Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Κοινωνικός διάλογος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Συνεδρίαση οικονομικού επιτελείου - ΔΕΚΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι νέες τιμές των φαρμάκων, η πτώση του πολεμικού αεροσκάφους στη Σκύρο, η περιστολή του δημόσιου τομέα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στον αέρα 110.000 υπάλληλοι! Μετατάσσονται ή απολύονται.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οικόπεδα πουλάει το δημόσιο. Στο σφυρί 1.500.000 εκατομμύρια στρέμματα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ εις σάρκαν μίαν! Συγκυβέρνηση και εκλογικό νόμο προσφέρει το Μαξίμου.

    Η ΑΥΓΗ: Παυσίπονο στα ταμεία. 80 δισ. υπολογίζει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από τη μείωση των τιμών σε 4.000 φάρμακα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλεβε μαγαζιά η Μιμή! Εχει καταδικαστεί στη Γαλλία σε 15 μήνες φυλακή.

    ΕΘΝΟΣ: "Καποδίστριας" και στο δημόσιο. Καταργούνται ή συγχωνεύονται 2.000 υπηρεσίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για "πέταμα" έκαναν την πολεμική μας αεροπορία. Χάσαμε το έκτο αεροσκάφος σε δύο μήνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μπουλντόζα στο δημόσιο. Μετατάξεις 110.000 υπαλλήλων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκσυγχρονισμός με χαφιέδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το τίμημα των Ιμίων. Η αεροπορία πληρώνει την αυξημένη ετοιμότητα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκτακτο συνέδριο επανίδρυσης στη Ν.Δ. Η πρόταση Μάνου και το σχέδιο Καραμανλή.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν τολμά η κυβέρνησις να περιορίση τον υδροκέφαλον δημόσιον τομέα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φόρος στο χρηματιστήριο. Για κάθε συναλλαγή το δημόσιο θα εισπράττει τουλάχιστον 1%.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αντικειμενικές αξίες σε 50 Δήμους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χάθηκε σε 4 δευτερόλεπτα. Το σωσίβιο έπνιξε τον πιλότο.

    ΝΙΚΗ: Οι νέες τιμές στα φάρμακα. Αυξομειώσεις με την ανακοστολόγηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αναβιώνει το "συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας!

