Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Ανοδος Γενικού Δείκτη Τιμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και η άνοδος-ρεκόρ στη Σοφοκλέους μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχήμα μάχης από τη ΝΔ. Πώς οργανώνει τον αγώνα η Ρηγίλλης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εφοδος προς την εξουσία. ΝΔ: Πιάνουν δουλειά οι 8 τομεάρχες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρώνε τη Γιάννα.

    Η ΑΥΓΗ: Ολυμπιακός τζόγος. Μήλον της έριδος η διαχείριση των κονδυλίων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διευρύνεται το ΠΑΣΟΚ. Με ποιά στελέχη της Δεξιάς και της Αριστεράς συζητάει ο Σημίτης.

    ΕΘΝΟΣ: 4 οιωνοί άριστοι. Αλλάζει το κλίμα η Ολυμπιάδα - Τα πρώτα σημάδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κάζο" έχουν πάθει (οι Τούρκοι) με το "casus belli" του Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ποιές τσέπες θα πληρώσουν. Η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος προσεγγίζει το 100%

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρεκόρ με παγίδες στο Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευφορία και Εφορία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αποστρατεύει το... παρελθόν ο Καραμανλής.

    Η ΕΣΤΙΑ: Πρωτοφανής η άνοδος είς το Χρηματιστήριον δια τους Ολυμπιακούς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παροξυσμός για μετοχές μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αγοραστικό αμόκ στη Σοφοκλέους. Ολυμπιακό ρεκόρ με άνοδο 7,9%

    ΤΑ ΝΕΑ: Στο ρυθμό του 2004 (και) η πολιτική ζωή.

    ΝΙΚΗ: "Μπουμ" στη Σοφοκλέους. "Αναψε" το Χρηματιστήριο... η Ολυμπιακή φλόγα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλύση εγκεφάλου ο στόχος κυβέρνησης-κεφαλαίου.

