Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αποφάσεις ΚΥΣΕΑ
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Αλβανία - Ελλάδα
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Οφειλέτες του Δημοσίου - Στοιχεία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/07/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στο ΚΥΣΕΑ, η τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, η μείωση της τιμής της βενζίνης και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο..."μπαταχτσής". 33 ΔΕΚΟ οφείλουν 2,5 τρις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάνω τα ακίνητα σε 65 περιοχές της χώρας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φαγοπότι αγίων. Συνταρακτικές αποκαλύψεις για σκάνδαλα δις στην Ιερά Σύνοδο.

    Η ΑΥΓΗ: 4 τρις δραχμές ερήμην της Βουλής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα παίρνουν βουλευτές απο επιχειρηματίες.

    ΕΘΝΟΣ: Μπόνους στην βενζίνη. Ρελάνς στο δολάριο απο την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εν καμίνω χθες η Ιεραρχία της Εκκλησίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κράτος κηφήνας στις πλάτες των φορολογουμένων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χαστούκι στη Βάσω για τη ΔΕΗ Φλώρινας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τριπλές εξετάσεις στο δημόσιο για πρόσληψη, μονιμότητα, προαγωγή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Υποχώρησε η κυβέρνηση για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων απειλεί τώρα ο κ. Δρύς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμη πενταετία για τις συντάξεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φέσι" 2,7 τρις απο μεγαλοοφειλέτες και κράτος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επνιξαν την ειρήνη στο αίμα.

    ΝΙΚΗ: Δόγμα νίκης σε κάθε πρόκληση. Νέα δομή στις Ενοπλες Δυνάμεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑΤΟϊκή αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [2] Αποφάσεις ΚΥΣΕΑ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με τον διπλασιασμό, περίπου, των επαγγελματικών στελεχών, στο πλαίσιο προγράμματος σταδιακής πρόσληψης και εκπαίδευσης άλλων 8.000, εκσυγχρονίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις. Αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των αεροπλάνων F-4 απο γερμανική εταιρία - έργο ύψους 87 δισεκατομμυρίων - και η μετατροπή του Β' Σώματος Στρατού σε δύναμη άμεσης αντίδρασης. Επίσης έγινε ενημέρωση για τις νέες μονάδες κρούσεως του Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, υποβρύχια), για σκάφη τύπου αεροστρώματος, για την αγορά αεροσκαφών τρίτης και τέταρτης γενιάς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "σε όργανο εξυπηρέτησης και επιβολής των ιμπεριαλιστικών ΝΑΤΟικών σχεδίων, στα πλαίσια του νέου ρόλου και της δομής της Ατλαντικής Συμμαχίας μετατρέπονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το νέο επιθετικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων καθόρισε η κυβέρνηση στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες για το κατά πόσον οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματική αποστολή τους, την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "το ΚΥΣΕΑ έλαβε χθες δύο κρίσιμες αποφάσεις που γεννούν εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες. Επιβεβαίωσε το υπερεξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 τρις δρχ. επιμένοντας οτι θα προωθηθεί με αμφιλεγόμενες διαδικασίες, που εξήγγειλε, ασαφώς, την αλλαγή του "αμυντικού δόγματος" υιοθετώντας τις εισηγήσεις του υπ. Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου που προβλέπουν "ευέλικτη επιθετική τακτική".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "στην ισχυροποίηση των παραμεθόριων μονάδων προχωρά το υπουργείο Εθν. Αμυνας αυξάνοντας την υποχρεωτική θητεία στα σύνορα για τους οπλίτες απο έξι σε εννέα μήνες. Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή απο το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "έπειτα απο μια πολύωρη και εξαντλητική συνεδρίαση το κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) ενέκρινε χθες τις προτάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας για την αναμόρφωση του αμυντικού' δόγματος της χώρας για τις ριζικές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και για την υλοποίηση του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος 1996-2000 η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σε μείωση κατά 4 δρχ. το λίτρο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες και σε επιβολή ανωτάτων λιανικών τιμών (πλαφόν), απο σήμερα προχώρησε η κυβέρνηση για να σταματήσει την κερδοσκοπία στην αγορά".

