Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Προϋπολογισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η πορεία του προϋπολογισμού, το παγκόσμιο συνέδριο σεισμολογίας στη Θεσσαλονίκη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαύρο '98. Ερχεται η σκληρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φάπα 10-30% στα ακίνητα κι άλλες επιβαρύνσεις με το νέο οικιστικό νόμο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αδιόρθωτοι οι βουλευτές. Αλλαξαν νόμο για να γλιτώσουν από ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

    Η ΑΥΓΗ: 14ο έτος λιτότητας. Προπαγανδιστική κυβερνητική αισιοδοξία για τον προϋπολογισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χαρίζουν δεκάδες δις στα κόμματα. Προκλητικοί οι πατέρες του Εθνους ευλογούν πάλι τα... γένια τους.

    ΕΘΝΟΣ: ΙΧ: οι νέες τιμές. Αυξήσεις 100.000-500.000 δρχ. από Σεπτέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ηλιοθεραπεία τέλος αρχίζουν τα... εγκαύματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι κυβερνώντες λένε μπράβο στους απατεώνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια για τον καρκίνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιάννος: Σφιχτείτε ένα χρόνο ακόμη... για να περάσουμε το τεστ Μάαστριχτ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αποφάσισαν και... διέγραψαν τα πρόστιμά τους τα κόμματα για υπερβάσεις προεκλογικών δαπανών.

    Η ΕΣΤΙΑ: Παραπληροφορεί τον λαόν ο κ. Παπαντωνίου δια την οικονομίαν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νομάρχες ή... μονάρχες; Προβληματίζουν την κυβέρνηση οι τοπικιστικού χαρακτήρα αποφάσεις τους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μπαράζ μέτρων για μείωση δαπανών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρο '98 προβλέπει ο Παπαντωνίου με φόρους και μικρές αυξήσεις μισθών.