    [2] Οικονομική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ στο βασικό του σχόλιο γράφει ότι "όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική στον οικονομικό τομέα αρχίζει να... περπατάει μετά το δύσκολο και επικίνδυνο τρίμηνο του καλοκαιριού. Πτώση του πληθωρισμού, άνοδος της αισιοδοξίας των πολιτών, που τουλάχιστον βλέπουν ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "τον άμεσο και δραματικό περιορισμό των δαπανών στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς, σχεδιάζει για το '98 η κυβέρνηση. Οι ΔΕΚΟ μπαίνουν στο Χρηματιστήριο, εκατοντάδες υπηρεσίες καταργούνται ή συγχωνεύονται και οι μισθωτοί θα δουν τα έσοδά τους να καθηλώνονται στο 3%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "στην επιβολή ειδικής φορολογίας στις χρηματιστηριακές πράξεις κατευθύνεται η κυβέρνηση, κινούμενη στη λογική επιβάρυνσης του κεφαλαίου και γενικώς των αξιών και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων που εξασφαλίζουν σημαντικά κέρδη από την πρόοδο και τη σύγκλιση της οικονομίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "εις νέαν πολύωρον σύσκεψιν ηναλώθη η Κυβέρνησις, διά να διαπιστώση το αυτονόητον, το οποίον έχει εξετάσει εις αλλεπαλλήλους συσκέψεις εις το παρελθόν, χωρίς βεβαίως, να υλοποιήση ποτέ τας αποφάσεις της. "Οτι, δηλαδή, πρέπει να εξυγιανθούν αι ΔΕΚΟ και να καταργηθούν ή συγχωνευθούν φορείς του Δημοσίου τομέως".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "πράσινο φως" άναψε χθες ο πρωθυπουργός στο σχέδιο Παπαντωνίου για τις ΔΕΚΟ. Το 1998 θα είναι έτος λιτότητας για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς η κυβέρνηση θέτει πλαφόν 4% στις μισθολογικές αυξήσεις, ενώ τα τιμολόγια δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 2,5%".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και επιδρομή στις τσέπες των μισθωτών και των εργαζομένων. Μέτρα βαρύνουσας σημασίας, με σημαντικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό, έλαβε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που συνεδρίασε υπό διευρυμένη σύνθεση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η αμερικανική διπλωματία, παρά τη βαριά ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζει να μεθοδεύει διαδικασίες για την ελληνοτουρκική 'προσέγγιση' και ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός, βρέθηκε χτες στην Αθήνα, προφανώς για να επαναλάβει στον Θ. Πάγκαλο τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "ενώ από την ΑΘήνα ξεκινούσε μια νέα αμερικανή πρωτοβουλία 'νεκραναναστάσεως' του 'πνεύματος της Μαδρίτης', πρωτοβουλία που έδειχνε ότι θα εκδηλωνόταν σε ένα νέο τοπίο, διάφορο της Ν. Υόρκης που δημιούργησαν χθεσινές τοποθετήσεις του κυβ. εκπροσώπου στην Ελλάδα και του Προέδρου Ντεμιρέλ στην Τουρκία αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ η χώρα μας δέχθηκε τα πυρά του εκπροσώπου του Στ. Ντιπάρτμεντ για συνεργασία με 'κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις!'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "εντατική προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και τακτική αναστολής των καταιγιστικών διαβημάτων κατά της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" και των πτήσεων ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, υλοποιούν από χθες οι ΗΠΑ με την περιοδεία του βοηθού υπουργού Εξωτερικών κ. Μαρκ Γκρόσμαν στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "τρόπους 'αναθέρμανσης' του 'πνεύματος της Μαδρίτης', μετά το ναυάγιο της Νέας Υόρκης και την πιθανή συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ το Νοέμβριο στην Κρήτη, αναζητεί η Ουάσιγκτον, με την περιοδεία σε Λευκωσία και Αγκυρα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής πλευράς να κατεβούν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά και να αποφεύγεται η επιθετική ρητορική από ΑΘήνα και Αγκυρα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "διάθεση προσέγγισης από την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα των στρατηγείων του ΝΑΤΟ διέβλεψε χθες ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μετείχε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στο Μάαστριχτ. Την εμμονή της κυβέρνησης στο "πνεύμα της Μαδρίτης" εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, τηρώντας παράλληλα διακριτικές αποστάσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο για τα όσα είπε "με το δικό του τρόπο" παρομοιάζοντας τη σημερινή κατάσταση των ελληνοτουρκικών με την περίοδο πριν την "πτώση της Βασιλεύουσας".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η επίσκεψη Γκρόσμαν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσουν σε "κίνηση" την πρωτοβουλία τους για επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια του "νεκρού χρόνου" που μεσολαβεί ως τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "νέες απειλές εναντίον της Κύπρου εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Ο κ. Ντεμιρέλ, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και στην απόφαση της Λευκωσίας για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-300, προειδοποίησε ότι θα ήταν "μεγάλο λάθος" κάθε απόπειρα να δοκιμαστεί "η αποφασιστικότητα" της Τουρκίας στην Κύπρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "τη σκυτάλη των απειλών εναντίον της Ελλάδας παρέλαβε προσωπικά πλέον ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, προειδοποιώντας ότι "θα είναι τεράστιο λάθος αν κάποιος υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου".

    [5] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αρκετές διαφωνίες από πλευράς κοινωνικών εταίρων αναμένεται να εκφρασθούν σήμερα σε σχέση με το περιεχόμενο του κειμένου που θα κατατεθεί από κυβερνητικής πλευράς στον κοινωνικό διάλογο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "η αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου, η αντικατάσταση της δωρεάν επιχορήγησης με ελκυστικά κίνητρα επιδότησης επιτοκίου και οι φορολογικές απαλλαγές για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται είναι κάποιες από τις κυβερνητικές προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ, οι αντιδράσεις για τις νέες τιμές των φαρμάκων και η εναρμόνιση των φορολογικών κινήτρων για τις χώρες της ΕΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στα γαλλικά πρότυπα οι μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ - 15 κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις στη Σοφοκλέους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Με μέτρο οι αυξήσεις από τις ΔΕΚΟ - Απορρίφθηκαν οι εισηγήσεις για πάγωμα τιμολογίων την διετία 98-99".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιδιώτες σε 11 ΔΕΚΟ με κεφάλαια 250 δισ. - Μέσα στο 1997 οι 3 πρώτες μετοχοποιήσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κατά 20% περιορίζονται οι δημόσιοι οργανισμοί - Εως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι γνωστά τα ονόματα των ΔΕΚΟ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εναρμόνιση των φορολογικών κινήτρων επιδιώκει η ΕΕ - Προς μορατόριουμ για κοινή αναπτυξιακή πολιτική".

    [7] Συνεδρίαση οικονομικού επιτελείου - ΔΕΚΟ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα για την μετοχοποίηση 11 ΔΕΚΟ, που υπολογίζεται να αποφέρουν συνολικά έσοδα 250 δισ. δρχ. Συγκεκριμένα το τελευταίο τρίμηνο του 1997 θα μετοχοποιηθούν: Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, η Α.Ε του Χ.Α.Α και η 'Διώρυγα Κορίνθου'. Το 1998 θα μετοχοποιηθούν η ΔΕΠ, η εταιρία που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση των διυλιστηρίων ΕΚΟ και η ΕΛΔΑ και η Olympic Catering".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 2 October 1997 - 15:22:29 UTC