    [2] Χρηματιστήριο - Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η Ολυμπιάδα και το θετικό οικονομικό κλίμα που διαμόρφωσε η ανάληψή της από την Αθήνα προκάλεσαν επενδυτικό "πυρετό" στη Σοφοκλέους και κατακόρυφη άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "αφετηρία μιας νέας 'χρυσής' εποχής για το Χρηματιστήριο, κρίνεται η χθεσινή έκρηξη τιμών των μετοχών από το σύνολο των χρηματιστηριακών αναλυτών, καθώς εκτιμούν ότι η ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 θα δώσει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται η ελληνική οικονομία".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ"πρωτοφανής αγοραστικός πυρετός επεκράτησεν είς την οδόν Σοφοκλέους, κατά την χθεσινήν πρώτην συνεδρίασιν, μετά την ανάθεσιν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αι τιμαί των περισσοτέρων μετοχών εξετινάχθησαν από ενωρίς είς τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα αυξήσεως, με αποτέλεσμα να διακοπή εκεί η διαπραγμάτευσίς των".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ διερωτάται "να μπει κανείς ή να μην μπει στο Χρηματιστήριο; και ισχυρίζεται ότι το 'σαιξπηρικού τύπου' ερώτημα που απασχολεί τώρα το μέσο αποταμιευτή δεν δέχεται εύκολες απαντήσεις καθώς οι συνθήκες παροξυσμού, που ζεί από χθές η Σοφοκλέους περικλείουν πολλούς κινδύνους για κάθε νεοεισερχόμενο μικροεπενδυτή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "συνθήκες υστερίας για την αγορά μετοχών, αλλά και 'γλέντια' στη Σοφοκλέους για την Ολυμπιάδα... Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της χρηματιστηριακής αγοράς να πάρει τη σκυτάλη να πανηγυρίσει και να 'τιμήσει' με το δικό της τρόπο την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Ολυμπιακή φλόγα στην οικονομία" εκτιμά ότι "αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, τότε απο χθές οι οιωνοί δείχνουν ότι η ερχόμενη επταετία, ως την Ολυμπιάδα του 2004 θα είναι πολύ καλή για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα γενικότερα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "η χθεσινή εκτίναξη μετοχών στο Χρηματιστήριο υπογραμμίζει - αν χρειαζόταν... - πόσο μεγάλο είναι (και) το οικονομικό ενδιαφέρον που από πολλές πλευρές παρουσιάζει η ανάληψη από τον τόπο μας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "πίσω από τα ζεϊμπέκικα της 'νίκης' στήνεται χορός εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και τα διάφορα κέντρα των νικητών διεκδικούν τη διαχείρισή τους. Ο φάκελος της επιτροπής Αγγελοπούλου προβλέπει ότι το κόστος των έργων είναι 420 δις δρχ. ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν τρόπους για να εξευρεθούν διπλάσια κονδύλια, αφού υπολογίζεται ότι τα έργα θα κοστίσουν 950 δις δρχ.".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο δικό της σχόλιο τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πια γεγονός. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία πρέπει πρώτα να καταλάβει. Να καταλάβει ότι το τεράστιο πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κερδών που ανοίγεται δεν θα οξύνει απλώς τον αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των διαπλεκόμενων συμφερόντων αλλά θα 'ανοίξει και την όρεξη' για άνομα και εύκολα κέρδη".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε χρεοκοπία της στρατηγικής που ακολούθησε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αγκυρα επί Τσιλέρ και Ερμπακάν συγχρόνως δε στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου, αποδίδουν κυβερνητικοί κύκλοι την απόρριψη της πρότασης για προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των βραχονησίδων από την Τουρκία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το 'πνεύμα' της Μαδρίτης απ'ό,τι φαίνεται 'στοίχειωσε' και πλανάται πάνω από Αθήνα και Αγκυρα. Το 'κοινό ανακοινωθέν' Σημίτη-Ντεμιρέλ δε δημιούργησε 'μια νέα σελίδα' στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως τότε έλεγε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να προβάλλει σαφέστατα τις πάγιες θέσεις για την επανεξέταση του καθεστώτος στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "διπλωματικό ελιγμό σε... ρωσικό φόντο πραγματοποίησε προχθές ο υπουργός Εθ. Αμύνης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των Στενών του Βοσπόρου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "το άκρον άωτον της θρασύτητας και εν ταυτώ της κοροϊδίας. Και προς την Ελλάδα και προς την Διεθνή Κοινή Γνώμη: η Αγκυρα, αίφνης εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην περιοχή (...την οποία βεβαίως απειλούν οι δηλώσεις της ελληνικής πλευράς)".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, η Αγκυρα επιχείρησε χθές να παραδώσει 'μαθήματα ειρήνης' στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας ως 'ανεύθυνες' τις προειδοποιήσεις Σημίτης ότι τυχόν επιθετική ενέργεια των Τούρκων στην Κύπρο θα σημάνει ελληνοτουρκικό πόλεμο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "μετά και... παρά τη Συμφωνία της Μαδρίτης το casus belli έχει επανέλθει στο ελληνοτουρκικό προσκήνιο και κυριαρχεί στη μάχη των εντυπώσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "δύο γλώσσες χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καταγγέλλοντας αφενός την Αγκυρα για τις ανεύθυνες δηλώσεις πλήθους πολιτικών της, αλλά και επιβεβαιώνοντας ότι το 'πνεύμα της Μαδρίτης' παραμένει ζωντανό με ορατή την προοπτική απευθείας συνάντησης των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνουν από σήμερα όλοι οι υπάρχοντες φόροι και οι ελαφρύνσεις, για να διαπιστωθούν τα περιθώρια αύξησής τους, αφού ο νέος προϋπολογισμός του 1998 χρειάζεται πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 500 δις δρχ.".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 09/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η άνοδος-ρεκόρ του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία και η άνοδος της ισοτιμίας της δραχμής έναντι δολαρίου-στερλίνας.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Η φλόγα άναψε και στη Σοφοκλέους - Τα απόλυτο όριο του 8% αγγίζουν οι τιμές των μετοχών".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κυνήγι επενδυτικών ευκαιριών - Στο ανώτατο όριο ημερήσιας ανόδου (+8%) του Χρηματιστηρίου το σύνολο των μετοχών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ""Χρυσό" άλμα στη Σοφοκλέους - 40 δισ. οι ανεκτέλεστες εντολές αγορών"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ολυμπιακό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο - Κλίμα ευφορίας, έντονη ζήτηση και γενίκευση των limit up στις τιμές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο Χρηματιστήριο τα πρώτα ρεκόρ της Ολυμπιάδας του 2004 - Αλλάζουν οι προτεραιότητες στις δημόσιες επενδύσεις".

    [6] Χρηματιστήριο - Ανοδος Γενικού Δείκτη Τιμών

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Σε μια πρωτοφανή στα χρονικά του Χρηματιστηρίου αντίδραση, χθες πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών πέτυχε ιστορικό ρεκόρ ανόδου κλείνοντας στις 1663,69 μονάδες ενισχυμένος κατά 7,96%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών από τότε που λειτούργησε το αυτοματοποιημένο σύστημα συναλλαγών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 9 September 1997 - 15:00:03 UTC