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Μπόνους στη βενζίνη" προσθέτει οτι "το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε σήμερα να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με το φάσμα των ανατιμήσεων, καθώς η διεθνής τιμή του δολαρίου αυξάνεται συνεχώς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει τα αρμόδια κρατικά όργανα ώστε να αποφευχθεί και να παταχθεί εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια κερδοσκοπίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "πλαφόν" στις τιμές των βενζινών στην επαρχία και μείωση κατά 1,2 δρχ. στη λιανική αποφάσισε πανικόβλητη, η κυβέρνηση απο την εκρηκτική άνοδο του δολαρίου. Ενέργεια χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα εφόσον το όφελος για τον καταναλωτή θα είναι μηδαμινό, συγκριτικά με τους έξτρα φόρους και τις αυξήσεις στις τιμές που ήδη πληρώνει απο τις αρχές του έτους στα υγρά καύσιμα".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Νέα τορπίλη στο Κυπριακό" γράφει οτι "η πολυσυζητημένη συνεδρίαση του "υπουργικού συμβουλίου" του κατοχικού καθεστώτος, η οποία θα αποφάσιζε για τη συμμετοχή ή μη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, στην Ελβετία πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματισθεί χθες αλλά τελική απόφαση θα πάρει την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Ρ. Ντενκτάς ο οποίος προήδρευσε της χθεσινής συνεδρίασης, απείλησε μετά την ολοκλήρωσή της, ωστόσο, οτι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες εκτός εάν η ΕΕ αναβάλλει την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ένταξη".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "ανοιχτό άφησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα το ενδεχόμενο ανάληψης στο μέλλον κάποιου ρόλου στον τομέα ασφάλειας της Κύπρου, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τα σενάρια εκείνα που αναφέρονται σε αντικατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης απο ΝΑΤΟϊκή και εν συνεχεία απο αμερικανική".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "νέες απειλές οτι δεν θα προσέλθει στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ εξαπέλυσε χθες ο Ρ. Ντενκτάς. Μετά την συνεδρίαση του λεγόμενου 'υπουργικού συμβουλίου' του ψευδοκράτους ο Ντενκτάς δήλωσε προκλητικά οτι αν η ΕΕ δεν ακυρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση δεν υπάρχει νόημα να προσέλθει ο ίδιος στις συνομιλίες".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "καθ' ήν στιγμήν ο Ρ. Ντενκτάς απειλεί με παραλόγους αξιώσεις να τορπιλλίση τας απευθείας συνομιλίας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα εκφράζει την ελπίδα οτι το Κυπριακόν θα επιλυθή επί τέλους εντός του ερχομένου έτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "ο Τούρκος υπουργός προεδρίας Σιουκρού Γκιουρέλ ολοκληρώνοντας την παράνομη επίσκεψή του στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου επανέλαβε τη θέση οτι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την Κύπρο ως ένα σημαντικό στοιχείο για την ασφάλειά της. Απο την πλευρά του με απαντήσεις για το θέμα της εκταφής των λειψάνων αγνοουμένων, υποσχέθηκε να προσέλθει ο Ρ. Ντενκτάς στη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη".

