αιγαίο οι στρατοκράτες της Αγκυρας, προωθώντας μέσω της Συμμαχίας τις νέες προτάσεις-παγίδα. Μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, για τα ελληνοτουρκικά, υπό την σκιά των εξωφρενικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Προεδρίας Σουκρού Γκιουρέλ περί "μοιρασιάς" του Αιγαίου (!), στην Αθήνα επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν τις επόμενες μέρες αφόρητες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να κλείσει το ακανθώδες "θέμα Αιγαίο".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "τα χαρτιά του "ανοίγει" εκ νέου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, μεθαύριο Παρασκευή, σε μια ακόμη προσπάθεια του να προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια της Αγκυρας να οξύνει το κλίμα, χαρακτηρίζεται από την Αθήνα "ξαναζεσταμένο φαγητό".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η παραπομπή της ελληνοτουρκικής διαφοράς για τα Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι "σημαντικό ζήτημα" το οποίο πρέπει να επιλυθεί, όπως είναι ανάγκη να επιλυθούν "και άλλες ελληνοτουρκικές διαφορές" - έτσι χαρακτηρίστηκε η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου Πελάγους".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "στο παιχνίδι των εξωτερικών πιέσεων που ασκούνται προς την Ελλάδα, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και για τις ρυθμίσεις στο ελληνοτουρκικό πρόβλημα, προστίθεται και το ΝΑΤΟ. Οι προτάσεις που υιοθετεί η Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες δεν ακολουθούν απλώς τη λογική των γνωστών "ίσων αποστάσεων" αλλά αποτελούν μεθοδεύσεις τις οποίες προκρίνει η Τουρκία".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "αποφασισμένες να ασκήσουν στο έπακρο την επιρροή τους σε Αθήνα και Αγκυρα είναι οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη θετική εξέλιξη από τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη, στις αρχές Νοεμβρίου".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "Αποφασισμένος ο Χόλμπρουκ, γράφει ότι "την απογοήτευσή του, σχετικά με την έλλειψη προόδου στο διάλογο για τα θέματα ασφαλείας, εξέφρασε ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, κατά την οποία οι δύο άνδρες ανασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε ότι μετά την επίσκεψη του Ραούφ Ντενκτάς στις ΗΠΑ θα αρχίσει την περιοδεία του στην Κύπρο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "από τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Κληρίδης συνάγεται ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο-Απρίλιο δεν πρόκειται να υπάρξει στο Κυπριακό οποιαδήποτε θεαματική παρέμβαση είτε από τους Αμερικανούς είτε από τα Ηνωμένα Εθνη. Στο μεταξύ μέχρι το Μάρτιο οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν με τα Ηνωμένα Εθνη τις προσπάθειες για επανάληψη του διαλόγου Κληρίδη-Ντενκτάς τόσο για θέματα ασφάλειας όσο και για ανθρωπιστικά θέματα με επίκεντρο το θέμα των αγνοουμένων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "κοινές επενδύσεις Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Αμερικανών επιχειρηματιών στην Κύπρο και την ενθάρρυνση αμερικανικών επενδύσεων στα Κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, επιδιώκει να προωθήσει ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρτν Χόλμπρουκ, ως πρώτο βήμα στις πρωτοβουλίες του για την επίλυση του Κυπριακού".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος, οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, η παραίτηση του Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας και η πτώση του Δείκτη του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Φορολογείστε ό,τι κινείται" εισηγούνται οι τεχνοκράτες - Φορολογικό μενού με νέες "ιδέες".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σε "πηγάδι" η υπόθεση του Μετρό μετά τα νέα προβλήματα στην πορεία του μετροπόντικα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φορολογικό νέφος στην κεφαλαιαγορά - Προτάσεις για 4 ειδικούς φόρους στον Κ. Σημίτη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μειώνεται και το βασικό επιτόκιο παρέμβασης - Η Τράπεζα της Ελλάδος προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Και θεσμικός πλέον ο νέος κύκλος πτώσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος, που στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας χορηγήσεων - καταθέσεων".

    [7] ΤτΕ - Μείωση Βασικού επιτοκίου

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "Σε μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης για τον έλεγχο της ρευστότητας προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα, από σήμερα Τετάρτη, εφαρμόζει, για το πρώτο βασικό κλιμάκιο καταθέσεων των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος, επιτόκιο 10,90% από 11,30%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 8 October 1997 - 16:43:18 UTC