Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ερευνες για πετρέλαιο
  • [3] Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [7] Περιοδεία Τσοχατζόπουλου
  • [8] Ελλάδα - Μέση Ανατολή
  • [9] Ελλάδα - Αλβανία
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/07/1997 (ΑΠΕ)

    Η σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό και η συμφωνία βιομηχανιών τροφίμων - σούπερ μάρκετ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μίζα 2 δις "δείχνει" την Εκάλη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανακωχή στα ράφια. Συμφωνία για πάγωμα των τιμών στα τρόφιμα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ομολόγησαν: "είναι δικός μας ο λογαριασμός". "Διαψεύδει" ο Κ. Μητσοτάκης και απειλεί με μήνυση την "Α".

    Η ΑΥΓΗ: Φορολογικές αλλαγές για δικαιότερη κατανομή βαρών προτείνουν οι εφοριακοί.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόθεν έσχες για όλους.

    ΕΘΝΟΣ: Παροχές απο τον Καποδίστρια. Διατηρούν τα προνόμια οι κοινότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Ο Ετσεβίτ κατεβαίνει στην Κύπρο να γιορτάσει την εισβολή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσηκώθηκε η βάση του ΠΑΣΟΚ. Εκτακτο συνέδριο ετοιμάζει ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγώνουν οι οικοδομές. Επ'αόριστον η μείωση του συντελεστή δόμησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θρίλερ στο διάστημα. Μπλάκ άουτ έπαθε ο MIR.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πέντε άξονες Σημίτη για την κεντροαριστερά. Ολοκληρωμένη πρόταση διαλόγου απο ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβρη.

    Η ΕΣΤΙΑ: Αμεσα μέτρα και περικοπήν των δαπανών απαιτεί η ΝΔ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ερευνες για πετρέλαιο σε δυτική Ελλάδα και Ιόνιο. Αρχίζουν αμέσως με εξαιρετικά ελπιδοφόρες ενδείξεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους προτείνουν οι εφοριακοί.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σκοτώνουν μόνους υπερήλικες οι ληστές. 70 ληστείες - 26 δολοφονίες.

    ΝΙΚΗ: Πάγωμα τιμών. Εκεχειρία μεταξύ βιομηχάνων - σούπερ μάρκετ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκό μέτωπο η πρόταση του ΚΚΕ.

    [2] Ερευνες για πετρέλαιο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας υπογράφεται η πρώτη σύμβαση με τη διεθνή κοινοπραξία που θα διεξαγάγει έρευνες σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Ηπείρου, στην οποία μετέχουν η βρετανική εταιρία Enterprise Oil και η αμερικανική Union Texas. Στη συνέχεια θα υπογραφεί δεύτερη σύμβαση με την αμερικανική εταιρία Triton, η οποία θα ερευνήσει τις περιοχές του Ιονίου και της Αιτωλοακαρνανίας. Το σύνολο των επενδύσεων για έρευνες πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα εκτιμάται οτι θα πλησιάσει τα 30 δις δραχμές. Οι περιοχές αυτές θεωρούνται "εξαιρετικά πετρελαιοπιθανές".

    [3] Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "συνεδριάζει την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ με θέματα η ατζέντα 2000, οι σχέσεις ΕΕ με το Μεξικό, η κατάσταση στην Αλβανία, η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Η ευρωβουλή χαιρετίζει τη συμφωνία της Μαδρίτης" γράφει οτι "την ικανοποίησή του για "τη συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Σ. Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη και το επακόλουθο ανακοινωθέν ως ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων" εξέφρασε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο καταδικαστικού ψηφίσματος για τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή στο Β. Ιράκ".

