Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δημοσκόπηση
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Κοινωνικός Διάλογος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/09/1997 (ΑΠΕ)

    Η συμπλήρωση ενός χρόνου απο τις εκλογές 1996, τα εθνικά θέματα, η οικονομική πολιτική και οι αλλαγές στην Παιδεία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκάλοπ για γέλια. PRC: ΠΑΣΟΚ 30,9% ΝΔ 28% ALCO: ΠΑΣΟΚ 27,6% ΝΔ 30,6%

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέρμα στις δημεύσεις ΙΧ-μοτό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πώς έμπλεξε ο Μένιος στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γυμνή η Μιμή. Στο Ιντερνέτ οι αθλιότητες της εύθυμης χήρας.

    ΕΘΝΟΣ: Παράθυρο για εξετάσεις. Συνέντευξη Γ. Ανθόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στην φλόγα του 2004 να μας οδηγήσει η Γιάννα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σπασμένο καράβι σε ανοιχτό πέλαγος ο δημόσιος τομέας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρωτιά με παγίδες για τη ΝΔ. Γκάλοπ ALCO: ρευστές οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι βαθμοί του Σημίτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εποχή Σημίτη: ένα χρόνο μετά κυρίαρχος του παιχνιδιού.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εβδομάς εξελίξεων είς τα ελληνοτουρκικά με πίεσιν των ΗΠΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρωθυπουργό τον Σημίτη προτιμά το 41,4%. Το γκάλοπ της V-PRC για τα "Νέα".

    ΝΙΚΗ: Γραμμή Σημίτη και στα εθνικά.

    [2] Δημοσκόπηση

    ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης της V-PRC σύμφωνα με τα οποία το 41,4% των ερωτηθέντων θεωρεί τον κ. Σημίτη καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας ανεξάρτητα απο τις κομματικές του προτιμήσεις. Το 25,6% θέλει τον κ. Καραμανλή, ενώ το 27,7% κανέναν απο τους δύο. Ο πρωθυπουργός κυριαρχεί απόλυτα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με δημοτικότητα 84,3%, αλλά εξασφαλίζει επίσης και σημαντικότατα ποσοστά αποδοχής σε όλους ανεξαιρέτως υπόλοιπους πολιτικούς χώρους με ποσοστό 53,8%".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "παρά το γεγονός οτι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κ. Ι. Τζέμ διέψευσε το ίδιον το υπουργείον των Εξωτερικών της Τουρκίας οτι θα υπάρξη τριμερής συνάντησις είς την Νέαν Υόρκην μετά κ. Παγκάλου, Τζέμ και Ωλμπράϊτ, η συνάντησις αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθή με πρωτοβουλίαν των Αμερικανών, οι οποίοι επιδιώκουν να αναβιώση "το πνεύμα της Μαδρίτης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "κλίμα έντασης 'κατασκευάζει' η Αγκυρα, λίγες μόνο ώρες πριν απο τη συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Ισμαήλ Τζέμ, στη Νέα Υόρκη. Με αφορμή τους S-300 επιχειρείται επιδείνωση στα ελληνοτουρκικά, ωστε το Κυπριακό να περάσει σε δεύτερη μοίρα και να μην ασκηθούν πιέσεις για την επίλυσή του".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "καθοριστικό για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι το επόμενο τριήμερο, καθώς αύριο το βράδυ πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση Ελλάδς-Τουρκίας, μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, ενώ την Τετάρτη θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του κ. Πάγκαλου με την κ. Ολμπράϊτ ,τον κ. Χόλμπρουκ και τον κ. Γκρόσμαν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι αρχίζει "εβδομάδα έντονων διεργασιών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό αύριο στη Νέα Υόρκη, με σειρά σημαντικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών, η οποία αρχίζει σήμερα με την ομιλία του Προέδρου Κλίντον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η διπλωματική μοιρολατρία. Η κυβέρνηση Σημίτη δέχεται οτι η συμφωνία της Μαδρίτης δεν επηρέασε θετικά τη διεθνή συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός, όμως επιμένει οτι πρέπει να συνεχίσουμε μια πορεία που αποδεικνύεται αρνητική για τα εθνικά μας συμφέροντα, επειδή, όπως χαρακτηριστικά λέγει, η ακινησία στην εξωτερική πολιτική είναι κακό πράγμα. Η ρηχή διεθνοπολιτική ανάλυση του κ. Σημίτη ένα στόχο υπηρετεί, την προετοιμασία της κοινής γνώμης για την επόμενη αμερικανική παρέμβαση".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "κλιμακώνει τις προκλήσεις της η τουρκική ηγεσία με αφορμή την εγκατάσταση στην Κύπρο, του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300. Μετά τον πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ που απείλησε επί της ουσίας με πόλεμο αν η Κύπρος προχωρήσει στην εγκατάσταση, σειρά είχε ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Καρανταγί".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "πρόσφορο έδαφος στην πολιτική ηγεσία και στα μεγάλα ΜΜΕ της Τουρκίας βρίσκει η επιχειρηματολογία του στρατιωτικού κατεστημένου για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Με νέες προκλητικές δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε στη 'Μιλιέτ' οτι "ο εξοπλισμός της 'νότιας Κύπρου' αλλά και οι προσπάθειες της Ρωσίας να δημιουργήσει σφαίρα επιρροής στη Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την Τουρκία αλλά και τις χώρες της περιοχής, καθώς και το Ισραήλ και τις ΗΠΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "στις τουρκικές πιέσεις κατά της Κύπρου, έχει προστεθεί απο το σαββατόβραδο και το προσωπικό βάρος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί".

