Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Δημοσκόπηση
  • [6] Οικονομία
  • [7] Ελλάδα-Αίγυπτος
  • [8] Απεργία φαρμακοποιών
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/07/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η απεργία των φαρμακοποιών και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φόροι 800 δις. Νέο κυβερνητικό σαφάρι για πρόσθετα έσοδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκτακτη εισφορά 7-8% στα κέρδη των επιχειρήσεων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η υγεία στο απόσπασμα.

    Η ΑΥΓΗ: Η δημόσια υγεία επι της κλίνης της Βουλής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώστε το κύκλωμα του φαρμάκου.

    ΕΘΝΟΣ: Παγίδα στον Σεραφείμ, ενώ εισαγγελέας καλεί ιεράρχες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η συμφωνία... προσάραξε στο προεδρικό μέγαρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πόλεμος επιτελείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξτρα όροφος σε όλες τις οικοδομές. "Παράθυρο" στις αυθαιρεσίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι όμηροι της ασπιρίνης. Το κράτος δεν τα βρίσκει με τα φαρμακεία οι πολίτες την πληρώνουν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Λύνεται το Κυπριακό μέσα στο 1998. Συνέντευξη Χόλμπρουκ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ευθέως απειλεί η κυβέρνησις τον Τύπον με το πόθεν έσχες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιφυλακή για το δολάριο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκτόνωση στο χώρο της υγείας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καβγάς για τις καρέκλες των ΔΕΚΟ.

    ΝΙΚΗ: Προεδρική δυσαρέσκεια για Μαδρίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συλλαλητήριο - αφετηρία νέων αγώνων την Πέμπτη για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

    [2] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ο πρόεδρος κ. Γλ. Κληρίδης αλλά και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι και αναμένουν και τη στάση που θα τηρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Εντονα επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Μανχάταν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Κληρίδη μετά το πρόγευμα εργασίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι είναι "τεράστιο το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Κυπριακό παρά τα βήματα που έγιναν" και "πυροδοτήθηκαν έντονες διαφωνίες στη Λευκωσία απο τις απευθείας συνομιλίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Νομιμοποιούν τη διχοτόμησι οι συνομιλίες" γράφει οτι "σε δραματική φάση εισέρχεται το Κυπριακό πρόβλημα μετά την περάτωση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών της Ν. Υόρκης. Η επαναφορά στο τραπέζι της δέσμης Γκάλι και η επιστροφή στην ιδέα της διπλής κυριαρχίας δημιουργούν μείζονος σημασίας προβλήματα στη Λευκωσία ενώ απο την πλευρά του ο Ντενκτάς όχι μόνο δεν δηλώνει απαισιόδοξος αλλά εμφανίζεται προκλητικός και αδιάλλακτος σε θέματα όπως της επιστροφής των προσφύγων".

    Κατά την ΑΥΓΗ "με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλα και πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για εξεύρεση λύσης έκλεισε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στη Ν. Υόρκη όπου παραδόθηκε στον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ντ Κορντοβέζ ένα έγγραφο που αφορά το "προσχέδιο διακήρυξης των δύο κοινοτήτων". Στο έγγραφο αυτό γίνεται συνεχής αναφορά στην "πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "με προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών στην Κύπρο απειλεί η Τουρκία στην περίπτωση που δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ έχει ήδη μιλήσει για διακοπή των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς. Δύο 24ωρα πριν παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση της Ε. Επιτροπής για το θέμα της διεύρυνσης ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατάντζαλι μίλησε χθες για λήψη αντιμέτρων σε ανώτατο επίπεδο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη του ενταξιακού διαλόγου με την Κύπρο έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στην Τουρκία. Ο κ. Ετσεβίτ σύμφωνα με δημοσίευμα της 'Γιενκ Γιουζγιλ' επισείει το 'χαρτί' της ενοποίησης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος ως αντιστάθμισμα στον ενταξιακό διάλογο. Τις ημέρες αυτές στην Αγκυρα αποφασίστηκε να αρχίσουν το ταχύτερο οι εργασίες για την ίδρυση τακτικής και αεροπορικής βάσης της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Αποφασίστηκε επίσης η 'κοινή άμυνα' Τουρκίας-ψευδοκράτους και η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε τουρκικές αντιπροσωπείες σε διεθνείς οργανισμούς. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τζέμ δήλωσε εξάλλου οτι η απόφαση της ΕΕ τη στιγμή που άρχισαν οι συνομιλίες για την Κύπρο, τις επισκιάζει".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ δημοσιεύει συνέντευξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο οποίος εκφράζει "σοβαρές ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 1998, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Θεωρεί οτι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα και σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητήσει με τους εκεί ιθύνοντες την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Δεν θα μεταβεί πάντως στην Κύπρο, για να μην παρέμβει στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη".

    [3] Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "επίσημη επίσκεψη σε Αρμενία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί απο σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Πρώτος σταθμός του υπουργού το Ερεβάν όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος θα 'πετάξει' στη Γεωργία όπου θα συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης, αλλά και με την ομογένεια και τέλος θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν όπου και εκεί θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας της χώρας και άλλους επισήμους".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "συγκρατημένη ως προς τις προβλέψεις της για τα προσεχή βήματα της διαδικασίας εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας εμφανίζεται η προεδρία του Λουξεμβούργου στην ΕΕ προκρίνοντας τη συνήθη ανταλλαγή υπομνημάτων, χωρίς απευθείας συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή, ο πρεσβευτής του Λουξεμβούργου στην ελληνική πρωτεύουσα κ. Π. Σπάουτς εχει λαβει την εντολή προσεκτικών βολιδοσκοπήσεων της ελληνικής πλευράς για τις διαδικαστικές προτιμήσεις της".