    ΝΙΚΗ: '98 Νέο έτος λιτότητας. Πλώρη για σκληρότερη οικονομική πολιτική.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε... εταιρία η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με απειλητικές εξαγγελίες για ακόμη σκληρότερη πολιτική λιτότητας το 1998 εξήλθε από τη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, παρουσιάζοντας ως αναπόφευκτο τον αδιέξοδο μονόδρομο συμπίεσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων που ακολουθεί η κυβερνητική πολιτική".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "το στίγμα της νέας ακόμα πιο βάρβαρης επιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα και στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα που έρχεται το 1998 έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ως 'προϋπολογισμό λιτότητας στο κράτος', επικαλούμενος το κλασικό επιχείρημα της ένταξης της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ)".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "με πνεύμα εγκληματικής αισιοδοξίας, ως και αν ευρισκόμεθα εις προεκλογική περίοδον, ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας διαπιστώνει ότι περίπου τα πάντα βαίνουν καλώς και οτι ο εφετινός προϋπολογισμός δεν θα εμφάνιση καμίαν απόκλισιν".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μικρές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που θα κυμαίνονται γύρω στο 2,5%, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, κατάργηση υπηρεσιών του δημοσίου αλλά και συγχωνεύσεις και προσλήψεις με το σταγονόμετρο, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "έτος πείνας για μισθωτούς και συνταξιούχους προμηνύεται και το 1998. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου μετά την ολοκλήρωση της επί δίωρον σύσκεψης χθες το μεσημέρι με τους υφυπουργούς Οικονομικών κ.κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και Γιώργος Δρυς προσπάθησε να περάσει με δήλωσή του ένα μπερδεμένο μήνυμα, αλλά με πολύ σαφές νόημα "το 1998 αναμένεται να αποτελέσει έτος λιτότητας για το κράτος".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "έτος λιτότητας για το κράτος θα είναι το 1998, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Παπαντωνίου. Που αναλύονται σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία βάλλουν ευθέως στην τσέπη των πολιτών. Γεγονός απόλυτα φυσικό, αφού το κράτος δεν είναι κάποιος αφηρημένος χώρος στην αντίπερα όχθη, αλλά το ίδιο το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν μέσα στα όριά του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "τον σκόπελο της οικονομικής πολιτικής για το 1998 μετά και τη στέρηση εσόδων που παρουσιάστηκε και δυσκολεύει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ διαβλέπει ότι "μια ακόμη τρύπα στη ζώνη τους πρέπει να ανοίξουν οι Ελληνες πολίτες, καθώς και το 1998 θα είναι έτος λιτότητας. Το προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνιου με πρόσχημα την πορεία σύγκλισης αλλά απέδειξε έτσι την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες βαθιές τομές και να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου έστω και συγκρατημένα διατηρεί την αισιοδοξία του για τις οικονομικές εξελίξεις και προβλέπει χωρίς όμως επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων, ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει κοντά στους αρχικούς στόχους".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ικανοποίηση προκάλεσε σε Αθήνα και Λευκωσία η δήλωση του Βρετανού προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Τζ. Γουέστον με την οποία επέρριψε σαφώς ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς για το 'ναυάγιο' των πρόσφατων συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντρέ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση του ο Ραούφ Ντενκτάς ύστερα μάλιστα και από τις επικρίσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να διαπραγματεύεται για λύση του Κυπριακού, αν ο ΟΗΕ τον πιέσει να αποδεχθεί τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Δυσφορία για Ντενκτάς και από Ουάσιγκτον" ισχυρίζεται ότι "απόλυτα σύμφωνο με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις συνομιλίες του Μοντρέ εμφανίστηκε χθες το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του Τζέιμς Ρούμπιν".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "ενώ η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει δια του εκπροσώπου της Μανώλη Χριστοφίδη ικανοποίηση για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις συνομιλίες του Μοντρέ, ο Ραούφ Ντενκτάς αντέδρασε έντονα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο επαφών, για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, δηλώνει η κυβέρνηση του νησιού κι εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία επέρριψε ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά, για την αποτυχία των συνομιλιών στο Μοντρέ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "Αθήνα και Αγκυρα 'έστειλαν' τους ανθρώπους τους στην Κύπρο, μεταφέροντας 'μηνύματα με σημασία' στους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς. Η ταυτόχρονη παρουσία στην Κύπρο των Γιάννου Κρανιδιώτη υφυπουργού των εξωτερικών της Ελλάδας στη Λευκωσία και του Σιουκρού Γκιουρέλ, υπουργού προεδρίας της Τουρκίας και αρμοδίου για το ψευδοκράτος Ντενκτάς, στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης, δεν είναι άσχετη με τη λήψη μηνυμάτων από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από την συζήτησι που έγινε στο ΣΑ για τις συνομιλίες του Μοντρέ. Αντίθετα με τον Ρ. Ντενκτάς που εμφανώς ενοχλημένος δήλωση ότι η απόφασις του ΣΑ είναι αποτέλεσμα πιέσεων εκ μέρους της Ρωσίας και άλλων Φιλελλήνων".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "δέσμιος των σκληρών θέσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ φαίνεται να είναι ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος ανεξάρτητα αν ο ίδιος ενδιαφέρεται για μια αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αντιδρά στα αλλεπάλληλα παραληρήματα του αρχηγού του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς. Και αυτό διότι οι απόψεις του 'γερακιού' της τουρκικής πολιτικής έχουν μεγάλη πέραση στην τουρκική κοινή γνώμη".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η πορεία του προϋπολογισμού και η μείωση των κρατικών δαπανών.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πυρετός" στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το στίγμα του προϋπολογισμού 1998: Υποσχέσεις για λιτό κράτος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νυστέρι τώρα στις κρατικές σπατάλες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σκληρή λιτότητα στο δημόσιο τομέα". Οι φορολογικές ελαφρύνσεις παραπέμπονται στο 1999".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λιτότητα στο κράτος υπόσχεται η κυβέρνηση".

    [6] Προϋπολογισμός

    Η ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών γράφει ότι "πυρετό" στην κυβέρνηση προκαλούν οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και των δαπανών, αλλά και η ακαμψία που παρουσιάζει ο πληθωρισμός ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τον Αύγουστο θα κλείσει στο 5,6-5,7% από 5,4% που ήταν τον Ιούλιο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 22 August 1997 - 14:23:02 UTC