    "Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε χθες με μεγάλην πλειοψηφίαν την εισβολήν των Τούρκων εις Β. Ιράκ με το ίδιον ψήφισμα εκάλεσε την Αγκυραν να πραγματώση τας δεσμεύσεις που ανέλαβε δια τον εκδημοκρατισμόν και υπενθύμισε οτι αι τουρκικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εξακολουθούν να κατέχουν το βόρειον τμήμαν της Κύπρου. Το Ευρωκοινοβούλιον τονίζει η ΕΣΤΙΑ, εις το ψήφισμα, "αναμένει απο την νέα τουρκική κυβέρνηση να παράσχει εποικοδομητική υποστήριξη είς την πολιτική διευθέτηση των προβλημάτων στην Κύπρο σύμφωνα με τα ψηφίσματα του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου οτι "η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ (τελωνειακή ένωση, συν), αλλά αυτό θα εξαρτηθεί απο την ικανοποίηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ άρα και η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία όπως αυτές εκφράστηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή θέση, στο πρόσφατο Συμβούλιο Σύνδεσης".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "τριάντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ένα εκ των οποίων οπλισμένο, έχουν μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο απο την ημέρα που επιτεύχθηκε η Συμφωνία της Μαδρίτης και μέχρι σήμερα. Οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ξεκίνησαν ακριβώς την επομένη της υπογραφής του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη-Ντεμιρέλ και συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα, αλλά και την περασμένη Τετάρτη. Είναι αξιοπρόσεκτο οτι και τις τρεις φορές η τουρκική Πολεμική Αεροπορία ακολούθησε πανομοιότυπο τρόπο και διαδρομή. Μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, όλες οι προκλητικές εμφανίσεις της τουρκικής ΠΟλεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο είναι προγραμματισμένες και καλά προετοιμασμένες και λαμβάνονται όλα τα μέτρα υποστήριξης έρευνας και διάσωσης για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση ατυχήματος. (Είναι γεγονός οτι οι Τούρκοι φοβούνται απο τότε που έχασαν το F-16 στη Χίο)".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "η συμφωνία της Μαδρίτης περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Ελλάς, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Εχει όμως και πολλά άλλα που εκθέτουν τη χώρα σε κινδύνους. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προβεί στις ενέργειες εκείνες που και τα θετικά για την Ελλάδα στοιχεία της συμφωνίας θα μεγιστοποιήσουν και τους κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα θα ελαχιστοποιήσουν. Η κυβέρνηση Σημίτη όχι μόνο υπό απόλυτο σκότος έφθασε στη συμφωνία της Μαδρίτης, αλλά εξακολουθεί να τη διατηρεί υπο συσκότιση. Και αντί να προβεί σε δέουσες ενέργειες αρκείται σε ανώδυνες ανακοινώσεις... διαμαρτυρίας οτι το μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων δεν... συνάδει με το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "νέα εισβολή, πολιτική αυτή τη φορά για να... εορτάση τις δύο προηγούμενες στρατιωτικές που κατέληξαν στο όνειδος της Κατοχής και της διαιρέσεως της Κύπρου και να εξαγγείλη την οικονομική ενοποίησι της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, ετοιμάζει για τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο η προσωποποίησις του Αττίλα ο Μπουλέντ Ετσεβίτ. Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της νεοδιορισθείσας κυβερνήσεως της Αγκυρας ο Ετσεβίτ συνοδευόμενος απο απόσπασμα οκτώ υπουργών και τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα βρεθεί την προσεχή Κυριακή στα κατεχόμενα, προκειμένου να παραστή σε εκδηλώσεις ντροπής για τα "23 χρόνια μετά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "στην Κερύνεια καταπλέουν σήμερα έξι τουρκικά πολεμικά σκάφη, στο πλαίσιο των διήμερων εορτασμών που οργανώνονται στο ψευδοκράτος για την εικοστή τρίτη επέτειο απο την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ο αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Αχμέτ Κορετσκί. Παράλληλα στη Λευκωσία συνεχίζεται η κινητικότητα αλλά και οι επικρίσεις οπως και τα ερωτηματικά για τις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ. Χθες ο πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο ο οποίος επανέλαβε την αμερικανική εκτίμηση για μια πολύ καλή αρχή στον πρώτο γύρο συνομιλιών στη Ν. Υόρκη αλλά και τη συνέχιση των προσπαθειών απο όλες τις πλευρές μέχρι την επίτευξη λύσης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "έκκληση προς τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ να χρησιμοποιήσει την επικείμενη επίσκεψή του στο βόρειο τμήμα της Κύπρου για την προώθηση της θετικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης και τις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στο Τράουτμπεκ, απηύθυναν χθες οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς. Σε ο,τι αφορά την τύχη των συνομιλιών του β' γύρου χθες ο Ρ. Ντενκτάς δήλωσε οτι η πολιτική που θα ακολουθήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αποφασισθεί απο κοινού με την Αγκυρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αποκαλύπτει οτι "οι γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες προμηθεύουν με υλικό τους το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς. Η μεγάλη βιομηχανία "Τόμσον" έχει εγκαταστήσει στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο και ακριβώς πάνω απο την κατεχόμενη Κερύνεια τελειότατου τύπου ΚΙΝΗΤΟ ΡΑΝΤΑΡ επισημάνσεως διαφόρων στόχων. Το ΡΑΝΤΑΡ μεταφέρθηκε απο την Τουρκία και τη συντήρησή του έχουν αναλάβει Γάλλοι στρατιωτικοί τεχνικοί, οι οποίοι έρχονται στα κατεχόμενα απο την Τουρκία".