    [5] Κοινωνικός Διάλογος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στην δυσκολότερη φάσι, της συνθέσεως των απόψεων έχει εισέλθει η διαδικασία του Κοινωνικού Διαλόγου για το τρίπτυχο "ανάπτυξι-ανταγωνιστικότητα-απασχόλησι". Ιδιαίτερη είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνησις στις δυνατότητες επαναδιευθετήσεως του χρόνου εργασίας σε επιχειρήσεις που διέρχονται κρίσι. Σύμφωνα με την έκθεση Σπράου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντέξουν έως το 2010 καθώς εκτιμάται οτι τότε θα εκδηλωθή η μεγαλύτερη πίεσις του δημογραφικού προβλήματος και του πλήθους των ειδικών προνομιακών ρυθμίσεων που διέπουν το κρατικό ασφαλιστικό σύστημα.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "η αντίστροφη μέτρηση για την έκρηξη της βόμβας που ήταν χρόνια τοποθετημένη στην 'καρδιά' του ασφαλιστικού οικοδομήματος της χώρας, την ύπαρξη της οποίας γνώριζαν καλά όλοι οι 'παροικούντες' τα δημόσια ταμεία και το γενικότερο σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας, έχει ήδη αρχίσει και όπως όλα δείχνουν τίποτε πια δεν μπορεί να τη σταματήσει".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "διπλή 'ειδική' επέλαση, με αιχμή του δόρατος και πάλι τη φορολογία, αλλά και το ασφαλιστικό, προγραμματίζει η κυβέρνηση το '98 είς βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Το φυτίλι σε δύο 'ωρολογιακές βόμβας' λοιπόν, ετοιμάζεται ν'ανάψει η κυβέρνηση Σημίτη για το '98. Ας μη λησμονεί, όμως οτι βάζοντας μπουρλότο στην κοινωνική συνοχή θα κάψει και το δικό της πολιτικό πρόσωπο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "μια διαφορετική τετραετία συζητήσεων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος φαίνεται οτι ξεκινά αυτή την εβδομάδα, με την παράδοση της σχετικής έκθεσης του καθηγητή Ι. Σπράου στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Στην έκθεση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται μια σειρά απο ασφαλιστικές "ακρότητες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 22 September 1997 - 14:42:26 UTC