    "Οι αμερικανοί και οι βρετανοί είναι αντίθετοι με το άνοιγμα ομαδικών τάφων στις κατεχόμενες αλλά και στις ελεύθερες περιοχές για την εκταφή λειψάνων ώστε να διακριβωθεί η ταυτότητα τυχόν αγνοουμένων. Αυτό αποκάλυψε διπλωματική πηγή στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ δηλώνοντας συγχρόνως οτι "με αυτό το θέμα ξύνουμε πληγές και αναζωπυρώνουμε παλιά μίση και πάθη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "σε νέες απειλές για προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Β. Κύπρου σε περίπτωση που "συνεχιστούν οι προσπάθειες για μονόπλευρη ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ" εξαπέλυσε αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας Σουκρού Γκιουρέλ που επισκέφθηκε το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Παίρνοντας τη σκυτάλη απο τον Αττίλα Μπουλέντ Ετσεβίτ ο Γκιουρέλ ανανέωσε τους προκλητικούς ισχυρισμούς για μελλοντική ενοποίηση του ψευδοκράτους με την Αγκυρα, λέγοντας οτι δεν μπορεί να "υπάρξει χωριστή σκέψη για την τουρκική Δημοκρατία Β. Κύπρου και την Τουρκία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "την εκβιαστική απειλή του οτι δεν θα προσέλθει στο β' γύρο των απευθείας συνομιλιών, στο Μοντρέ εάν η ΕΕ δεν ακυρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση, επανέλαβε χθες ο Ρ. Ντενκτάς. Πάντως σύμφωνα με τουρκικές πηγές η υλοποίηση της απειλής αυτής, θα εξαρτηθεί απο τη σημερινή δεύτερη κατά σειρά συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη στην οικία του Γκουστάβ Φεϊσέλ καθώς επίσης και απο τη στάση του λεγόμενου υπουργικού του συμβουλίου, την προσεχή Δευτέρα".

    [5] Αλβανία - Ελλάδα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ελληνική βοήθεια σε τεχνικό εξοπλισμό για την ενίσχυση της αλβανικής αστυνομίας φτάνει σήμερα στα Τίρανα λίγες ημέρες πριν απο την επίσκεψη ελληνικού υπουργικού κλιμακίου στην Αλβανία, της πρώτης ξένης επίσημης αντιπροσωπείας μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Φάτος Νάνο. Πρόκειται για περιπολικά, μοτοσικλέτες αλεξίσφαιρα γιλέκα ασύρματους κα. Η άφιξη την ερχόμενη Τρίτη στα Τίρανα της ελληνικής αντιπροσωπείας έξι υπουργών και υφυπουργών με επικεφαλής τον κ. Θ. Πάγκαλο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον απο την αλβανική πολιτική ηγεσία μια και μέσα απο τις συναντήσεις και συζητήσεις των ομολόγων κυβερνητικών αξιωματούχων πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν οι ανάγκες και οι τομείς παροχής βοήθειας απο την ελληνική πλευρά".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: τα χρέη των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο, τα μέτρα για την είσπραξη των χρεών των μεγαλοοφειλετών και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ""Πυροσβεστικά" μέτρα για τον πληθωρισμό - "Σήμα" της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων στους κρατικούς τίτλους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι μεγαλοοφειλέτες είναι οι ΔΕΚΟ ! - Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το υπ. Οικονομικών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πάνω οι φόροι στα ακίνητα - Το φθινόπωρο οι νέες αντικειμενικές αξίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων στις ΔΕΚΟ - Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με κατασχέσεις απειλούνται οι μεγάλοι οφειλέτες των ΔΟΥ - Χιονοστιβάδα ληξιπρόθεσμων χρεών 2,5 τρισ. του κρατικού τομέα".

    [7] Οφειλέτες του Δημοσίου - Στοιχεία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι"οι κρατικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, παραμένουν οι μεγαλύτεροι οφειλέτες του Δημοσίου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 1995, τα οποία έδωσε χθες στην Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών το σύνολο των χρεών που οφείλουν οι μεγάλοι οφειλέτες (άνω του 1 δισ. δρχ.) υπολογίζονται σε 2 τρισ. 736 δισ. δρχ. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού (2,545 τρισ. δρχ.) είναι οι υποχρεώσεις των ΔΕΚΟ και των προβληματικών επιχειρήσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 31 July 1997 - 14:00:48 UTC