    [6] ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "προς αναβολή οδηγείται η αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά στο ΠΑΣΟΚ καθώς καμία απο τις συνιστώσες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει διατεθειμένη να υψώσει τους τόνους ενώ η δυναμική των "22" περιορίστηκε σε ένα φτωχό κείμενο υπογραφών κατώτερων στελεχών. Το κλίμα παρ'ολίγον να διαταραχθεί απο τις προειδοποιήσεις για λήψη πειθαρχικών μέτρων που απηύθυνε η πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Α. Διαμαντοπούλου. Ωστόσο τελικά διαμηνύθηκε πως αυτές δεν απηχούν (τωρινές) προθέσεις της ηγεσίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της ΚΕ ο υπουργός Γ. Αρσένης δεν πρόκειται να αναπτύξει οιανδήποτε κριτική σε ο,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα την κοινή ελληνοτουρκική δήλωση της Μαδρίτης, αφού ο,τι είχε να πεί το ανέπτυξε κατά τον πλέον υπεύθυνο τρόπο στα αρμόδια κυβερνητικά και κομματικά όργανα και ανέλυσε τις θέσεις του σε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών. Χαμηλούς τόνους αναφέρεται οτι θα ακολουθήσουν και οι 22 βουλευτές που υπέγραψαν το γνωστό κείμενο ενάντια στη Συμφωνία της Μαδρίτης".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αναφερθεί στην εισήγησή του και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα ελληνοτουρκικά αλλά χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στις εσωκομματικές αντιδράσεις προκειμένου να μη δώσει το έναυσμα για ανέβασμα των τόνων".

    [7] Περιοδεία Τσοχατζόπουλου

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί απο την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις τρεις χώρες της Υπερκαυκασίας. Οι τρεις μακρινές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αποτελούν χώρες με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς: είναι γνωστές οι αντιθέσεις Αρμενίας και Γεωργίας με την Τουρκία, και άρα 'ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου'. Υπάρχει έντονη παρουσία ομογενειακού στοιχείου, το οποίο αναπτύσσει σημαντική οικονομική και πολιτική δραστηριότητα στις χώρες αυτές. Εχουν στρατηγική θέση σε σχέση με τα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στην περιοχή αλλα και με τις "οδούς του πετρελαίου".

    [8] Ελλάδα - Μέση Ανατολή

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρεται στην περιοδεία του υφυπουργού εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στη Μέση Ανατολή και υπογραμμίζει οτι "ο κ. Κρανιδιώτης ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του με την αιγυπτιακή ηγεσία και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι συζητήσεις που είχε κινήθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι η συνάντησή του με τον αιγύπτιο υπουργό εξωτερικών κ. Αμρ Μούσα είχε προγραμματισθεί για μισή ώρα και διήρκεσε μιάμιση ώρα λόγω του ενδιαφέροντος του αιγυπτίου υπουργού, τόσο για τις ελληνικές θέσεις σε θέματα που απασχολούν τη χώρα του όσο και για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή. Οι επίσημες επαφές του κ. Κρανιδιώτη με την ηγεσία του λιβανικού υπουργείου Εξωτερικών θα πραγματοποιηθούν σήμερα".

    [9] Ελλάδα - Αλβανία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "επιστρέφουν οι 850 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί που συμμετείχαν στην αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία και απο τη Δευτέρα αποχωρούν σταδιακά με αρματαγωγά με μεταγωγικά αεροπλάνα αλλα και οδικώς. Οι 850 άνδρες της Ελληνικής Δύναμης που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης την ομαλοποίηση στη γειτονική χώρα για τη διενέργεια εκλογών θα αποχωρήσουν σταδιακά απο τις 21 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου. Ηδη, έχει εκπονηθεί σχέδιο αποχωρήσεως ενώ έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας για την οδική μετάβαση του ελληνικού στρατιωτικού σχηματισμού που θα επιστρέψει στη χώρα μας απο την Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή".

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι προτάσεις των εφοριακών, η συμφωνία βιομηχανιών τροφίμων - σούπερ μάρκετ και η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ριζικές αλλαγές προτείνουν οι εφοριακοί για τη φορολογία".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στρατηγική συγκράτησης τιμών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συμφωνία κυρίων για τις τιμές. Δέσμευση ΣΕΒ-ΣΕΣΜΕ για 18μηνο πάγωμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εκτονώνεται η κρίση στο χώρο των τροφίμων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχέδιο κατάργησης της θεώρησης στοιχείων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 18 July 1997 - 14:44:26 UTC