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ αποκάλυψε στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ πως "ο τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ έχει αποστείλει επιστολή και ζητά τη βοήθεια της Αθήνας προκειμένου να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του αλλά και να αρθεί το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Εμμέσως ο κ. Σημίτης αποκάλυψε και την απάντηση της Ελλάδας στον Μ. Γιλμάζ: "Εάν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που θέσαμε εμείς θα σας βοηθήσουμε". Ο κ. Σημίτης τόνισε επανειλημμένως οτι η Ελλάδα δεν έχει αυταπάτες για το ρόλο της Τουρκίας, ενώ πρόβλεψε οτι έως το φθινόπωρο θα υπάρχει ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι εξελίξεις, είπε θα αρχίσουν όταν η Τουρκία επιδιώξει την άρση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, ενώ τόνισε πως τον Μ. Γιλμάζ στηρίζουν αποφασιστικά οι ΗΠΑ ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο του ισλαμισμού και προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν με την αναβάθμιση του ρόλου του στρατού".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "διάχυτη ήταν η άποψη ότι ο κ. Αρσένης θα επέλεγε τη ρήξη με τον πρωθυπουργό και το διευθυντήριό του, αίροντας τη σιωπηλή και ατυπη ουδετερότητα που χαρακτήριζε τις σχέσεις τους. Αυτό θα υλοποιείται με κατάθεση σχετικής επιστολής στην οποια θα καταγράφονται και οι διαφωνίες του αλλα οι θεσεις του".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "ο έντονος προβληματισμός δια το περιεχόμενον των όσων συνεφώνησεν ο κ. Κ Σημίτης με τον Πρόεδρον Ντεμιρέλ εις Μαδρίτην έχει μεταφερθή και εις τα ανώτατα κλιμάκια της Πολιτείας, καθώς πολιτικοί κύκλοι έλεγον οτι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος κατά την συνάντησίν του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε τας ανησυχίας του δι ωρισμένας πτυχάς του ανακοινωθέντος της Μαδρίτης".

    "Πάντως απο την πλευρά της κυβέρνησης, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, υποστηριζόταν οτι 'όλα πήγαν καλά' στη συνάντηση, περιορίζονταν να επαναλαμβάνουν την έκφραση ικανοποίησης του πρωθυπουργού μετά τη συζήτηση και αναρωτιούνται εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες μήπως συνιστούν εκδήλωση πικρίας για το καθυστερημένο της ενημέρωσης".

    [5] Δημοσκόπηση

    ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε απο 30 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 1997 το Ινστιτούτο PROJECT RESEARCH CONSULTING στην Αττική και σύμφωνα με τα οποία θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό έχει το 48,9% των ερωτηθέντων. Πρώτος όμως σε δημοτικότητα είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού με ποσοστό 66,6% Στην τρίτη θέση είναι ο πρόεδρος της ΝΔ με 48,3%, ακολουθεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με 46,4%, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 23,1% και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς με 21.3%. Επίσης το 1,9% των ερωτηθέντων δηλώνει οτι είναι πολύ ικανοποιημένο απο την κυβέρνηση, το 19,6% αρκετά, το 35% λίγο και το 40,8% καθόλου. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την εικόνα της αντιπολίτευσης είναι 2,3%, 12,3%,29,8% και 50,6%"

    [6] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "το θεμα των διεθνών νομισματικών εξελίξεων μετά την αλματώδη άνοδο του δολαρίου και η ανησυχητική επίπτωσή τους στην ελληνική οικονομία θα εξετασθεί στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργό με τον υπουργό Εθν. Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και το διοικητή της τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο. Συγκεκριμένα θα εξετασθεί η επίπτωση της ενδεχόμενης χαλάρωσης στα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ οι νέοι συσχετισμοί που προβλέπεται να επέλθουν στα ευρωπαϊκά νομίσματα και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στα δεδομένα που θα δημιουργηθούν".

    [7] Ελλάδα-Αίγυπτος

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "το Κάιρο επισκέπτεται, σήμερα ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης για συνομιλίες σχετικά με την ενίσχυση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Να σημειωθεί οτι οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Αιγύπτου είχαν υπογράψει πρωτόκολλο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ενώ σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές, οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν σύντομα συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που θα προβλέπει κυρίως την απέλαση εγκληματιών".

    [8] Απεργία φαρμακοποιών

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σε εκτόνωση οδηγείται η κρίση στο χώρο των φαρμάκων που ταλαιπωρεί εδώ και αρκετό καιρό το κοινό, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φαρμακοποιούς ,καθώς κυβέρνηση και φαρμακοποιοί σε χθεσινή τους συνάντηση επανεξέτασαν την κατάσταση. Στον αντίποδα, οι νοσοκομειακοί γιατροί εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι οποίες κορυφώνονται με Παναθηναϊκό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη έξω απο τη Βουλή".

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η άνοδος της τιμής του δολαρίου, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα ελληνοτουρκικά.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανοδική κούρσα δολαρίου-στερλίνας".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πετάνε", δολάριο-στερλίνα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το δολάριο σε επίπεδα ρεκόρ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κρίσιμες συσκέψεις για την οικονομική πολιτική".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευοίωνα μηνύματα απο λιανεμπόριο και τιμές".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 15 July 1997 - 14:57:46 UTC